Δευτέρα, 2 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΗ μύηση στο …μυστήριο του Εωθινού

Η μύηση στο …μυστήριο του Εωθινού

|

Ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου και στα σοκάκια της Χώρας Νάξου ο ήχος από τα τύμπανα ξυπνα τους κατοίκους για να γιορτάσουν στην ενηλικίωση ουκ ολίγων πιτσιρικάδων που κρατώντας το τύμπανο αφήνουν πίσω τους μία και καλή την εφηβεία και αισθάνονται .. άνδρες 

Κάθε χρόνο η ίδια … ιστορία. Εωθινό. Ένα μυστήριο που έρχεται από το παρελθόν… Που λειτουργεί ως εκείνο το τελετουργικό όπου οι έφηβοι γίνονται άνδρες. Όχι δεν πρόκειται για μυσταγωγίες που βλέπουμε μέσα από τη μεγάλη Οθόνη και παραπέμπουν σε παγανιστικές τελετές… Απλά το τύμπανο λειτουργεί ως το όπλο εκείνο που «οπλίζει» το χέρι στον έφηβο ώστε να κάνει το επόμενο βήμα. Το ίδιο έγινε και φέτος… Μάλιστα οι μεγαλύτεροι είναι αυτοί που βοηθούν στο πέρασμα των μικρών.. Και δίνουν κατευθυντήριες εντολές. Ανάλογο σκηνικό και στο Φιλώτι.. Είναι άλλωστε ένα έθιμο, μία τελετή που ουσιαστικά στη Νάξο δεν έχει πατρίδα..

Η πρώτη εμφάνιση 

Να σημειώσουμε ότι με βάση την πληροφόρηση που μας παρείχε ο κος Φουτάκογλου “Το “Εωθινό” με την σημερινή του μορφή, στην Χώρα , ξεκίνησε το 1974. Όταν μετά απο πολλά χρόνια απουσίας μουσικής μπάντας, (πλην μόλις λίγων τυμπάνων) απο την παρέλαση, δημιουργήθηκε μια νέα μπάντα με 8 τύμπανα μια γκραν κάσα και 6 σάλπιγγες. Ο τότε υπάλληλος της ΑΤΕ Κυριάκος Γαλαίος έχοντας γνώση απο την συμμετοχή του στην μπάντα της Ερμούπολης, έμαθε μερικούς μαθητές του 6ταξίου τότε Γυμνασίου. Η νέα μπάντα που δημιουργήθηκε, εκτός απο την παρέλαση, συνόδευε και την ομάδα των μαθητών που υπο τον γυμναστή Νίκο Μαρούλη περιόδευε στα στενά και τον κεντρικό δρόμο της πόλης ψάλλοντας “παιάνες και εμβατήρια” όπως έγραφαν και οι τότε ανακοινώσεις για τον εορτασμό. Το έθιμο τα επόμενα χρόνια συνεχίστηκε χωρις την παρουσία καθηγητών και με τους μαθητές χρόνο με τον χρόνο να το μετατρέπουν σε μια εκδήλωση ψυχαγωγίας η οποία πολλές φορές έπαιρνε ανεξέλεγκτες διαστάσεις”. και για να ολοκληρώσουμε εκείνη την ενημέρωση να αναφέρουμε και τους ..πρωτεργάτες όπως μας τους μετέφερε ο κος Φουτάκογλου. ” Στους σαλπιγκτες ο τ, Δημαρχος Νικος Μαρακης, ο γυμναστής Στέφανος Κληρονόμος, ο εργολάβος Νίκος Λαγογιάννης, ο Βαγγέλης Μεσολογγίτης, ο Μιχάλης Εμμ. Ξενάκης κ.ά. , γραν κάσα έπαιζε ο Μιχάλης Πιταρράς και τύμπανα Φραγκίσκος Κοκκολιός, ο τ.δντης Επορικης Τραπεζας Δημήτρης Ι. Μαγγιώρος, ο αείμνηστος Ιάκωβος Αυλητής, ο Στράτος Ε. Φουτάκογλου, ο Δημήτρης Πρίντεζης, Ιωάννης Δεγαϊτας και Βασίλης Κληρονόμος”

Ας δούμε όμως πως το είχε περιγράψει ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ένας από τους …μικρούς τυμπανιστές στα τέλη της δεκαετίας του 70 και αρχές του 80…

«Εωθινό. Ξεχωριστή στιγμή της νιότης μας. Πόσα πολλά θυμάμαι απ’ τα τύμπανα…. Συγχαρητήρια στα παιδιά που διατηρούν αυτό το έθιμο και μακάρι να το κρατήσουν για πολλά πολλά χρόνια ακόμα. Πόσο ωραία χρόνια ήταν τότε μάλλον πόσο ωραία βλέπουμε σ’ αυτή την ηλικία… δεν θέλω να λέω πως μόνο τα χρόνια τα δικά μας ήταν τα καλύτερα. Κατ’ αρχάς ν’ αναφερθώ στην μπάντα της δικής μου εποχής: Παπαδόπουλος Γιάννης, Παναγιώτης Σορώκος (Βράχος), Κώστας Χατζόπουλος , Αποστόλης Καρεγλάς, Νεκτάριος Βελώνης, Νίκος Φραγκίσκος (Γενάρης- ο μικρός της παρέας) Βασίλης Σιδερής και Παντελαίος Νικήτας (σαλπιγκτές) μ’ εκείνη την σάλπιγγα κειμήλιο που την ώρα της στεφάνωσης ενώ ήταν άκρα σιγή έλεγες θα παίξει τώρα;;; θα ακουστεί;; η θα ξεφτιλιστούμε πάλι;;;; Ζήσαμε σε μια εποχή μεταίχμιο για τα τύμπανα. Γνωρίσαμε τα τύμπανα από πετσί που τ έβαζες στον ήλιο να τεντώσουν, αργότερα μας πήρανε μία μπλε κάσα και 2 σύγχρονα 16χορδα. Τα τύμπανα ήταν περιουσία του σχολείου κι έτσι κι αλλιώς δεν υπήρχαν στο τοπικό εμπόριο.

Ανδροκρατούμενο σπορ, η σειρά μου ήταν η πρώτη που στη συνέχεια βάλαμε την Μανουέλλα την Τζαννίνη στην μπάντα την πρώτη γυναίκα στη Νάξο που έτσι κι αλλιώς ήταν “αντράκι” και κόρη της μοναδικής κυρίας Μαρίας Μπεμπέτσου-Τζαννίνη. Αφορμή να χάσουμε μάθημα, ατέλειωτες πρόβες – αραλίκι δηλαδή ούτε απουσίες και δεν μπορούσε να σου πει και κανείς τίποτα δικαιολογημένοι και απαραίτητοι. Ούτε ρουτίνα με το Βάδην μέσα στη μέση του Στίβου στο Γυμνάσιο και οι άλλοι γυρίζανε γύρω γύρω και κάτω από τις παρατηρήσεις Γυμναστών και καθηγητών ποτέ δεν θυμάμαι να μας έκαναν παρατήρηση για το παίξιμο έτσι κι αλλιώς παίζαμε τέλεια!!!!. Η Μπάντα ήταν μία για όλη την παρέλαση για όλα τα σχολεία ( την αποτελούσαν παιδιά από την 6η Γυμνασίου σημερινή 3η Λυκείου) τέλος. Πηγαίναμε πριν πιάσουμε τύμπανα στο πεζούλι δίπλα δίπλα σιγά σιγά κολλάγαμε πάνω στους μεγάλους που παίζανε και παρακαλούσαμε να μας το δώσουν λίγο για να μάθουμε. Κάποιες φορές τους δίναμε και το γλυκάκι που μας είχε δώσει η Μάννα μας από το σπίτι να τους καλοπιάσουμε.

Αυτοί δύσκολα αφήνανε όχι γιατί φοβότανε μην χαλάσουμε τα τύμπανα αλλά από εγωισμό που ήξεραν και έκαναν κάτι που άλλοι δεν έκαναν που σε άλλους δεν επιτρεπότανε. Έτσι κάναμε κι εμείς μετά. Οι ρυθμοί 4 αυστηρά από τους οποίους οι 3 κυριαρχούσαν. Ήμασταν οι πρώτοι που βάλαμε επιπλέον το τσιφτετέλι (συγκεκριμένα ο Χατζόπουλος το καθιέρωσε) και σήμερα παίζεται κατά κόρον και στους βασικούς ρυθμούς.

Παράπονο

Ένα παράπονο εδώ από τους σημερινούς. Οι σημερινές μπάντες δεν τηρούν το ρυθμό παίζουν εξαιρετικά γρήγορα και μπερδεύουν έτσι αυτόν που κάνει παρέλαση. Δεν παίζουμε για να τελειώνουμε η βαράμε στο γάμο του καραγκιόζη, το νοιώθουμε και είμαστε συγκεντρωμένοι, δίνουμε το στίγμα της παρέλασης. Λίγη σοβαρότητα παιδιά. Πάμε πίσω λοιπόν πάλι. Εωθινό. Ξενύχτι – πιώμα – γλέντι . Τι έγινε ρε παιδιά μεγαλώσαμε σε μια νύχτα;;;;

Ανάμεικτα συναισθήματα: Λίγο άντρας, λίγο παράνομος, λίγο συγκινημένος, λίγο εθνικά υπερήφανος, λίγο τύφλα-όλα μαζί. Δεν ξέρω οι γονείς μας πως το σκέφτονταν αλλά σίγουρα δεν μας απέτρεπαν. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τέτοιες μέρες 25η όπως τώρα συνέπιπτε το Πάσχα το καθολικό των ξένων και ήταν κάτι τουρίστες στο νησί ελάχιστοι. Όπως περνάγαμε λοιπόν στα σοκάκια σε κάποιο Room TO LET έμενε κάποιος και ξύπνησε βγήκε στο παράθυρο και νόμιζε ότι είχε γίνει πόλεμος!!!! Άλλη μια φορά μας είδε ένας ξένος “ζμπάρα” ήτανε και βρίσκει ένα καζοντενεκέ κι ένα ξύλο και βάραγε μαζί μας ακολούθησε με 8ρια μέχρι τέλους. Όμορφες στιγμές ξεχωριστές απ’ αυτές που μένουν ανεξίτηλες και αφήνουν μια γλυκιά γεύση εμπειρίας.

Την επόμενη μέρα στην παρέλαση ήσουν ξενύχτης αλλά είχες γίνει “άντρας”. Εύχομαι καλή επιτυχία και φέτος να πάμε όσο πιο πολλοί μπορούμε αλλά προσοχή τα τύμπανα στα χέρια μόνο όσων έχουν διατελέσει τυμπανιστές……. κι ένα τελευταίο, εσείς που κοιμάστε και ξυπνάτε απότομα κεράστε τους τυμπανιστές και μην ξεχνάτε ότι σας θυμίζουν πώς όλες οι νύχτες δεν είναι ίδιες .Καλή δύναμη καλή επιτυχία – την Αγάπη μας!!!»


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Β. Φλεριανός: “Η διατήρηση των Κούρων στο Φλεριό δεν αφορά μόνο την ιστορία, αφορά και το παρόν και το μέλλον του τόπου μας”

Ο Βασίλης Φλεριανός μιλά δημόσια για την αξία της αυθεντικότητας και της ιστορικής συνέχειας, προτείνοντας in situ ανάδειξη αντί της απομάκρυνσης των μνημείων από τον τόπο τους.

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.

Θαλάσσια Πάρκα: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να χαρτογραφήσει την προστασία της θάλασσας

Λίγες ημέρες πριν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στη Νίκαια, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει δύο μεγάλες ζώνες προστασίας στο Αιγαίο και το Ιόνιο, με στόχο την ουσιαστική διαχείριση και τον έλεγχο των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κτικάδος Τήνου: Συγκίνηση στην ανάληψη καθηκόντων του νέου Εφημέριου π. Γεωργίου Παλαμάρη

Με βαθιά ανθρώπινη συγκίνηση, η ενορία του Τιμίου Σταυρού αποχαιρέτησε τον π. Γεώργιο Ανδριώτη και υποδέχτηκε τον νέο της εφημέριο, π. Γεώργιο Παλαμάρη, με τιμή, δάκρυα και ελπίδα.

Πανελλαδικές 2025: Συνεχίζονται τη Δευτέρα με μαθήματα προσανατολισμού

Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία εξετάζονται αύριο στα ΓΕΛ – Με αισιοδοξία ξεκίνησε η φετινή εξεταστική περίοδος, σύμφωνα με τη Σοφία Ζαχαράκη

Σαντορίνη: Έκτακτη διαφημιστική καμπάνια στο Sky TV για την αποκατάσταση της εικόνας του νησιού

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύει 30.000 ευρώ σε καμπάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω προκλήσεων λόγω των σεισμικών φαινομένων

Σύρος: Μπαράζ δικών για τα αιολικά με επίκεντρο κατοίκους και αιρετούς της Τήνου

Περί τους 130 πολίτες, ανάμεσά τους ο δήμαρχος κι η έπαρχος, θα καθίσουν στο εδώλιο, αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα, επειδή αντιστάθηκαν με ειρηνικές διαμαρτυρίες στην ετσιθελική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί και αντιμετωπίστηκαν με ξυλοδαρμούς από τα ΜΑΤ και μαζική αγωγή SLAPP

Φολέγανδρος: Αναβαθμισμένο και 24ωρης λειτουργίας το ελικοδρόμιο του νησιού

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης – Ένα από τα καλύτερα ελικοδρόμια στη νησιωτική Ελλάδα, σύμφωνα με τους πιλότους

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

Greek Islands Trail: Η Νάξος στην καρδιά του πρώτου πεζοπορικού δικτύου των Κυκλάδων

Ένα φιλόδοξο project που φέρνει πιο κοντά τον άνθρωπο, τη φύση και τον πολιτισμό – Η Νάξος ανάμεσα στους πρωταγωνιστές ενός βιώσιμου, τετράμηνου τουριστικού μοντέλου

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

Νάξος – Λυώνας: Ανοιχτή επιστολή-καταγγελία για το συρματόπλεγμα

Τρεις επιστήμονες με βαθιά προσωπική σχέση με τον Λυώνα αντιδρούν στη νέα εικόνα του οικισμού και καταγγέλλουν τη Δημοτική Αρχή για «επένδυση στον διχασμό» και «αισθητική βαρβαρότητα»

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας