Ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης σε συνέντευξη στην Real News δίνει απαντήσεις τόσο για τα οικονομικά ζητήματα της Ελλάδας όσο και για τα δρώμενα στη ΝΔ
Ιδιαίτερα καυστικός εμφανίζεται ο πρώην υπουργός Εργασίας και νυν βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ κ. Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στην εφημερίδα “Real News” και τη δημοσιογράφο Χριστίνα Κοραή. Μιλάει για τις κινήσεις της Κυβέρνησης πάνω σε οικονομικά θέματα, την κατηγορεί ότι δεν προσφέρει όλες τις πλευρές των συζυτήσεων στην Ελληνική Βουλή και την προτρέπει να δείξει πολιτικό θάρρος και να προσφέρει στον ελληνικό λαό το πραγματικό της πρόσωπο. Και βέβαια παίρνει θέση για τα εσωκομματικά της ΝΔ ο Ναξιώτης Βουλευτής που εμφανίζεται κατά του ενδεχομένου να υποβάλλει ο Αντώνης Σαμαράς παραίτηση από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, για να διευκολύνει τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροδεξιάς λέγοντας χαρακτηριστικά «Μια παραίτηση Σαμαρά δεν θα είναι η λύση, αλλά το πρόβλημα. Σκεφτείτε, την ώρα που η Ελλάδα καταρρέει, η Νέα Δημοκρατία να μπει σε ένα σπιράλ εσωστρέφειας. Τη δύσκολη αυτή στιγμή, η αποσταθεροποίηση της Νέας Δημοκρατίας θα λειτουργήσει εις βάρος της πατρίδας μας”.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
-Μια επώδυνη συμφωνία δεν είναι καλύτερη από μια μη συμφωνία;
Σίγουρα το ενδεχόμενο της μη συμφωνίας είναι η πλέον απευκταία και καταστρεπτική έκβαση σε αυτό το δήθεν «ηρωικό» σκηνικό διαπραγμάτευσης που έχει στηθεί από τις 25 Ιανουαρίου και μετά.
Ωστόσο, για ποια συμφωνία μιλάμε; Για την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης; Δηλαδή αυτής που, αν και σε προχωρημένο βαθμό ωριμότητας ώστε να βγούμε με ασφάλεια από την κρίση, δεν προλάβαμε εμείς να κάνουμε, καθώς διακόπηκε βίαια από τον εκβιασμό του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές;
Ή σε αυτή τη συμφωνία που φαίνεται να σύρεται τελικά η κυβέρνηση ύστερα από μια πολιτική ψευτοπαληκαρισμών και ακατάσχετης φλυαρίας, βυθίζοντας την οικονομία σε μια νέα, ανεξέλεγκτη ύφεση και παρασύροντας τη χώρα σε ένα τρίτο, πολύ πιο επώδυνο μνημόνιο;
-Ποιες είναι οι «κόκκινες» γραμμές που αν παραβιαστούν εσείς δεν θα ψηφίσετε τυχόν συμφωνία;
Καταρχήν πρέπει να επισημάνουμε τη συστηματική απουσία ενημέρωσης από τη κυβέρνηση προς τα υπόλοιπα κόμματα, τη Βουλή, αλλά και την κοινωνία. Ουδείς πέρα από μια «στενή» ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει στην πραγματικότητα, δηλαδή ποιες ακριβώς προτάσεις έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Εμείς βλέπουμε από άλλη οπτική τις «κόκκινες» γραμμές, επιδιώκουμε λύσεις που θα ωφελούν όλη την κοινωνία και όχι πέντε δέκα οργανωμένες ομάδες πίεσης.
Παράδειγμα, για εμάς «κόκκινη γραμμή» είναι να μην υπάρχουν πλέον 40ρηδες που να παίρνουν σύνταξη, ενώ για το ΣΥΡΙΖΑ είναι η διατήρηση αυτής της απαράδεκτης αιμορραγίας του ασφαλιστικού. Για εμάς η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις αποτελεί μεταρρύθμιση νοικοκυρέματος και διαφάνειας, ενώ για την κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν όλοι οι άλλοι πολίτες τις συντάξεις κάποιων ομάδων.
Επιπλέον, είναι και ο εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού νόμου. Εμείς πιστεύουμε ότι ο νόμος αυτός, μετά από 32 χρόνια, πρέπει να αλλάξει καταργώντας όλα τα προκλητικά και καταχρηστικά προνόμια που προέβλεπε. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει το αντίθετο.
-Θα ψηφίζατε «όχι» σε μια όχι καλή συμφωνία, ακόμη και αν το επόμενο βήμα θα ήταν να καταστραφεί η χώρα;
Στον αξιακό κώδικα της Ν.Δ. το εθνικό συμφέρον είναι πάντα πάνω από το κομματικό. Γι’ αυτό παροτρύνουμε και την κυβέρνηση να φτάσει σε συμφωνία για να μην καταρρεύσει η χώρα. Άλλο αυτό, όμως, και άλλο η δυνατότητα – και η υποχρέωση θα έλεγα – να αξιολογήσουμε ένα προς ένα τα μέτρα που θα φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση. Καθώς, δεν γνωρίζουμε αναλυτικά τις παραμέτρους της διαπραγμάτευσης, φοβάμαι μήπως η κυβέρνηση για να ικανοποιήσει το κομματικό της ακροατήριο και για να συντηρήσει τις ιδεοληψίες της, επιβάλλει άδικες και άσκοπες επιβαρύνσεις στους πολίτες.
-Γιατί όχι δημοψήφισμα ή εκλογές; Να μην αποφασίσει ο λαός τι θέλει;
Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει το 2011: «Αν τεθεί θέμα δημοψηφίσματος, η πραγματική πτώχευση θα συμβεί πριν φτάσουμε στις κάλπες. Θα καταρρεύσουν η πραγματική οικονομία και οι τράπεζες». Ήταν μια από τις λίγες αληθινές κουβέντες που είπε! Το δημοψήφισμα είναι δείγμα πολιτικής δειλίας, καθώς μετατοπίζει την ευθύνη στους πολίτες. Οι εκλογές δεν έχουν νόημα, αφού ο λαός έχει ήδη αποφανθεί. Επιπλέον, οτιδήποτε συντηρεί και εκτοξεύει το κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας αυτή την περίοδο θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες για τον τουρισμό. Τη μόνη ρεαλιστική και υπαρκτή αυτή τη στιγμή δυνατότητα για τον απεγκλωβισμό από το φαύλο κύκλο της ύφεσης.
-Ο πρωθυπουργός και άλλα στελέχη σας κατηγορούν για «τρόικα εσωτερικού». Ότι παίρνετε το μέρος των δανειστών…
Συστηματικά και με ένα οργανωμένο επικοινωνιακό σχέδιο η κυβέρνηση χτίζει και κατασκευάζει παντού εχθρούς. Αυτό το κάνει ως άλλοθι για την απόλυτη αποτυχία της. Όμως τέτοιες συμπεριφορές και τέτοιο διχαστικό λόγο χρησιμοποιούν μόνο τα ολοκληρωτικά καθεστώτα.
Δημιουργούν εχθρούς, όπως η Ευρώπη, οι ηγέτες της, οι λαοί της, οι ανεξάρτητες αρχές της χώρας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι δήμαρχοι, οι δημοσιογράφοι, η Τράπεζα της Ελλάδας. Να δούμε ποιος άλλος έχει σειρά.
-Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την παραίτηση του κ. Στουρνάρα, θεωρώντας ότι δεν στηρίζει την διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας..
Η επίθεση της κυβέρνησης, αυτή τη φορά, εναντίον του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, προδίδει σκοτεινές μεθοδεύσεις, που μοναδικό στόχο έχουν την σταδιακή «άλωση του κράτους». Όπως ήδη ανέφερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατασκευάζει εχθρούς, εντός και εκτός Ελλάδος, για να δημιουργήσει πολιτικό άλλοθι στην αποτυχία της.
Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι καταξιωμένος οικονομολόγος. Η προσφορά του στην εθνική προσπάθεια απ’ όλες τις θέσεις ευθύνης που πέρασε ήταν πολύ θετική.
Ως εκ τούτου, η δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας, απαιτεί σύνθεση και ενότητα δυνάμεων. Αντί να ενοχοποιούν τον Κεντρικό Τραπεζίτη, θα έπρεπε να ζητήσουν τη συνδρομή του.
-Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις κύριες συντάξεις που προτείνουν οι δανειστές τι θα σήμαινε στην πράξη; Σ’ εσάς το είχαν θέσει;
Ξεκαθαρίζω από την αρχή, ότι ζήτημα ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις κύριες συντάξεις δεν είχε τεθεί ποτέ σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου στο υπουργείο Εργασίας. Εάν και εφόσον – γιατί δεν γνωρίζουμε με σιγουριά – έχει μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θέμα ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, τότε αυτό αποτελεί μια πολύ αρνητική εξέλιξη, σχεδόν τραγική. Γιατί ένα τέτοιο ζήτημα που φαίνεται ότι άνοιξε για πρώτη φορά από τον κ. Βαρουφάκη στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, σηματοδοτεί μια κατά μέσο όρο 33% μείωση στις κύριες συντάξεις. Προφανώς και μια τέτοια εξέλιξη μιας βρίσκει εντελώς αντίθετους. Γιατί το κράτος, σε ένα πλαίσιο τριμερούς χρηματοδότησης, πρέπει να στηρίζει τις κύριες συντάξεις.
-Εσείς αποδεχθήκατε πάντως τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις.
Η περίπτωση αυτή είναι εντελώς διαφορετική. Η εισαγωγή ενός συντελεστή βιωσιμότητας, διαφάνειας και αλληλεγγύης – μέσω της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος – ήταν σωτήρια και αποτελεί μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή και μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας μας.
Διέσωσαν τα συστήματα επικουρικής ασφάλισης και παροχών εφάπαξ από βέβαιη κατάρρευση, καθώς – σε αντίθεση με την αρχική φιλοσοφία λειτουργίας αυτών των ταμείων – τα ποσά που κατέβαλαν για πολλά χρόνια σε παροχές ήταν κατά 50, 60 ή και 80% υψηλότερα από τις εισφορές που είχαν στην πραγματικότητα καταβληθεί.
Έτσι, τα ταμεία αυτά εξυγιαίνονται οριστικά, λειτουργούν σύμφωνα με τις αρχές και τα κριτήρια που δημιουργήθηκαν, δηλαδή στη βάση της ανταποδοτικότητας. Συνεπώς, αποκλείεται κάθε πιθανότητα δημιουργίας ελλειμμάτων στο μέλλον και, πάνω απ’ όλα, εξασφαλίζεται ότι και οι επόμενες γενιές, οι σημερινοί εργαζόμενοι θα μπορούν και αυτοί να λάβουν επικουρική σύνταξη και εφάπαξ παροχές.
Είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω ότι η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για μη εφαρμογή της ρήτρας στις επικουρικές και στο εφάπαξ, αποτελεί μια απόλυτα υποκριτική στάση προκειμένου να μη θιγεί ο κομματικός τους εγωισμός, καθώς είχε δεσμευτεί προεκλογικά. Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά η μη εφαρμογή της ρήτρας θα οδηγήσει με μαθηματική βεβαιότητα στο μηδενισμό των επικουρικών συντάξεων. Και κάτι ακόμη, οι γυρολόγοι των καναλιών που αυτοπροσδιορίζονται ως ειδήμονες του ασφαλιστικού, θέλοντας να κάνουν τους καλούς απέναντι στους συνταξιούχους, σιωπούν και αποφεύγουν ν’ απαντήσουν στο κρίσιμο ερώτημα ποιος θα πληρώσει το 1,1 δις ευρώ των ελλειμμάτων του εφάπαξ, των επικουρικών και των μερισμάτων του Μετοχικού ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων. Και επειδή δεν θα το πληρώσουν από την τσέπη τους, θα το φορτώσουν στις πλάτες του ελληνικού λαού. Υπερασπιστές του πιο ακραίου λαϊκισμού, ότι δηλαδή «τις ανταποδοτικές συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων να τις πληρώνει ο ιδιωτικός τομέας».
-Ομαδικές απολύσεις θα ψηφίζατε αν ήταν να κλείσει η συμφωνία;
Κοιτάξτε, στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων υπάρχει μια μεγάλη παρανόηση. Το σημείο αυτό, στο οποίο η χώρα μας αποκλίνει από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι η λεγόμενη διοικητική έγκριση, δηλαδή η υπογραφή του υπουργού. Με διαφορετικά λόγια, για 32 ολόκληρα χρόνια καλείτο ένα πολιτικό πρόσωπο να λαμβάνει ουσιαστικά μια επιχειρηματική απόφαση, μην έχοντας καμία γνώση των πραγματικών συνθηκών αναδιοργάνωσης των επιχειρήσεων. Έτσι, για 32 χρόνια κανένας υπουργός δεν έδωσε ποτέ αυτή την αναγκαία για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων έγκριση, με αποτέλεσμα αυτές οι αντιλήψεις να υπονομεύσουν την εθνική μας οικονομία και να στραφούν εναντίον των εργαζομένων. Αυτό μας στοίχισε χιλιάδες θέσεις εργασίας και κλείσιμο επιχειρήσεων.
Αυτό ακριβώς το σημείο αλλάξαμε πριν από ένα περίπου χρόνο. Καθιερώσαμε, σε συμφωνία με το σύνολο των κοινωνικών εταίρων, μια νέα λειτουργική διαδικασία ομαδικών απολύσεων, ενισχύοντας το ρόλο του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) το οποίο με σειρά κριτηρίων και στοιχείων τεκμηρίωσης εξετάζει πλέον τα πραγματικά περιστατικά κάθε αιτήματος αναδιοργάνωσης. Θωρακίσαμε την ουσιαστική προστασία των εργαζομένων σε περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων, διασφαλίζοντας παράλληλα τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να αναδιαρθρώνονται. Μάλιστα, όλα αυτά έγιναν σε συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO). Κάτι απόλυτα φυσιολογικό που γίνεται σε όλες τις σύγχρονες οικονομίες. Σε αυτήν ακριβώς τη λύση πρέπει να επιμείνουμε ως χώρα με επιχειρήματα και με τη συνδρομή του συνόλου των κοινωνικών εταίρων.
Δυστυχώς και εδώ, οι γνωστές ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ είναι που εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας στα ζητήματα της αγοράς εργασίας. Απ’ ότι φαντάζομαι, γιατί είχα δεχθεί δριμύτατη κριτική ως υπουργός, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Σκουρλέτης διεκδικούν ξανά την επιστροφή αυτής της αναχρονιστικής και καταχρηστικής αρμοδιότητας. Δηλαδή, ο υπουργός ν’ αποφασίζει για το εάν μια επιχείρηση μπορεί να κάνει αναδιάρθρωση του προσωπικού της ή όχι.
Αυτός είναι πραγματικός μεσαίωνας!
-Να γίνει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο Δημοκρατίας;
Είναι ένα ζήτημα που θα κρίνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός…
-Η Οικουμενική κυβέρνηση και με τη ΝΔ μέσα, θα ήταν λύση; Πρωθυπουργός και πάλι να είναι ο Αλέξης Τσίπρας;
Η κυβέρνηση διαθέτει ισχυρή πλειοψηφία. Επομένως, αυτό που χρειάζεται είναι να αποκτήσει πολιτικό θάρρος και ενιαίο πολιτικό λόγο, καθώς σήμερα όπως είχαμε δυστυχώς προβλέψει και προεκλογικά η κυβέρνηση άγεται και φέρεται μεταξύ των δραχμικών και αντιευρωπαϊκών συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ.
-Οι καθαρίστριες επιστρέφουν στο υπ. Οικονομικών, η ΕΡΤ θα ξαναλειτουργήσει κλπ. Ήταν λάθος εκείνες οι αποφάσεις σας;
Η προηγούμενη κυβέρνηση πήρε πολλές φορές δύσκολες αποφάσεις, όχι από έλλειψη ευαισθησίας, αλλά για το ευρύτερο εθνικό συμφέρον. Ωστόσο, κανείς δεν έχει το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας. Και σε κάθε περίπτωση, εκείνοι για τους οποίους πρέπει περισσότερο να ενδιαφερόμαστε είναι οι «ανώνυμοι» άνεργοι από τις χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.
-Η ΝΔ συνεχίζει να βρίσκεται στα Τάρταρα. Δεν σας προβληματίζει;
Το αντίθετο θα έλεγα. Η Ν.Δ. είναι η Αξιωματική Αντιπολίτευση και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και εγγύησης της Δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής θέσης της χώρας.
Τις δημοσκοπικές καταγραφές θα τις αξιολογήσουμε την ημέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλει μοιραία τη μάσκα του λαϊκισμού και θα υποχρεωθεί ν’ αποκαλύψει στον ελληνικό λαό το πραγματικό του πρόσωπο. Από τη μια τα παραμύθια και η αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων και από την άλλη τα νέα επώδυνα μέτρα.
-Στελέχη ζητούν παραίτηση Σαμαρά. Θα μπορούσε να ήταν μια λύση;
Αυτό που εσείς αναφέρετε ως λύση θα είναι το πρόβλημα. Σκεφτείτε την ώρα που η Ελλάδα καταρρέει, η Ν.Δ. να μπει σε ένα σπιράλ εσωστρέφειας. Τη δύσκολη αυτή στιγμή η αποσταθεροποίηση της Ν.Δ. θα λειτουργήσει σε βάρος της πατρίδας μας.