Στις 23 Ιουλίου σύμφωνα με το Discovery Channel και στο πλαίσιο της «Shark Week» κάτω από συνθήκες (μέτρα προστασίας) που ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές ο Μάικλ Φελπς θα κοντραριστεί με ένα λευκό καρχαρία σε μία μάχη που δεν έχει προηγούμενο – Όταν τα ζώα «αναμετρήθηκαν» με τους αθλητές
Μπορεί ένας άνθρωπος να αναμετρηθεί με ένα ζώο; Μπορεί ο Μπολτ να κερδίσει ένα άλογο ή μία τσίτα; Μπορεί ο Σοτομαγιόρ να πηδήξει ψηλότερα από ένα καγκουρό; Ποιος μπορεί να νικήσει μία καμήλα σε έναν μαραθώνιο; Απαντήσεις δεν θα πάρουμε ποτέ… Δεν είναι άλλωστε εύκολο να γίνει μία τέτοια … μονομαχία. Η μήπως μπορεί; Σύμφωνα με το Discovery Channel όπως αποκάλυψε το αμερικάνικο περιοδικό TIME ίσως να είμαστε κοντά σε μία τέτοια μονομαχία που μάλιστα θα ονομαστεί «κούρσα του αιώνα» και θα γίνει στο …νερό. Αντίπαλοι; Σύμφωνα, πάντα, με το επιστημονικό περιοδικό και κανάλι από τη μία πλευρά θα βρίσκεται ο κορυφαίος κολυμβητής όλων των εποχών, Μάικλ Φελπς κι από την άλλη ένας …λευκός καρχαρίας. Βέβαια σ’ αυτή τη κόντρα υπάρχουν ερωτηματικά και κυρίως θέματα ασφαλείας..
Ας δούμε όμως τι αναφέρει το περιοδικό στην ανάρτησή του «Ένας από τους πιο γρήγορους και ικανότερους θηρευτές στον πλανήτη: Καρχαρίας. Ο σπουδαιότερος πρωταθλητής που έχει μπει ποτέ στο νερό: Μάικλ Φελπς. 39 παγκόσμια ρεκόρ. 23 χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Κι όμως υπάρχει μια μάχη που δεν έχει κερδίσει ακόμη. Κάτι τόσο μεγαλειώδες που ποτέ κανείς δεν έχει αποπειραθεί ξανά. Ο διασημότερος αθλητής του κόσμου θα τα βάλει με τον πιο ικανό θηρευτή: Φελπς εναντίον Καρχαρία- κι ο αγώνας ξεκινά!».
Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για την φύση του αγώνα, όπως για παράδειγμα κάτω από ποιες συνθήκες θα διεξαχθεί, πώς θα προστατεύεται ο διάσημος κολυμβητής ή πόσο κοντά θα βρίσκεται στον καρχαρία. Και βέβαια το μεγάλο ερώτημα παραμένει…. Μπορεί να κερδίσει ο Φελπς τον καρχαρία; Ο αμερικανός αθλητής έχει χρονομετρηθεί και το ανώτατο όριο της ταχύτητας που έχει φτάσει είναι τα 6 μίλια την ώρα… Από την άλλη, ο ένας λευκός καρχαρίας σε νορμάλ συνθήκες κολυμπάει με 5 μίλια την ώρα, ωστόσο μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα της τάξεως των 25 μιλίων την ώρα (!!!)
Η αντιπαράθεση
Πως όμως θα ήταν μάχες μεταξύ Ολυμπιονικών (ή υπερ-αθλητών) και ζώων; Ο ερευνητής Κρεγκ Σαρπ του Κέντρου Αθλητικής Ιατρικής του βρετανικού πανεπιστημίου Μπρουνέλ, δημοσίευσε τη σχετική μελέτη το 2013 στο βρετανικό κτηνιατρικό περιοδικό “Veterinary Record”, έκανε μία σύνοψη των αθλητικών επιδόσεων ορισμένων ζώων και τις συνέκρινε με τις αντίστοιχες των ανθρώπων.
Οι άνθρωποι μπορούν να τρέξουν με μέγιστη ταχύτητα 37,6 χιλιόμετρα την ώρα ή 10,4 μέτρα το δευτερόλεπτο, όχι πολύ πιο γρήγορα από μία δρομάδα καμήλα που φθάνει 35,3 χιλιόμετρα χλμ/ώρα ή 9,8 μέτρα/δευτερόλεπτο. Όμως η τσίτα έχει περίπου διπλάσια ταχύτητα από τους πιο γρήγορους σπρίντερ του πλανήτη, πιάνοντας 104 χιλιόμετρα την ώρα ή 29 μέτρα το δευτερόλεπτο. Ο Μπολτ έχει τρέξει τα 100 μέτρα σε 9,58 δευτερόλεπτα, αλλά μία τσίτα σε 5,8 δευτερόλεπτα. Ο ίδιος αθλητής έχει τρέξει τα 200 μέτρα σε 19,19 δευτερόλεπτα, αλλά η τσίτα σε 6,9 δευτερόλεπτα.
Μια χαρά τα καταφέρνει κι ένα είδος αντιλόπης με 89 χλμ/ώρα ή 24,6 μέτρα/δευτερόλεπτο. Άλλα πολύ γρήγορα ζώα -και πολύ ανώτερα από τον άνθρωπο- είναι τα άλογα κούρσας που φθάνουν τα 88 χλμ/ώρα, τα λαγόσκυλα με 69 χλμ/ώρα και η βορειοαφρικανική στρουθοκάμηλος που με ταχύτητα 64 χλμ την ώρα (18 μέτρα το δευτερόλεπτο) είναι το πιο γρήγορο πουλί-δρομέας στον κόσμο.
Ο Μάικλ Τζόνσον έχει τρέξει τα 400 μέτρα σε 43,18 δευτερόλεπτα έναντι 19,2 δευτερολέπτων ενός αλόγου κούρσας και 21,4 δευτερολέπτων ενός λαγόσκυλου. Ο Ντέιβιντ Ρουσίντα έχει τρέξει τα 800 μέτρα σε ένα λεπτό και 41 δευτερόλεπτα έναντι 33 δευτερολέπτων για την αντιλόπη και 49,2 για το λαγόσκυλο στην ίδια απόσταση.
Φυσικά, όταν πετάνε, τα πουλιά πιάνουν πολύ πιο εντυπωσιακές ταχύτητες, όπως ο πετρίτης (είδος γερακιού) που φθάνει τα 259 χιλιόμετρα την ώρα. Καθόλου άσχημα δεν τα πάνε οι πάπιες και οι χήνες, όταν πετάνε, που με 103 χλμ/ώρα είναι τόσο γρήγορες, όσο η τσίτα στο έδαφος.
Στη θάλασσα, το ιστιόψαρο θεωρείται το πιο γρήγορο ψάρι, αφού μπορεί να κολυμπήσει με ταχύτητα έως 108 χλμ. την ώρα ή 30 μέτρα το δευτερόλεπτο, αδιανόητη για τα «αστέρια» των Ολυμπιακών πισινών.
Στο πεδίο της δύναμης, ο αφρικανικός ελέφαντας είναι σε θέση να υψώσει 300 κιλά με την προβοσκίδα του και να μεταφέρει 820 κιλά. Μία γκρίζα αρκούδα μπορεί να σηκώσει έως 455 κιλά και ένας γορίλας 900 κιλά, βάρη που ούτε στον ύπνο τους δεν σηκώνουν οι πιο θηριώδεις αρσιβαρίστες.
Οι άνθρωποι δεν τα πάνε άσχημα στους αγώνες μεγάλων αποστάσεων όπως ο Μαραθώνιος. Όμως δεν μπορούν να συναγωνιστούν τις καμήλες που είναι ικανές να προχωράνε με ταχύτητα 16 χλμ. την ώρα επί 18 συνεχόμενες ώρες, ενώ οι σιβηριανοί σκύλοι «χάσκι», που έκαναν νέο ρεκόρ το 2011, έτρεχαν συνεχόμενα επί οκτώ μέρες, 19 ώρες και 47 λεπτά! Ο Πάτρικ Μακάου Μουσιόκι έχει τρέξει τον Μαραθώνιο σε 2 ώρες, 3 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα έναντι 1 ώρας 18 λεπτών και 29 δευτερολέπτων ενός αλόγου κούρσας.
Στο άλμα εις μήκος ο Μάικ Πάουελ έχει πηδήξει 8,95 μέτρα, αλλά ένα κόκκινο καγκουρό έχει κάνει άλμα 12,8 μέτρων. Στο άλμα εις ύψος ο Σοτομαγιόρ έχει πηδήξει 2,45 μέτρα, αλλά το ίδιο ζώο φθάνει τα 3,1 μέτρα. Για να μην αναφέρουμε ορισμένα είδη ψαριών που είναι ικανά να πηδήξουν μέχρι και τέσσερα μέτρα έξω από το νερό.