Τετάρτη, 27 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΗ ανεμότρατα και τα γριγρί

Η ανεμότρατα και τα γριγρί

|

Σκέψεις του Αρχιεπισκόπου Νικολάου της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου, Τήνου, Άνδρου, Μυκόνου με αφορμή μία εικόνα που απεικονίζει ψαράδες ενώ έχουν ρίξει τα δίχτυα τους και περιμένουν να μαζέψουν την ψαριά… 

Ο συμβολισμός της Εκκλησίας με την εικόνα της βάρκας δεν είναι κάτι καινούριο, ανάγεται στο 2ο με 3ο αιώνα μ.Χ. και είναι ο απολογητικός χριστιανός συγγραφέας Τερτυλλιανός που χρησιμοποίησε την εικόνα της βάρκας ως συμβολισμό της Εκκλησίας και μάλιστα σε κατάσταση θυελλώδους  θάλασσας όπως αναφέρεται στο  περιστατικό που διηγείται ο Ευαγγελιστής Μάρκος. (Μάρκ.5-41).       

Του Καθολικού Αρχιεπισκόπου Νικολάου (ιστοσελίδα Kantam.gr)  

Οι δύο εκκλησιαστικές επαρχίες που υπηρετώ ως επίσκοπος, αποτελούνται από αρκετά νησιά μέσα στο Αιγαίο. Τα κυριότερα από αυτά είναι εκείνα στα οποία υπάρχουν οι 30 ενοριακές μας κοινότητες, δηλαδή: η Νάξος, η Πάρος, η Μύκονος, η Τήνος, η Άνδρος, η Χίος, η Λέσβος και η Σάμος.

Η διακονία του επισκόπου με φέρνει αρκετές φορές σ’ αυτά με αποτέλεσμα να έχω κάνει μέχρι τώρα περίπου 2.600 ταξίδια για να εκτελέσω την αποστολή μου.

Δεν αισθάνομαι ούτε Τηνιακός, ούτε Ναξιώτης ή Παριανός κλπ. είμαι απλώς νησιώτης. Δεν ξεχωρίζω κανένα νησί από αυτά και όλα τα αγαπώ και τα προσέχω με τον ίδιο βαθμό ευαγγελικής φροντίδας.

Η εικόνα της βάρκας που συμβολίζει την Εκκλησία μού αρέσει πολύ και, όταν βλέπω στη θάλασσα κάποια μικρή η μεγάλη βάρκα, ο νους μου πάει στις δύο τοπικές μου Εκκλησίες, εκείνης της Νάξου – Πάρου – Τήνου – Άνδρου- Μυκόνου και Χίου και εκείνης της Λέσβου και Σάμου.

Η αποστολή μου μοιάζει με το έργο μιας ανεμότρατας που ανοίγεται στ’ ανοιχτά και αφήνει τα γριγρί για ψάρεμα. Μετά, όταν έλθει η ορισμένη ώρα ή λάβει κάποιο σινιάλο από ένα γριγρί, πηγαίνει εκεί και ρίχνει τα δίκτυα για να ψαρέψει τα ψάρια που έχουν συγκεντρωθεί γύρω από αυτό.

Κι εγώ στέλνω τα λίγα (δυστυχώς) πνευματικά μου γριγρί, δηλαδή τους ιερείς μου που είναι ψαράδες ανθρώπων και τους ζητώ να επιτελέσουν  την αποστολή τους.

Η εικόνα αυτή είναι για μένα τόσο όμορφη και γι’  αυτό θέλησα να σας την περιγράψω. Η ανεμότρατα είναι ο επίσκοπος, που μαζί με τα γριγρί δηλαδή τις 30 ενορίες μας ψαρεύουμε στα προαναφερμένα 8 νησιά του Αιγαίου.

Πολλές φορές τόσο η ανεμότρατα όσο και τα γριγρί βρίσκουμε δυσκολίες, οι καιροί δεν είναι ευνοϊκοί. Μας χτυπούν τόσο τα κύματα, όσο και οι νοτιάδες κι οι βοριάδες. Κάποιες μάλιστα φορές,  ενώ ξεκινώ να πάω να βρω τα γριγρί μου αναγκάζομαι να προστατευτώ σε κάποιο απάνεμο λιμάνι, περιμένοντας τη βελτίωση του καιρού και την άρση του απαγορευτικού.

Αισθάνομαι μεγάλη ευγνωμοσύνη που οι υπεύθυνοι των γριγρί αγωνίζονται και θυσιάζονται να ρίξουν τα δίκτυα τους όλο και πιο  ανοικτά αναζητώντας την καλύτερη ψαριά.

Τον τελευταίο καιρό διαπιστώνω πως σε τρία νησιά: τη Χίο, τη Λέσβο και τη Σάμο έχουν φθάσει από μακριά πολλά ψάρια άγνωστα σε μας. Αυτά τα ψάρια καταφθάνουν κυνηγημένα από τα μέρη που ζούσαν. Ψάχνουν πεινασμένα για κάποιο «δόλωμα». Το αναζητούν και το βρίσκουν, όπως μας λένε μόνο στην Εκκλησία τους. Διαπιστώνουν ότι όχι μόνο δεν τους πονάμε με το αγκίστρι, αλλά και πως προσπαθούμε να διώξουμε από πάνω τους κάθε πόνο. Αυτόν που  ένιωσαν και νιώθουν από τότε που έφυγαν από τις μακρινές χώρες τους και ήρθαν στα δικά μας νερά να βρουν καλύτερες συνθήκες ζωής.

Η ηθική ικανοποίησή μας είναι ότι αναγνωρίζουν το έργο της Εκκλησίας, το αναζητούν, το νιώθουν και δοξάζουν  το Θεό που τουλάχιστον η Εκκλησία τους στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν τους αγνοεί αλλά και τους δέχεται ως πολύτιμα μέλη της. Κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να νιώσουν πως ακόμη και αν όλοι τούς λησμονήσουν, ο Κύριος δεν τους λησμονεί. Έχει δικούς του σημερινούς εργάτες σε θάλασσα και σε στεριά που φροντίζουν γι’ αυτούς.

Είναι δεδομένο πως η ταλαιπωρία, η αγρυπνία και όλοι οι κόποι τους καρποφορούν, ανταμείβονται ηθικά, διότι  στο τιμόνι, τόσο της ανεμότρατας όσο και των γριγρί, βρίσκεται ο ίδιος ο Ιησούς που αγρυπνεί μαζί τους. Δικοί Του είναι «οι ψαράδες», που έχουν ως αποστολή να Τον υπηρετούν, ιδιαίτερα στο πρόσωπο κάθε μικρού, φτωχού, ξεριζωμένου και δυστυχισμένου αδελφού Του και αδελφού τους.

# Με την υπογραφή του Αρχιεπισκόπου Νικολάου της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου, Τήνου, Άνδρου, Μυκόνου


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

9ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» – Ένα μουσικό ταξίδι στη λαϊκή μας παράδοση

Από τον γραφικό κόλπο του Κινίου ξεκινά η φετινή διοργάνωση με αφιερώματα, εκθέσεις και συναυλίες – Είσοδος ελεύθερη.

ΚΚΕ ΤΕ Νοτίων Κυκλάδων: «Η δωρεάν μετακίνηση σωματείων περιορίζεται μόνο στις άγονες γραμμές»

Κριτική στην κυβέρνηση για το μέτρο στήριξης των ερασιτεχνικών σωματείων – «Πρόκειται για μισό μέτρο που δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες».

Λίπωμα: Πότε είναι αθώο και πότε χρειάζεται αφαίρεση

Η διάγνωση γίνεται κυρίως με κλινική εξέταση. Σε σπάνιες περιπτώσεις το λίπωμα μπορεί να εξελιχθεί σε λιποσάρκωμα, που είναι κακοήθης όγκος.

Φόρτωμας: Σύνδεση της Τήνου με την Καβάλα σε ετήσια βάση

Φόρτωμας: "Η ένταξη της Τήνου και των Κυκλάδων σε μια τόσο σημαντική ακτοπλοϊκή γραμμή δημιουργεί νέες προοπτικές για τα νησιά μας"

Κέα: Στην τελική ευθεία η αποκατάσταση του λιμανιού στο Βουρκάρι με χρηματοδότηση 359.600 €

Μετά από τέσσερα χρόνια προσπαθειών, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για το έργο που θα αναβαθμίσει τις λιμενικές υποδομές και θα ενισχύσει την ασφάλεια και την τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Μεγάλη φωτιά στο Λαύριο, εκκενώσεις μέσω 112, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο

Η πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Παλιοκαμάριζα, καίει χαμηλή βλάστηση και κινητοποίησε επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Παρουσίαση του βιβλίου «Οδοιπορικό στη Νάξο» του Τάσου Αναστασίου

Ο Ιστορικός Όμιλος Νάξου «Αρσός» και η Πολιτιστική Εταιρεία «Αρχιπέλαγος» διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στον πολιτιστικό και περιηγητικό πλούτο της Νάξου.

Νέα ακτοπλοϊκή εποχή για την Τήνο, απευθείας σύνδεση με τη Βόρεια Ελλάδα και το Λαύριο

Μετά την Κρήτη, η Τήνος αποκτά απευθείας ακτοπλοϊκή γραμμή με τη Βόρεια Ελλάδα, ενισχύοντας την τουριστική ανάπτυξη και την προσβασιμότητα του νησιού 365 ημέρες τον χρόνο

Ηρακλειά: Μαρία Αναματερού στο Φεστιβάλ «Φάνης Γαβαλάς»

Στις 28 Αυγούστου, το φεστιβάλ «Φάνης Γαβαλάς» στην Ηρακλειά ζωντανεύει με τη μελωδική φωνή της Μαρίας Αναματερού υπό το ανοιχτό ουρανό του Αιγαίου.

Πάρος: Επιμνημόσυνη δέηση και αποκαλυπτήρια προτομής του Μεγάλου Ευεργέτη Φραγκίσκου Ι. Βελέντζα

Την Κυριακή 31 Αυγούστου, ο Δήμος Πάρου και η Κοινότητα Κώστου τιμούν τον Φραγκίσκο Ι. Βελέντζα με δέηση και αποκαλυπτήρια της προτομής του.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.