Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΙστορίεςΧριστουγεννιάτικο Πνεύμα: μήπως ήρθε η ώρα να ανακαλύψουμε το πραγματικό νόημά του;

Χριστουγεννιάτικο Πνεύμα: μήπως ήρθε η ώρα να ανακαλύψουμε το πραγματικό νόημά του;

|

Τελική ευθεία …. Τα Χριστούγεννα σε μία εβδομάδα θα είναι …πραγματικότητα. Μήπως ήρθε η ώρα να εξευγενίσουμε την ψυχή μας με γνήσια συναισθήματα, ανυπόκριτη αγάπη, ειλικρινή φιλία, ουσιώδη και γόνιμη επικοινωνία; 

Είμαστε στην τελική ευθεία πριν τα Χριστούγεννα και όλοι προετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για τον εορτασμό της μεγαλύτερης γιορτής του χρόνου. Το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλημμυρίσει από αναρτήσεις στολισμένων δέντρων και τα e-mail με  ευχές που αναβοσβήνουν ρυθμικά σε e-cards προκατασκευασμένου επικαιροποιημένου περιεχομένου.  

Της Σοφίας Ι. Μαργαρίτη (φιλόλογος – συγγραφέας)

Έχουμε στολίσει το σαλόνι, το σπίτι, τις γειτονιές τις πλατείες με πολύχρωμα φωτάκια, αγγελάκια και αστεράκια παντός είδους και έχουμε φωταγωγήσει όλες τις γωνιές- αδιαφορώντας επιδεικτικά για την ενεργειακή σπατάλη- με σκοπό να δημιουργήσουμε ατμόσφαιρα, να φωτίσουμε τη ζωή μας, να πείσουμε τον εαυτό μας ότι γιορτάζουμε και είμαστε χαρούμενοι.

Παράλληλα φροντίζουμε με επιμέλεια το σώμα μας με εντατική δίαιτα και γυμναστική ώστε να ντυθούμε αξιοπρεπώς ακολουθώντας τις επιταγές της μόδας. Τρεφόμαστε υγιεινά, γευόμαστε μελομακάρονα και κουραμπιέδες μόνο αν είναι ολικής αλέσεως με στέβια, για να έχουμε το περιθώριο σε λίγες μέρες να υποπέσουμε στη γαστριμαργική κραιπάλη των φιλικών και συγγενικών χριστουγεννιάτικων συμποσίων.

Έχουμε προνοήσει να εξασφαλίσουμε ακριβά υλικά αγαθά ως δώρα για τους αγαπημένους μας. Όσο ακριβότερο το δώρο, τόσο υψηλότερο το συναίσθημα ή τόσο μεγαλύτερη η ψυχική δέσμευση, η υποχρέωση. Έχουμε εμπορευματοποιήσει τις ανθρώπινες σχέσεις και έχουμε ταυτίσει τα συναισθήματά μας με την κατανάλωση και προσφορά συγκεκριμένων προϊόντων. Διδάξαμε στα παιδιά μας ότι η σύνεση, η καλοσύνη και η υπακοή όλου του χρόνου αμείβεται με ένα υπερτιμημένο και ακριβό βεβαίως δώρο που θα φέρει (παραδοσιακά) ο Santa Claus. Ο χοντρός, κόκκινος, ογκώδης, χαρούμενος γέρος που καθιερώθηκε σε αυτή τη γκροτέσκο μορφή από γνωστή πολυεθνική εταιρεία αναψυκτικών, ως σύμβολο του υλιστικού προτύπου της ζωής μας και αντικατέστησε με επιτυχία στη συνείδηση όλων τον λιπόσαρκο, σεμνό Άγιο Βασίλη της Ορθοδοξίας, τον Άγιο της αγάπης και της φιλαλληλίας.

Έχουμε αποδυθεί και στη φιλανθρωπία αυτήν την περίοδο, ως μια εποχιακή δραστηριότητα, που προβάλλεται ως υποχρέωση, ως καταναλωτική συνήθεια με τις ανάλογες βέβαια διαφημιστικές καμπάνιες. Όλες οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οργανισμοί που σέβονται την ύπαρξή τους, μας παρουσιάζουν το κοινωνικό τους προφίλ με γενναίες χορηγίες σε γεύματα αγάπης, οικονομική ενίσχυση και δωρεά ποσοστών από τα κέρδη τους σε μη κυβερνητικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις. Τον υπόλοιπο χρόνο του έτους τα προβλήματα λύνονται ως δια μαγείας, οι ανάγκες εξαφανίζονται έντεχνα και οι αναξιοπαθούντες συνάνθρωποί μας καταδικάζονται στα τάρταρα της λήθης μέχρι να έρθουν τα επόμενα Χριστούγεννα.

Αυτά τα Χριστούγεννα ας φροντίσουμε να εξευγενίσουμε την ψυχή μας με γνήσια συναισθήματα, ανυπόκριτη αγάπη, ειλικρινή φιλία, ουσιώδη και γόνιμη επικοινωνία. Ας γιορτάσουμε με σύνεση, εθελούσια συγκατάβαση και λακωνική εγκράτεια. Ας θρέψουμε το πεινασμένο πνεύμα μας και ας προσπαθήσουμε η μαγεία να βρίσκεται στους ανθρώπους που θα καθίσουν γύρω από το τραπέζι μας και όχι σε αυτά που θα βρίσκονται πάνω σε αυτό.

Στις Άγιες μέρες που ακολουθούν ας δωρίσουμε το ενδιαφέρον, το χρόνο και το χαμόγελό μας στα παιδιά μας, ας παίξουμε μαζί τους μπάλα στα σοκάκια, ας τα ακούσουμε να μιλάνε για τα όνειρά τους, ας γεμίσουμε την καρδιά τους με τραγούδια και παραμύθια. Ας ευχηθούμε αυτά τα Χριστούγεννα ο Αγ. Βασίλης να φέρει δώρα μεγάλης αξίας και όχι υψηλής τιμής, όπως Ειρήνη, Δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, σεβασμό, αξιοπρέπεια και ευημερία. Ας ευχηθούμε αυτά τα Χριστούγεννα να έλθει επί Γης ο Παράδεισος για όλους μας. Το έχουμε τόσο ανάγκη.

Εύχομαι σε όλους Χριστούγεννα στις καρδιές. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μύκονος – Μουσείο Μπενάκη: Εκδήλωση “Μεταλλεία Μυκόνου – μια ιστορία στο φως”

Σάββατο 17 Ιουνίου.. Ο Δήμος Μυκόνου διοργανώνει εκδήλωση «Μεταλλεία Μυκόνου – μια ιστορία στο φως» στο Μουσείο Μπενάκη

Σέριφος: Να διασωθεί η παράδοση του νησιού

Επιστημονική ημερίδα "Ακολουθώντας τις ράγες" στη Χώρα Σερίφου - οι ομιλητές, τα συμπεράσματα

Πάρος: “Καυτός” Μαϊος, η κίνηση του Αγίου Πνεύματος άγγιξε το 2019 (πίνακες)

Πάνω από 80.000 επισκέπτες δέχτηκε η Πάρος το Μάϊο από θάλασσα και αέρα με τις αυξήσεις έναντι του προηγούμενου έτους να ξεπερνούν το μέσο όρο της χώρας. (πίνακες)

Σύρος: Ξεκινάει τη Δευτέρα, 4ημερο εθελοντικής αιμοδοσίας

Εθελοντική αιμοδοσία στη Σύρο - Χρονοδιάγραμμα

Στοίχημα – Champions League: Τελικός με over και προβάδισμα σε Σίτι

Η προταση από την Foxbet.gr... Τελικός Champions League 2023 και τι παίζουμε;

Estiatoria.gr – Golden Awards: “Στο Λαδόχαρτο” και “Dal Professore” στη κορυφή της γεύσης

Ποια είναι τα εστιατόρια και οι σεφ που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο διαγωνισμό Estiatoria.gr Golden Awards - Η εικόνα των Κυκλάδων

Εστίαση: Μπήκαν οι υπογραφές για αυξήσεις (10,5%) μισθών

Από 1ης Ιουνίου οι μισθοί ενισχύονται 5,5% και ένα χρόνο αργότερα, την 1η Ιουνίου 2024, θα αυκηθούν επιπλέον κατά 5%

Κολομβία: Βρέθηκαν μετά από 40 ημέρες ζωντανά τέσσερα παιδιά στη ζούγκλα

Tο «θαύμα» της Κολομβίας: Βρέθηκαν ζωντανά μετά από 40 ημέρες τα τέσσερα παιδιά που είχαν χαθεί στη ζούγκλα

Φασκελοκουκούλωστα ή “Το τάξιμο είναι εύκολο. Στο δόσιμο αρχίζουν τα δύσκολα”

Ο Αλέκος Αρβανιτάς μας αναλύει την εβδομάδα που πέρασε. Με την ...μπαρουφολογία να ξεπερνάει κάθε όριο τη στιγμή που οι συμπολίτες μας πεθαίνουν περιμένοντας το ασθενοφόρο

Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου: “Η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη από την αρχή μέχρι το τέλος”

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου επισήμανε πως «η δήλωση του Σπύρου Πνευματικού υποδηλώνει ένα υπόβαθρο σκέψης το οποίο δεν μπορεί να κρυφτεί, ανεξάρτητα από το αν «άλλα ήθελε να πει και τελικά άλλα είπε, όπως εκ των υστέρων ισχυρίστηκε».

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Η Νάξος λέει “αντίο” στον μουσικό Νίκο Στεφ. Μαστρογιαννόπουλο

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 3.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Χώρας Νάξου.

Νάξος: Περίοδος 50 ημερών, μεγάλα κόστη, δυσκολία εύρεσης προσωπικού (video)

Νάξος... Μιχάλης Κρητικός και Δημήτρης Καπούνης μιλάνε στο OPEN για τις προσδοκίες του φετινού καλοκαιριού και για τα προβλήματα πρωτογενή τομέα (video)

Naxos Festival 2023 – Klaus Pfeiffer: Ο Γερμανός καλλιτέχνης που έγινε Ναξιώτης

Naxos Festival 2023: Ο Μάριος Βαζαίος μιλά για την έκθεση «Klaus Pfeiffer - Τα φτερά του Ίκαρου» που διοργανώνει το Φεστιβάλ Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου

Γυμνιστές: Οι τρεις από τις δέκα καλύτερες παραλίες είναι Ελληνικές

Που βρίσκονται οι τρεις παραλίες στην Ελλάδα που θεωρούνται ανάμεσα στις κορυφαίες στον κόσμο για τους γυμνιστές

Αιγαίο: Το “δικό μας” πανηγύρι με Ζευγώλη, Αναματερού και Στρατηγού (video)

Τρίτη 20 Ιουνίου και το "δικό μας" πανηγύρι. Από τη Νάξο έως την Ικαρία... Ποιοι λαμβάνουν μέρος (video)

Νάξος – “Δύναμη Δημιουργίας”: “Είμαστε βέβαιοι ότι θα αποπέμψει άμεσα τον νταή αντιδήμαρχο”

Η δημοτική παράταξη "Δύναμη Δημιουργίας Νάξου και Μικρών Κυκλάδων" ζητάει από τον Δήμαρχο την άμεση απομπομπή του Αντιδημάρχου Παιδείας για την εις βάρος του καταγγελία από πολίτη του νησιού

Πειραιάς: Δεκατέσσερα δρομολόγια προς τα νησιά του Αιγαίου

Για σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 14 δρομολόγια, 40 για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, 14 από το λιμάνι τη Ραφήνας και 8 από το Λαύριο.

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Πάρος και Νάξος συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάρος, η Νάξος, οι Κυκλάδες αλλά και η Πελοπόννησος με την Εύβοια, είναι οι τοποθεσίες που αναμένεται εφέτος να κινηθούν με σημαντικές πληρότητες.