Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΓιάννης Γαβαλάς…. «γεννήθηκα ώρα φαγητού… Τυχαίο;»

Γιάννης Γαβαλάς…. «γεννήθηκα ώρα φαγητού… Τυχαίο;»

|

Μϊα ξεχωριστή συνέντευξη από τον Γιάννη Γαβαλά, τον σεφ από την Ηρακλειά που μας προσφέρει ένα ξεχωριστό γαστρονομικό ταξίδι σε όλες τις Κυκλάδες και αποκαλύπτει μικρά απολαυστικά μυστικά της ζωής του 

Ο Γιάννης Γαβαλάς, με καταγωγή από την Ηρακλειά, έδωσε μια νέα πνοή σε παλιές πατροπαράδοτες, κυκλαδίτικες συνταγές. Με βιώματα από το νησί του, με γνώσεις όσο αφορά την παραδοσιακή μαγειρική, εμμονή στη στην καθαρότητα των γεύσεων και την προέλευση των τοπικών υλικών, τον έκαναν γρήγορα να ξεχωρίσει σαν ένας από τους πιο σημαντικούς μάγειρες της γενιάς του.  Συμμετέχει στο Aegean Cuisine, εκπροσωπώντας την ιδέα μιας κουζίνας που θα μπορούσαμε να  ονομάσουμε «σύγχρονη Κυκλαδίτικη» με αναφορές σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων και τα προϊόντα τους. Δημιουργικός μάγειρας, ευφάνταστος αλλά και τοπικιστής,  με ξεχωριστό ήθος,  κοινωνικές ευαισθησίες και διάθεση για συλλογική δουλειά, έχει εκτός των άλλων και μια εξαιρετική πένα!  Απολαύστε τη συνέντευξή του στην ιστοσελίδα www.greekgastronomyguide.gr και όπως σημειώνεται «Δικαιολογημένα το καμάρι της Ηρακλειάς».

Γεννήθηκες: Γεννήθηκα στην Αθήνα μια Πέμπτη του Νοεμβρίου στις 13:30, ώρα φαγητού… τυχαίο; δεν νομίζω!

Παιδικές αναμνήσεις: Πολύ όμορφα παιδικά χρόνια με έντονο το στοιχείο της Οικογένειας, Γονείς, αδερφή αλλά και την τύχη να έχω εν ζωή τους δυο παππούδες και τις δυο γιαγιάδες, έντονο το στοιχείο της Ηρακλειάς, τόπου καταγωγής μου, που επισκεπτόμασταν ανελλιπώς καλοκαίρι και Πάσχα, πολλές θύμησες από μαγειρέματα, τραπεζώματα μιας και τα σπίτια μας ήταν πάντα ανοικτά κι αγαπητά και βέβαια πολύ πολύ παιχνίδι, θάλασσα, ψαρέματα!!!

Παιδικό αγαπημένο φαγητό: Ηρακλειά, Καλοκαιράκι… μόλις γυρίσαμε από το μπάνιο στο Λιβάδι, πείνα… η γιαγιά στο μαεριό, παρασκιά, μυρίζουν οι αχλιμπαριές, οι σχοινιές κι οι φείδες που κάνουν κάρβουνο (το ρεύμα ήρθε το 1986) ενώ στο τηγάνι με το ελαιόλαδο τηγανίζονται φρεσκοκομμένες πατάτες κι η γιαγιά σπάει τρία- τέσσερα αυγά – ζεστά ακόμη – και τα ανακατεύει να αγκαλιαστούν. Μια πρέζα αλάτι της βραχιάς, μια πρέζα αργανιά. Στο πιάτο παρεϊζουν με ένα κομμάτι κατσικίσιο τυρί της άρμης και μερικά τοματίνια άνυδρα του καλοκαιρνού, τόσο απλά…

Σπουδές: Μαθητής των πέντε αριστείων και ενός βραβείο στο Γυμνάσιο και Λύκειο δεν ήταν εύκολα αποδεκτή, από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον (είχα χάσει τον Πατέρα στα 16 μου), η επιλογή μου να ασχοληθώ με την μαγειρική. Την εποχή του ’90 που ξεκίνησα, το επάγγελμα του μάγειρα δεν είχε την σημερινή δημοφιλία κι αποδοχή. Η πρώτη σχολή που πήγα ήταν η ‘’Granit’s’’ Οργάνωση και Διοίκηση Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων, η οποία είχε κι ένα ενδιαφέρον, αν και θεωρητικό, μαγειρικό τμήμα. Ακολούθησε η ‘’ Chef D’ Oeuvre’’, Το ‘’Τ.Ε.Ι   Τουριστικών Επιχειρήσεων Αθήνας ‘’ και η σχολή του ΟΤΕΚ.       Επένδυση Χρόνου για ένα κράμα γνώσης, ανθρώπων (συνεργατών – φίλων) και εμπειριών που δεν μετάνιωσα ποτέ.

Πότε ένιωσες ότι θα αφοσιωθείς στην μαγειρική: Η μαγειρική είναι κομμάτι της ζωής μου, μάνα, γιαγιάδες μαγείρευαν, ο πατέρας δούλεψε ένα διάστημα στα καράβια ως μαγειροκαμαρώτος, ο θείος επίσης …υπήρχε προδιάθεση από νωρίς αλλά και προσωπική αγάπη για να δημιουργώ κάτι που να το μοιράζομαι και να με κάνει να νοιώθω πλήρης. Ευλογημένοι οι άνθρωποι που καταπιάνονται με κάτι π’ αγαπούν…

Μάγειροι που επηρέασαν τη μαγειρική σου: Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός… Ξεκίνησα από το Athenaeum Intercontinental και οι πρώτες μου προσλαμβάνουσες στην Κουζίνα ήταν από τον Σίμο το Δημητριάδη – ας αναπαύεται η ψυχούλα του . Στην συνέχεια είχα την τύχη να περάσω από πραγματικούς μάγειρες, κατσαρολάδες, δεν είναι αναγνωρίσιμοι αλλά καλή τους ώρα όπου κι αν είναι, πραγματικά τους ευχαριστώ από καρδιάς για τις μυστικές διαδρομές στην ουσία της γεύσης.

Εικόνες ή γεγονότα που σε ενέπνευσαν: Πηγή έμπνευσης για μένα είναι η ίδια η ζωή. Βιώματα, θύμησες, ταξίδια, μυρωδιές, γεύσεις, αρώματα, άνθρωποι, θάλασσα, Γη, Κυκλάδες… Μια χαραυγή από τον ‘’Πάππα’’ στην Ηρακλειά… ένα ηλιοβασίλεμα στο ‘’Πουλί’’ στη Μύκονο… μια βουτιά στο βυθό… μια ‘’κρουαζιέρα’’ χειμωνάτικη με το «Άρτεμις» από την Πάρο στη Σέριφο!… η μυρωδιά της προφούρνας ζεστή ζεστή και το αντάμωμα της με κοπανιστή και σταφύλι… δυο πατελίδες κι ένας αχινός στο ακροθαλάσσι, ένα φρεσκοκομμένο τοματίνι απ’ το καλοκαιρνό…. τα μοσχοβολιστά γεμιστά της Μάνας… το μοσχαράκι με ρύζι της Παναγιάς το Δεκαπενταύγουστο… οι τηγανίτες με Αρακλειανό μέλι… τα ξερά σύκα από τον κατάβολα με μια Αμοργιανή ψημένη ρακί … ένα κομμάτι παλαιωμένη γραβιέρα Νάξου με δυο παξιμάδια… μια κουταλιά φάβα με σπασμένο κρεμμύδι, ένα δάκρυ λάδι και αλάτι βραχιάς… μια Παριανή γούνα με κρύα σούμα και κρίταμο Τήνου… μια βόλτα στο ‘’Χωριό’’ του Ρουσουνέλου για ξαραθύμι… ένα τραγανό Αμοργιανό ξεροτήγανο στη χαρά… ένα Ανδριώτικο παστέλι για συντροφιά …ένα Τηνιακό αμυγδαλωτό για κέρασμα… Μια γλυκιαλμυρή σύνθεση , ένα κράμα που το απόσταγμα του βγαίνει από την ψυχή στο πιάτο.

Πού εργάστηκες: Ξεκίνησα από πρακτική σε Ξενοδοχεία αλλά αγάπησα τα εστιατόρια, 25 χρόνια στις κουζίνες έχω περάσει κυρίως από εστιατόρια με Ελληνική κουζίνα και τα 10 χρόνια από αυτά δραστηριοποιούμε στην Μύκονο, έξι συναπτά στο Bakalo όπου μαζί ωρίμασε η Κυκλαδίτικη φυσιογνωμία μας.

Υλικά που αγαπάς: Λατρεύω επί της ουσίας τα φρέσκα υλικά! Αγάπη στα μυρωδικά, βότανα, ελαιόλαδο, σκόρδο, κρεμμύδι (τους αφανείς ήρωες και συνήθεις υπόπτους) και μια ιδιαίτερη αδυναμία στα θαλασσινά και τα ψάρια χωρίς να υποτιμώ ένα καλό κρέας.

Φιλοσοφία της κουζίνας σου: Αγαπώ να μαγειρεύω με φρέσκα και τοπικά υλικά στην εποχής τους αποκομίζοντας την μέγιστη ποιότητα, γεύση κι άρωμα. Οπαδός της Κυκλαδίτικης κουζίνας – βιωματική άλλωστε – και της ρεαλιστικής κουζίνας όπως συνηθίζω να λέω , μιας κουζίνας που σέβεται την πρώτη ύλη, την προβάλλει, την αναδεικνύει και δεν την εξαφανίζει για χάρη της τεχνικής και του εντυπωσιασμού.

Πιάτα που δημιούργησες, αγάπησες και άφησαν ίχνη: Είναι πιο ενδιαφέρον να μιλούν οι άλλοι για τα πιάτα μας για να συμπεριλαμβάνουν το συναίσθημα και την εμπειρία που αποκόμισαν.Παρόλα αυτά κάποια πιάτα όπως η Κυκλαδίτικη τυροκουλούρα (που συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο ‘’Η Κοπανιστή ‘’ του Δ.Ρουσουνέλου ), η σιγοψημένη πανσέτα με θυμάρι, σκόρδο κι αλάτι βραχιάς ( την έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο του ο φίλος Δ. Γιγίνης στο SeaSatin Nino στο Κόρθι της Άνδρου), Τα Χωριανά αυγά με κιμά από λουκάνικο Μυκόνου και γιαούρτι πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί (που σερβίρονται στο Central στη Μύκονο και συμπεριλαμβάνονται στο Μυκονιάτικο πρωινό), Οι τυρολουκουμάδες με γραβιέρα Νάξου, κεφαλοτύρι Ίου πάνω σε χειροποίητες μαρμελάδες λεμόνι & τομάτα, Το γεμιστό καλαμάρι με σπανακόρυζο αρωματισμένο με κύμινο και κρέμα λευκού ταραμά, Τα στριφτούδια με Μυκονιάτικη Λούζα και Νιώτικο κατσικίσιο τυρί ή το γλυκό με ξεροτήγανο Ηρακλειάς και παγωτό Μυκονιάτικης μελόπιτας με την αρωγή του φίλου Νίκου Κουκιάσα, είναι κάποια από τα πιάτα που αγαπιούνται και με κάνουν χαρούμενο.

Ο ρόλος της τοπικότητας στο φαγητό: Πηγή ζωής και επιβίωσης για τις μικρές μας κοινωνίες, τον τόπο μας, την Χώρα μας. Εδώ και έξι χρόνια στην Μύκονο στο εστατόριο Bakalo που εργάζομαι, προμηθεύομαι προϊόντα από εννιά νησιά των Κυκλάδων. Δεν είναι κάτι εύκολο μιας και η ενδοκυκλαδική συγκοινωνία δεν είναι κι ότι καλύτερο αλλά θεωρώ ότι είναι κάτι απαραίτητο αν θες να έχεις μια ταυτότητα , ποιότητα και διάρκεια, μιας και η στήριξη των παραγωγών των τοπικών προϊόντων τους εξασφαλίζει την επιβίωση τους και κίνητρο να προσπαθούν να αναπτυχθούν και να οργανωθούν. Στηρίζοντας τοπικά προϊόντα, τοπικούς παραγωγούς στην πραγματικότητα εξασφαλίζουμε την ποιότητα αλλά την επιβίωση μας ως Τόπος.

Η Ελληνική κουζίνα σήμερα: Η Ελληνική κουζίνα σήμερα βάλλεται εκ των εσω… Αποδομείται η Ελληνική οικογένεια και έχουν μείνει λίγες γιαγιάδες να κοινωνούν την κουζίνα μας στην νέα γενιά του burger και της κρέπας. Ο καινούργιος ‘’Τσελεμεντές’’ δεν θα έχει συνταγές αλλά τηλέφωνα delivery. Στην επαρχία ευτυχώς τα πράγματα είναι καλύτερα. Φως κι Ελπίδα μια γενιά Σεφ που είναι ενωμένοι με αγάπη για τα τοπικά προϊόντα και τις συνταγές του τόπου μας και παλεύει κόντρα στο ρεύμα του ευτελισμού και της ξενομανίας.

Η Ελληνική γαστρονομία απέναντι στην κρίση: Η κρίση οδηγεί σε σκέψη, απολογισμό, εκκαθαρίσεις και επαναπροσδιορίζει αξίες και στόχους. Αποτελεί αφορμή για επανεκκίνηση, αναζήτηση, δίνοντας νέες ευκαιρίες σε πράγματα παραμελημένα ίσως και ξεχασμένα. Έτσι και στην Ελληνική γαστρονομία ξεθάβει συνταγές, υποβαθμισμένα υλικά αλλά με σημαντική αξία (όσπρια) και τα βάζει στον γαστρονομικό χάρτη. Καθένα έστω και καθυστερημένα παίρνει τη θέση που του αξίζει…

Πώς θα ήθελες να σε θεωρούν: Θέλω αυτό που είμαι, αυτό που νοιώθω κι αυτό που φαίνομαι να είναι το ίδιο και ταυτόσημο, ότι κι αν είναι αυτό. Ο σεβασμός και η εκτίμηση είναι στοιχεία που κερδίζονται, μου αρκεί να κερδίζω των συναδέλφων, συνεργατών και πελατών μου χωρίς απαραίτητα την όποια προσθήκη ετικετών.

Μια αξέχαστη στιγμή: Η ιδιαίτερη τιμή και χαρά να συμμετάσχω στην ομάδα των Ελλήνων Σεφ που μαγείρεψαν για πρώτη φορά στο James Beard Foundation στη Νέα Υόρκη παρουσιάζοντας τους Θησαυρούς της Κουζίνας του Αιγαίου στο Αμερικανικό κοινό.

Όνειρα γαστρονομικού περιεχομένου: Να μπορέσει κάποια στιγμή η Ηρακλειά, με τα λίγα, ταπεινά αλλά ποιοτικά προϊόντα που διαθέτει, να μπει στον γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδος και να μπορέσει να αντέξει κάποιο εστιατόριο πέρα από τα πανέμορφα ταβερνάκια της.

Όνειρα ζωής: Γευστικές περιπλανήσεις ανά τη Χώρα και τον κόσμο, να ζω , να αγαπώ, να μαθαίνω, να μαγειρεύω και να φωτογραφίζω!!!

Αποχαιρετισμός: Ένα γλυκό χαμόγελο σαν το Αρακλειανό μέλι… μια θερμή αγκαλιά σα τη ρεβυθάδα της Μαρίας στο Πρόδρομο της Πάρου… και την θετική ενέργεια σαν το ρόδι που σκάει και σκορπά τον ρόδινο καρπό του στη γη… Υγεία κι ώρα καλή!!!


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κέα: Η πρώτη τρισδιάστατη αποτύπωση του σπηλαίου «Τρυποσπηλιές»

Αποστολή του ΕΚΠΑ με επικεφαλής τον καθηγητή Εμμανουήλ Βασιλάκη κατέγραψε με τεχνολογία αιχμής το σπήλαιο και άνοιξε τον δρόμο για την ανάδειξη ενός μνημείου γεωλογικής κληρονομιάς.

Σύρος: 3ο «Σκάκι στα Τυφλά» και «Νότες στο Αιγαίο» – Μια γιορτή αλληλεγγύης, μουσικής και σκακιού

Η ΑΡΩΓΗ, με τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, διοργανώνει για τρίτη χρονιά το ξεχωριστό αυτό τριήμερο εκδηλώσεων με σκάκι, μουσική και μηνύματα ζωής.

Αύγουστος στα αεροδρόμια Fraport: Ρεκόρ 6,78 εκατ. επιβατών – Σε πτώση Σαντορίνη και Μύκονος

Η κορύφωση της τουριστικής σεζόν έφερε αύξηση 4% στην κίνηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, αλλά και έντονες διαφοροποιήσεις ανά προορισμό.

Η Κέρος «μίλησε», συναυλία-ορόσημο στο 10ο Φεστιβάλ Κουφονησίων

Η μνήμη του Lord Colin Renfrew τιμήθηκε σε μια μοναδική μουσική εμπειρία στον ιερό τόπο της Κέρου, όπου η μουσική έγινε φωνή της Ιστορίας.

Ο ΑΠ.Α.Σ. Νάξου ενισχύεται με τον Ντίνο Ολύμπιο

Ο 27χρονος forward με εμπειρία σε πολλές ομάδες και άνοδο στην Elite League, έρχεται να δώσει νέα δυναμική στο ρόστερ της ομάδας.

Πιπεριές Φλωρίνης με ξινοτύρι Πιτταρά και με την υπογραφή της Μαριέττας Γαλάνη

Η συνεργάτιδα του naxospress και ερευνήτρια της τοπικής κουζίνας μας χαρίζει μια παραδοσιακή συνταγή με ιστορία, μυστικά και γεύση που ταξιδεύει.

Νάξος – Σαγκρί: Μαθήματα προσφοράς από τα παιδιά, δώρισαν στο σχολείο πολυμηχάνημα από το χαρτζιλίκι τους

Πέντε μικρές φίλες πέρασαν το καλοκαίρι τους δημιουργικά και στήριξαν με αγάπη το Δημοτικό Σχολείο του χωριού.

Λεβερκούζεν – Άιντραχτ Φρανκφούρτης: Η αλλαγή προπονητή φέρνει νέα δεδομένα και πίστη στην έδρα

Οι «ασπιρίνες» ψάχνουν την πρώτη νίκη, απέναντι στην αήττητη Άιντραχτ που βρίσκεται στην κορυφή.

Νάξος – Κωμιακή: “Έφυγε” πλήρης ημερών η Μαρία Κορρέ

Μέσα σε λίγες ώρες, το χωριό βυθίστηκε στη θλίψη με τον χαμό δύο αγαπημένων μορφών της τοπικής κοινωνίας.

Ηρακλειά: Με έναν μαθητή ξεκίνησε το Δημοτικό Σχολείο, δύο στο νηπιαγωγείο, τη Δευτέρα (15/09) ο αγιασμός (video)

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τη μικρή Ηρακλειά με μόλις τρία παιδιά σε σχολική τάξη – Ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Γαβαλάς μιλά για τη μοναξιά του ενός μαθητή και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας (video)

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας