Η Σοφία Τριανταφύλλου απέδειξε ότι μπορεί να παίξει το ίδιο καλά μπάσκετ, πιάνο, αλλά και να είναι η 1η στο ΓΕΛ Τραγαίας με 20αρι στα μαθηματικά και 5η στη κατάταξη εισόδου στο Τμήμα Πληροφορικής Αθηνών – Το μυστικό της; “Χαμογελάει, έχει θετική ενέργεια και τα κάνει όλα …τέλεια χωρίς να δείχνει ότι πιέζεται” λέει καθηγητής της ενώ η 18χρονη φοιτήτρια πλέον απλά … χαμογελάει”…
Μέσα Ιουλίου… Και ανακοινώνονται οι βαθμοί των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις… Όλοι ψάχνουμε τους καλύτερους… Φτάνουμε στο ΓΕΛ Τραγαίας, ένα σχολείο που έχει δημιουργήσει το δικό του μύθο μέσα σε ένα …οικογενειακό κλίμα… Και η διευθύντρια του σχολείου, Κυριακή Γρατσία, μας δίνει μία πρώτη εικόνα από την πορεία των μαθητών “φέτος είχαμε 34 μαθητές στις Πανελλαδικές εξετάσεις, εκ των οποίων δύο ήταν από την περσινή χρονιά… Για μία ακόμη χρονιά, οι μαθητές μας κινήθηκαν σε καλά επίπεδα, η συνεργασία μαθητών – εκπαιδευτικών ήταν άψογη και είμαστε ικανοποιημένοι παρά το γεγονός ότι η πανδημία έκοψε το ..ρυθμό της σχολικής χρονιάς.. Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών ο καλύτερος βαθμός ήταν στα 17.715 μόρια, στο δεύτερο πεδίο, αυτό των Θετικών Επιστημών, ο καλύτερος είχε 16.750 μόρια και στο 3ο πεδίο, των Επιστημών Υγείας, είχαμε ως καλύτερο το 13025 και εδώ η έκθεση έπαιξε καθοριστικό παράγοντα… Τέλος, στο 4ο πεδίο, αυτό της Οικονομίας και Πληροφορικής, είχαμε την καλύτερη μαθήτρια που συγκέντρωσε 17.850 μόρια και είχε και το 20αρι…”
Και όπως ήταν λογικό πήγαμε στο …20αρι. Ξέραμε ποια είναι η μαθήτρια. Μας έκανε εντύπωση όμως το γεγονός ότι η αδελφή της Αργυρώ πριν από δύο χρόνια με 19.100 μόρια είχε μπει ως “πρώτη των πρώτων” στην Ιατρική Αθηνών ως απόφοιτος του ΓΕΛ Νάξου… Τι θέλει όμως, η δική μας πρωταγωνίστρια στην Τραγαία; Κάποιος είπε “είναι ένα στοίχημα της οικογένειας να έχει πρώτο μαθητή σε κάθε σχολείο της Νάξου”… Αστείο; Με δεδομένο ότι η οικογένεια έχει δύο αγόρια που ακολουθούν, δεν θα λέγαμε όχι…. Μένουμε όμως στην σημερινή μας πρωταγωνίστρια και ήρθε η ώρα να την γνωρίσουμε… Η μάλλον, ας ακούσουμε καλύτερα το μουσικό θέμα της κινηματογραφικής ταινίας “Οι Πειρατές της Καραϊβικής” στο πιάνο….
Ο λόγος; Μα γιατί είναι το σημείο εκείνο, όπου η Σοφία Τριανταφύλλου χαλαρώνει… Ναι, η δική μας πρωταγωνίστρια επιλέγει να παίξει πιάνο, αντί να περιηγηθεί στα social media… Προτιμά να…. χτυπηθεί στο πιάνο με θέα το Αιγαίο πέλαγος (σ.σ.. εάν δείτε τη θέα από το μπαλκόνι της θα καταλάβετε τον λόγο που έχει απενεργοποιήσει το λογαριασμό της στα social media) ώστε να πάρει ανάσες και να συνεχίσει το διάβασμα … Για το άλλο …χόμπι, θα σας πούμε αργότερα…
Χαθήκαμε ε; Είναι το ταλέντο της μικρής με το εκπληκτικό χαμόγελο που μας μπλοκάρει ώστε να μην έχουμε ρυθμό σκέψης… Που είχαμε μείνει; Α.. ναι στην Αργυρώ. Την μεγαλύτερη αδελφή της οικογένειας Τριανταφύλλου (σ.σ. τα δύο αγόρια που έρχονται είναι ο Αντώνης και ο Στέλιος) που είχε δηλώσει το 2018 “Η απλή συναναστροφή με τα αδέλφια μου που μοιράζονταν τα δικά τους θέματα (αθλητικά, σχολικά και άλλα), ήταν μια ευχάριστη διέξοδος από την μονοτονία του διαβάσματος. Κυρίως όμως δύναμη να αντέξω μέχρι το τέλος, μου έδινε η εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού και η πεποίθηση πως καμιά θυσία, ή κόπος, δεν είναι μάταιη”. Μαζί όλοι λοιπόν στην οικογένεια….
Επιστροφή όμως στη Σοφία… Μία μαθήτρια που πρώτα την γνωρίσαμε ως αθλήτρια που έφτασε στο σημείο να προετοιμάζεται με τον Ολυμπιακό για να μπει στην πρώτη ομάδα… Ναι, τον Σεπτέμβριο του 2018 βρίσκεται στο ΣΕΦ και κάνει προπονήσεις με την Μάρθα Αργυρίου. Ως αθλήτρια του ΑΠΑΣ τα Φανάρια (σ.σ. από την Στ΄ Δημοτικού στους αγωνιστικούς χώρους) αγωνιζόμενη ως πόιντ γκαρντ ξεχωρίζει. Και κερδίζει το εισιτήριο για μία μεγαλύτερη ομάδα. Αθλήτρια που παίζει με το μυαλό μπορεί να κατευθύνει με άνεση τις συμπαίκτριες της… Κι ενώ το τεστ είναι θετικό, έρχεται η μοιραία στιγμή… Τραυματισμός στο γόνατο και όλα πηγαίνουν πίσω… Όμως, η ίδια δεν χάνει το χαμόγελό της, την επιθυμία της να φτάσει ψηλότερα… Απλά, επιλέγει με την οικογένειά της μία κίνηση που αποδεικνύεται λίρα εκατό… Το μπάσκετ, μπορεί να χάνει για την ώρα μία πολύ καλή πόιντ γκαρντ, κερδίζει όμως η Πληροφορική ένα ξεχωριστό ταλέντο…
Ααα πάλι μπερδευτήκατε… Τί; δεν θα πούμε για Πανελλαδικές; Ε έφτασε η ώρα… Η Σοφία Τριανταφύλλου λοιπόν με 17.850 μόρια ανεβαίνει στο πρώτο σκαλί του βάθρου όσον αφορά το ΓΕΛ Τραγαίας και ανοίγει την πόρτα στο Τμήμα Πληροφορικής στην Αθήνα και μάλιστα με υψηλή σειρά κατάταξης: 5η… Πως κινήθηκε στη διάρκεια των εξετάσεων; Το απόλυτο (100%) στα Μαθηματικά, Πληροφορική έγραψε 100% και 99%, στη ΑΟΘ είχε 92% και 93% και στην Έκθεση; 61% και 69%…. Κι ακούστε τον λόγο που δεν έγραψε καλά στην έκθεση “Ο θεός μου έδωσε την δύναμη ώστε να έχω καθαρό μυαλό και να μπορέσω να απαντήσω σωστά στις ερωτήσεις των θεμάτων και μάλιστα σε πολύ γρήγορο χρόνο (σ.σ. τελείωνε περίπου στο μισό χρόνο σε σχέση με τον προβλεπόμενο). Στον υπόλοιπο χρόνο ξαναδιάβαζα και έκανα έλεγχο στις απαντήσεις που είχα δώσει… Έτσι πήγα καλά στα πρακτικά θέματα… Ε στην έκθεση, αυτό δεν λειτουργεί πάντα…. ”
Κι ενώ μας είπε πως κινήθηκε στα μαθήματα, μας εξέπληξε ο τρόπος που επέλεξε την Πληροφορική ως τον επαγγελματικό της δρόμο .. ” Βασικά μου αρέσει να δημιουργώ (σ..σ το πόιντ γκαρντ που λέγαμε νωρίτερα), να φτιάχνω κάτι από την αρχή. Και αυτό μου το καλύπτει η Πληροφορική. Ενθουσιαστικά από το πρόγραμμα Σπουδών και τις δυνατότητες εξέλιξης. αλλά δεν σας κρύβω ότι με τράβηξε ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπάρχει σχεδόν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση”… “Ρεαλίστρια” αν και μιλάμε για ένα 17χρονο κορίτσι…
Όσο για το θέμα της παρουσίας της στο ΓΕΛ Τραγαίας; Η απάντηση είναι πολύ απλή… ” Απόλυτα ευχαριστημένη στο ΓΕΛ Νάξου τα δύο πρώτα χρόνια των σπουδών μου. Κανένα πρόβλημα με εκπαιδευτικούς, ή τους συμμαθητές. Όμως, στην Γ’ Λυκείου επικεντρώθηκα στο διάβασμα (σ.σ. η ίδια θεωρεί ότι δεν ήταν ποτέ η μαθήτρια που διάβαζε από το πρωί έως το βράδυ και δεν ήταν ποτέ στη …σημαία) και είχα ανάγκη από …φροντιστήριο (σ.σ. δεν ακολούθησε αυτό το δρόμο όπως άλλωστε και η αδελφή της). Επέλεξα τη μετακίνηση στο ΓΕΛ Τραγαίας, γιατί στη κατεύθυνση που ακολούθησα υπήρχαν μόλις πέντε παιδιά. Αντί να πάω σε ένα φροντιστήριο, απλά μετακόμισα ως μαθήτρια στο ΓΕΛ Τραγαίας. Με παράδοση στο οικογενειακό κλίμα, την φοβερή συνεργασία μαθητών – εκπαιδευτικών, από την πρώτη στιγμή ένιωσα ότι ανήκω σ’ αυτήν την παρέα χρόνια. Το να πω “ευχαριστώ” έστω και δημόσια στους καθηγητές μου, τον κο Κουτρούλη και τον κο Μελισσουργό, δεν ξέρω εάν είναι αρκετό. Αυτό που οφείλω να τους πω είναι ότι σε κάθε μου άσκηση στο Πανεπιστήμιο θα θυμάμαι τον τρόπο προσέγγισης που μου δίδαξαν και θα είναι οι οδηγοί μου σε όλες μου τις κινήσεις…”
Το αεράκι από το μελτέμι μπαίνει από το παράθυρο. Η Σοφία κλείνει τα μάτια και ταξιδεύει, ακούγοντας μουσική… Αλλά δεν χάνει το χαμόγελό της… “Είναι η πιο εργατική μαθήτρια που έχουμε γνωρίσει. Τα κάνει όλα τέλεια χωρίς να μας δείχνει ότι ..πιέζεται. Εξαιρετικός χαρακτήρας, νίκησε και τον τραυματισμό της… Θα μας λείψει το χαμόγελό της και η θετική της ενέργεια” θα μας πουν οι καθηγητές της… Η ίδια; Ετοιμάζει βαλίτσες. Η μεγαλύτερη αδελφή, η Αργυρώ, την περιμένει χαμογελώντας, γιατί θα μοιραστεί και πάλι με την αδελφή της χαρές, λύπες, ενδιαφέροντα…
Η νέα πρόκληση είναι μπροστά της. Η οικογένειά της είναι στο πλευρό της. Το ίδιο και η πίστη με την οποία γαλουχήθηκε μέσα στους εκκλησιαστικούς χώρους. Πιστεύει ότι όλα για κάποιο σκοπό γίνονται… Το μπάσκετ, η μετακίνηση από το ΓΕΛ Νάξου στο ΓΕΛ Τραγαίας, η Πληροφορική…. και δεν έχει άδικο…. Χαμογελάει και συνεχίζει… Αυτό δεν κάνει άλλωστε κάθε καλός αθλητής που κάνει πρωταθλητισμό και δη σε υψηλό επίπεδο;