Τετάρτη, 7 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΕυρώπη: Το Ταξίδι των Πυροτεχνημάτων στο Χρόνο

Ευρώπη: Το Ταξίδι των Πυροτεχνημάτων στο Χρόνο

|

Πυροτεχνήματα… Μία ιστορική αναδρομή για μία τέχνη που άλλαξε την ιστορία της ανθρωπότητας…

Τα πυροτεχνήματα αποτελούν ένα εντυπωσιακό  θέαμα που πλαισιώνει τις εορταστικές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για εκατοντάδες χρόνια. Πρόκειται για μία φαντασμαγορική και πολύχρωμη τέχνη που δημιουργεί θαυμασμό.

Αρχικά, τα πυροτεχνήματα ήταν απλά μια σκόνη άνθρακα, θείο και νιτρικό κάλιο και χρησιμοποιούνταν για πυροβολικά. Η ιστορία της δημιουργίας όμως είναι κάτι πιο μαγικό.

Πρώτη εμφάνιση: Κίνα 7ος αιώνας

Τα πυροτεχνήματα εμφανίστηκαν πρώτη φορά στην Κίνα κατά τον 7ο αιώνα, όπου ο κινέζικος λαός τα χρησιμοποιούσε για να διώξει τα κακά πνεύματα.

Θεωρείται ότι τα πνεύματα τρόμαζαν από τον κρότο και τα χρώματα και έφευγαν μακριά. Παρ’ όλα αυτά η χρήση των πυροτεχνημάτων δεν περιορίστηκε μόνο στην προστασία του λαού. Οι Κινέζοι συνήθιζαν να τα χρησιμοποιούν σε κάθε εκδήλωση και προσευχή.

Κάπου εκεί ξεκίνησε το επάγγελμα του πυροτεχνουργού, ένα από τα λίγα ανεξάρτητα και αξιόλογα επαγγέλματα της εποχής. Στην αρχαία Κίνα οι ειδικοί των πυροτεχνημάτων λάμβαναν τιμές και δώρα για τις δεξιότητές τους. Θεωρούνταν ως ένα από τα σημαντικότερα επαγγέλματα της εποχής.

Ωστόσο μέχρι τον 14ο αιώνα, η χρήση πυροτεχνημάτων επιτρεπόταν μόνο σε εκδηλώσεις προς τιμήν υψηλά ιστάμενων προσώπων, όπως αριστοκράτες και βασιλείς.

Ο μύθος του Μάγειρα

Σύμφωνα με γνωστό μύθο, το όμορφο αυτό παραμύθι ξεκινάει από ένα μάγειρα που έριξε κατά λάθος νιτρικό κάλιο στη χύτρα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία όμορφη φλόγα.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση το νιτρικό κάλιο χρησιμοποιούνταν σαν ένα υλικό μαγειρικής και συγκεκριμένα ως ένα είδος αρωματικού αλατιού.

Ο μύθος του Li Tian

Όπως σε κάθε μύθο έτσι και σε αυτόν υπάρχει και μία ακόμα εκδοχή. Θεωρείται ότι η ανακάλυψη των κροτίδων έγινε από τον κινέζο μοναχό, Li Tian. Ο Tian για να διώξει το πνεύμα του δράκου, έβαλε μέσα σε ένα κομμάτι μπαμπού ένα εκρηκτικό μείγμα και του έβαλε φωτιά. Θεωρείται ότι η έκρηξη που προκλήθηκε από το μπαμπού προκάλεσε τέτοιο θόρυβο που το κακό πνεύμα του δράκου τρόμαξε και έφυγε μακριά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και μέχρι σήμερα οι κάτοικοι της πόλης γιορτάζουν την εφεύρεση των πυροτεχνημάτων στις 18 Απριλίου κάθε χρόνο.

Μεταφορά στη Δύση

Μετά την ραγδαία εξέλιξη των πυροτεχνημάτων στην ανατολή τα νέα δεν άργησαν να φτάσουν και στη Δύση. Η γνώση της πυρίτιδας πέρασε στην υπόλοιπη Ασία και έφτασε στην Δύση κατά τον 14ο αιώνα. Λέγεται ότι εξερευνητές όπως ο Μάρκο Πόλο και ίσως και κάποιοι Άραβες έμποροι, μετέφεραν την εύφλεκτη αυτή ουσία στην Ευρώπη.

Ο δυτικός πολιτισμός με όλες του τις καινοτομίες το πρόσθεσε νέες πινελιές και τα εξέλιξε ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα την παγκοσμιοποίηση αυτής της τάσης. Σιγά σιγά προστέθηκαν τα χρώματα και ήχοι και τα πυροτεχνήματα άρχισαν να παίρνουν τη μορφή που ξέρουμε σήμερα.

Τα πυροτεχνήματα σήμερα

Πολλά πυροτεχνήματα γίνονται ακόμα και σήμερα με τον ίδιο τρόπου που κατασκευάζονταν στο παρελθόν. Παρ’ όλα αυτά έχουν γίνει αρκετές τροποποιήσεις. Μέσα στις σημαντικότερες περιλαμβάνονται τα νέα χρώματα όπως το ροζ και το άκουα, τα οποία δεν ήταν διαθέσιμα στο παρελθόν.

Η ραγδαία εξάπλωσή τους και η τεράστια ποικιλία που υπάρχει στο εμπόριο τα έκανε οικονομικά και προσιτά σε όλον τον κόσμο. Κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις προστασίας και ένας πυροτεχνουργός είναι αρκετά για να μπορέσουμε να ζήσουμε την μαγεία των πυροτεχνημάτων σε οποιαδήποτε εκδήλωση.

Τον 21ο αιώνα έχουν δημιουργηθεί τόσο σταθερές χημικές ενώσεις , που απομονώνουν τις ουσίες που οφείλονται στον καπνό και την θερμότητα, με αποτέλεσμα τα πυροτεχνήματα να καταφέρουν να εισβάλουν ακόμα και στους εσωτερικούς χώρους.

Με το πέρασμα των χρόνων τα πυροτεχνήματα έφτασαν στο σημείο να σηματοδοτούν μόνο χαρμόσυνα γεγονότα. Η χρήση και η δράση τους έχει εδραιωθεί πλέον στην κουλτούρα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και αποτελεί παράδοση.

Πηγή: “Η Ιστορία των Πυροτεχνημάτων


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αιγαίο: Χωρίς ΑΟΖ Λέβιθα – Κίναρος με απόφαση της Πολεοδομίας!

Απαγορεύουν εγγράφως κτηνοτροφικές εργασίες στην οικογένεια Καμπόσου και αφαιρούν οικονομική δραστηριότητα από την νησίδα!

Τουρκία: Η Arkas όπως ο… Πανναξιακός ΑΟΝ!

Η διάσημη τουρκική ομάδα βόλεϊ αποσύρεται από τη μεγάλη κατηγορία για να ενισχύσει τις ακαδημίες της

Η Ελλάδα έχει πρόβλημα με τον τουρισμό

Υποδοχή ρεκόρ επισκεπτών, αλλά και έλλειψη εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα

Η Ρουμανία δεν είναι μόνο ο Δράκουλας

Ανακαλύψτε μια άγνωστη, αυθεντική Ρουμανία: από τις οχυρωμένες σαξονικές πόλεις και τα πολύχρωμα μοναστήρια της Βουκοβίνας, μέχρι τους θρύλους της Τρανσυλβανίας και τα κάστρα των Καρπαθίων.

Πρεμιέρα του Δήμου Θήρας στην έκθεση Τουρισμού Arabian Travel Market 2025

Η Σαντορίνη κέντρισε το ενδιαφέρον των διεθνών τουριστικών αγορών στο Ντουμπάι – Ενισχυμένη εξωστρέφεια και στρατηγικές επαφές

Κως – Λιμάνι: Οδηγός «πάρκαρε»… στη θάλασσα

Ευτυχώς χωρίς τραυματισμούς η πτώση οχήματος στα βράχια – Άμεση η επέμβαση του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής

Μητρόπολη Παροναξίας: Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Ειρήνης και Εφραίμ

Με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Παροναξίας και πλήθους πιστών οι λατρευτικές εκδηλώσεις στον Δαμαλά και τη Γαλήνη

Νάξος – Περιβάλλον και κοινωνία: Μία εβδομάδα δράσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ενώνει δυνάμεις με πανεπιστήμια και οργανώσεις για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, τους καθαρισμούς ακτών και την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης.

Amorgos Trail Challenge 2025: Η καρδιά του ορεινού τρεξίματος χτυπά στην Αμοργό

Για 8η χρονιά, η Αμοργός υποδέχεται αθλητές και φίλους της φύσης σε μια μοναδική εμπειρία ορεινού τρεξίματος που αναδεικνύει τον αθλητισμό, τον εθελοντισμό και τη φιλοξενία του νησιού

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Διήμερο Πολιτισμού στη Νάξο με τα “Αξοπατήματα” και το 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Η μουσική, ο χορός και τα έθιμα ενώνουν Κοζάνη και Νάξο σε ένα γιορτινό διήμερο πολιτιστικών ανταμωμάτων

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Β. Φλεριανός: Ξεκινά το έργο που περίμενε μια ολόκληρη γενιά

Με χρηματοδότηση 2,28 εκατομμυρίων ευρώ, η Νάξος αποκτά επιτέλους το ενιαίο Αθλητικό Κέντρο που αξίζει στους αθλητές, τους συλλόγους και τη νεολαία της - Η τοποθέτηση του Βασίλη Φλεριανού

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα