Μάθημα “ιστορίας του τόπου μας” για τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου του 2ου Γυμνασίου Νάξου και ο καθηγητής Αναστάσιος Ναυπλιώτης μιλάει για τη “Μάχη της Νάξου”
Τα παλιά …καλά χρόνια ένα από τα βασικά μαθήματα στο σχολείο ήταν και η «Ιστορία του Τόπου μας». Μάθημα που όλα τα παιδιά έδιναν προσοχή γιατί πολύ απλά τους έδινε την δυνατότητα να μάθουν τι είχε συμβεί στη περιοχή τους… Με το χρόνο, αυτό το μάθημα χάθηκε. Τα τελευταία χρόνια επιστρέφει. Έστω και σε μία …πιλοτική μορφή, έστω και μόνο για ένα τρίμηνο. Το μόνο ευχάριστο είναι ότι φεύγει από την τυπική διδασκαλία και γίνεται μέσω project, επαφών, εργασιών με αποτέλεσμα τα παιδιά να έχουν καλύτερη επαφή με τον τόπο τους. Στο τρέχων εξάμηνο για το 2ο Γυμνάσιο Νάξου, η Γ’ Γυμνασίου έχει το συγκεκριμένο μάθημα και τη περασμένη Παρασκευή ομάδα μαθητών με επικεφαλείς τις εκπαιδευτικούς Φανή Ρόδα και Μαρία Συράκου πέρασαν το κατώφλι της οικείας του πρώην Λυκειάρχη, φιλολόγου και ιστορικού Αναστάσιου Ναυπλιώτη για να μιλήσουν πάνω στη Μάχη της Νάξου και με αφορμή το γεγονός ότι ο κος Ναυπλιώτης έχει γράψει το βιβλίο «Η Μάχη και η Απελευθέρωση της Νάξου”, το οποίο εκδόθηκε το 2004. Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρώτη ημέρα της Μάχης της Νάξου, ο κος Ναυπλιώτης είχε γενέθλια (13 Οκτωβρίου) και βίωσε με έναν μοναδικό τρόπο τη συγκεκριμένη μάχη (είχε επιλεγεί σε κάποιο μπλόκο από τους γερμανούς για να εκτελεστεί αλλά τελικά η εκτέλεσή του ακυρώθηκε) ενώ φέτος ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων πολύ απλά την …ξέχασε.
Το ευχάριστο είναι ότι οι μαθητές την θυμήθηκαν και μάλιστα όταν βρέθηκαν απέναντι στον πρώην εκπαιδευτικό (διετέλεσε διευθυντής και στο Λύκειο Νάξου) ήταν ιδιαίτερα διαβασμένοι καθότι είχαν μελετήσει τα κείμενα που είχαν εκδοθεί στο «Ναξιακό Μέλλον» την δεκαετία του 50…
Ο κος Ναυπλιώτης στάθηκε και στη βοήθεια που έδωσαν οι πρόσφυγες που είχαν έρθει από την Μικρά Ασία στην Νάξο αμέσως μετά την καταστροφή του 22 αλλά και στη βοήθεια που έδωσαν οι καθολικοί της Νάξου στη περίοδο της κατοχής. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στους: υπολοχαγό ιερολοχίτη, Δημήτρη Αυλητή, τον απόστρατο αξιωματικό Γεράσιμο Γρύλο, τον έφεδρο αξιωματικό Β. Λάσκαρη, τον έφεδρο υπαξιωματικό ιερολοχίτη, Ανδρέα Ξενάκη, τους αντιστασιακούς, Ιορδάνη Φουτάκογλου, Νίκο Κρητικό, το Δημήτρη Μελισσηνό που έπαιξε ρόλο στη Μάχη της Νάξου. Ακόμη, αναφέρθηκε στον Αντώνη Πρίντεζη, που ανέλαβε να καθοδηγήσει τους ιερολοχίτες στην επίθεση κατά του Κάστρου όπου είχαν ταμπουρωθεί οι γερμανοί. Και βέβαια έκλεισε με την αναφορά στους Ναξιώτες που έπεσαν στα βουνά της Πίνδου και ειδικότερα στον υπολοχαγό Χρυσόστομο Μελισσηνό και τους στρατιώτες, Μιχάλη Φουτάκογλου, Λεονάρδο Βουτσίνο και Γιάννη Λαυρενιάδη.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν και οι Ανδριανή Ξενάκη και Στράτος Φουτάκογλου ως απόγονοι αυτών που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας ενώ η σύζυγος του Αναστάσιου Ναυπλιώτη, Μιρέλλα Ναυπλιώτη ανέγνωσε ποίημα που έχει γράψει στη μνήμη του Λοχία Διαβιβάσεων Μπινίκου.