Τετάρτη, 5 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΕνα ξεχωριστό μάθημα ιστορίας (video+Foto)

Ενα ξεχωριστό μάθημα ιστορίας (video+Foto)

|

Μάθημα “ιστορίας του τόπου μας” για τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου του 2ου Γυμνασίου Νάξου και ο καθηγητής Αναστάσιος Ναυπλιώτης μιλάει για τη “Μάχη της Νάξου” 

Τα παλιά …καλά χρόνια ένα από τα βασικά μαθήματα στο σχολείο ήταν και η «Ιστορία του Τόπου μας». Μάθημα που όλα τα παιδιά έδιναν προσοχή γιατί πολύ απλά τους έδινε την δυνατότητα να μάθουν τι είχε συμβεί στη περιοχή τους… Με το χρόνο, αυτό το μάθημα χάθηκε. Τα τελευταία χρόνια επιστρέφει. Έστω και σε μία …πιλοτική μορφή, έστω και μόνο για ένα τρίμηνο. Το μόνο ευχάριστο είναι ότι φεύγει από την τυπική διδασκαλία και γίνεται μέσω project,  επαφών, εργασιών με αποτέλεσμα τα παιδιά να έχουν καλύτερη επαφή με τον τόπο τους. Στο τρέχων εξάμηνο για το 2ο Γυμνάσιο Νάξου, η Γ’ Γυμνασίου έχει το συγκεκριμένο μάθημα και τη περασμένη Παρασκευή ομάδα μαθητών με επικεφαλείς τις εκπαιδευτικούς Φανή Ρόδα και Μαρία Συράκου πέρασαν το κατώφλι της οικείας του πρώην Λυκειάρχη, φιλολόγου και ιστορικού Αναστάσιου Ναυπλιώτη για να μιλήσουν πάνω στη Μάχη της Νάξου και με αφορμή το γεγονός ότι ο κος Ναυπλιώτης έχει γράψει το βιβλίο «Η Μάχη και η Απελευθέρωση της Νάξου”, το οποίο εκδόθηκε το 2004. Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρώτη ημέρα της Μάχης της Νάξου, ο κος Ναυπλιώτης είχε γενέθλια (13 Οκτωβρίου) και βίωσε με έναν μοναδικό τρόπο τη συγκεκριμένη μάχη (είχε επιλεγεί σε κάποιο μπλόκο από τους γερμανούς για να εκτελεστεί αλλά τελικά η εκτέλεσή του ακυρώθηκε) ενώ φέτος ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων πολύ απλά την …ξέχασε.

Το ευχάριστο είναι ότι οι μαθητές την θυμήθηκαν και μάλιστα όταν βρέθηκαν απέναντι στον πρώην εκπαιδευτικό (διετέλεσε διευθυντής και στο Λύκειο Νάξου) ήταν ιδιαίτερα διαβασμένοι καθότι είχαν μελετήσει τα κείμενα που είχαν εκδοθεί στο «Ναξιακό Μέλλον» την δεκαετία του 50…

Ο κος Ναυπλιώτης στάθηκε και στη βοήθεια που έδωσαν οι πρόσφυγες που είχαν έρθει από την Μικρά Ασία στην Νάξο αμέσως μετά την καταστροφή του 22 αλλά και στη βοήθεια που έδωσαν οι καθολικοί της Νάξου στη περίοδο της κατοχής. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στους: υπολοχαγό ιερολοχίτη, Δημήτρη Αυλητή, τον απόστρατο αξιωματικό Γεράσιμο Γρύλο, τον έφεδρο αξιωματικό Β. Λάσκαρη, τον έφεδρο υπαξιωματικό ιερολοχίτη, Ανδρέα Ξενάκη, τους αντιστασιακούς, Ιορδάνη Φουτάκογλου, Νίκο Κρητικό, το Δημήτρη Μελισσηνό που έπαιξε ρόλο στη Μάχη της Νάξου.  Ακόμη, αναφέρθηκε στον Αντώνη Πρίντεζη, που ανέλαβε να καθοδηγήσει τους ιερολοχίτες στην επίθεση κατά του Κάστρου όπου είχαν ταμπουρωθεί οι γερμανοί. Και βέβαια έκλεισε με την αναφορά στους Ναξιώτες που έπεσαν στα βουνά της Πίνδου και ειδικότερα στον υπολοχαγό Χρυσόστομο Μελισσηνό και τους στρατιώτες, Μιχάλη Φουτάκογλου, Λεονάρδο Βουτσίνο και Γιάννη Λαυρενιάδη.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν και οι Ανδριανή Ξενάκη και Στράτος Φουτάκογλου ως απόγονοι αυτών που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας ενώ η σύζυγος του Αναστάσιου Ναυπλιώτη, Μιρέλλα Ναυπλιώτη ανέγνωσε ποίημα που έχει γράψει στη μνήμη του Λοχία Διαβιβάσεων Μπινίκου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Αύξηση 20% στις φυτεύσεις πατάτας, φετινός στόχος τα 55 λεπτά

Αύξηση 20% στις φυτεύσεις πατάτας Νάξου και Αχαΐας, φετινός στόχος τα 55 λεπτά

Χωρίς τέλη τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

Απαλλάσσονται από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού που επιβάλλουν οι δήμοι

Επιθετική ασιατική σφήκα αποδεκατίζει τα έντομα της Ευρώπης

Η ξενόφερτη σφήκα επιτίθεται σε εκατοντάδες είδη μικρότερων εντόμων, ορισμένα από τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο ως επικονιαστές.

Βατικανό – Πάπας Φραγκίσκος: Νοσηλεύεται χωρίς μηχανική αναπνευστική υποστήριξη

Νοσηλεύεται χωρίς μηχανική αναπνευστική υποστήριξη, ανακοίνωσε το Βατικανό - Επιφυλακτικοί οι γιατροί που αποφεύγουν να κάνουν εκτίμηση της κατάστασης

Στους 6,4 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο ο φετινός χειμώνας – Τι δείχνουν τα στοιχεία του Meteo

Ο φετινός χειμώνας ήταν μόλις ο 13ος θερμότερος που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα

Περισσότερα από 3000 χιλιάδες φυτά διέθεσε σε φορείς των νησιών το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου

Το Φυτώριο διέθεσε περισσότερα από 3000 χιλιάδες φυτά, ζαρντινιέρες, φυτόχωμα και διαφορά αλλά υλικά   σε διάφορους φορείς των νησιών.

Σε Πάρο και Νάξο ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης

Σε συνεργασία με τους Επάρχους Βαζαίο Πετρόπουλο και Γιάννη Μαργαρίτη είχε επαφές με τους φορείς του πρωτογενή τομέα των νησιών, με τις δημοτικές αρχές και παρευρέθηκε μετά από  πρόσκληση στην γενική συνέλευση αλιέων Πάρου.

ΑΠΑΣ Νάξου: Ανέλαβε προπονητής ο Μανώλης Ιμπραημάκης

Ο Μανώλης Ιμπραημάκης με θητεία στο Αιγάλεω αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της παραμονής του ΑΠΑΣ Νάξου στη κατηγορία

Σέριφος: Ατύχημα με απορριμματοφόρο, τρεις τραυματίες

Ατύχημα με απορριμματοφόρο στη Σέριφο – Τρεις τραυματίες από το περιστατικό - μεταφέρθηκαν στην Σύρο με διακομιδή

Εύη Νομικού – SANTORY: Οι μετρήσεις στην καλδέρα της Σαντορίνης θα εμπλουτίσουν τη βάση δεδομένων των Επιτροπών

Θα συνδυαστούν με τις μετρήσεις που θα γίνουν στο ενεργό υδροθερμικό πεδίο του Κολούμπου κ στη ΒΑ πλευρά της καλδερας της Σαντορίνης με ρομποτικό όχημα κ ειδικούς δειγματολήπτες τις επόμενες ημέρες

Τέμπη : Ηχηρό μήνυμα από την πανέμορφη Ηρακλειά (photos)

Ούτε στην Ηρακλειά ξεχνούν - Και το Μήνυμα τους ηχηρό προς κάθε κατεύθυνση (Photos)

Εκτακτο: Black out στη πόλη της Νάξου

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η πόλη της Νάξου λόγω προβλήματος σε πυλώνα της ΔΕΗ κοντά στο Δημαρχείο

Απόκριες – Νάξος: “Πάρκινγκ” ο χώρος μπάσκετ δίπλα στο Δημαρχείο;

Μία εικόνα ... χίλιες λέξεις και αρκετές αντιδράσεις δημιουργήθηκαν από το γεγονός ότι δεκάδες αυτοκίνητα γέμισαν τον ανοιχτό χώρο μπάσκετ δίπλα από το Δημαρχείο

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” φεύγει, το “Hellenic HighSpeed” έρχεται

Για την ετήσια ακινησία του το “Άρτεμις” ξεκινάει στις 10 Μαρτίου – Στη θέση του το “HELLENIC HIGHSPEED”

ΑΜΣ Φιλωτίου: Αγιοβασιλόπιττα αφιερωμένη σε Δημήτρη Ημελλο και Μαργαρίτα Οικονομοπούλου

Την Αγιοβασιλόπιττα του Α.Μ.Σ. Φιλωτίου ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος - Ποιοι έδωσαν το "παρών" (φωτογραφίες)

Υπόθεση “Blue Horizon”: Ποινές κάθειρξης 12 και 7 ετών σε Υπαρχο και Πλοίαρχο για το θάνατο του Αντώνη Καργιώτη

Θάνατος Αντώνη Καργιώτη: Πολυετείς ποινές στους καταδικασθέντες - Απορρίφθηκε το αίτημα αναστολής της ποινής έως την εκδίκαση της έφεσης

Δυτικές Κυκλάδες: Χωρίς πλοίο (“Αικατερίνη Π”) για δύο ημέρες λόγω τεχνικού προβλήματος

Ανεκτέλεστα θα παραμείνουν τα δρομολόγια του ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. το χρονικό διάστημα 4-5 Μαρτίου λόγω τεχνικού προβλήματος

Τέμπη – Νάξος: Χιλιάδες κατέκλυσαν την πλατεία Μανδηλαρά, ανατριχίλα όταν ακούστηκαν τα ονόματα των θυμάτων (video – photos)

Χωρίς προηγούμενo η πρωτοφανής σημερινή (28/02) συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Νάξο για την τραγωδία των Τεμπών (δείτε φωτογραφίες και video)