Τρίτη, 8 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΕλλάδα – Πειραιάς (λιμάνι): Μία δυσάρεστη ταξιδιωτική εμπειρία

Ελλάδα – Πειραιάς (λιμάνι): Μία δυσάρεστη ταξιδιωτική εμπειρία

|

Η πρόσφατη μαρτυρία ενός Ναξιώτη (Αθανάσιος Δ. Κωτσάκης) από την εφαρμογή  των νέων οδηγιών του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για τη προστασία από τον κορωνοϊό .

Χθες το βράδυ, Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, το πλοίο «Blue Star Χίος» κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά, προερχόμενο από την Παροναξία.

Του Αθανάσιου Δ. Κωτσάκη

Κατά τη διάρκεια του πλου, όταν είχαμε φθάσει πλέον στον Σαρωνικό, με έκπληξη πληροφορηθήκαμε οι επιβάτες ότι, για να πάμε νομίμως στα σπίτια μας στην Αθήνα και γενικά στους κατά τόπους προορισμούς μας, δεν αρκούσε η επίδειξη του εισιτηρίου του πλοίου στις αστυνομικές αρχές που θα διενεργούσαν τον σχετικό έλεγχο, παρόλο που το εισιτήριο αποτελεί προφανώς αποδεικτικό στοιχείο του ότι προερχόμαστε από ταξίδι και ότι άρα δεν υφίσταται ζήτημα παραβίασης της απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά τις ώρες 9 – 5.

Αντ’ αυτού πληροφορηθήκαμε ότι θα έπρεπε να αποτανθούμε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, ώστε να λάβουμε σχετικό έγγραφο, με την επίδειξη του εισιτηρίου μας, που θα μας επέτρεπε να πάμε στον προορισμό μας.

Παρόλο που το μεγαλύτερο ίσως μέρος των επιβατών δεν συμμορφώθηκε με τις οδηγίες του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και έφυγε για τον προορισμό του χωρίς να περιμένει την έκδοση του σχετικού εγγράφου από το Λιμεναρχείο, εντούτοις είχε σχηματιστεί μία τεράστια ουρά από κόσμο που περίμενε έξω από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά.

Αρχικά έκανε κανείς αίτηση προς το Λιμεναρχείο και εν συνεχεία, έπειτα από αναμονή που έφτανε ή και ξεπερνούσε τη μία ώρα, παραλάμβανε το σχετικό έγγραφο, που θα του επέτρεπε να πάει απρόσκοπτα στον προορισμό του. Όλα αυτά γίνονταν σε υπαίθριο χώρο, στο προαύλιο του Λιμεναρχείου, λόγω των γνωστών μέτρων καταπολέμησης του κορωνοϊού.

Πάλι καλά που δεν έβρεχε. Ήταν πάντως θλιβερό να βλέπει κανείς ηλικιωμένους να στέκονται όρθιοι τόσην ώρα και να περιμένουν μέσα στο κρύο το χαρτί αυτό, χωρίς λόγο, και γυναίκες με μικρά παιδιά που νύσταζαν και ταλαιπωρούνταν, για να ικανοποιήσουν τα καπρίτσια ορισμένων αχαρακτήριστων που βρίσκονται εντός των κέντρων αποφάσεων.

Ποιος νοσηρός εγκέφαλος τα σκέφτηκε όλα αυτά;

Ποιος σκέφτηκε ότι, για να καταπολεμηθεί η διάδοση της μάστιγας του κορωνοϊού, ότι θα πρέπει να συνωστιστούμε, περιμένοντας το χαρτί του Λιμεναρχείου;

Ή μήπως η ταλαιπωρία μας κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες και ο κίνδυνος να πάθουμε πνευμονία ή και κορωνοϊο λειτουργεί αποτρεπτικά κατά των μετακινήσεων των νησιωτών προς την πρωτεύουσα και το αντίστροφο; Δεν ξέρω τι να υποθέσω.

Αδυνατώ να μπω στο μυαλό των ανθρώπων αυτών. Φαντάζομαι ότι από εδώ και πέρα ανάλογες σκηνές απείρου κάλλους αναμένεται να εκτυλιχθούν, όχι μόνο στον Πειραιά, αλλά και στο λιμεναρχείο της Νάξου, όπου οι λιγοστοί λιμενικοί θα κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, άμα τη αφίξει τη νύκτα του «Blue Star Νάξος», να εξυπηρετήσουν τον κόσμο που θα θέλει να πάει στα χωριά του.

Γιατί η απλή επίδειξη του εισιτηρίου του πλοίου δεν αρκεί για να πάει κανείς νόμιμα στο σπίτι του; Το αφήνω στην κρίση σας.

 

Φωτό αρχείου από το λιμάνι του Πειραιά, πρώτες πρωινές ώρες…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Χορεύοντας κάτω από τα αστέρια της Νάξου: Μια βραδιά γεμάτη Ελλάδα στην παραλία της Χώρας (photos)

Ήπειρος, Πόντος, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος συναντήθηκαν στη Νάξο σε μια μοναδική μουσικοχορευτική βραδιά με έντονο παλμό, ζωντανή παράδοση και καρδιά γεμάτη Ελλάδα

Cycladic Nexus στην Ίο: Όταν η σύγχρονη τέχνη συναντά τον Πρωτοκυκλαδικό Σκάρκο

Μια μοναδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου μετατρέπει τον θεσμικό χώρο σε πεδίο ζωντανού διαλόγου μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, με έργα 12 καλλιτεχνών να συνομιλούν με την ιστορία του Σκάρκου.

Επίτιμος Δημότης Θήρας ανακηρύχθηκε ο καθηγητής Δημήτριος Χριστοδούλου

Σε συγκινητική εκδήλωση τιμήθηκε το επιστημονικό έργο του διακεκριμένου Έλληνα φυσικού – Βράβευση μαθητών Γ’ Λυκείου για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Περισσότεροι σχολικοί καθαριστές στη Σαντορίνη – Ενίσχυση για το 2025-2026

Από 36 σε 44 οι θέσεις καθαριότητας στα σχολεία της Σαντορίνης – Ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας με μέριμνα του Δήμου Θήρας

Νέο θεσμικό πλαίσιο για τα μεταχειρισμένα οχήματα προτείνει η Ε.Ε.

Απαραίτητο πιστοποιητικό κύκλου ζωής από ΚΤΕΟ για μεταβίβαση – Στόχος η σταδιακή ανανέωση του στόλου και η επιτάχυνση της ηλεκτροκίνησης

Ο Παντελής Θαλασσινός στο Φιλώτι, Μουσική βραδιά στη σκιά του Ζα

Ο σπουδαίος ερμηνευτής έρχεται στο ΆθλοΘέατρο Φιλωτίου στις 5 Αυγούστου για μια συναυλία γεμάτη συναίσθημα, με αγαπημένα τραγούδια και αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη.

Στην κορυφή σε Ελλάδα και Κύπρο το ΕΚΠΑ – Σαρώνει στις διεθνείς κατατάξεις

1ο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο, 216ο παγκοσμίως και με κορυφαίες επιδόσεις σε Ιατρική, Καρδιολογία και Δημόσια Υγεία – Διακρίσεις στις Times και US News Rankings 2025

ΑΑΔΕ: Δωρεάν app σαρώνει το Ψηφιακό Πελατολόγιο σε 20′

Τέλος στις πολύπλοκες διαδικασίες – Με ένα scan στην πινακίδα και το QR της απόδειξης, οι επαγγελματίες «ξεμπερδεύουν» χωρίς κόστος και καθυστερήσεις.

Ο Σωτήρης Μπιλλής στην Μύκονο, σημαντική ενίσχυση ενόψει της Stoiximan Basket League

Ο 28χρονος φόργουορντ με εμπειρία από Κολοσσό, Πανιώνιο και Καρδίτσα εντάσσεται στον Α.Ο. Μυκόνου για την παρθενική συμμετοχή του συλλόγου στην Α1 κατηγορία.

Η Σαντορίνη μαγεύει την Τουρκία, δημοσιογράφοι από Κωνσταντινούπολη εξυμνούν το νησί και τις γεύσεις του

Με φόντο την έναρξη της απευθείας σύνδεσης Κωνσταντινούπολης–Σαντορίνης, Τούρκοι δημοσιογράφοι επισκέφτηκαν το νησί και κατέγραψαν την απαράμιλλη ομορφιά του, τη γαστρονομία και τις υποδομές του.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Νέοι κανόνες για τις κολυμβητικές δεξαμενές σε τουριστικά καταλύματα – Τι αλλάζει από εδώ και πέρα

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία γνωστοποίησης λειτουργίας για πισίνες εντός τουριστικών μονάδων και υποδομών. Παραβόλο 300€, διοικητικά πρόστιμα για παραβάσεις και περιθώριο 90 ημερών για συμμόρφωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.