Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΕλλάδα: Ο Γιώργος Γεννηματάς μέσα από τις σκέψεις του Νίκου Λεβογιάννη

Ελλάδα: Ο Γιώργος Γεννηματάς μέσα από τις σκέψεις του Νίκου Λεβογιάννη

|

Στις 25 Απριλίου 1994 έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Γεννηματάς.. Ηταν μόλις 55 ετών … Ο πολιτικός που συνέδεσε το όνομά του με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ)… Σήμερα – περισσότερο από ποτέ – είναι ανάγκη η Ελληνική Κυβέρνηση να ενισχύσει το ΕΣΥ – Ο πρώην υπουργός και συγγραφέας, Νίκος Λεβογιάννης γράφει για τον Γεννηματά και τη σχέση του με το Κέντρο Υγείας – Νοσοκομείο Νάξου 

Γιώργος Γεννηματάς.Υπουργός για χρόνια το όνομά του συνδέθηκε με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το υπουργείο Υγείας που άφησε, όπως συνήθιζε να λέει, ένα κομμάτι απ’ τη ζωή του.Όταν τον ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι για το πώς εξηγεί την υψηλή δημοτικότητά του έλεγε: «Στη ζωή μου κάνω δύο πράγματα: σέβομαι τους άλλους, σέβομαι τον εαυτό μου. Μήπως μου το ανταποδίδουν; Δεν ξέρω…». Σε ηλικία 55 ετών, στις 25 Απριλίου 1994, πριν από 26 χρόνια έφυγε από τη ζωή… Το κενό του στη πολιτική σκηνή τεράστιο. Ισως γιατί είχε ως βασικό προτέρημα να μην βλέπει “Πράσινους” και “μπλε” σε μία περίοδο όπου ο … διχασμός είχε κάνει και πάλι έντονη την εμφάνισή του… 

Ο Γιώργος Γεννηματάς είχε “σχέση” με τη Νάξο.. Ως ο άνθρωπος που έστησε το Εθνικό Συστημα Υγείας, είχε “δει” τι θα συμβεί με το Κέντρο Υγείας – Νοσοκομείο Νάξου… Και μέσα από ανάρτηση του πρώήν υπουργού και συγγραφέα Νίκου Λεβογιάννη στη σελίδα “Αγαπάμε το Νοσοκομείο Νάξου” μαθαίνουμε μικρές ιστορίες από τον τρόπο σκέψης του Γιώργου Γεννηματά.. Ας δούμε το κείμενο που φέρει την υπογραφή του κου Λεβογιάννη 

“Όσοι είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε από κοντά τον σπουδαίο αυτόν άνθρωπο και πολιτικό, δεν μπορούμε να τον ξεχάσουμε. Έρχεται καθημερινά στη μνήμη μας, τον ακούμε να μας συμβουλεύει, νιώθουμε την ακτινοβόλα ματιά του να μας διαπερνά κι ακούμε τη φωνή του πάντα καθάρια, ήρεμη, μειλίχια. Ήταν πολιτικός της δημιουργίας και της δράσης, σχεδίαζε και υλοποιούσε, ενέπνεε τον συνομιλητή του. Η αγάπη του για τη νησιά ήταν απέραντη. Θα θυμάμαι πάντα την άμεση ανταπόκρισή του, όταν σε μια συνάντηση μαζί του στο Υπουργείο Υγείας το 1984, ξεκίνησα να του εξηγώ ότι ο σχεδιασμός των Κέντρων Υγείας σε πανελλαδικό επίπεδο δεν θα απέδιδε τα αναμενόμενα στην πολυνησία των Κυκλάδων. Πέντε Κέντρα Υγείας πρόέβλεπε το σχέδιο του ΕΣΥ στις Κυκλάδες και η σύνθεση κάθε Κέντρου ήταν ίδια με τα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας Πανελλαδικά.

Ο προβληματισμός μου αφορούσε τη σύνθεση του ιατρικού προσωπικού και συγκεκριμένα τις ειδικότητες, που προέβλεπε το σχέδιο για κάθε Κέντρο Υγείας. Το σχέδιο έλεγε ότι σε κάθε Νομαρχιακό Νοσοκομείο θα αυξάνονταν κατά δύο οι θέσεις των ειδικοτήτων που δεν προβλεπόταν στα Κέντρα Υγείας και αυτοί θα είχαν ως έργο την επίσκεψη στα πλαίσια εβδομαδιαίου προγράμματος των Κέντρων Υγείας του Νομού. Για τις Κυκλάδες αυτό σήμαινε ότι στο Νοσοκομείο Σύρου θα αυξάνονταν κατά δυο όλες οι ειδικότητες γιατρών που δεν προβλέπονταν στα Κέντρα Υγείας (χειρουργοί, ορθοπεδικοί, οφθαλμίατροι, γυναικολόγοι κ.λπ.), οι οποίοι στα πλαίσια εβδομαδιαίου ή δεκαπενθήμερου προγράμματος θα επισκέπτονταν τα Κ. Υγείας του Νομού.

. Όταν άρχισα να του αναπτύσσω τη σκέψη μου ότι αυτό το σχέδιο δεν θα λειτουργούσε στις Κυκλάδες, λόγω κυρίως των ανύπαρκτων σχεδόν ενδοακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, αλλά και για πολλούς άλλους λόγους, σχετικούς με τη νησιωτικότητα, αντιλήφτηκε αμέσως το πρόβλημα, με διέκοψε, φώναξε τους συνεργάτες του και, αφού τους είπε να ακούσουν την πρότασή μου, τους δήλωσε “Συμφωνώ εκ των προτέρων με τον Λεβογιάννη, θα κάνετε αυτό που θα σας προτείνει”. Ομολογώ, και το λέω για πρώτη φορά δημόσια, ότι έμεινα άναυδος από τον θαυμασμό μου στον σπουδαίο αυτόν Πολιτικό, στη διορατικότητά του, στο δημοκρατικό του ήθος, στην αρετή του να ακούει με προσοχή τον συνομιλητή του. Απλή ήταν η πρότασή μου: 1) ο ένας από τους δυο γιατρούς ειδικότητας να μην έχει έδρα του το Νοσοκομείο της Σύρου, αλλά το Κέντρο Υγείας της Νάξου, 2) οι γιατροί με έδρα τη Νάξο να έχουν την ευθύνη κάλυψης και των Κέντρων Υγείας Πάρου και Θήρας, 3) Το Κέντρο Υγείας της Μήλου να υπαχθεί στην εποπτεία ενός από τα μεγάλα Νοσοκομεία του Πειραιά, αντί του Νοσοκομείου Σύρου, 4) Τα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας των Κυκλάδων (Μυκόνου, Τήνου, ΄Άνδρου) να παραμείνουν στην εποπτεία του Νοσοκομείου Σύρου.

Αυτό τελικά το σχέδιο έγινε δεκτό και το Κέντρο Υγείας Νάξου ήταν το μοναδικό Πανελλαδικά, που είχε στον Οργανισμό του όλες τις ειδικότητες σε ιατρικό προσωπικό που είχαν και τα Νοσοκομεία. Τέθηκαν έτσι οι βάσεις για την μετεξέλιξη του σε Νοσοκομείο αργότερα (1999).

94274957_2595526724060815_1861028051119243264_n.jpg

Αυτός ήταν ο Γιώργος Γεννηματάς, ο Πολιτικός της συναίνεσης, της δράσης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της Εθνικής- Λαϊκής Ενότητας, που με αποφασιστικότητα αγωνίστηκε γι αυτήν και πολέμησε με πάθος τον διαχωρισμό κομματικά των μικρών κοινωνιών στην επαρχία, τα λεγόμενα “μπλε” και “πράσινα” καφενεία.

Σε μια επίσκεψή του σε νησί των Κυκλάδων, τον υποδεχτήκαμε οι βουλευτές του Νομού και τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και, βαδίζοντας προς την πλατεία του χωριού, κατευθυνόμαστε προς ένα καφενείο …”πράσινο”, δηλαδή …Πασοκικό, για να καθίσουμε…Ο Γεννηματάς ρώτησε ενώ πλησιάζαμε, πού θα πάμε;;; Του είπαν…Εκεί, “Αυτό αυτό είναι δικό μας” . Εκείνος δεν μίλησε και ξαφνικά τον είδαμε να αλλάζει πορεία και κατευθύνθηκε στο άλλο καφενείο πιο πέρα στο…”μπλέ”…”Αυτά , είπε, να τα ξεχάσετε, δεν ήρθαμε για να χωρίσουμε τον κόσμο, να ενώσουμε τον κόσμο πρέπει” και φυσικά μας έκανε ένα δυνατό μάθημα περί Λαϊκής Ενότητας…

Κάπως έτσι ξεκίνησε η …κατεδάφιση της κομματικοποίησης της πολιτικής ζωής, του κομματικού διαχωρισμού της κοινωνίας.
Αυτός ήταν Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ζωντανεύει η ξερολιθιά στην Ηρωική Νήσο Κάσο

Με ντοκιμαντέρ, αφηγήσεις και πεζοπορία, ο Δήμος Κάσου αναδεικνύει μια παραδοσιακή τέχνη που ενώνει παρελθόν και παρόν

Αναβαθμίζεται σε τριτοβάθμια επεξεργασία ο βιολογικός καθαρισμός Νάξου

Ένα σημαντικό έργο για την αγροτική οικονομία και το περιβάλλον προχωρά από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με επίκεντρο το Λιβάδι.

Νάξος: Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας στον δρόμο Χώρας – Αγίου Προκοπίου λόγω έργων

Στο πλαίσιο του έργου “Βελτίωση Αγροτικής Οδού από δρόμο Χώρας – Αγίου Προκοπίου έως όριο οικισμού Αγίας Άννας”, λόγω των εργασιών ασφαλτόστρωσης

Eurovision 2025: Προγνωστικά για την συμμετοχή της Ελλάδας στον δεύτερο ημιτελικό

Eurovision 2025: Τι λένε τα προγνωστικά για την πρόκριση της Ελλάδας στον τελικό - Ποια η σειρά συμμετοχής (πίνακας)

Πάνος Βαλαβάνης: Εφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που κοιμήθηκε δίπλα στη “Βασίλισσα των Απλωμάτων”

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχαιολόγος και καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης – Στενή η σχέση του με τη Νάξο και τους Δελφούς, πλούσιο το επιστημονικό του αποτύπωμα.

Συνάντηση Φόρτωμα – Χριστόπουλου για ένα “έξυπνο” νησιωτικό μέλλον

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Βουλευτή Κυκλάδων Φίλιππου Φόρτωμα με τον Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρέθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των ψηφιακών υπηρεσιών και υποδομών στα νησιά των Κυκλάδων.

Ιωνικός Ν – Πανναξιακός ΑΟΚ: Τελικός ανόδου κεκλεισμένων των θυρών;

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο 5ος και τελευταίος τελικός της National League 2 στη Νίκαια, χωρίς την παρουσία φιλάθλων, μετά από απόφαση της ΔΕΑΒ για άναμμα πυρσού στον 3ο αγώνα.

Πανναξιακός ΑΟK: Κέρδισε με ψυχή και τα παίζει όλα για όλα στη Νίκαια την Κυριακή

Ο Πανναξιακός με ψυχή και συγκέντρωση έστειλε τη σειρά των τελικών σε 5ο ματς, επικρατώντας του Ιωνικού στη Νάξο με 82-74 – Όλα θα κριθούν στη Νίκαια για την άνοδο στην National League 2

Νάξος: Το Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου «σέρβιρε» γαλλική παράδοση με… κρέπες!

Μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Φιλωτίου Νάξου τίμησαν το γαλλικό έθιμο της Chandeleur φτιάχνοντας γλυκές και αλμυρές κρέπες – ένα μάθημα πολιτισμού και νοστιμιάς!

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Νάξος – Lennart Neubauer: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε το πρόσωπο του νέου windsurfing

Μια ζωή πάνω στα κύματα, ένα μέλλον γεμάτο διακρίσεις – Ο Lennart από τη Νάξο εμπνέει με ταλέντο, ήθος και διεθνή αναγνώριση