Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΕλλάδα: Το Νότιο Αιγαίο αντιστέκεται, αύξηση πληθυσμού το 2018 κατά 573 άτομα

Ελλάδα: Το Νότιο Αιγαίο αντιστέκεται, αύξηση πληθυσμού το 2018 κατά 573 άτομα

|

Οι εκτιμήσεις των ειδικών επιστημόνων, με βάση την εξέλιξη των δημογραφικών μεγεθών, είναι ότι έως το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα μειωθεί στην καλύτερη περίπτωση κατά 800.000 άτομα και στη χειρότερη κατά 2,5 εκατομμύρια άτομα.

Νέο αρνητικό ρεκόρ στον αριθμό των γεννήσεων στη χώρα μας καταγράφηκε το 2018, επιβεβαιώνοντας τους ειδικούς επιστήμονες που κάνουν λόγο για μια βραδυφλεγή δημογραφική βόμβα. Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά καταγράφηκε στην Ελλάδα αρνητικό ισοζύγιο στον αριθμό των γεννήσεων σε σχέση με τους θανάτους, γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε συρρίκνωση του πληθυσμού της χώρας, η οποία εκτιμάται πλέον ότι είναι μη αναστρέψιμη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία από τα ληξιαρχεία της χώρας, τα οποία επεξεργάστηκε και δημοσίευσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), στην Ελλάδα πέρυσι οι θάνατοι ήταν 33.857 περισσότεροι σε σχέση με τις γεννήσεις, ένα φαινόμενο που πλέον αποκτά χαρακτηριστικά μονιμότητας, καθώς καταγράφεται αδιαλείπτως από το 2011, με την «ψαλίδα», ειδικά την τελευταία τετραετία, να κυμαίνεται μεταξύ 25.894 (περισσότεροι θάνατοι από γεννήσεις) το 2016 και 35.948 το 2017. Σημειώνεται ότι οι μόνες περιοχές της χώρας όπου οι γεννήσεις ήταν πέρυσι περισσότερες από τους θανάτους είναι το Νότιο Αιγαίο (Δωδεκάνησα και Κυκλάδες), όπου ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 573 άτομα, και η Κρήτη (258 άτομα). Υπενθυμίζεται ότι οι εκτιμήσεις των ειδικών επιστημόνων, με βάση την εξέλιξη των δημογραφικών μεγεθών, είναι ότι έως το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα μειωθεί στην καλύτερη περίπτωση κατά 800.000 άτομα και στη χειρότερη κατά 2,5 εκατομμύρια άτομα.

Πέρυσι γεννήθηκαν στη χώρα μας 86.440 παιδιά (44.525 αγόρια και 41.915 κορίτσια), αριθμός που είναι ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί από την ΕΛΣΤΑΤ από το 1932 έως σήμερα, όταν στην Ελλάδα είχαν γεννηθεί 185.523 παιδιά. Ο αριθμός των γεννήσεων το 2018 ήταν κατά 2.113 μικρότερος σε σχέση με το 2017 και κατά 6.458 σε σχέση με το 2016. Οι θάνατοι ανήλθαν πέρυσι σε 120.297 (61.387 άνδρες και 58.910 γυναίκες) καταγράφοντας μείωση κατά 3,4% σε σχέση με το 2017, που ήταν 124.501. Οι θάνατοι βρεφών ηλικίας κάτω του έτους ανήλθαν σε 300, αυξάνοντας οριακά τον δείκτη βρεφικής θνησιμότητας, από 3,46 (θάνατοι ανά 1.000 γεννήσεις) το 2017, σε 3,47 το 2018.

Ενα στα επτά παιδιά (14,3%) που γεννήθηκαν στην Ελλάδα το 2018 είχαν αλλοδαπή μητέρα, ενώ στην πλειονότητα των γεννήσεων (91,2%) οι γονείς ήταν παντρεμένοι ή είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Σταθερά τα τελευταία οκτώ χρόνια αυξάνει η μέση ηλικία της μητέρας, από 30,5 έτη που ήταν το 2011, σε 31 έτη το 2014 και σε 31,5 έτη πέρυσι.

Το 2018 πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα 53.797 γάμοι και σύμφωνα συμβίωσης. Ειδικότερα, σε 24.418 περιπτώσεις (ποσοστό 45,4%) τα ζευγάρια επέλεξαν τον θρησκευτικό γάμο, σε 23.010 (42,8%) τον πολιτικό, ενώ 6.369 ζευγάρια (11,8%) σύναψαν σύμφωνο συμβίωσης (περιλαμβάνονται 231 σύμφωνα μεταξύ ανδρών και 55 μεταξύ γυναικών). Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2009 έως σήμερα καταγράφεται συνεχής αύξηση στον αριθμό των ζευγαριών που επιλέγουν να υπογράψουν σύμφωνο συμβίωσης έναντι του γάμου. Μόνο το 2018 η αύξηση αυτή σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά άγγιξε σε ποσοστό το 30%. (6.369 έναντι 4.921 το 2017). 

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Καθημερινή” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καθολική Εκκλησία – Τήνος: Η Μεγάλη Παρασκευή στον Καθεδρικό Ναό της Ξυνάρας

Η Μεγάλη Παρασκευή στον Καθεδρικό Ναό της Ξυνάρας στην Τήνο

Νάξος – Kerras Cruises: Εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή την Τετάρτη του Πάσχα (23/04) από τη Νάξο προς Κουφονήσι για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου με την Kerras Crouises

Πρόταση Ημέρας: Μαγειρίτσα αγιορείτικη, από τον Μοναχό Επιφάνιο

Η μαγειρίτσα είναι το σήμα κατατεθέν του Μ.Σαββάτου. Απολαύστε μια διαφορετική εκδοχή της δια χειρός του αείμνηστου μοναχού Επιφάνιου, με μανιτάρια, ψάρι και μυρωδικά.

Κατερίνα Μονογυιού: Συνεχείς οι παρεμβάσεις για την επιστροφή του Σκοπελίτη στις Μικρές Κυκλάδες

Το “Express Σκοπελίτης” είναι ο σύνδεσμος ζωής, πολιτισμού, υγείας και επικοινωνίας των μικρών νησιών.

Μηχανοκίνητος Αθλητισμός: Η Ναξιώτισσα Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Η 15χρονη Ναξιώτισσα - με καταγωγή από το Σκαδό - Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Τήνος: Εξασφαλίστηκε η επιχορήγηση 2 αφαλατώσεων και για φέτος

Θετική Εξέλιξη για την υδροδότηση της Τήνου: Εξασφαλίστηκε η επιχορήγηση 2 αφαλατώσεων και για φέτος

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Υπουργείο Παιδείας: Παράταση ενός έτους για 22.000 “αιώνιους” φοιτητές

Τι προβλέπει η ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας ώστε να μη διαγραφούν αυτομάτως όλοι οι «λιμνάζοντες» φοιτητές

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο