Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΔιακρίσεις για τα Ναξιώτικα τυριά

Διακρίσεις για τα Ναξιώτικα τυριά

|

Το πρώτο φεστιβάλ «Athens Cheese & Food Festival» που διοργανώθηκε 14-16 Οκτωβρίου στο ΣΕΦ έφερε χαμόγελα σε Ναξιώτες παραγωγούς αφού βραβεύτηκαν τα τυριά της οικογένειας Μπαμπούνη (Αρσενικό) και Κουφόπουλου (Γραβιέρα, Αρσενικό και τυρί με πιπεριά) 

Την ώρα που η ΕΑΣ Νάξου – ΑΕΣ ΑΕ έδινε δυναμικό παρών στο εξωτερικό και δη στην SIAL PARIS 2016 τη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών στο κόσμο (σ.σ. διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια) εντός των συνόρων είχαμε τη διοργάνωση του “ Athens Cheese & Food Festival». Ενός φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε από τον “Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού” με περισσότερους από 800 κωδικούς και ουσιαστικά αποτελεί τη συνέχεια και τη συνένωση των καταξιωμένων “Agro Quality Festival” και “Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος & Τυριού”, δύο εμπορικών festivals που πραγματοποιούνται από το 2008 στα νότια προάστια της Αθήνας και συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών απ’ όλο το λεκανοπέδιο, αλλά και εμπορικών αντιπροσώπων απ’ όλη την Ελλάδα.

Στόχος

Και το τριήμερο 14 – 16 Οκτωβρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας εκατοντάδες παραγωγοί τυριού και εκλεκτών ποιοτικών προϊόντων απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας έδωσαν δυναμικό παρών εκθέτοντας τη δουλειά τους… Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το Τυρί είναι εκλεκτή τροφή, συνδυάζει την υγεία με την απόλαυση, προσφέρει θρεπτικές ουσίες, ταιριάζει σε κάθε περίσταση και επιπλέον είναι μία διεθνής τάση η ύπαρξη ποικιλίας τυριών σε κυρίως γεύματα ενώ συνδυάζεται επιτυχημένα με κρασί . Η τάση αυτή μεταφέρει τις αξίες της υγείας μέσω της καλής διατροφής , της συνύπαρξης σε κοινωνικά σύνολα και εκφράζει πλήρως το νέο τρόπο διατροφής και ζωής ο οποίος είναι λιτός, ορθολογικός και επιλεκτικός. Οπότε και οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν κάθε είδος τυριού ενώ υπήρξε και κλήρωση με τους νικητές να παίρνουν το «Τυρί της Χρονιάς»

Βράβευση Νάξου

Και είδαμε τη Νάξο να έχει μία πολύ δυνατή εκπροσώπηση. Το οικογενειακό τυροκομείο της οικογένειας Μπαμπούνη βραβεύτηκε (στα πλαίσια του 4ου Διαγωνισμού Ελληνικών Τυριών και Γαλακτοκομικών προϊόντων με παρουσία 150 τυριών) με το αργυρό μετάλλιο για το Αρσενικό Νάξου, πεπαλαιωμένο τυρί 16 μηνών και όπως σημειώνεται στην σχετική ιστοσελίδα της επιχείρησης «Με περισσή χαρά και συγκίνηση λαμβάνουμε το αργυρό μετάλλιο της διοργάνωσης, που για εμάς είναι ένας ακόμα λόγος να συνεχίσουμε με το ίδιο μεράκι και την ίδια πίστη στους πατροπαράδοτούς μας τρόπους μια δουλειά, στην οποία έχουμε επενδύσει τους κόπους μιας ζωής». Και το Τυροκομείο του Κουφόπουλου είχε επίσης διακρίσεις λαμβάνοντας το χάλκινο βραβείο σε τρία προϊόντα: Γραβιέρα ΠΟΠ, Αρσενικό και τυρί με πιπεριά. Δείγμα ότι εκτός από τα προϊόντα της Ένωσης και τα άλλα τυροκομεία του νησιού είναι σε θέση να προσφέρουν καταπληκτικής ποιότητας προϊόντα στους επισκέπτες…  
Πανδαισία γεύσεων

Και το ευχάριστο είναι ότι οι επισκέπτες του «Athens Cheese & Food Festival» βρέθηκαν σε μία γιορτή καλών προϊόντων διατροφής σε συνδυασμό με όλες αυτές τις αξίες με βασικό όραμα και επιθυμία το μήνυμα σε κάθε φεστιβάλ θα μπορούν να απολαμβάνουν μία γαστρονομική πανδαισία, ένα υπερθέαμα από καταξιωμένους chef. Και στο κοινό προσφέρθηκαν ανάμεσα στα άλλα: πιτιά Νισύρου, μαραθοτηγανίτες Σερίφου, κολοκυθοκεφτέδες Ρόδου, αρντιστά Αστυπάλαιας, μιρμιζέλι Καλύμνου, μπουρμπουρέλια Κεφαλονιάς, πουλέντα Ιθάκης, φάβα Αμοργιανό, ντάκος Κρητικός, χαλβάς Νάξου, Παριανή μακαρονάδα, ξεροτήγανα Λέρου, Τηνιακή πατατού, κατημέρια ανεβατά Σάμου, φακόρυζο Χάλκης και πολλά ακόμη τοπικά προϊόντα.

Οσο για τις gourmet συνταγές, που απόλαυσε το κοινό; Πάρτε μία γεύση: ριζότο με σαρδέλες και λαχανικά, μπριάμ με λαχανικά και φέτα, ζυμαρικά με λουκάνικα και τυρί, στραπατσάδα με σουτζούκι, ζυμαρικά με λαχανικά και σάλτσα τομάτας, βαλσάμικο & πιπεριά, πανσέτα χοιρινή, με σάλτσα ντομάτα, λιαστή ντομάτα, φέτα και σάλτσα ούζο, κους κους με λαχανικά και λαδοτύρι,μπρουσκέτες με ντομάτα και φέτα, σαχανάκι με κεφαλοτύρι και γραβιέρα, μιλφέι με λαχανικά, γραβιέρα και σάλτσα ντομάτα με πορτοκάλι, σκραμπλ αυγών, με παστουρμά και λαχανικά, καγιανά με φέτα και σάλτσα ντομάτα με θυμάρι, χυλοπίτες με μανιτάρια και γραβιέρα, τηγανιά με γραβιέρα και λιαστή ντομάτα, ριζότο με λαχανικά, λιαστή ντομάτα και ελιές και μους γιαουρτιού με φέτα και μαρμελάδα. Και καλή σας όρεξη… 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νότιο Αιγαίο: Πρωταθλητής Ευρώπης στον τουριστικό κορεσμό για το 2023

Με 117 διανυκτερεύσεις ανά κάτοικο, η περιοχή των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων καταγράφει τη μεγαλύτερη τουριστική πυκνότητα στην Ευρώπη – Ανάμεσα στους πιο κορεσμένους προορισμούς και η Κρήτη

Η Σαντορίνη «κατακτά» τη Γαλλία μέσα από τις σελίδες του Désirs de Voyages

Στο εξώφυλλο του γαλλικού περιοδικού πολυτελούς τουρισμού η Σαντορίνη – Ένα εντυπωσιακό αφιέρωμα στην αύρα, τη γαστρονομία και το ηφαιστειακό τοπίο του νησιού

Η Ένωση Ξενοδόχων Νάξου στηρίζει την παραμονή των Κούρων του Φλεριού στο φυσικό τους περιβάλλον

Κατηγορηματικά αντίθετη στη μεταφορά των Κούρων στην υπό κατασκευή «Νησίδα Μουσείων» η Ένωση Ξενοδόχων – Επιστολή συμπαράστασης στον Σύλλογο Μελάνων λίγο πριν το κρίσιμο Δημοτικό Συμβούλιο

Golden Plates 2025: Ο chef Νίκος Δημητροκάλης και το Dal Professore σε Νάξο και Αττική έκλεψαν τη παράσταση

Με φόντο τη θάλασσα και πρώτη ύλη την αυθεντικότητα, οι Κυκλάδες σάρωσαν στα φετινά βραβεία γαστρονομίας Golden Plates, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις που επιβεβαιώνουν το διεθνές γευστικό αποτύπωμά τους.

Κορυφαίες τάσεις στον σχεδιασμό κουλοχέρηδων το 2025 στο Casino VegasHero

Η αφήγηση, ο οπτικός σχεδιασμός και η ηχητική εμπειρία επανακαθορίζουν την ψυχαγωγία στα διαδικτυακά καζίνο – Η πρωτοπορία του VegasHero το 2025.

Στην Πλάκα ξανά: 7η αυτοψία και 32η συνέλευση πολιτών για τη σωτηρία των παραλιών της Νάξου

Οι ενεργοί πολίτες της Νάξου επιστρέφουν στην Πλάκα την Παρασκευή 11 Ιουλίου, για μια ακόμη αυτοψία και την 32η συνέλευσή τους, εν μέσω καταγγελιών για ανεξέλεγκτες καταπατήσεις, περιβαλλοντική υποβάθμιση και αδράνεια των αρχών.

Μητρόπολη Παροναξίας: Υποδοχή Τιμίου Λειψάνου της Οσίας Γαβριηλίας στην Νάξο

Την Κυριακή 13 Ιουλίου 2025 θα πραγματοποιηθεί με ευλάβεια η επίσημη υποδοχή αποτμήματος του λειψάνου της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτισσας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου.

Αιμοδοσία Ιουλίου στη Νάξο: Όταν η προσφορά γίνεται ζωή (πρόγραμμα)

Ο Σύλλογος «Εθελοντική Αιμοδοσία Νάξου» καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στη νέα σειρά αιμοδοσιών, δίνοντας το πιο πολύτιμο δώρο — το αίμα τους.

Σύρος: Εκπαιδευτική δράση για παιδιά στο Ενυδρείο Κινίου

Γνωριμία με το θαλάσσιο περιβάλλον του νησιού μέσα από ξενάγηση και βιωματική εμπειρία – Εκδηλώσεις στις 23 και 30 Ιουλίου με ελεύθερη είσοδο

Γαλλικό αφιέρωμα – ύμνος στο ελληνικό καλοκαίρι. Το GEO «ταξιδεύει» στο Αιγαίο

Σειρά δημοσιευμάτων σε έντυπη και ψηφιακή μορφή αναδεικνύει τη φυσική ομορφιά, την αυθεντικότητα και τη γαστρονομία των Κυκλάδων και του Βορείου Αιγαίου

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο