Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΔιακρίσεις για τα Ναξιώτικα τυριά

Διακρίσεις για τα Ναξιώτικα τυριά

|

Το πρώτο φεστιβάλ «Athens Cheese & Food Festival» που διοργανώθηκε 14-16 Οκτωβρίου στο ΣΕΦ έφερε χαμόγελα σε Ναξιώτες παραγωγούς αφού βραβεύτηκαν τα τυριά της οικογένειας Μπαμπούνη (Αρσενικό) και Κουφόπουλου (Γραβιέρα, Αρσενικό και τυρί με πιπεριά) 

Την ώρα που η ΕΑΣ Νάξου – ΑΕΣ ΑΕ έδινε δυναμικό παρών στο εξωτερικό και δη στην SIAL PARIS 2016 τη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών στο κόσμο (σ.σ. διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια) εντός των συνόρων είχαμε τη διοργάνωση του “ Athens Cheese & Food Festival». Ενός φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε από τον “Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού” με περισσότερους από 800 κωδικούς και ουσιαστικά αποτελεί τη συνέχεια και τη συνένωση των καταξιωμένων “Agro Quality Festival” και “Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος & Τυριού”, δύο εμπορικών festivals που πραγματοποιούνται από το 2008 στα νότια προάστια της Αθήνας και συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών απ’ όλο το λεκανοπέδιο, αλλά και εμπορικών αντιπροσώπων απ’ όλη την Ελλάδα.

Στόχος

Και το τριήμερο 14 – 16 Οκτωβρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας εκατοντάδες παραγωγοί τυριού και εκλεκτών ποιοτικών προϊόντων απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας έδωσαν δυναμικό παρών εκθέτοντας τη δουλειά τους… Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το Τυρί είναι εκλεκτή τροφή, συνδυάζει την υγεία με την απόλαυση, προσφέρει θρεπτικές ουσίες, ταιριάζει σε κάθε περίσταση και επιπλέον είναι μία διεθνής τάση η ύπαρξη ποικιλίας τυριών σε κυρίως γεύματα ενώ συνδυάζεται επιτυχημένα με κρασί . Η τάση αυτή μεταφέρει τις αξίες της υγείας μέσω της καλής διατροφής , της συνύπαρξης σε κοινωνικά σύνολα και εκφράζει πλήρως το νέο τρόπο διατροφής και ζωής ο οποίος είναι λιτός, ορθολογικός και επιλεκτικός. Οπότε και οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν κάθε είδος τυριού ενώ υπήρξε και κλήρωση με τους νικητές να παίρνουν το «Τυρί της Χρονιάς»

Βράβευση Νάξου

Και είδαμε τη Νάξο να έχει μία πολύ δυνατή εκπροσώπηση. Το οικογενειακό τυροκομείο της οικογένειας Μπαμπούνη βραβεύτηκε (στα πλαίσια του 4ου Διαγωνισμού Ελληνικών Τυριών και Γαλακτοκομικών προϊόντων με παρουσία 150 τυριών) με το αργυρό μετάλλιο για το Αρσενικό Νάξου, πεπαλαιωμένο τυρί 16 μηνών και όπως σημειώνεται στην σχετική ιστοσελίδα της επιχείρησης «Με περισσή χαρά και συγκίνηση λαμβάνουμε το αργυρό μετάλλιο της διοργάνωσης, που για εμάς είναι ένας ακόμα λόγος να συνεχίσουμε με το ίδιο μεράκι και την ίδια πίστη στους πατροπαράδοτούς μας τρόπους μια δουλειά, στην οποία έχουμε επενδύσει τους κόπους μιας ζωής». Και το Τυροκομείο του Κουφόπουλου είχε επίσης διακρίσεις λαμβάνοντας το χάλκινο βραβείο σε τρία προϊόντα: Γραβιέρα ΠΟΠ, Αρσενικό και τυρί με πιπεριά. Δείγμα ότι εκτός από τα προϊόντα της Ένωσης και τα άλλα τυροκομεία του νησιού είναι σε θέση να προσφέρουν καταπληκτικής ποιότητας προϊόντα στους επισκέπτες…  
Πανδαισία γεύσεων

Και το ευχάριστο είναι ότι οι επισκέπτες του «Athens Cheese & Food Festival» βρέθηκαν σε μία γιορτή καλών προϊόντων διατροφής σε συνδυασμό με όλες αυτές τις αξίες με βασικό όραμα και επιθυμία το μήνυμα σε κάθε φεστιβάλ θα μπορούν να απολαμβάνουν μία γαστρονομική πανδαισία, ένα υπερθέαμα από καταξιωμένους chef. Και στο κοινό προσφέρθηκαν ανάμεσα στα άλλα: πιτιά Νισύρου, μαραθοτηγανίτες Σερίφου, κολοκυθοκεφτέδες Ρόδου, αρντιστά Αστυπάλαιας, μιρμιζέλι Καλύμνου, μπουρμπουρέλια Κεφαλονιάς, πουλέντα Ιθάκης, φάβα Αμοργιανό, ντάκος Κρητικός, χαλβάς Νάξου, Παριανή μακαρονάδα, ξεροτήγανα Λέρου, Τηνιακή πατατού, κατημέρια ανεβατά Σάμου, φακόρυζο Χάλκης και πολλά ακόμη τοπικά προϊόντα.

Οσο για τις gourmet συνταγές, που απόλαυσε το κοινό; Πάρτε μία γεύση: ριζότο με σαρδέλες και λαχανικά, μπριάμ με λαχανικά και φέτα, ζυμαρικά με λουκάνικα και τυρί, στραπατσάδα με σουτζούκι, ζυμαρικά με λαχανικά και σάλτσα τομάτας, βαλσάμικο & πιπεριά, πανσέτα χοιρινή, με σάλτσα ντομάτα, λιαστή ντομάτα, φέτα και σάλτσα ούζο, κους κους με λαχανικά και λαδοτύρι,μπρουσκέτες με ντομάτα και φέτα, σαχανάκι με κεφαλοτύρι και γραβιέρα, μιλφέι με λαχανικά, γραβιέρα και σάλτσα ντομάτα με πορτοκάλι, σκραμπλ αυγών, με παστουρμά και λαχανικά, καγιανά με φέτα και σάλτσα ντομάτα με θυμάρι, χυλοπίτες με μανιτάρια και γραβιέρα, τηγανιά με γραβιέρα και λιαστή ντομάτα, ριζότο με λαχανικά, λιαστή ντομάτα και ελιές και μους γιαουρτιού με φέτα και μαρμελάδα. Και καλή σας όρεξη… 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Ο μίτος της Αριάδνης» στη Νάξο: Ξετυλίγοντας 200.000 χρόνια ιστορίας από τη Στελίδα μέχρι τον κόσμο

Η διεθνής έκθεση του Αρχαιολογικού Προγράμματος Στελίδας παρουσιάζεται στις 16 Μαΐου στη Σχολή Ουρσουλινών – Ομιλία του Καθ. Tristan Carter και διάλογος με το κοινό.

Social Media: Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία και Ιρλανδία συμμαχούν κόντρα στην ανεξέλεγκτη χρήση

Προωθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο νομοθεσία, η οποία θα υποχρεώνει τα social media να επαληθεύουν την ηλικία κατά τη δημιουργία ενός λογαριασμού

Selected Hideaways: Ηγεσία στον τουρισμό υψηλής αισθητικής και απόδοσης

Στρατηγική ανάπτυξη, εξατομικευμένες υπηρεσίες και διεθνής προβολή για προορισμούς υψηλής ζήτησης

Φιλαρμονική Νάξου: Μουσική συγκίνηση και πολιτιστικό αποτύπωμα στην καρδιά της Αθήνας

Μελωδίες από τη Νάξο μέχρι το Σύνταγμα και το Μέγαρο Μουσικής – Θερμή υποδοχή για την πρώτη εμφάνιση της Φιλαρμονικής σε διεθνές φεστιβάλ.

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star Paros στις 15, 22 & 29 Μαΐου

Ενισχύεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων με έκτακτα και τροποποιημένα δρομολόγια του Blue Star Paros από και προς τον Πειραιά.

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star 1 από Πειραιά προς Κυκλάδες στις 13 και 15 Μαΐου

Διπλές προσεγγίσεις σε Πάρο και Νάξο, αλλά και σύνδεση με Χίο και Μυτιλήνη περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ταχύπλοου πλοίου για τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη.

Νάξος – Νικόλας Ρουγκάλας: Μετά το 2ο πανελλήνιο βραβείο λογοτεχνίας, τιμητική βράβευση στο Δημαρχείο

Ο μαθητής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας Νάξου συγκίνησε με το παραμύθι «Σώμα και Αίμα» που αφιέρωσε στη μνήμη του θείου του, Δημήτρη Ήμελλου. - Η ανάρτηση του Βασίλη Φλεριανού

Επιστρέφει η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Ρεθύμνου με τον Πειραιά μετά από 7 χρόνια – Το POWER JET φέρνει νέα πνοή

Η SEAJETS εγκαινιάζει νέα γραμμή Ρέθυμνο – Μήλος – Πειραιάς από τις 20 Ιουνίου με δύο δρομολόγια την εβδομάδα.

Το πρώτο 100% ηλεκτρικό σκάφος X-Shore ήρθε στην Ελλάδα και «σαλπάρει» για ένα πράσινο μέλλον (video)

Με αθόρυβη πλεύση, οικολογική σχεδίαση και υψηλή τεχνολογία, το σουηδικό ηλεκτρικό σκάφος X-Shore φέρνει επανάσταση στη ναυσιπλοΐα των ελληνικών θαλασσών (video)

Νάξος – Λιμεναρχείο: Απαγόρευση αλιείας και αγκυροβολίας σε πολυσύχναστες παραλίες (χρονοδιάγραμμα)

Σε ισχύ η απόφαση του Λιμεναρχείου Νάξου για την προστασία λουομένων και θαλάσσιου περιβάλλοντος – Ποιες παραλίες επηρεάζονται. (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Νάξος – Lennart Neubauer: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε το πρόσωπο του νέου windsurfing

Μια ζωή πάνω στα κύματα, ένα μέλλον γεμάτο διακρίσεις – Ο Lennart από τη Νάξο εμπνέει με ταλέντο, ήθος και διεθνή αναγνώριση