Τρίτη, 12 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςDecadence Club η επιστροφή ενός θρύλου

Decadence Club η επιστροφή ενός θρύλου

|

Το μπαρ Decadence με την βαριά ιστορία τις δεκαετίες (80 – 90) θα ανοίξει ξανά και μάλιστα στην παλιά… θρυλική του έδρα, στο νεοκλασικό στη γωνία Βουλγαροκτόνου και Πουλχερίας στο λόφο του Στρέφη, στα Εξάρχεια και η σχέση του με την χούντα… 

«Το Club Decadence επιστρέφει. Χωρίς τίτλους όπως ιστορικό ή θρυλικό. Με ανασηκωμένα πουκάμισα ως ένα νέο κλαμπάκι, μπαράκι ή μπαρόκλαμπο, ένας όμιλος που κατά πάσα πιθανότητα θα λειτουργεί ως ανοιχτή λέσχη με δράση όχι μόνο στο κτίριο της οδού Βουλγαροκτόνου 69- που ανακαινίζεται για να προλάβει το χρόνο».

Με τα λόγια αυτά ξεκινά η ανάρτηση στην επίσημη σελίδα στο Facebook που ενημερώνει πως το Club Decadence στην οδό Βουλγαροκτόνου και Πουλχερίας, στα Εξάρχεια, επιστρέφει. Το να μιλήσει κανείς για έναν μίνι θρύλο όχι μόνο των Εξαρχείων αλλά του συνόλου της Αθήνας και της νυχτερινής της ζωής χάρη στον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε θα ήταν υπερβολή. Αλλωστε πόσες δραστηριότητες αλήθειες ξέρετε να συνυπάρχουν σε ένα κτήριο, το οποίο μάλιστα ανήκε στον χουντικό αντιβασιλέα Ζωιτάκη…

Το καταλάβαινες από τα μαρμάρινα σκαλάκια στην είσοδο και το μωσαϊκό στο πάτωμα… Το καταλάβαινες από τη θέση που βρίσκονταν: απομονωμένο μεν αλλά στο κέντρο και με αρκετές εξόδους διαφυγής… Και με το καλημέρ έγινε στέκι. Από τις αρχές της δεκαετίας του 90 με παραγωγούς ραδιοφώνου, διανοούμενους και καλλιτέχνες. Από τον Λέοναρντ Κοεν μέχρι τον Γιωτόπουλο της 17Ν και με τον Χρήστο Δασκαλόπουλο τον πρώτο ουσιαστικά dj με μουσική από 60s μέχρι 80s

Τη δεκαετία του 90 αλλάζει και η ομάδα «Ακροβάτες Νέας Εποχής» πήρε τα ηνία. Δήλωσε από την αρχή ότι «η διασκέδαση δεν αγοράζεται, δημιουργείται» και είχε σαν στόχο να δημιουργήσει ένα χώρο που μπορεί να συμβούν τα πάντα. Η νέα πορεία σημαδεύτηκε από βραδιές ποίησης αφιερωμένες στην Κική Δημουλά, πριν από την ανακαλύψει η ακαδημία Αθηνών, τον Μίλτο Σαχτούρη και άλλους. Λίγο μετά το ονόμασαν το “Club Decadence”, πέταξαν τις καρέκλες και έτσι γεννήθηκε το πιο γνωστό alternative bar-club της Αθήνας. Από τους πρώτους θαμώνες ο Αντώνης Καφετζόπουλος, οι Κατσιμιχαίοι και άλλοι. Λειτουργούσε σαν χώρος ανεξάρτητης μουσικής σκηνής, με συναυλίες και πάρτυ σχεδόν καθημερινά.

Η μουσική του κυρίως αγγλικό post-punk και alternative rock αλλά ήταν ικανό να μπερδέψει στο μουσικό του πρόγραμμα Joy Division και Χιώτη, το ίδιο βράδυ. Πάνω από το μπαρ δέσποζε το πανό που έγραφε «Μην κοιμάστε στις επάλξεις», ενώ εκτός από έλληνες μουσικούς το είχαν επισκεφθεί ουκ ολίγοι ξένοι όπως οι Deus και Tindersticks, μέχρι τον Νick Cave. Αξιοσημείωτη είναι η ιστορία με τον Neil Fraser, τον κιθαρίστα των Tindersticks ο οποίος μετά την παράσταση στον Λόφο του Στρέφη πέρασε μία βραδιά στο  Decadence. Αποτέλεσμα; «δεν πρόκειται να ξαναπιώ αύριο. Σκέψου είμαι 96 ώρες στην Αθήνα και τις 90 είμαι τύφλα..». Μετά από αυτό ακυρώθηκε η πτήση τους και..πήγαν ξανά στο Decadence!.
Τι άλλο είδαμε στο ξεχωριστό αυτό κλαμπ; το Cine Decadence, το πιο μικρό σινεμά του κόσμου- με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα προβολών -με… ψαρόσουπα! Αλλά και «Κουρείον Decadence» «Οπωροπωλείον» μέχρι και «Οδοντιατρείο», «Decadence Times» η πρώτη free press της Αθήνας Προσπάθησαν ακόμη και για ραδιοφωνικό σταθμό, αλλά λειτούργησε μόνο σε πειραματικό στάδιο. Και τώρα στόχος είναι όπως σημειώνεται «η πρώτη μας κίνηση είναι η επανακυκλοφορία των Decadence Times -ίσως και στα περίπτερα- με νέα διάθεση και πλάνα και η δημιουργία ιντερνετικού ραδιοσταθμού- που ήταν άλλωστε βασικός μας στόχος από το… 1990!

Και το σήμερα; Aυτή τη φορά το Θέατρο Decadence -που στο Nouvelle Decadence έκανε πάνω από τριάντα παραστάσεις στην οδό Μπενάκη- αναθεμελιώνεται με δύο σκηνές και η Μουσική Σκηνή του θα φιλοξενεί ένα, δύο, τρία σχήματα των εβδομάδα- σε διαφορετικούς χώρους- ενώ η Γκαλερί του θα αποχτήσει νέα δυναμική με εκδηλώσεις, bazaar, πάρτυ κλπ. Όσοι θέλετε να συμμετέχετε στη νέα -εξ αρχής- πορεία, καταταγείτε. Δηλώστε συμμετοχή και προτάσεις στο decaclub@gmail.com

Και όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του Facebook «Aποκλείονται οι ξενέρωτοι, οι κρυόκωλοι, οι δήθεν, οι “καθώς πρέπει” και πάνω από όλα ο προαιώνιος εχθρός μας. Οι Φιρφιρίκοι!

Δεν ήρθαμε να ενώσουμε τον λαό, αλλά να τον διχάσουμε χτυπώντας ανελέητα τον καθωσπρεπισμό, την παρακμή και την βλακεία- όταν παίρνει την μορφή τέχνης.

Αναλυτικό μανιφέστο σε λίγες μέρες.

Όλα τα νέα και οι εξελίξεις από την σελίδα Decadence Club Academy- και τους Decadence Times που ανασυγκροτούνται για να ξανακυκλοφορήσουν – ή να …ξανακυκλοφορηθούν.

ΤΟ DECADENCE ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΟΤΑΝ Η ΠΟΛΗ ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ

ΠΑΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ- ΠΟΤΕ ΠΙΣΩ

Ο ΕΧΘΡΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ»

Και το Αγιο Φως

Ο Νίκος Λακόπουλος ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό τις προσπάθειες για να επιστρέψει το club στην αυθεντική έδρα του: στο κτίριο, που νοικιάστηκε ξανά, γίνονται εργασίες και αναμένεται η ηλεκτροδότηση, δημιουργήθηκε Λέσχη Φίλων Decadence της οποίας τα μέλη θα προμηθευτούν σύντομα μία κάρτα μέλους, σε e-shop πωλούνται είδη ρουχισμού, θήκες κινητού και κούπες σχεδιασμένα από τον Στέλιο Καλογεράκη (πολλά από αυτά με το σύνθημα του club «Μην κοιμάσαι στις επάλξεις!» ), στη σελίδα στο Facebook, Decadence Club Academy, γίνονται καθημερινά ευφραδείς αναρτήσεις, ενώ το Μεγάλο Σάββατο μία μικρή ομάδα μετέφερε το άγιο φως στο νεοκλασικό του Λόφου Στρέφη!

Στο πλαίσιο των δράσεων για την αναβίωση του «Club Decadence» θα γίνει ένα αναστάσιμο party στο «Old City Co.» (Πατησίων 99-101 ) το Σάββατο 29 Απριλίου, ενώ, όπως μας είπε ο Νίκος Λακόπουλος, θα διατεθεί σύντομα ένας Σιδηρούς Σταυρός του Τάγματος Ιπποτών Decadence για όσους θέλουν να συμμετέχουν ηρωικά στη σταυροφορία αυτού του revival.

Με πληροφορίες από το Athinorama.gr και τη «Μηχανή του Χρόνου» 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Οι Έλληνες «νομάδες» της μπύρας ταξιδεύουν τις γεύσεις τους σε όλο τον κόσμο

Από το γαλακτομπούρεκο μέχρι το τζατζίκι, η Seven Island Brewery κατακτά φεστιβάλ και ζυθοποιεία σε κάθε ήπειρο

Η αυθεντική Ισπανία κερδίζει έδαφος: Ο αγροτουρισμός μοχλός ανάπτυξης για την Ισπανική ύπαιθρο

Μικρές αγροτικές πόλεις προσελκύουν εκατομμύρια επισκέπτες, αναζωογονώντας την οικονομία και τον πολιτισμό της υπαίθρου

Μ. Καφούρος: Ερώτηση για μείωση ΦΠΑ στις Κυκλάδες μέσω της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/542

Ο Βουλευτής Κυκλάδων ζητά την άμεση ενσωμάτωση της Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο και στοχευμένα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης για τα νησιά

Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Θήρας: «Φωτεινό παράδειγμα» – Η Θήρα βράβευσε την Εύη Νομικού

Σε συγκινητική τελετή, ο Σύλλογος αναγνώρισε το πολυετές έργο και την αφοσίωσή της στην τοπική κοινωνία

Λουλούδια της παραλίας: Μην τα πατάς – Προστάτεψέ τα!

Από το αλμυρίκι και τον κρίνο της θάλασσας, μέχρι την κάπαρη, τα παράκτια φυτά κρατούν ζωντανές τις αμμουδιές και προστατεύουν τη βιοποικιλότητα

Ελληνική ακτοπλοΐα: Ο στόλος γερνά, η ανανέωση είναι μονόδρομος

Με το 83% των πλοίων άνω των 20 ετών, ο κλάδος καλείται να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα την περιβαλλοντική συμμόρφωση, την τεχνολογική μετάβαση και τη χρηματοδότηση νέων ναυπηγήσεων

Αποχή πληρώματος στο «BLUE STAR 1» – Η ΠΕΝΕΝ καταγγέλλει εξαντλητικά δρομολόγια και περικοπές

Στις 14 Αυγούστου, το πλήρωμα καταστρώματος του πλοίου δεν θα εκτελέσει εργασίες φόρτωσης στο λιμάνι του Πειραιά, διαμαρτυρόμενο για εξοντωτικά ωράρια και μείωση αποδοχών.

Κοπεγχάγη – Μάλμε: Ρεβάνς με φαβορί την έδρα για μια θέση στα playoffs του Champions League

Όλα ανοιχτά μετά το 0-0 του πρώτου αγώνα – Οι Δανοί θέλουν να εκμεταλλευτούν την έδρα τους, οι Σουηδοί κυνηγούν την έκπληξη.

Απάτη στην Κρήτη: 92χρονη έχασε 60.000€ για «επέμβαση» του γιου της

Η δράστιδα είχε εξαπατήσει δύο ημέρες νωρίτερα και 88χρονη στον Άγιο Νικόλαο – Εντοπίστηκε με 59.000€ στην κατοχή της

Αντίπαρος: Το ήρεμο καταφύγιο στο κέντρο των Κυκλάδων (video)

Από το ιστορικό της κέντρο και το ενετικό κάστρο, μέχρι τις χρυσές παραλίες και το μυστηριώδες σπήλαιο, το νησί προσφέρει γαλήνη και αυθεντική κυκλαδίτικη ομορφιά

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Attica Group: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια της Παρασκευής 8/8 λόγω απαγορευτικού απόπλου

Ανακοινώθηκε η αναστολή σημαντικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς και από τις Κυκλάδες – Σε αναμονή νεότερων οδηγιών οι επιβάτες.

Blue Star Ferries: Αναστολή δρομολογίων για σήμερα (08/08), στις 4 το απόγευμα αναχωρεί το “Blue Star Delos”

Ακυρώνονται τα περισσότερα δρομολόγια της Blue Star λόγω απαγορευτικού – Το μόνο που ταξιδεύει είναι το Blue Star Delos με καθυστέρηση και τροποποιημένο δρομολόγιο

Απαγορευτικό απόπλου: Νυχτερινές λύσεις για Άνδρο από Ραφήνα

Καθηλωμένα 25 πλοία στον Πειραιά και 13 στη Ραφήνα – Τρία έκτακτα δρομολόγια μεταμεσονύχτια για Άνδρο για να εξυπηρετηθούν αποκλεισμένοι επιβάτες