Αναμνήσεις και στιγμές από την επίσκεψη του Συλλόγου Γυναικών Νάξου στην Κούβα το 2006 και η σκέψη της Γκέλυ Γρατσία όταν βρέθηκε στο καφέ Floredita έχοντας απέναντί της τον Ερνεστ Χέμινγουεϊ
Κι όμως η Νάξος είχε μία καλή σχέση με τη Κούβα. Αρκετοί είναι οι κάτοικοι του νησιού που βρέθηκαν στην μακρινή Κούβα κυρίως επί εποχής Κάστρο και έζησαν μοναδικές στιγμές. Μάλιστα, το 2006 έχουμε το υπερατλαντικό ταξίδι του Συλλόγου Γυναικών Νάξου και ζητήσαμε από τη πρόεδρό του, την Αγγελική (Γκέλυ) Γρατσία να μας μεταφέρει εικόνες και σκέψεις από την Κούβα του Κάστρο. Ακολουθήστε το ταξίδι αυτό μέσα από το κείμενο (και τις φωτογραφίες) που μας έστειλε (παρά το φόρτο εργασίας της) και την ευχαριστούμε…
«Το πρώτο υπερατλαντικό ταξίδι του Συλλόγου Γυναικών Νάξου πραγματοποιήθηκε το 2006 στην Κούβα του Φιντέλ Αλεχάντρο Ραούλ Κάστρο !!
Το νησί χίμαιρα, το νησί των αντιθέσεων, το γεμάτο μυστήριο .. Ήταν προορισμός-φαντασίωση σε κάθε συζήτηση των συναντήσεών μας, με θέμα τους ταξιδιωτικούς προορισμούς μας.
Μια επίσκεψη στη χώρα που γεννήθηκε από την επανάσταση και που κυβερνούσε ο μακροβιότερος εν ζωή ηγέτης χώρας (!)
Μια χώρα που η αποφασιστικότητα του μοιραίου ηγέτη της να χτίσει μια σοσιαλιστική κοινωνία με δωρεάν υγεία και εκπαίδευση ήταν προϋπόθεση για όλους τους πολίτες !
Μια χώρα απομονωμένη λόγω επιβολής εμπάργκο από τις ΗΠΑ , από τις διεθνής αγορές και από τα καταναλωτικά αγαθά των καπιταλιστικών καθεστώτων !
Μια χώρα που το ρούμι και ο καπνός των πούρων σε ” μεθούσε” και σε παρέσυρε να λικνίζεσαι με τις μουσικές που έχουν κάτι από το μυστικισμό της Αφρικής και το εκρηκτικό ταπεραμέντο των Λατίνων !
Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2006 με 43 άτομα αποστολή για τον εορτασμό των 80 γενεθλίων του Comandante !!!
Οι φήμες ήθελαν πολύ άρρωστο τον ηγέτη της Κούβας . Στις 31 Ιουλίου του 2006 ο Φιντέλ Κάστρο παρέδωσε τα καθήκοντά του στον αδελφό του Ραούλ. Αυτή η μεταφορά καθηκόντων χαρακτηρίστηκε προσωρινή ,όσο ο Φιντέλ αναρρώνει από εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε .
Έτσι παρευρεθήκαμε στους εορτασμούς …όπου στρατιωτικά αγήματα όργωναν τις κεντρικές λεωφόρους και σε όλα τα δημόσια κτίρια σημαίες με τα εθνικά χρώματα και τον αριθμό 80 στο κέντρο τους, ανέμιζαν υπερήφανα! Εντύπωση μας έκαναν οι πληθώρα μαύρων σημαιών στην Μάλεκον !!!!!
Την περίφημη λεωφόρο η οποία εκτείνεται κατά μήκος των θαλάσσιων τειχών στη βόρεια ακτή της Αβάνας (στην Απέναντι ακτή φαίνονταν οι ακτές της Φλόριντας ) δίπλα στο ιστορικό Hotel National όπου διανυκτερεύαμε!!
Η εικόνα της Αβάνα
Παντού υπέροχες αντιθέσεις , ιδιαίτερα στην αρχιτεκτονική και την πολεοδομία !
Η παλιά Αβάνα ( Habana Vieja ) έχει ανακηρυχθεί από την UΝESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς .
Υπέροχα κτίρια της ισπανικής αποικιοκρατικής εποχής με νεοκλασικές επαύλεις και κτίρια Art Deco να γειτνιάζουν με πολυώροφα πολύχρωμα κτίρια σοβιετικού τύπου με επίκεντρο το Καπιτώλιο επηρεασμένο από το στυλ του Πάνθεον στο Παρίσι και παρόμοιο με το Καπιτώλιο των ΗΠΑ!
Φαρδιές λεωφόροι και στενά δρομάκια , Πάρκα και αλάνες γύρω από τα οποία κινούνταν παλαιά μοντέλα απαρχαιωμένων λεωφορείων και οχημάτων !!
Αντίκες αυτοκίνητα που εισήχθηκαν στην Κούβα πριν την επιβολή του εμπάργκο . Το αξιοσημείωτο με αυτά τα αυτοκίνητα , εκτός του ότι είναι πανέμορφα ( τα οδηγήσαμε σεργιανίζοντας στην πρωτεύουσα ) είναι ότι έχουν την τύχη να τα συντηρούν έξυπνοι Κουβανοί που με διάφορες πατέντες φτιάχνουν ανταλλακτικά με τις περιορισμένες ύλες που έχουν μια και δεν μπορούν τα να εισάγουν .
Plaza de Armas , Plaza de la Cathedral ..υπέροχες πλατείες όπου οι κάτοικοι της (Habaneros) χαμογελαστοί , εξυπηρετικοί , θετικοί, επικοινωνιακοί ..λικνίζονται στους ήχους της salsa δίπλα σε κάθε υπαίθρια μπάντα !
Απορία για εμάς το μόνιμο χαμόγελό τους και ευδιαθεσία τους γνωρίζοντας ότι ο μέσος μισθός τους σήμερα είναι 310 pesos ( 250 pesos αντιστοιχούν σε 11 € το μήνα )
Ποσό που μαρτυρά όχι μόνο την ποιότητα ζωής της Κούβας αλλά και τα χαμηλά επίπεδα οικονομικής μεγέθυνσης και κατανομής εισοδήματος . Τρόφιμα όπως γάλα και κρέας δίνονται με το δελτίο όπως και τα σαπούνια ..αντιστοιχούν δύο σε κάθε άτομο τον μήνα.
Τι να πρωτοθυμηθούμε από την πολυπρόσωπη νυχτερινή ζωή της Κούβας …
Μουσικά σχήματα με νεανικές μπάντες , night club με show , ξενοδοχεία με προγράμματα Nacional ( Parisien) , Tropicana , Bodeguita del Medio , Floredita ( το μπαρ-Εστιατόριο οπου σύχναζε ο Χεμινγουέι , στην θέση που πάντα καθόταν έχουν φτιάξει το γλυπτό του σε φυσικό μέγεθος να κάθεται κοιτάζοντας τους επισκέπτες..)”. Κι εδώ έχουμε την αποκάλυψη με την κα Γρατσία να μας τονίζει «βλέποντας το γλυπτό έπεσα αυθόρμητα επάνω του σαν να αγκάλιαζα τον ίδιο τον Χεμινγουέι … Του ψιθύρισα “πάντα ήθελα να συναντήσω …τελικά η ζωή έχει μεγαλύτερη φαντασία από εμάς….” Ένα μειδίαμα μου φάνηκε στα χείλη του γλυπτού ….
Το ταξίδι μας ήταν αποκάλυψη !
Δώδεκα (12) ημέρες διασχίσαμε κατά μήκος και πλάτος το εξωτικό νησί της Καραϊβικής .
Εξωτικά φυτά, φρούτα , νησιά , βυθός ( κάναμε καταδύσεις σε κοραλλιογενή ακτές ) τροπικό κλίμα και ενέργεια στο κόκκινο παντού !!!
Είχαμε πληροφορίες ότι τα νοσοκομεία τους χρειάζονταν οποιαδήποτε φάρμακα .. Συγκεντρώσαμε φεύγοντας ο, τι είχαμε μαζί μας προληπτικά και επισκεφτήκαμε ένα νοσοκομείο όπου Τα παραδώσαμε .
Μπήκαμε σε ‘ενα σχολείο να δούμε τις συνθήκες..
Εντυπωσιαστήκαμε με την τάξη ..όλοι οι μαθητές ομοιόμορφα ντυμένοι , καθαροί και χαμογελαστοί !! Πρότυπο για πολλές δυτικές κοινωνίες !!
Οι αναμνήσεις πολλές , όπως και οι αλλαγές .
Άνεμος αλλαγής για το εσωτερικό της χώρας …
Έπειτα από την παραίτηση του Φιντέλ και την επίσημη ανάληψη της προεδρίας από τον Ραούλ έγιναν πολλές μεταρρυθμίσεις στη χώρα .
Το 2008 ο πρόεδρος Ραούλ ανακοίνωσε ότι αίρει ορισμένους από τους περιορισμούς που είχε επιβάλλει ο αδελφός του Φιντέλ στις ξενόφερτες πολυτέλειες , σε μια προσπάθεια να διαφυλάξει την οικονομική ισότητα στην κομμουνιστική χώρα .
Ως αποτέλεσμα αυτού χιλιάδες Κουβανοί έσπευσαν να αποκτήσουν για πρώτη φορά νόμιμα κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές ………»