Πέμπτη, 28 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςCuba Para Siempe ή όταν ο Σύλλογος Γυναικών Νάξου βρέθηκε στη Κούβα...

Cuba Para Siempe ή όταν ο Σύλλογος Γυναικών Νάξου βρέθηκε στη Κούβα του Κάστρο

|

Αναμνήσεις και στιγμές από την επίσκεψη του Συλλόγου Γυναικών Νάξου στην Κούβα το 2006 και η σκέψη της Γκέλυ Γρατσία όταν βρέθηκε στο  καφέ Floredita έχοντας απέναντί της τον Ερνεστ Χέμινγουεϊ 

Κι όμως η Νάξος είχε μία καλή σχέση με τη Κούβα. Αρκετοί είναι οι κάτοικοι του νησιού που βρέθηκαν στην μακρινή Κούβα κυρίως επί εποχής Κάστρο και έζησαν μοναδικές στιγμές. Μάλιστα, το 2006 έχουμε το υπερατλαντικό ταξίδι του Συλλόγου Γυναικών Νάξου και ζητήσαμε από τη πρόεδρό του, την Αγγελική (Γκέλυ) Γρατσία να μας μεταφέρει εικόνες και σκέψεις από την Κούβα του Κάστρο. Ακολουθήστε το ταξίδι αυτό μέσα από το κείμενο (και τις φωτογραφίες) που μας έστειλε (παρά το φόρτο εργασίας της) και την ευχαριστούμε…  

«Το πρώτο υπερατλαντικό ταξίδι του Συλλόγου Γυναικών Νάξου πραγματοποιήθηκε το 2006 στην Κούβα του Φιντέλ Αλεχάντρο Ραούλ Κάστρο !!

Το νησί χίμαιρα, το νησί των αντιθέσεων, το γεμάτο μυστήριο .. Ήταν προορισμός-φαντασίωση σε κάθε συζήτηση των συναντήσεών μας, με θέμα τους ταξιδιωτικούς προορισμούς μας.

Μια επίσκεψη στη χώρα που γεννήθηκε από την επανάσταση και που κυβερνούσε ο μακροβιότερος εν ζωή ηγέτης χώρας (!)

Μια χώρα που η αποφασιστικότητα του μοιραίου ηγέτη της να χτίσει μια σοσιαλιστική κοινωνία με δωρεάν υγεία και εκπαίδευση ήταν προϋπόθεση για όλους τους πολίτες !

Μια χώρα απομονωμένη λόγω επιβολής εμπάργκο από τις ΗΠΑ , από τις διεθνής αγορές και από τα καταναλωτικά αγαθά των  καπιταλιστικών καθεστώτων !

Μια χώρα που το ρούμι και ο καπνός των πούρων σε ” μεθούσε” και σε παρέσυρε να λικνίζεσαι με τις μουσικές που έχουν κάτι από το μυστικισμό της Αφρικής και το εκρηκτικό ταπεραμέντο των Λατίνων !

Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2006 με 43 άτομα αποστολή για τον εορτασμό των 80 γενεθλίων του Comandante !!!

Οι φήμες ήθελαν πολύ άρρωστο τον ηγέτη της Κούβας . Στις 31 Ιουλίου του 2006 ο Φιντέλ Κάστρο παρέδωσε τα καθήκοντά του στον αδελφό του Ραούλ. Αυτή η μεταφορά καθηκόντων χαρακτηρίστηκε προσωρινή ,όσο ο Φιντέλ αναρρώνει από εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε .

Έτσι παρευρεθήκαμε στους εορτασμούς …όπου στρατιωτικά αγήματα  όργωναν τις κεντρικές λεωφόρους και σε όλα τα δημόσια κτίρια σημαίες με τα εθνικά χρώματα και τον αριθμό 80 στο κέντρο τους, ανέμιζαν υπερήφανα! Εντύπωση μας έκαναν οι πληθώρα μαύρων σημαιών στην Μάλεκον !!!!!

Την περίφημη λεωφόρο η οποία εκτείνεται κατά μήκος των θαλάσσιων τειχών στη βόρεια ακτή της Αβάνας (στην Απέναντι ακτή φαίνονταν οι ακτές της Φλόριντας ) δίπλα στο ιστορικό Hotel National όπου διανυκτερεύαμε!!

Η εικόνα της Αβάνα

Παντού υπέροχες αντιθέσεις , ιδιαίτερα στην αρχιτεκτονική και την πολεοδομία !

Η παλιά Αβάνα ( Habana Vieja ) έχει ανακηρυχθεί από την UΝESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς .

Υπέροχα κτίρια της ισπανικής αποικιοκρατικής εποχής με νεοκλασικές επαύλεις και κτίρια Art Deco να γειτνιάζουν με πολυώροφα πολύχρωμα κτίρια σοβιετικού τύπου με επίκεντρο το Καπιτώλιο επηρεασμένο από το στυλ του Πάνθεον στο Παρίσι και παρόμοιο με το Καπιτώλιο των ΗΠΑ!

Φαρδιές λεωφόροι και στενά δρομάκια , Πάρκα και αλάνες γύρω από τα οποία κινούνταν παλαιά μοντέλα απαρχαιωμένων λεωφορείων και οχημάτων !!

Αντίκες αυτοκίνητα που εισήχθηκαν στην Κούβα πριν την επιβολή του εμπάργκο . Το αξιοσημείωτο με αυτά τα αυτοκίνητα , εκτός του ότι είναι πανέμορφα ( τα οδηγήσαμε σεργιανίζοντας στην πρωτεύουσα ) είναι ότι έχουν την τύχη να τα συντηρούν έξυπνοι Κουβανοί που με διάφορες πατέντες φτιάχνουν ανταλλακτικά με τις περιορισμένες ύλες που έχουν μια και δεν μπορούν τα να εισάγουν .

Plaza de Armas , Plaza de la Cathedral ..υπέροχες πλατείες όπου οι κάτοικοι της (Habaneros) χαμογελαστοί , εξυπηρετικοί , θετικοί, επικοινωνιακοί ..λικνίζονται στους ήχους της salsa δίπλα σε κάθε υπαίθρια μπάντα !

Απορία για εμάς το μόνιμο χαμόγελό τους και ευδιαθεσία τους γνωρίζοντας ότι ο μέσος μισθός τους σήμερα είναι 310 pesos ( 250 pesos αντιστοιχούν σε 11 € το μήνα )

Ποσό που μαρτυρά όχι μόνο την ποιότητα ζωής της Κούβας αλλά και τα χαμηλά επίπεδα οικονομικής μεγέθυνσης και κατανομής εισοδήματος . Τρόφιμα όπως γάλα και κρέας δίνονται με το δελτίο όπως και τα σαπούνια ..αντιστοιχούν δύο σε κάθε άτομο τον μήνα.

Τι να πρωτοθυμηθούμε από την πολυπρόσωπη νυχτερινή ζωή της Κούβας …

Μουσικά σχήματα με νεανικές μπάντες , night club με show , ξενοδοχεία με προγράμματα Nacional ( Parisien) , Tropicana , Bodeguita del Medio , Floredita ( το μπαρ-Εστιατόριο οπου σύχναζε ο Χεμινγουέι , στην θέση που πάντα καθόταν έχουν φτιάξει το γλυπτό του σε φυσικό μέγεθος να κάθεται κοιτάζοντας τους επισκέπτες..)”. Κι εδώ έχουμε την αποκάλυψη με την κα Γρατσία να μας τονίζει «βλέποντας το γλυπτό έπεσα αυθόρμητα επάνω του σαν να αγκάλιαζα τον ίδιο τον Χεμινγουέι … Του ψιθύρισα “πάντα ήθελα να συναντήσω …τελικά η ζωή έχει μεγαλύτερη φαντασία από εμάς….” Ένα μειδίαμα μου φάνηκε στα χείλη του γλυπτού ….

Το ταξίδι μας ήταν αποκάλυψη !

Δώδεκα (12) ημέρες διασχίσαμε κατά μήκος και πλάτος το εξωτικό νησί της Καραϊβικής .

Εξωτικά φυτά, φρούτα , νησιά , βυθός ( κάναμε καταδύσεις σε κοραλλιογενή ακτές ) τροπικό κλίμα και ενέργεια στο κόκκινο παντού !!!

Είχαμε πληροφορίες ότι τα νοσοκομεία τους χρειάζονταν οποιαδήποτε φάρμακα .. Συγκεντρώσαμε φεύγοντας ο, τι είχαμε μαζί μας προληπτικά και επισκεφτήκαμε ένα νοσοκομείο όπου Τα παραδώσαμε .

Μπήκαμε σε ‘ενα σχολείο να δούμε τις συνθήκες..

Εντυπωσιαστήκαμε με την τάξη ..όλοι οι μαθητές ομοιόμορφα ντυμένοι , καθαροί και χαμογελαστοί !! Πρότυπο για πολλές δυτικές κοινωνίες !!

Οι αναμνήσεις πολλές , όπως και οι αλλαγές .

Άνεμος αλλαγής για το εσωτερικό της χώρας …

Έπειτα από την παραίτηση του Φιντέλ και την επίσημη ανάληψη της προεδρίας από τον Ραούλ έγιναν πολλές μεταρρυθμίσεις στη χώρα .

Το 2008 ο πρόεδρος Ραούλ ανακοίνωσε ότι αίρει ορισμένους από τους περιορισμούς που είχε επιβάλλει ο αδελφός του Φιντέλ στις ξενόφερτες πολυτέλειες , σε μια προσπάθεια να διαφυλάξει την οικονομική ισότητα στην κομμουνιστική χώρα .

Ως αποτέλεσμα αυτού χιλιάδες Κουβανοί έσπευσαν να αποκτήσουν για πρώτη φορά νόμιμα κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές ………»


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αεροδρόμια: Ενίσχυση της ασφάλειας με 18 νέα πυροσβεστικά οχήματα και πρόσληψη προσωπικού

Ενίσχυση της ασφάλειας στα αεροδρόμια με 18 νέα πυροσβεστικά οχήματα και πρόσληψη προσωπικού

Πάρος: Ολοκληρώνονται οι εργασίες αναβάθμισης στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παροικίας

Ολοκληρώνονται οι εργασίες αναβάθμισης στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παροικίας μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου»

Εκτακτο – Μύκονος: Φωτιά σε εξέλιξη στη Φτελιά

Μεγάλη φωτιά σε εξέλιξη στη Μύκονο

SKY Express – Εκπαιδευτικοί: Με sms θα λάβουν την έκπτωση 30% στα αεροπορικά εισιτήρια

Με sms θα λάβουν οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί την έκπτωση 30% στα αεροπορικά εισιτήρια

Νάξος: Παρουσίαση του βιβλίου «Αριάδνη», μουσικό αφιέρωμα σε Χατζιδάκι & Θεοδωράκη από το φωνητικό σύνολο «Αντίλαλος»

Μια βραδιά γεμάτη μύθο, μουσική και πολιτισμό στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Είσοδος ελεύθερη.

ΑΣΟ Νάξου: Επίσημη έγκριση IPSC για τον μεγάλο αγώνα του Οκτωβρίου 2025

Η Νάξος γίνεται κέντρο της σκοπευτικής δράσης με αγώνα IPSC διεθνών προδιαγραφών – Δωρεάν διαμονή και εκπτώσεις για τους αθλητές.

Νάξος: Συμμετοχή του ΓΝ-ΚΥ Νάξου στην 4η Πανελλήνια Εθελοντική Δράση Δωρεάς Μυελού των Οστών

Η Νοσηλευτική Υπηρεσία του ΓΝ-ΚΥ Νάξου ενώνει τις δυνάμεις της με την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, δίνοντας «Όραμα Ελπίδας».

Νάξος – “Στου Βασιλαρακιού”: 3 γενιές, dry-aging κρέατα και «ωραιότερο επιδόρπιο του γαλαξία»

Στην καρδιά του ορεινού Κυνίδαρου, μια χασαποταβέρνα από το 1931 συνεχίζει να μαγεύει γαστρονομικά τους επισκέπτες.

Εκτακτο – Τήνος: Φωτιά σε εξέλιξη στην Λυχναφτιά

Φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή της Λυχνάφτιας Δήμου Τήνου

Σύρος – Νοσοκομείο: Επίσκεψη Αδωνι Γεωργιάδη, εγκαίνια και … αντίδραση εργαζομένων

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σύρου ετοιμάζει παράσταση διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Άδωνι Γεωργιάδη

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Νάξος: Συλλήψεις για παράνομη θήρα – Θανάτωσαν 5 άγρια ζώα εκτός κυνηγετικής περιόδου

Δύο άτομα, 26 και 59 ετών, συνελήφθησαν για θήρευση χωρίς άδεια και κατοχή παράνομου εξοπλισμού.

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Νάξος – Δαμαριώνας: “Γιώργος Μπίλης: Ο καλλιτέχνης που τραγούδησε τη ζωή” (video)

Μια βραδιά μνήμης και αγάπης στον Δαμαριώνα για τον άνθρωπο της παρέας και της μουσικής. (video)