Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΙστορίεςΑυτοχειρία: Νησιά Αιγαίου και Κρήτη έχουν το ... προβάδισμα

Αυτοχειρία: Νησιά Αιγαίου και Κρήτη έχουν το … προβάδισμα

|

τα έτη της «σκληροπυρηνικής» κρίσης, 2010-2015, σημειώθηκαν τουλάχιστον 2.989 αυτοκτονίες, με τους άνδρες να είναι περισσότεροι από τις γυναίκες (για κάθε 4 άνδρες αντιστοιχεί μία γυναίκα), ενώ η Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και η Αττική προπορεύονται στα περιστατικά αυτοχειριών.

«Είναι πολύ μεγάλο βήμα να φτάσει κανείς να μιλήσει σ’ εμάς, να νιώσει ότι υπάρχει κάποιος που θα τον ακούσει δίχως να τον κρίνει», είναι τα πρώτα λόγια της Ολγας Θεοδωρικάκου, συντονίστριας του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της «Κλίμακας» και της 24ωρης γραμμής παρέμβασης για την αυτοκτονία 1018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2015, που δημοσιεύθηκαν μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, σημειώθηκαν 529 αυτοκτονίες, 8.000 απόπειρες, ενώ 5.500 άτομα βίωσαν το πένθος της πρόωρης απώλειας (βλ. το εξαιρετικό ρεπορτάζ του Γιάννη Παπαδόπουλου στην κυριακάτικη «Καθημερινή» της 27/5/2018, με τον τίτλο «Αυτοί που μένουν πίσω»). Με τα έως τώρα ανεπίσημα στοιχεία, το 2016 και το 2017 κινήθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα, ενώ για τα έτη της «σκληροπυρηνικής» κρίσης, 2010-2015, σημειώθηκαν τουλάχιστον 2.989 αυτοκτονίες, με τους άνδρες να είναι περισσότεροι από τις γυναίκες (για κάθε 4 άνδρες αντιστοιχεί μία γυναίκα), ενώ η Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και η Αττική προπορεύονται στα περιστατικά αυτοχειριών.

Η 24ωρη γραμμή δέχεται ετησίως περί τις 13.000 κλήσεις, εκ των οποίων οι 3.000 είναι πολύ σοβαρές περιπτώσεις, ενώ το 90% εξ αυτών αποτρέπεται. Το Κέντρο, για το 2017, δέχθηκε 761 άτομα, έχοντας ολοκληρώσει συνολικά 5.800 συνεδρίες. «Είναι πάγια θέση μας ότι περίπου το 95% των συμβάντων μπορεί να αποτραπεί, αρκεί να ξεπεραστεί το στίγμα –π.χ., για θρησκευτικούς ή κοινωνικούς λόγους– και εκείνος που περνάει από το μυαλό του η αυτοχειρία να μιλήσει αμέσως. Πρέπει, όμως, και το περιβάλλον να έχει διαρκώς τα μάτια και τα αυτιά ανοικτά για σημάδια που μπορεί να δίνει κάποιος – είναι σχεδόν βέβαιο ότι εκείνος που σκέφτεται την αυτοχειρία θα δώσει σημάδια. Και κάτι ακόμη σημαντικότερο: είναι μύθος ότι εκείνος που αναφέρει ότι θέλει να αυτοκτονήσει τελικά δεν θα το κάνει», λέει η Ολγα Θεοδωρικάκου. Η ίδια αναφέρει κάτι πολύ ενδιαφέρον: το 85% των αυτοχείρων έχει έρθει σε επαφή με επαγγελματίες της υγείας, σηματοδοτώντας την ανάγκη για πληρέστερη εκπαίδευση, αλλά και επαγρύπνηση στις δομές υγείας. «Οπως ξέρετε, ο χώρος της ψυχικής υγείας απαιτεί εξατομικευμένη προσέγγιση· δεν υπάρχει “πασπαρτού”», αναφέρει η Ολγα Θεοδωρικάκου.

Ο λόγος για τον οποίον οδηγείται κάποιος στην αυτοχειρία, λένε οι ειδικοί, δεν είναι ποτέ μονοδιάστατος. «Είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Δεν μπορούμε να πούμε ότι φταίει η κρίση ή μία ερωτική απογοήτευση, διότι, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όλοι θα οδηγούνταν στην αυτοκτονία», σημειώνει η Ολγα Θεοδωρικάκου. «Υπάρχουν πάντοτε και ψυχοπαθολογικά αίτια, που προφανώς εντείνονται από τις εξωτερικές συνθήκες». Η ίδια περιγράφει ότι πολλές φορές η γραμμή έχει βοηθήσει επιτόπου άτομα λίγα λεπτά προτού οδηγηθούν στο μοιραίο. «Εχουμε συνεργαστεί πολλάκις με την αστυνομία και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η παρέμβαση, όμως, δεν είναι πάντοτε ασφαλής επιλογή», λέει η ίδια, ενώ περιγράφει ένα πρόσφατο περιστατικό: «35χρονος άνδρας τηλεφώνησε ακριβώς τη στιγμή που ήταν έτοιμος να βάλει τέλος στη ζωή του, για ένα σύνολο λόγων: απομόνωση, επαγγελματικά και ψυχοπαθολογικά προβλήματα, απόπειρες αυτοκτονίας. Εμείς καταφέραμε να παρέμβουμε στο σπίτι του και να τον οδηγήσουμε σε νοσηλεία».

Σε αυτό ακριβώς το σημείο, της νοσηλείας και του follow-up, της παρακολούθησης δηλαδή μετά την έξοδο από τη δομή υγείας, εστιάζει η Ολγα Θεοδωρικάκου. «Εχουμε επανειλημμένως ενημερώσει τις δομές υγείας για απλά πράγματα κατά τη νοσηλεία ατόμου που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, όπως, ας πούμε, να μην τοποθετείται ο ασθενής σε ψηλό όροφο ή κοντά σε παράθυρο, να υπάρχει 24ωρη παρουσία ειδικού δίπλα του για την αποφυγή χρήσης αντικειμένων ως φονικών όπλων, ενώ είναι απολύτως απαραίτητο, μετά το πέρας της νοσηλείας, να υπάρξει παρακολούθηση της πορείας του ατόμου – στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω στο follow-up».

Οι ειδικοί, πάντως, τουλάχιστον για τη χώρα μας, θεωρούν ότι δεν υπάρχουν τάσεις μιμητισμού, όπως συμβαίνει κατά κόρον στο εξωτερικό, αλλά, όπως λένε, η αντιμετώπιση από τον Τύπο είναι τις περισσότερες φορές λανθασμένη. «Αν προσέξετε τα δημοσιεύματα του –αξιόπιστου και σοβαρού– διεθνούς Τύπου για την αυτοκτονία του Αντονι Μπουρντέν, θα δείτε ότι σε κάθε ρεπορτάζ αναφέρονται οι εγχώριες γραμμές πρόληψης αυτοκτονίας. Στην Ελλάδα, υστερούμε στη σωστή αντιμετώπιση, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας».

Οπως και να ’χει, τρόποι πρόληψης υπάρχουν. Μένει να μπορέσουμε να τους εφαρμόζουμε στην καθημερινότητά μας, να ακούμε, να μιλάμε και να ζητούμε βοήθεια – να μη φοβόμαστε το στίγμα, να δίνουμε περισσότερη σημασία στη ζωή παρά στο τι θα πουν οι άλλοι…

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δονούσα: Στη βουλή μέσω ερώτησης για την ακτοπλοϊκή σύνδεση μέσω ερώτησης από τον Μ. Καφούρο

Μ. Καφούρος: "Άνιση μεταχείριση επί σειρά ετών υφίσταται η Δονούσα στις ακτοπλοϊκές της συνδέσεις"

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Τι κάνουν Αμερικανοί Φοιτητές στη Σύρο;

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συνεργάζεται με την τοπική κοινωνία της Σύρου και υποδέχεται φοιτητές του Πανεπιστημίου WPI

Νάξος – Β. Κατσαράς: “Διευρύνεται η σεζόν μέσα από σταθερά βήματα προβολής” (video)

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Βαγγέλης Κατσαράς μιλάει για την διεθνή έκθεση Τουρισμού στο Λονδίνο και τη προσπάθεια που γίνεται για την διεύρυνση της σεζόν μέσα από σταθερά βήματα και με κατεύθυνση στον εναλλακτικό τουρισμό (video)

Κυκλάδες – Πολεοδομικό: Τι χτίζεις και που σε Μύκονο και Σαντορίνη

Τα δύο σχέδια της πολεοδομικής μεταρρύθμισης θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και θα εγκριθούν με Π.Δ. - Οι νέες κατοικίες δεν θα μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα Αirbnb, ενώ απαγορεύονται οι πισίνες σε όλες τις νέες άδειες λόγω λειψυδρίας

Νάξος – Φιλώτι: Γιατί πρέπει να σωθεί η “Πηγή της Καμίνου”;

Ο δάσκαλος Αντώνης Τζιώτης αναλύει τους λόγους για την άμεση αναστήλωση της "Πηγής της Καμίνου" στο Φιλώτι

CEARS PLUS: Σύγχρονο Διαδικτυακό Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης

CEARS PLUS: Το Σύγχρονο Διαδικτυακό Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης – Προσφορές για τα Χριστούγεννα (Christmas Offer -15%)

Golden Star Ferries: Ανεκτέλεστο το δρομολόγιο (20/11) του “Andros Queen”

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου και το Andros Queen θα μείνει δεμένο στο λιμάνι της Μυκόνου

Πρόταση Ημέρας: Κεφτεδάκια κοτόπουλου με «παιδική» σάλτσα

Απίθανα αρωματικά κοτοκεφτεδάκια, που σερβίρονται με βελούδινη σάλτσα με την ήπια νοστιμιά της να κάνει κάθε μπουκιά σκέτη απόλαυση.

Πως να κερδίσω στο στοίχημα;

Το στοίχημα δεν είναι σπριντ ούτε των 100 ούτε των 200 μέτρων αλλά σκληρός μαραθώνιος

The Voice: Ο Ναξιώτης Κουτελιέρης και η συγκίνηση της Παπαρίζου (video)

Μπορεί ο Μιχάλης Κουτελιέρης να μην πέρασε στον επόμενο γύρο του The Voice όμως η σχέση του με την Κλαύδια έφερε δάκρυα στα μάτια της; Παπαρίζου (video)

Blue Star Ferries – Απεργία: Αλλαγές στα δρομολόγια, τι ώρα αναχωρούν Blue Star Paros και Αρτεμις

Τα δρομολόγια των πλοίων της Blue Star Ferries όπως διαμορφώνονται με βάση την απεργία της 20ης Νοεμβρίου

Νάξος: Ξημέρωμα μετά την βροχή στην Κωμιακή ή μήπως όχι;

Μία εικόνα χίλιες λέξεις.. Ξημέρωμα μετά τη βροχή στη Κωμιακή της Νάξου

JYSK: Ερχεται Κυκλάδες, σε ποιο νησί ανοίγει κατάστημα;

Συνεχίζει τη στρατηγική των μικρών καταστημάτων τύπου «σούπερ μάρκετ» - Τι είπε ο διευθυντής μάρκετινγκ της JYSK στην Ελλάδα, κ. Κώστας Δημόπουλος.

Νάξος – Πετράκης: Αγάπησε το κρασί, δημιούργησε το δικό του οινικό καταφύγιο

Ο Μανώλης Πετράκης - πρώτης γενιάς οινοποιός - αγάπησε το κρασί και δημιούργησε το δικό του οινικό καταφύγιο στη Νάξο ..

Κώστας Τέο: Ενιωσε αδιαθεσία, δεν πρόλαβε, η καρδιά του τον πρόδωσε στα 44 του χρόνια

Πέθανε ο αθλητικογράφος Κώστας Τέο - Κάλυπτε το ρεπορτάζ της ΑΕΚ

Επιτέλους βροχή…. “Πρωτοβρόχια” στις Κυκλάδες αλλά με διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος

Μετά από σχεδόν επτά μήνες είχαμε την πρώτη βροχή στις Κυκλάδες - Σε Φολέγανδρο και Ιο το μεγαλύτερο ποσοστό βροχόπτωσης

Ινδία: Ποιο νησί των Κυκλάδων δίνει το όνομά του σε αυτοκίνητο; (video)

Το ελληνικό κυκλαδίτικο νησί που θα δώσει το όνομά του στο νέο SUV (εικόνες & βίντεο)

Αμοργός: Εννέα μέτρα μετακινήθηκε ο υποθαλάσσιος πυθμένας και έδωσε τον σεισμό του 1956

Διεθνής ερευνητική ομάδα ρίχνει «φως» στις αιτίες του καταστροφικού σεισμού του 1956 στην Αμοργό - Τι λέει η Εύη Νομικού

Αμοργός: Ποια δώρισε 198.000 ευρώ στο Δήμο για κατασκευή σχολείου στην Αρκεσίνη;

Δωρεά από Σοφία Κέλερη στον Δήμο Αμοργού για την κατασκευή σχολείου ή άλλου έργου στην Αρκεσίνη