Δευτέρα, 23 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςAqua Jewel: Με επιβάτη την εικόνα της Παναγιάς της "Μαγιάτισσας"

Aqua Jewel: Με επιβάτη την εικόνα της Παναγιάς της “Μαγιάτισσας”

|

Τρεις ημέρες διαρκεί η περιφορά της εικόνας της Παναγίας της “Μαγιάτισσας” απ’ άκρη σ’ άκρη στην πανέμορφη Φολέγανδρο, που γιορτάζει την άνοιξη και το Πάσχα με ένα έθιμο μοναδικό: όλοι οι κάτοικοί του ανοίγουν τα σπίτια τους και υποδέχονται με τα πιο νόστιμα κεράσματα την ακολουθία της εικόνας – Το ταξίδι με την αγωγή του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σύρου και Νήσων κκ Δωρόθεου Β’ 

Πάσχα στην Φολέγανδρο… Και όσοι έχουν βρεθεί στο πανέμορφο νησί των Δυτικών Κυκλάδων, βιώνουν μία πρωτογνωρη εμπειρία… Η πρώτη εικόνα; Kαμπάνες, φωνές, αγκαλιές και φιλιά, Μεγάλο Σάββατο βλέπετε… Και το επόμενο πρωί; Μια πομπή ανηφορίζει έως την εκκλησία της Παναγίας (Από μία μαρμάρινη επιγραφή που χρονολογείται το 1687 εικάζεται η ανακαίνιση του ναού την χρονολογία αυτή, ενώ ο ναός πήρε την σημερινή του μορφή με διάφορες κατασκευές και επεμβάσεις που έγιναν μεταξύ των ετών 1816 και 1821. Το μαρμάρινο δε τέμπλο το έχει φιλοτεχνήσει ο περίφημος τηνιακός γλύπτης Καπαριάς). και παίρνει μαζί της την παλιά ξύλινη εικόνα της Παναγίας, που είναι ντυμένη με ασήμι. Παναγιά η Μαγιάτισσα. Σύμφωνα με το έθιμο, η εικόνα θα περάσει από όλα τα νοικοκυριά του νησιού (την Κυριακή του Πάσχα από τη Χώρα, τη Δευτέρα από την Ανω Μεριά, την Τρίτη από τον Πετούση, το Λιβάδι και το λιμάνι του Καραβοστάση), για να ευλογήσει τόσο τα σπίτια όσο και τα ψαράδικα καΐκια.   

Γιατί Μαγιάτισσα, η εικόνα που χρονολογείται από τους βυζαντινούς χρόνους; “Μια παράδοση που διηγούνται οι γεροντότεροι, όταν έχουν πιει μερικά ποτηράκια ρακί, που την έχουν ακούσει και αυτοί με την σειρά τους από τους παππούδες τους, λέει ότι κάποτε, τα παλιά χρόνια, την Πρωτομαγιά του 1790 και λίγο πριν τον ξεσηκωμό του Αιγαίου από τον Λάμπρο Κατσώνη, εμφανίστηκαν απειλητικά 18 φούστες με Αλγερινούς πειρατές, τους φοβερότερους πειρατές της εποχής που λυμαίνονταν το Αιγαίο.  

Οι κατατρομαγμένοι φιλειρηνικοί κάτοικοι του νησιού έτρεξαν ψηλά στην εκκλησία της Παναγίας για να τους προστατεύσει και αφού προσευχήθηκαν ευλαβικά και με κλάματα απελπισίας, αλλά και ελπίδας για την βοήθεια της Παναγίας, πήραν την εικόνα της και την μετέφεραν στην άκρη του γκρεμού παρακαλώντας την να τους σώσει. Τότε ένας φοβερός βοριάς άρχισε να φυσά μανιασμένα και παρέσυρε τα πειρατικά πλοία και τα βούλιαξε πνίγοντας όλους τους φοβερούς πειρατές.

Σώθηκε μόνο ένας χριστιανός αιχμάλωτος που κολύμπησε προς την στεριά και όταν έφτασε σώος κοντά στους πιστούς, με ξέπνοη φωνή τους είπε, ότι πριν βουλιάξουν τα καράβια, είδε μια μεγάλη αστραπή να κατεβαίνει από ψηλά από τον βράχο και να κτυπάει τα καράβια. Όλοι με δάκρυα στα μάτια τους ευχαρίστησαν την Παναγία και απέδωσαν το γεγονός σε θαύμα Της  ενώ από έκτοτε οι ντόπιοι θεωρούν την Πρωτομαγιά πολύ μεγάλη γιορτή για τον τόπο τους και την Παναγία της Φολέγανδρου λόγο του θαύματος που έσωσε τους ίδιους από τους πειρατές».


Και φτάνουμε στο σήμερα όπου σύμφωνα με την ανάρτηση της ιστοσελίδας της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου (και Νήσων) έχουμε το ταξίδι της Παναγιάς:Αμεσως μετά την άφιξη του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’ το μεσημέρι στη Φολέγανδρο, στην προβλήτα του μικρού λιμανιού του νησιού η Εικόνα της Παναγίας της επιλεγομένης «Μαγιάτισσας», η οποία επί διήμερον «φιλοξενείται» από όλα τα σπίτια της Φολεγάνδρου, «επιβιβάσθηκε» στο πλοίο «Aqua Jewel”, περιήλθε όλους τους χώρους του και κατέληξε στη γέφυρα του πλοίου, όπου την κατησπάσθη συγκινημένος ο Ερμουπολίτης Πλοίαρχος κ. Πέτρος Ψωμάς και όλο το πλήρωμα.

  Ακολούθως, το πλοίο έκανε τον περίπλου της Φολεγάνδρου, ενώ τα συνοδεύοντα αυτό πλοιάρια με πυροτεχνήματα και κροτίδες εξέφραζαν την τιμή, την ευγνωμοσύνη και το σεβασμό των Φολεγανδρίων προς τη Θεοτόκο, η οποία πριν τρεις αιώνες διέσωσε το νησί από επιδρομή πειρατών, που λυμαίνονταν τότε τα νησιά και τις ακτές του Αιγαίου.
   Μετά την επιστροφή της στο λιμάνι της Φολεγάνδρου,η Εικόνα της Παναγίας της «Μαγιάτισσας» θα μεταφερθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Αρτεμίου, στο Καραβοστάσι, όπου θα τελεσθεί Αρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’, και εν συνέχεια η ιερά Εικόνα θα συνεχίσει τις «επισκέψεις» στα σπίτια των Φολεγανδρίων, κατά το τοπικό έθιμο.
   Αύριο, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Χώρας και το απόγευμα θα επιστρέψει στην Ερμούπολη”.

Ευχαριστούμε θερμά για τις φωτογραφίες του ταξιδιού 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εικονική περιήγηση στον ναό του Απόλλωνα μέσω επαυξημένης πραγματικότητας (vid)

Η τεχνολογία φέρνει στο φως τον αρχαίο ναό του 6ου αιώνα π.Χ., προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία περιήγησης και σύνδεσης με την ιστορία του κυκλαδικού πολιτισμού.

Η Τέχνη που ενώνει τα νησιά: Έρχεται η 3η Χορευτική Σύμπραξη Κυκλάδων στη Νάξο;

Μαθητές από 7 νησιά της Περιφέρειας ανεβαίνουν στη σκηνή με ψυχή, ταλέντο και φαντασία — Μια γιορτή πολιτισμού με επίκεντρο τον χορό και τη συνεργασία

Από την ταράτσα του Πύργου Μπαζαίου: Μια κραυγή για τη γη της Νάξου

Ένα βλέμμα στον πλούτο και την παρακμή της ναξιώτικης γης μέσα από τα μάτια ενός επισκέπτη – Μήνυμα αφύπνισης και ευθύνης

Κυκλάδες: Ισχυροί άνεμοι στο επίκεντρο και πάλι η Τήνος, τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα (πίνακας)

Ριπές που άγγιξαν τα 95 km/h την Κυριακή – Πού θα παραμείνουν τα 8 μποφόρ και τι προβλέπει η ΕΜΥ για τις Κυκλάδες τη Δευτέρα 23 Ιουνίου

Χίος σε πύρινο κλοιό: Τρία ανεξέλεγκτα μέτωπα – Εκκενώσεις, διακοπές ρεύματος και ενισχύσεις από όλη τη χώρα

Μεγάλη φωτιά στη Χίο: Εκκενώνονται διαδοχικά περιοχές – Εκατοντάδες πυροσβέστες στη μάχη – Έρευνες για εμπρησμό από τη ΔΑΕΕ

ΚΚΕ Νάξος: Συλλαλητήριο (22/06) ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Διαμαρτυρία στην Πλατεία Μανδηλαρά απόψε στις 7:00 μ.μ., με αίτημα την άμεση απεμπλοκή της χώρας από τις πολεμικές εξελίξεις στο Ιράν

Μια βραδιά ιστορικής μνήμης και διαλόγου στην Απείρανθο με τον συγγραφέα Δημήτρη Βεριώνη

Παρουσιάστηκε το βιβλίο "Θάνατοι στη Χούντα" παρουσία του συγγραφέα και πλήθους κόσμου στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού

Νάξος – Χαλκί: Ο “Αντίλαλος” δίνει φωνή στις γυναίκες του Χατζιδάκι και του Θεοδωράκη

Το φωνητικό σύνολο «Αντίλαλος» παρουσιάζει απόψε μια μουσική παράσταση-φόρο τιμής στους δύο μεγάλους Έλληνες δημιουργούς και στις γυναίκες-ηρωίδες των τραγουδιών τους

Αμοργός: Το “μαργαριτάρι του Αιγαίου” που κλέβει την καρδιά των Γάλλων

Αυθεντική, ήρεμη και μακριά από την πολυκοσμία, η Αμοργός αναδεικνύεται σε διαμάντι του ελληνικού καλοκαιριού μέσα από τα μάτια των γαλλικών ΜΜΕ

Στον αυτόματο πιλότο το ΕΚΑΒ στις Κυκλάδες, έκκληση για μόνιμες λύσεις πριν να είναι αργά

Καλοκαίρι με εκατομμύρια επισκέπτες και 2-3 διασώστες ανά νησί – Οι Κυκλάδες σε κρίσιμο σταυροδρόμι για την υγεία και την ασφάλεια κατοίκων και τουριστών.

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Τραγωδία στο Κουφονήσι: 88χρονη ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε ηλικιωμένη γυναίκα από τη θαλάσσια περιοχή «Άμμος» στο Κουφονήσι. Ο θάνατός της διαπιστώθηκε στο Ιατρείο Κουφονησίου. Προανάκριση από το Λιμεναρχείο Νάξου.