Τον Σεπτέμβριο του 2015 ο Anthony Bourdain βρέθηκε στη Νάξο… Εμεινε μία εβδομάδα και δήλωσε απλά … ερωτευμένος απολαμβάνοντας κάθε στιγμή της παρουσίας του στο “Νησί της Αριάδνης” και όπως είχε πει “τα έφαγα όλα… Πουθενά αλλού τέτοιο φαγητό” από την εμπειρία του στη Νάξο όπου γεύτηκε σχεδόν κάθε λιχουδιά
Η είδηση έσκασε σαν γροθιά στο στομάχι… Νεκρός βρέθηκε την Πέμπτη στο Στρασβούργο ο γνωστός σεφ, συγγραφέας και παρουσιαστής Anthony Bourdain. Όπως αναφέρει το CNN, o θάνατός του αποδίδεται σε αυτοκτονία δια απαγχονισμού. Ήταν 61 ετών. Νικήθηκε από την κατάθλιψη… Και όλοι έμειναν με το στόμα ανοιχτό… Αυτός; Μα είναι δυνατόν; Και όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση από τον τηλεοπτικό σταθμό (“Parts Unknown” η σειρά που τον ανέδειξε τα τελευταία χρόνια) «Με πολύ μεγάλη θλίψη επιβεβαιώνουμε το θάνατο του φίλου και συναδέλφου μας. Η αγάπη του για τις περιπέτειες, τους νέους φίλους, το καλό φαγητό και πιοτό και τις υπέροχες ιστορίες ανά την υφήλιο τον έκαναν έναν μοναδικό αφηγητή. Τα ταλέντα του ουδέποτε σταμάτησαν να μας εκπλήττουν και θα μας λείψει τόσο πολύ. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με την κόρη και την οικογένεια του αυτή την απίστευτα δύσκολη στιγμή».
Σε ένα από τα ταξίδια του αυτά βρέθηκε στη Νάξο… Τον Σεπτέμβριο του 2015… και είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε και να τον παρακολουθήσουμε σε μερικά από τα βήματά του με αποκορύφωμα το ταξίδι του στην Απείρανθο όπου στην κυριολεξία έδωσε ρέστα. Προσκεκλημένος του Γιάννη Μαργαρίτη, του Αντιπεριφερειάρχη και Έπαρχου Νάξου, ο Αμερικανός «φιλόσοφος της γεύσης» στην κυριολεξία ερωτεύτηκε το νησί… Και ο λόγος; Όχι μόνο το γεγονός ότι απόλαυσε το καλύτερο σχεδόν φαγητό σε όλη την θητεία του, αλλά το κυριότερο, πέρασε … απαρατήρητος. Με ένα σκουτεράκι, γύρισε όλο το νησί, έφαγε όπου του άρεσε και γενικά ανανεώθηκε… Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και όταν βρέθηκε ενώπιον γνωστού επιχειρηματία του νησιού που διατηρεί κατάσταση μαζικής εστίασης στη Χώρα σε μία προσπάθεια να του εκφράσει τον θαυμασμό του για το φαγητό του είχε δοκιμάσει νωρίτερα, δεν ήταν αναγνωρίσιμος και απλά όλοι θεώρησαν ότι είναι ένας απλός κοινός επισκέπτης του νησιού.
Πρόσχαρος
Και άφησε πίσω του μόνο εντυπωσιακές αναμνήσεις… Και έπεσε με το καλημέρα στα …βαθιά. Γυρίσματα σχεδόν σε όλη Νάξο, είτε μιλάμε για την πεδινή είτε για την ορεινή και το κυριότερο; Ο Αμερικανός γευσιγνώστης εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο το γεγονός ότι περνούσε απαρατήρητος… Μάλιστα, ήταν αυτός που έδωσε το πρώτο στίγμα παρουσίας του στην Νάξο με την αρχική ανάρτηση από ταβέρνα στον Άγιο Προκόπιο όπου και έκανε το παρθενικό του μπάνιο στη Νάξο. Γενικά, αποδείχτηκε πρόσχαρος, απόλυτα φιλικός με όποιον επιχειρούσε να του μιλήσει κυρίως εκτός γυρισμάτων και γενικά έδειξε ότι η φήμη που τον ακολουθεί (ιδιότροπος) δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα… και έφυγε από το νησί πολύ απλά με μία γεμάτη αίσθηση ικανοποίησης έχοντας απολαύσει έως το μεδούλι ότι του πρόσφεραν…
Διαφήμιση
Τι κατέγραψε το προσωπικό του ημερολόγιο; Θα είναι χαζό να αναφέρουμε κάθε του κίνηση. Άλλωστε θα τα δούμε όλα στο επεισόδιο που αναμένεται να προβληθεί το αργότερο έως τα τέλη Μαρτίου από το CNN με τους παραγωγούς να υπολογίζουν ότι η Νάξος θα μπει σε περισσότερα από 40 εκατομμύρια σπίτια στην Αμερική και στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο. Όπως μας είπε και ένας επιχειρηματίας του νησιού σχολιάζοντας την επίσκεψη Anthony Bourdain,
στο νησί «δεν με ενδιαφέρει εάν δείξει τις επιχειρήσεις μας. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να διαφημιστεί η Νάξος. Να ακουστεί το όνομα του νησιού όπου παιχτεί η εκπομπή. Αυτό θέλουμε, γι’ αυτό δουλεύουμε. Η χρονιά φέτος πήγε καλά και η διαφήμιση είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε και του χρόνου να είμαστε και πάλι ένας πολύ όμορφος προορισμός για τους επισκέπτες» .. Και όπως όλα δείχνουν ο Αμερικανός – με γαλλικές ρίζες – γευσιγνώστης θα βάλει το χεράκι του… Με την υψηλή …επιστασία βέβαια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου…
Περιήγηση
Το ταξίδι του λοιπόν ξεκίνησε από ταβέρνα στην Αγία Άννα όπου έφαγε ψάρι, στη συνέχεια βρέθηκε στην Απείρανθο όπου είχε την ευκαιρία να γευτεί ρόστο από τα χεράκια της κυρίας Βαρβάρας (σ.σ. μητέρας της πρώην προέδρου του χωριού Χριστίνας Γιακουμή) ενώ το καλό κρασί και η παρέα ήταν από τα χαρακτηριστικά της βόλτας του Anthony Bourdain, σε όλη τη Νάξο. Βρέθηκε για ψώνια στην Παλιά αγορά του νησιού, όπου γεύτηκε ψωμί από έναν εκ των παλαιότερων ξυλόφουρνων του νησιού ενώ αγόρασε τόσο τοπικά προϊόντα όσο και λαχανικά από την αγορά, ώστε να ετοιμάσει και ο ίδιος φαγητό τους προσκεκλημένους του. Και όπως πληροφορηθήκαμε το φαγητό που έφτιαξε ήταν εξαιρετικό και έκανε τους συνδαιτυμόνες του να γλύφουν τα δάκτυλά τους από τις ελληνικές γεύσεις που τους πρόσφερε. Βρέθηκε, σε ιδιωτικό κτήμα όπου δοκίμασε κυνήγι και είδε την τέχνη των Νάξιων όσον αφορά το ψήσιμο κρέατος, ενώ πετάχτηκε και μέχρι την Γλυφάδα, στο Αλυκό όπου συμμετείχε ως βασικός καλεσμένος σε beach party με το ηλιοβασίλεμα και την πανσέληνο να κάνουν τα δικά τους παιχνίδια με τις τηλεοπτικές κάμερες. Τα ψαρικά πάντως σ’ αυτό το πάρτι ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και ο μάγειρας που είχε αναλάβει να τα «υποστηρίξει» τα πήγε περίφημα…. Στο «παιχνίδι» βέβαια δεν θα μπορούσε να λείπει και η βόλτα με ένα ψαροκάικο. Μπορεί να μην είμαστε το πιο ναυτικό νησί του Αιγαίου, αλλά οι ψαράδες μας είναι ξεχωριστοί και ιδιαίτερα ικανοί. Κι έτσι ο Anthony Bourdain βρέθηκε μεσοπέλαγα να ρίχνει δίχτυα και να απολαμβάνει «καραβίσια» κακαβιά στο ξημέρωμα της νέας ημέρας….
Αδέσποτες σκύλες
Και βέβαια το ταξίδι είχε συνέχεια… Μπορεί να κράτησε οκτώ μέρες αλλά θα προβληθεί μέσα σε 45 λεπτά και όπως είναι λογικό, ο Anthony Bourdain, θα είναι συνεχώς με γεμάτο …στόμα απολαμβάνοντας πραγματικά προϊόντα και συνταγές Νάξου. Στη Χώρα μάλιστα επιχείρησε μάλιστα να φάει ινκόγκνιτο σε γνωστό εστιατόριο και έμεινε με το στόμα ανοιχτό για την ποιότητα του καλαμαριού που γεύτηκε ενώ δύο ημέρες αργότερα βρέθηκε πάλι στη Χώρα και έφαγε κρεατικά (κοντοσούβλι και σουβλάκι) όπου στην κυριολεξία τα «έφαγε όλα»…. Μία από τις πιο τρελές βραδιές πάντως διαδραματίστηκε σε γνωστή ταβέρνα στο Καστράκι όπου εκτός από το τηλεοπτικό συνεργείο υπήρχε και το συγκρότημα «Αδέσποτες σκύλες» που έδωσαν μία ξεχωριστή παράσταση με σκηνικά από την εποχή της δεκαετίας του 20 ή του 30 όπου το καμπαρέ είχε την τιμητική του; Και βέβαια εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στο επεισόδιο που αναμένεται να προβληθεί θα υπάρχει πολύ Νάξος σε όλες τις εκδηλώσεις της, κυρίως πολιτιστικές αφού είναι γνωστό ότι ο 59χρονος γευσιγνώστες αρέσκεται να προβάλει κάθε πτυχή της περιοχής που επισκέπτεται ως τηλεοπτικός αστέρας…
Γεύση
Το …Blue Naxos αποτελεί παρελθόν. Από την 1η Οκτωβρίου και τα τελευταία μέλη της παραγωγής έχουν αποχωρήσει από το νησί. Η αίσθησή τους; «καταπληκτικά. Γεμάτη εμπειρία που δεν είχε προηγούμενο»…. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι οι Ναξιώτες είναι μοναδικοί σε θέματα φιλοξενίας… Πρόσχαροι ακόμη και όταν περνούσαν οι ώρες και το γύρισμα δεν προχωρούσε οι …κομπάρσοι είχαν τον δικό τους τρόπο για να …ζεσταθούν. Όπως στη περίπτωση της Απειράνθου, όπου ο χορός ήταν στην κυριολεξία χωρίς τέλος… Όσο για τον ίδιο; Δεν έκανε κάποια επίσημη δήλωση. Άλλωστε, από τον τρόπο συμπεριφοράς του και στάσης που έχει υιοθετήσει, είναι απίθανο να στηθεί μπροστά σε μία κάμερα και να μιλήσει… Πάντως σε όσους βρέθηκαν κοντά του δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό του για την εμπειρία της Νάξου. Φαγητό και παραλίες είχαν την τιμητική τους. Του «γέμισαν» για τα καλά το μυαλό και όπως αναφέραμε και νωρίτερα γεύτηκε έως το τέλος τη Νάξο… Κοινώς τα «έφαγε όλα»…
Καλό σου ταξίδι …