Στους εννέα φάρους μοναδικής ομορφιάς παγκοσμίως συμπεριλαμβάνει τον «Τουρλίτη» της Άνδρου, σε σημερινό άρθρο της, η αμερικάνικη ιστοσελίδα «matadornetwork.com» – Και ο φάρος στα Χανιά έχει θέση στην σχετική λίστα
Στους εννέα φάρους μοναδικής ομορφιάς παγκοσμίως συμπεριλαμβάνει τον «Τουρλίτη» της Άνδρου, σε σημερινό άρθρο της, η αμερικάνικη ιστοσελίδα «matadornetwork.com», ένα δίκτυο εκατομμυρίων ταξιδιωτών σε όλη την υδρόγειο. Το εν λόγω δημοσίευμα κατατάσσει τον «Τουρλίτη» στην τέταρτη θέση, γεγονός ιδιαίτερα τιμητικό για την Άνδρο, συμβάλλοντας στη διεθνή προβολή του νησιού μας.
«Με την έλευση της σύγχρονης τεχνολογίας, οι περισσότεροι φαροφύλακες έχουν αντικατασταθεί από ηλεκτρονικά συστήματα πλοήγησης. Ωστόσο, οι ίδιοι οι φάροι εξακολουθούν να στέκονται όρθιοι. Εκτός από μνημεία μιας… ξεπερασμένης τεχνολογίας, παραμένουν από τα πλέον γραφικά και αναγνωρίσιμα παράκτια αξιοθέατα στον κόσμο», αναφέρει στην εισαγωγή του ο δημοσιογράφος κ. Eben Diskin.
«Ο φάρος Τουρλίτης μοιάζει να βγαίνει κατευθείαν από βιβλίο του Χάρι Πότερ. Στέκεται πάνω σε έναν στενό πέτρινο βράχο, που περιβάλλεται από τη θάλασσα του Αιγαίου, στο ελληνικό νησί της Άνδρου. Χτισμένος το 1897, ο φάρος καταστράφηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ξαναχτίστηκε στον βράχο στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο πέτρινος βράχος έχει σχηματιστεί, έπειτα από χιλιάδες χρόνια διάβρωσης και αποτελεί το ιδανικότερο βάθρο για έναν φάρο (τόσο λειτουργικά, όσο και αισθητικά). Στη φανταστική του εμφάνιση, προστίθεται μια πέτρινη σκαλισμένη στον βράχο σκάλα, που ξετυλίγεται με κατεύθυνση προς τα πάνω, φτάνοντας στο κτήριο. Μετά την ανακατασκευή του, ο Τουρλίτης έγινε ο πρώτος αυτόματος φάρος της Ελλάδας, ο οποίος λειτουργούσε χωρίς χειριστή-φροντιστή», αναφέρεται χαρακτηριστικά για τον όμορφο φάρο της Άνδρου.
Ο «Τουρλίτης» αποτελεί σύμβολο της μακρόχρονης ναυτικής παράδοσης και της ιστορίας της Άνδρου. Εκτός από την ανεκτίμητη αισθητική και πολιτιστική του αξία, ξεχωρίζει γιατί είναι ο πρώτος «αυτόματος» φάρος της Ελλάδας. Μετά την καταστροφή του το 1943 από τον βομβαρδισμό, ο φάρος λειτούργησε εκ νέου το 1950, ενώ με δωρεά της οικογένειας Γουλανδρή, ανακατασκευάστηκε στην αρχική του μορφή το 1994. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Τουρλίτης έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, ως μέρος της σειράς γραμματοσήμων «Φάροι της Ελλάδας» των Ελληνικών Ταχυδρομείων.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Άνδρου έχει ξεκινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου ο φάρος «Τουρλίτης» να συμπεριληφθεί στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Ποιοι είναι οι υπόλοιποι φάροι στη σχετική λίστα; «Eldred Rock» Αλάσκα (Αμερική), «Tower of Hercules» Γαλικία (Ισπανία), «Les Eclaireurs» Ουσαίη (Αργεντινή), «Pigeon Point Light Station» Καλιφόρνια (Αμερική), « Whiteford Point» Ουαλία, «Earhart Light» Howland Island (Αυστραλία), Χανιά Κρήτη (Ελλάδα) για τον οποίο αναφέρει ότι έχει κατασκευαστεί τον 16ο αιώνα αλλά αναβαθμίστηκε ανάμεσα στο 1924 και το 1832. Είναι γνωστός ως ο «Φάρος των Βενετσιάνων» , αλλά το νεώτερο μέρος του φάρου είναι γνωστό ως ο «Αιγύπτιος» γιατί κατασκευάστηκε από Αιγύπτιους που υποστήριξαν τους Οθωμανούς απέναντι στους Κρητικούς… Δεν επιτρέπεται η επίσκεψη στο εσωτερικό του.. Και τέλος έχουμε τον «Portland Head Light» στο Μέιν της Αμερικής…
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο: https://matadornetwork.com/read/most-unique-lighthouses/…