Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΙστορίες«Ανάψαμε τις μηχανές»

«Ανάψαμε τις μηχανές»

|

Ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιώργος Μαραγκός μιλάει για τα οφέλη της πρωτεύουσας των Κυκλάδων από τη διεξαγωγή του φάιναλ φορ κυπέλλου Ανδρών στο βόλεϊ, για τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο νησί, για το αεροδρόμιο που είναι στον … δρόμο και για τον τουρισμό που αναμένεται να δώσει πνοή στην «Αρχόντισσα των Κυκλάδων» 

Ο Ιρλανδός συγγραφέας Μπρένταν Μπέχαν έχει γράψει «Κάθε δημοσιότητα είναι καλή, εκτός από τη νεκρολογία σου» και αυτό το απόφθεγμα κοσμεί τον τοίχο του κ. Γιώργου Μαραγκού, του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, ο οποίος πέρυσι τον Μάιο έσπασε ένα κατεστημένο δεκαετιών αναλαμβάνοντας μία από τις πιο δύσκολες καρέκλες σε όλο το Νότιο Αιγαίο. Η αποστολή του σίγουρα δεν είναι εύκολη, και ο δρόμος του δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Όμως έχει ένα βασικό πλεονέκτημα στην δύσκολη εποχή που ανέλαβε ενεργό ρόλο στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: είναι ο ίδιος τεχνοκράτης και έχει κατανοήσει ότι για να μπορέσει να πετύχει τους στόχους του έχει ανάγκη να βρίσκονται στο πλευρό του επίσης τεχνοκράτες και όχι άνθρωποι που απλά τα «ξέρουν όλα». Η εποχή αυτή, άλλωστε, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Και μπορεί το Δημόσιο να αρνείται την λέξη «αξιολόγηση» λόγω των κακών προηγούμενων, όμως μόνο έχοντας τεχνοκράτες στο πλευρό του κάποιος δημόσιος λειτουργός μπορεί να ζητήσει ευθύνες, να ζητήσει επαναξιολόγηση, να διορθώσει δράσεις και ενέργειες που δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και μην ξεχνάμε: «όποιος εργάζεται κάνει λάθη. Όποιος κάθεται, δεν κάνει»…

Εύσημα

Επιστρέφουμε όμως στο βασικό μας ζήτημα που δεν είναι άλλο παρά η πρώτη επαφή με τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιώργο Μαραγκό με σημείο αναφοράς και αφορμή την ολοκλήρωση του φάιναλ φορ βόλεϊ ανδρών στην Σύρο την περασμένη εβδομάδα. Διοργάνωση που έγινε με την αρωγή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και στέφθηκε με απόλυτη οργανωτική επιτυχία, κάτι που δεν παραδέχτηκαν μόνο οι εντός των …τειχών της Περιφέρειας αλλά και όσοι βρέθηκαν είτε στο κλειστό γυμναστήριο είτε παρακολούθησαν τους αγώνες από το σπίτι. Η Σύρος, λοιπόν, πήρε τα εύσημα, ενώ παράλληλα είχε τη δυνατότητα για προβολή ενόψει μάλιστα τόσο των εορταστικών εκδηλώσεων του Πάσχα όσο και της τουριστικής (καλοκαιρινής) περιόδου που ξεκινάει σε λίγο. Βλέπετε, και η Σύρος ανακαλύπτει πλέον ως οικονομική πηγή τον τουρισμό και μάλιστα ποντάρει σ’ αυτόν με όλες της τις δυνάμεις. Το νησί για τέσσερις ημέρες ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των ΜΜΕ. Μπήκε στα περισσότερα ελληνικά σπίτια μέσω της κρατικής τηλεόρασης και έμμεσα ή άμεσα είχε την απαιτούμενη διαφήμιση ώστε να αναδειχτεί ως τουριστικός προορισμός. Αυτό ήταν το ουσιαστικό όφελος που έλαβε αναλαμβάνοντας την συνδιοργάνωση (μαζί με την Ομοσπονδία και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) του φάιναλ φορ βόλεϊ ανδρών στο κύπελλο. Μπορεί να έχασε αγωνιστικά, αφού ο «Φοίνικας» δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό, όμως νίκησε σε όλα τα άλλα επίπεδα και ο Δήμαρχός της έχει κάθε λόγο να είναι χαρούμενος…

Φοίνικας

«Ολοκληρώθηκε μία πολύ μεγάλη διοργάνωση, μία πραγματική γιορτή για τον χώρο του βόλεϊ και το επίπεδο των αγώνων ήταν ιδιαίτερα υψηλό με δεδομένο ότι έδωσαν το παρών οι τέσσερις, κατά την ταπεινή μου άποψη, καλύτερες ομάδες τη δεδομένη χρονική στιγμή στην Ελλάδα. Ο κόσμος γέμισε το κλειστό γυμναστήριο και η Σύρος έδειξε με τη διοργάνωση ότι έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας υψηλού επιπέδου αγώνων. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι τα τελευταία χρόνια το νησί ζει και κινείται στους ρυθμούς του βόλεϊ, έχουμε μία ομάδα που με συνέπεια  – αγωνιστική και οικονομική – κοσμεί το πρωτάθλημα του βόλεϊ με τη συμμετοχή της, και παρά τις δυσκολίες που προέρχονται από το γεγονός ότι έχει ως έδρα ένα νησί, έχει την ικανότητα να αντιπαρέρχεται με επιτυχία κάθε δυσκολία, να διεκδικεί τίτλους ή και να τους κατακτά, και το πιο σημαντικό: να βγάζει μία υγιή εικόνα προς τα έξω, με απόλυτη συνέπεια ως προς τις υποχρεώσεις της προς τρίτους». Όπως είναι αυτονόητο, ο κ. Μαραγκός μιλάει για τον «Φοίνικα» Σύρου που λειτουργεί ως πρεσβευτής του νησιού τόσο σε Πανελλαδικό όσο και Ευρωπαϊκό επίπεδο και, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «είναι η διαφήμιση της Σύρου έξω από το νησί μας»

Εγκαταστάσεις

Όμως, Σύρος δεν είναι μόνο ο «Φοίνικας». Το νησί είναι μία ακμάζουσα κυψέλη με αθλητικά σωματεία που προσπαθούν να αναδειχτούν, να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο. Και το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτά τα σωματεία είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Πρόσφατα έδωσε το παρών στην Ερμούπολη, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκος που έχοντας στο πλευρό του τον χωρικό αντιπεριφρειάρχη κ. Λεονταρίτη έκαναν αυτοψία στους κύριους αθλητικούς χώρους του νησιού και κυρίως στο Αθλητικό Κέντρο «Δ. Βικέλας», και αποφάσισαν αφενός την εκτέλεση αναγκαίων τεχνικών παρεμβάσεων στην Α’ και Β΄ κλειστή αίθουσα, αφετέρου την εκπόνηση μελέτης, με την χρηματοδότηση της Περιφέρειας, για την ανέγερση νέων ολοκληρωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, σε χώρο που θα υποδείξει ο Δήμος. Και ο κ. Μαραγκός σημειώνει: «η αλήθεια είναι ότι παραλάβαμε γερασμένες αθλητικές εγκαταστάσεις, με πολλά προβλήματα, τα οποία προσπαθούμε να επιλύσουμε έχοντας ελάχιστα χρήματα στο ταμείο μας. Η βοήθεια της Περιφέρειας είναι σημαντική στον τομέα αυτό και η πρόσφατη επίσκεψη του Περιφερειάρχη κ. Λεονταρίτη αποδεικνύει την ευαισθησία του για τις ανάγκες που έχουν οι Δήμοι σε όλους τους τομείς. Σημαντικός βέβαια είναι και ο ρόλος του κ. Λεονταρίτη, ο οποίος αναγνώρισε τις ανάγκες για νέες αθλητικές εγκαταστάσεις  -είναι άλλωστε άνθρωπος του αθλητισμού- και στόχος μας είναι η αναβάθμιση των υφιστάμενων και η δημιουργία νέων χώρων που θα δώσουν τη δυνατότητα στο διοικητικό κέντρο του νομού, όπως είναι η Σύρος, για την διοργάνωση εκδηλώσεων που δεν θα είναι μόνο Πανελλαδικής αλλά και Ευρωπαϊκής εμβέλειας. Είμαστε στο στάδιο του σχεδιασμού, έχουμε τη δέσμευση για την βοήθεια όσον αφορά τη χρηματοδότηση του έργου μέσω του νέου ΕΣΠΑ, και στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε μία ολοκληρωμένη μελέτη με χωροθέτηση χώρου ώστε να γίνει το όνειρο μας πραγματικότητα». Παράλληλα, ο κ. Μαραγκός αναφέρθηκε και στη βοήθεια που προσφέρει ο Δήμος είτε με άμεσο (τακτική επιχορήγηση) είτε με έμμεσο τρόπο (χορηγίες) στα αθλητικά (και πολιτιστικά) σωματεία του νησιού για να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Τουρισμός

Και από τον αθλητισμό στον τουρισμό, όπου η Σύρος εισέρχεται δυναμικά σε έναν χώρο όπου έως πέρυσι τουλάχιστον έμοιαζε να είναι εκτός των προθέσεών της. Ο κ. Μαραγκός δεν διστάσει να δηλώσει «ανάψαμε τις μηχανές που για χρόνια ήταν σβηστές. Είναι προς το συμφέρον όλων των νησιών στις Κυκλάδες να υπάρχει ομοιόμορφη ανάπτυξη στον συγκεκριμένο τομέα και να μην λειτουργούμε ανταγωνιστικά. Εμείς έχουμε τη τύχη να έχουμε δίπλα μας την Τήνο και τη Μύκονο, νησιά με ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό, το πρώτο στον θρησκευτικό και το δεύτερο αποτελεί παγκόσμιο τουριστικό φαινόμενο. Μας συμφέρει αυτή η γειτνίαση από τη στιγμή που σήμερα οι περισσότεροι επισκέπτες επιλέγουν ως προοπτική το island hopping. Επομένως, εμείς στις Κυκλάδες έχοντας δύο διεθνή αεροδρόμια με πολύ ικανοποιητική κίνηση, μπορούμε να ποντάρουμε σε πακέτα προσφορών που θα καλύπτουν όλα τα νησιά. Οι συνεργασίας πλέον είναι μονόδρομος. Όλοι οφείλουμε να δουλέψουμε πάνω στο κοινό καλό. Η εποχή του «εγώ» έχει περάσει. Σήμερα πρέπει να κυριαρχεί το «εμείς», ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε όλοι κομμάτι από την τουριστική πίτα, ο καθένας αυτό που του αναλογεί και με βάση αυτά που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει. Σε σχέση με τη Νάξο οφείλω να σημειώσουμε ότι δεν έχουμε ανεπτυγμένο πρωτογενή ή δευτερογενή τομέα, συνεπώς είναι λογικό να στηρίξουμε τον τριτογενή και να μπούμε στον τομέα του τουρισμού.  Η στρατηγική που ακολουθούμε είναι προϊόν συνεργασίας με ανθρώπους που γνωρίζουν τον χώρο, που έχουν εμπειρία και θέλουμε να προσφέρουμε στον επισκέπτη ένα σύγχρονο μοντέλο. Αυτός είναι και ο λόγος που τον περασμένο Νοέμβριο (σ.σ. 22 /11) πραγματοποιήσαμε ημερίδα τουρισμού με αντικείμενο το πώς θα προβάλλουμε το νησί και πως θα το αναπτύξουμε τουριστικά. Το σίγουρο είναι ότι έχουν γίνει βήματα. Αναμφίβολα μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα καθώς εχθρός του καλού είναι το καλύτερο».

Αεροδρόμιο

Και βέβαια από τη σύντομη συζήτηση με τον κ. Μαραγκό δεν θα μπορούσε να λείψει το θέμα του αεροδρομίου στη Σύρο αλλά και οι ενδοκυκλαδικές συγκοινωνίες, με τον Δήμαρχο Σύρου να τονίζει: «αυτό που θέλω να σημειώσω για το αεροδρόμιο της Σύρου είναι ότι από τον προηγούμενο Υπουργό υποδομών, κ. Χρυσοχοϊδη, είχαμε τη δέσμευση για δύο βασικά ζητήματα, απαραίτητα για την έλευση μεγαλύτερου (Dash 400) αεροπλάνου (κάτι που θέλει τόσο ο Δήμος και οι κάτοικοί του όσο και η αεροπορική εταιρία Aegean Airlines που έχει το μεταφορικό έργο στην Ελλάδα): α)να επεκτείνουμε το διάδρομο στα 1200 ωφέλιμα μέτρα και β) να ταπεινωθεί ο λόφος που βρίσκεται κοντά στο διάδρομο. Αυτές οι δύο ενέργειες θα δώσουν τη δυνατότητα να έρχονται αεροπλάνα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και να υπάρξει η απαραίτητη κατά τη γνώμη μου σύνδεση με χώρες του εξωτερικού και δη με τις γείτονες, όπως η Τουρκία. Στις 17 Δεκεμβρίου τα τεύχη δημοπράτησης ήταν έτοιμα και είχαν εγκριθεί, αλλά οι εκλογές μάς πήγαν πίσω και πλέον είναι άγνωστο το πότε θα έχουμε εξελίξεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Όσον αφορά στο ζήτημα των ενδοκυκλαδικών συγκοινωνιών, η παρέμβαση που έχουμε κάνει όλοι οι φορείς των Κυκλάδων είναι το Υπουργείο να πάρει την απόφαση να μας δώσει αξιόπλοα και αξιοπρεπή πλοία, που θα είναι απόλυτα συνεπή στις υποχρεώσεις τους ώστε να μπορεί να γίνει σωστός προγραμματισμός. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τους επισκέπτες, αλλά κυρίως με τους κατοίκους των νησιών που περιμένουν το πλοίο της άγονης γραμμής είτε για ανεφοδιασμό είτε για μετακίνηση προς διοικητικά κέντρα για προσωπικές ή άλλες υποθέσεις. Και με την υπάρχουσα κατάσταση, όπως έχετε αντιληφθεί, αυτό δεν μπορεί να γίνει» 

Πηγή: Κυκλαδική 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Τιμή στις “κολώνες” Δημήτρη Χουζούρη και Γιώργο Χάρο (photos)

O ΑΠ.Α.Σ τα Φανάρια έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του - Ποιοι βραβεύτηκαν ... (photos)

Στην Αθήνα την Κυριακή οι Φιλωτίτες δίνουν … αίμα

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 η 57η εθελοντική αιμοδοσία του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου

ΠΝΑι – Λεονταρίτης: “Μπαλώματα τέλος στους δρόμους”

Περιφέρεια Ν. Αιγαίου: “Μπαλώματα” στους δρόμους τέλος – Υποχρεωτική πλέον η πλήρης αποκατάσταση

Αμοργός: Ταξίδι στο …κόσμο μέσω της εκπομπής «My Greek Odyssey»

Διεθνής προβολή για την Αμοργό από το «My Greek Odyssey»

ΔΟΕ: Οι δάσκαλοι κατεβαίνουν σε απεργία την 15η Φεβρουαρίου

Σε κινητοποιήσεις κατεβαίνουν οι εκπαιδευτικοί, ξεκινώντας από την 24ωρη απεργία την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου.

Γ. Πολυχρονάκος: “Λύση εδώ και τώρα για τις μετακινήσεις των αθλητών” (video)

Γιάννης Πολυχρονάκος: Άμεση λύση είναι η δωρεάν μεταφορά των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων [vid]

Τα μέλη του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου έκοψαν τη πίτα τους

Κοπή πίτας και βράβευση επιτυχόντων σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου - Ποιοι έδωσαν το παρών

“Ταβέρνα” 5.000 ετών ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο Ιράκ (!!!)

Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν την ταβέρνα που χρονολογείται από το 2.700 π. Χ. κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία πόλη Λαγκάς - Είχε φούρνο και ψυγείο (!!!)

Κως: Διπλή καταδίωξη διακινητών μεταναστών από το Λιμενικό

Διπλή καταδίωξη διακινητών μεταναστών από το Λιμενικό - Τους ακινητοποίησαν με πυροβολισμούς - 37 μετανάστες στα ταχύπλοα

Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Σταματίου

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 62 ετών ο ηθοποιός Γιάννης Σταματίου «βυθίζοντας» στο πένθος τoν καλλιτεχνικό χώρο.

Blue Star Ferries: Οι αλλαγές στα δρομολόγια του διημέρου 8-9 Φεβρουαρίου

Η 48ωρη απεργία αλλάζει τα δεδομένα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων - Τι προβλέπει η ανακοίνωση από την Blue Star Ferries

Πρέβελης: Στο δρόμο για την Μήλο και τον Πειραιά

Το επιβατικό πλοίο "Πρέβελης" ταξιδεύει προς Μήλο - Πειραιά - δεν μπόρεσε να πιάσει Κάσο

EOES 2023: Τα παιδιά του ΓΕΛ Νάξου πήραν το πρώτο βραβείο και πάνε Λετονία

Η τριάδα των μαθητών της Νάξου (ΓΕΛ "Μανώλης Γλέζος") έκαναν το καθήκον τους, κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό (EOES 2023) και θα διεκδικήσουν το μετάλλιο στην Λετονία

Γ. Βρούτσης: Από την Κυριακή ενεργοποιείται η γραμμή Νάξος (Αγία Αννα) – Πάρος (Πίσω Λιβάδι)”

Γ. Βρούτσης: “ Υπογράφτηκε και ξεκινάει άμεσα η ακτοπλοϊκή σύνδεση Νάξου - Πίσω Λιβάδι Πάρου για τους Νεφροπαθείς Πάρου-Αντιπάρου” - Ποιο πλοίο αναλαμβάνει

Blue Star Naxos: Επιστρέφει στην … κανονικότητα και αναχωρεί για Μικρές Κυκλάδες

Το Blue Star Naxos αναχωρεί κανονικά το απόγευμα της Παρασκευής (27/01) για Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες και Αμοργό

Ερχεται η … έξυπνη μαρίνα στη Νάξο

Συνεργασία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου με την Εurobank... Ποιος είναι ο λόγος;

Η μάχη της ακτοπλοϊας, νέο πεδίο δράσης η γραμμή Πειραιάς – Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Μπορεί να είμαστε στις αρχές του έτους, όμως ήδη φουντώνει ο ανταγωνισμός σε Κυκλάδες και Κρήτη - Νέα πλοία μπαίνουν στο «παιχνίδι», ανοίγουν καινούριες γραμμές και η Minoan Lines ετοιμάζεται για τουλάχιστον 20 δρομολόγια στις Δυτικές Κυκλάδες

Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών: Κόβει απόψε (27/01) την πίτα της

Η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών προχωρεί σήμερα Παρασκευή στην κοπή της βασιλόπιτας - Που και πότε

Πάρος – Λαϊκή Συσπείρωση: Ανακοίνωση για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Νάξου – Πάρου

Ανακοίνωση εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου" με τίτλο "Λίγο ντροπή"... Ποιος είναι ο λόγος

Δονούσα – Ειρ. Πρασίνου: “Η ΕxcellenSeas αποτελεί πλέον μια δεύτερη οικογένεια”

Υποτροφίες ExcellenSeas: Η θάλασσα ως μέσο ώθησης και όχι ως εμπόδιο - Τι λένε Ευγενία Τζαννίνη, η Ειρήνη Πρασίνου από τη Δονούσα και η Μάλαμα Γιάννου από τον Αγιο Ευστράτιο