Η … επόμενη ημέρα του διπλού σεισμού στην Αμοργό με βάση την επίσημη ανακοίνωση του Δήμου αλλά και την δήλωση που έκανε ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης τονίζοντας την ανάγκη για προσοχή χωρίς όμως πανικό ή ανησυχία
Η αλήθεια είναι ότι οι τελευταίες 24 ώρες δεν ήταν και ότι καλύτερο για τους κατοίκους στα νησιά που επηρεάζονται από το περίφημο ρήγμα της Αμοργού. Κι αυτό γιατί είχαμε πέντε σεισμούς, οι τρεις μάξιμουμ 3,7 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ και οι άλλοι δύο ήταν δυνατοί… Και σε μικρή χρονική διάσταση ο ένας από τον άλλο. Στις 1.16 τα ξημερώματα σήμερα ο πρώτος της τάξης των 4.7 βαθμών και τριάντα λεπτά αργότερα ο δεύτερος της τάξης των 4 βαθμών. Μάλιστα με μικρό εστιακό βάθος (10 χιλιόμετρα) αναφέρθηκε ότι έγινε αισθητός έως την Αθήνα, όπως αναφέρθηκε στα social media..
Δήμος Αμοργού: Ομαλά όλα
Τι όμως διαπιστώθηκε στην Αμοργό; Με βάση την ανακοίνωση του Δήμου Αμοργού «Σας ανακοινώνουμε ότι στις 1 και 16 το πρωί σημειώθηκε σεισμός ασθενούς εντάσεως 4,7 της κλίμακας Ρίχτερ 28 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αμοργού, κοντά στην Άνυδρο, χωρίς επιπτώσεις στο νησί μας, εκτός από ασθενή βοή και τρίξιμο των τζαμιών.
Με αρμόδιους που επικοινωνήσαμε, μας ενημέρωσαν ότι η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά, το φαινόμενο παρακολουθείται και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας όμως ας υπάρχει μεγαλύτερη εγρήγορση από τη συνηθισμένη σχετικά. Προ δεκαήμερου σε όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες της Αμοργού, έγινε ενημέρωση για τις ενέργειες σε περίπτωση σεισμού καθώς και ασκήσεις από την ομάδα Αντιμετώπισης Κρίσεων ( ΕΔΟΚ ) Αμοργού. Ο Δήμος θα σας ενημερώνει όταν απαιτείται με ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα του, Amorgos.gr , την οποία συνιστούμε να παρακολουθείτε για την ενημέρωση σας , σε όλα τα θέματα».
Τσελέντης: Προσοχή
Ενδιαφέρουσα όμως ήταν η τοποθέτηση του γνωστού σεισμολόγου Άκη Τσέλεντη, ο οποίος άμεσα με ανάρτησή του στη προσωπική του ιστοσελίδα στα social media τόνισε « το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και χρειάζεται προσοχή από τους κατοίκους της Αμοργού» ενώ λίγο αργότερα με νέα ανάρτησή του σημειώνει και υπενθυμίζει τη διαφορά με το 1956…
«Ναι μεν τα μεγέθη των σεισμών που έγιναν δεν αποτελούν μια ασυνήθη κατάσταση για μια τόσο μεγάλη σεισμογενή ζώνη ωστόσο, επειδή έχει καιρό να ενεργοποιηθεί το μεγάλο αυτό ρήγμα ο κόσμος θα πρέπει να είναι «υποψιασμένος» και να γνωρίζει τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης.
Υπενθυμίζω ότι στις 9 Ιουλίου του 1956 είχαμε 7,5 R με 53 νεκρούς και 100 τραυματίες από το σεισμό και το τσουνάμι 20μ που προκλήθηκε από την ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ κατολίσθηση.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ Το 1956 δεν υπήρχε οικοδομική δραστηριότητα στην παράκτια ζώνη ούτε είχαμε τόσους λουόμενους στις ακτές…..(ευτυχώς τώρα δε κολυμπάνε)»