Κυριακή, 25 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΑμοργός - Πατέρας Σπυρίδων: Ο μοναχός που επί 50 χρόνια ζει στο...

Αμοργός – Πατέρας Σπυρίδων: Ο μοναχός που επί 50 χρόνια ζει στο μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας

|

Εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια, ο Σπυρίδων Δεναξάς προσεύχεται, εργάζεται και υποδέχεται τους πιστούς σε ένα μοναστήρι λαξευμένο σε έναν βράχο δίπλα στη θάλασσα, στην Αμοργό, που έχει μείνει σχεδόν αμετάβλητο από την ίδρυσή του πριν από περίπου μια χιλιετία.

Για το αφιέρωμά του το Associated Press επισκέφτηκε το μοναστήρι και μίλησε με τον Πατέρα Σπυρίδωνα, ο οποίος όπως αναφέρει το δημοσίευμα αποτελεί σύμβολο της τοπικής ζωής.

Μάλιστα, όταν η πρόσφατη σεισμική στην περιοχή βρήκε τον Πατέρα Σπυρίδωνα μακριά λόγω ενός επείγοντος ιατρικού ζητήματος, το μόνο που σκεφτόταν ήταν πώς να επιστρέψει στην Αμοργό.

«Ήθελα να είμαι εδώ με την κοινότητά μου, να νιώσω τα συναισθήματά τους, γιατί είμαι υπεύθυνος. Ο Θεός με έβαλε εδώ για να τους φροντίζω», είπε στο Associated Press στο μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας, όπου —όπως ανέφερε— δεν έπεσε ούτε μία πέτρα κατά τη διάρκεια των δονήσεων.

Κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης απουσίας του, καθώς και της μεγαλύτερης που είχε ποτέ, πέρυσι, όταν πέρασε σχεδόν πέντε μήνες στην ηπειρωτική Ελλάδα για χειρουργικές επεμβάσεις— ολόκληρο το νησί, ακόμα και οι άθεοι, περίμεναν πότε θα επιστρέψει.

Επιστρέφοντας στο λευκό μοναστήρι του, σκαρφαλωμένο ανάμεσα στον ουρανό και τη θάλασσα, ο μοναχός ήταν πανευτυχής.

«Νιώθω πνευματική ευφορία που ξαναείδα τους ανθρώπους του χωριού, αυτούς που με έψαχναν και μου έλειπαν», είπε. «Είμαι γεμάτος χαρά για τη μοναχική ζωή και την επιστροφή μου στο φυσικό μου περιβάλλον».

Σύμφωνα με την παράδοση, Βυζαντινοί μοναχοί που διέφυγαν από διώξεις στη Μέση Ανατολή τον 9ο αιώνα, έπλευσαν προς αυτό το ορεινό νησί, φέρνοντας μαζί τους μια εικόνα της Παναγίας. Ενώ έχτιζαν ένα καταφύγιο μέσα σε μια σπηλιά, πέτρες που έπεφταν αποκάλυψαν ένα σκαρπέλο που κρεμόταν πιο ψηλά στον γκρεμό.

Θεωρώντας το ως σημάδι, πέρασαν τις επόμενες δεκαετίες χτίζοντας το μοναστήρι πάνω από 150 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, όπου τόσο η εικόνα όσο και το σκαρπέλο παραμένουν ακόμη ορατά στο μικρό παρεκκλήσι που αποτελεί τον πυρήνα του συγκροτήματος.

Ο Σπυρίδων, που γεννήθηκε στην Αμοργό, εντάχθηκε στο μοναστήρι αμέσως μετά το λύκειο, το 1971, όταν ήταν 18 ετών. Σήμερα είναι ένας από τους μόλις δύο μοναχούς που ζουν εκεί, μαζί με έναν βοηθό, τον 35χρονο Κωνσταντίνο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ελπίζει κάποια μέρα να γίνει κι αυτός μοναχός. Προς το παρόν, διηγείται στους επισκέπτες την ιστορία του μοναστηριού στις διάφορες γλώσσες που έμαθε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης καριέρας του στον χώρο της μόδας.

Καθισμένος στην είσοδο του παρεκκλησίου, ο Σπυρίδων υποδέχεται τους προσκυνητές με ένα χαμόγελο.

Πολλοί φτάνουν λαχανιασμένοι, αφού έχουν ανέβει τα 300 μέτρα με σκαλοπάτια από τον χώρο στάθμευσης, έχουν περάσει τη μικροσκοπική πόρτα εισόδου και έχουν ανέβει ακόμη μία στενή σκάλα μέχρι το σκοτεινό παρεκκλήσι. Εκεί, προσκυνούν την εικόνα πριν βγουν ξανά στο εκτυφλωτικό φως της βεράντας.

Είτε βρίσκονται σε αναζήτηση πνευματικής τροφής είτε υλικού για το Instagram τους, ο Σπυρίδων είναι πρόθυμος να υποδεχτεί όλους τους επισκέπτες, προσφέροντάς τους κρύο νερό, γλυκά και σφηνάκια σπιτικής ρακής με άρωμα μελιού.

«Η Παναγία απλώνει το χέρι της και στάζει βάλσαμο θεραπείας στις ψυχές όλων των ανθρώπων», είπε. «Αυτό είναι ένα οικουμενικό μοναστήρι, ανοιχτό σε όλο τον κόσμο… Ο καθένας λαμβάνει κάτι από τη χάρη της».

Η Παναγία η Χοζοβιώτισσα, της οποίας η εικόνα κοσμεί το εξώφυλλο του τελευταίου οδηγού του Lonely Planet για την Ελλάδα, δεν είναι το μόνο θρησκευτικό καταφύγιο στην Ευρώπη που αποτελεί και τουριστικό αξιοθέατο.

Παναγία Χοζοβιώτισσα - Αμοργός
Παναγία Χοζοβιώτισσα – Αμοργός

Αλλά το μοναστήρι της Αμοργού επιτελεί και έναν άλλο ρόλο — αποτελεί ζωτικό σημείο αναφοράς για τους ντόπιους, οι οποίοι αναζητούν τη βοήθεια των μοναχών, τόσο την υλική όσο και την πνευματική, όπως κάνουν οι Χριστιανοί της Ανατολήε εδώ και σχεδόν 2.000 χρόνια.

Ακόμα και όταν ο Σπυρίδων έλειπε για επεμβάσεις στα γόνατα και στα δόντια, οι νησιώτες τον καλούσαν συχνά για να ρωτήσουν για την ανάρρωσή του και να πάρουν την ευχή του.

Σε αντίθεση με τους Ορθόδοξους εφημέριους, που συχνά είναι έγγαμοι, οι μοναχοί παραμένουν άγαμοι — μια απόφαση που ο Σπυρίδων σκέφτηκε σοβαρά στην εφηβεία του. Δεν έχει μετανιώσει, όπως λέει, καθώς βλέπει το ποίμνιό του ως οικογένειά του.

«Τα παιδιά τους θα ήταν τα παιδιά μου. Θα χαίρομαι με όλους, θα θρηνώ με όλους και θα είμαι μαζί τους ανάλογα με τις περιστάσεις», είπε.

Οι μέρες των μοναχών συνήθως είναι γεμάτες με αυστηρά προγράμματα προσευχής και δουλειάς, καθώς τα μοναστήρια πρέπει να αυτοσυντηρούνται.

Ο Πάτερ Σπυρίδων ξυπνάει καθημερινά στις 3 το πρωί για την πρώτη προσευχή και δεν κοιμάται πριν από τις 9 το βράδυ.

Θα ξανάρθω Κυρά.. αν Εσύ το θελήσεις!

Για τον Σπυρίδωνα, η πνευματικότητα είναι τα πάντα.

“Ο Θεός έβαλε τον άνθρωπο στον παράδεισο για να τον φροντίζει και να εργάζεται για αυτόν. Ξέρετε πόσο σημαντική είναι η φύση – η θάλασσα, τα βουνά, οι κοιλάδες και οι πεδιάδες”, είπε.

«Προορίζονται για ανθρώπινη χρήση, αλλά πρέπει να τα σεβαστούμε, να τα διατηρήσουμε και να τα προστατεύσουμε».

Γι’ αυτό είναι τόσο ικανοποιημένος που παραμένει εδώ, φροντίζοντας τη «δική του αυλή» ενώ προσφέρει κουβέντες και προσευχές σε όποιον μπορεί να τα χρειαστεί.

«Είναι στο DNA μου, συνυφασμένο με το μοναστήρι και την ύπαρξή του», είπε.

Πηγή: skai.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Κωμιακή (Αγιος Κωνσταντίνος): Ένα πανηγύρι γεμάτο ψυχή και μυρωδιές καλοκαιριού (video)

Εκεί όπου η παράδοση ανθίζει όπως οι ασπαρθιές – Μνήμες και συναισθήματα από μια μοναδική γιορτή στο χωριό της καρδιάς μας

Τι έχουν να πουν οι «Πέντε» στα παιδιά του 2025;

Ο Γιάννης Βασαλάκης γράφει για τους "Πέντε Φίλους".. Ενα κόμικ που έγραψε τη δική του ιστορία κάποιες δεκαετίες πριν και .. Οι περιπέτειες που μεγάλωσαν ολόκληρες γενιές αλλάζουν μορφή για να γοητεύσουν μία νέα γενιά αναγνωστών

Πρόταση Ημέρας: Χοιρινά φιλετάκια κρασάτα με μανιτάρια και δεντρολίβανο

Η πρόταση της ημέρας από τον Γαστρονόμο και με την διάθεση ότι το συγκεκριμένο πιάτο μπορεί να λειτουργήσει και ως ιδανικός μεζές...

Αθώωση πατρός Αντωνίου και στελεχών της «Κιβωτού του Κόσμου» (video)

Ομόφωνη απόφαση του Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων, μετά την απόσυρση των μηνύσεων από τους πρώην τροφίμους – «Αρχή αποκατάστασης της αλήθειας» δηλώνει το περιβάλλον του π. Αντωνίου

Γεύσεις Ναξιώτικες, με υπογραφή: Η συνεργασία του “Φάρου του Αλυκού” με τη “Φάρμα Ρώτα”

Με αγάπη για την τοπική παραγωγή και αφοσίωση στη γαστρονομική ποιότητα, το εστιατόριο του Αλυκού ξεκινά δυναμικά τη σεζόν με πρώτες ύλες από τη φημισμένη φάρμα της Νάξου

Νάξος: Όταν η πινακίδα λέει “Απαγορεύεται” κι εμείς διαβάζουμε “Δεν βαριέσαι”

Ένα χαρτόκουτο, ένα σκουπιδότοπος κι ένας καθρέφτης που μας δείχνει ποιοι είμαστε – Η δημόσια παρέμβαση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για το θλιβερό αυτονόητο

ΕΣΚ Κυκλάδων – Final 4 U-14: Ο Πανναξιακός και ο Μαρπησσαϊκός στον μεγάλο τελικό

Με εντυπωσιακές εμφανίσεις και ανατροπές, οι Μαρπησσαϊκός και Πανναξιακός προκρίθηκαν στον τελικό του Final-4 U14 της ΕΣΚ Κυκλάδων. Το κλειστό της Νάξου έζησε μοναδικές στιγμές με τον τελικό να υπόσχεται υψηλό επίπεδο μπασκετικού θεάματος.

Πανναξιακός ΑΟ: Κέρδισε με στιλ την Θύελλα Χαλκειού (3-0) και κοιτάζει την άνοδο

Η ομάδα της Νάξου «καθάρισε» το ματς με πειστική εμφάνιση και πηγαίνει… Βριλήσσια με βλέψεις ανόδου! - Επέστρεψε ο Μανωλάς, αποβλήθηκαν δύο παίκτες

Στους 35,7°C η Νάξος: Ο πρώτος «καύσωνας» Μαΐου σε Νάξο και Πάρο, από αύριο αλλαγή σκηνικού

Ξεπέρασαν τους 35°C οι θερμοκρασίες στη Νάξο, πάνω από 34°C στην Πάρο – Καταβατικοί άνεμοι, συνθήκες ζέστης και προειδοποίηση για καιρική μεταβολή με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας από την Κυριακή

Υπουργείο Πολιτισμού: “Κίτρινη” κάρτα στο project των 30 εκατ. ευρώ στο Ξενία Κύθνου

Το Υπουργείο Πολιτισμού έβαλε «φρένο» σε τμήμα της πρότασης της Xenia Kythnos – Δεν εγκρίθηκαν οι υπόσκαφες κατασκευές λόγω αλλοίωσης του τοπίου

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

Οι Πυξ Λαξ έρχονται στη Νάξο, πότε και που;

Την Δευτέρα 11 Αυγούστου στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Μουσική, μνήμες και νέες αγάπες με το συγκρότημα-σύμβολο της ελληνικής ροκ σκηνής

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο λόγω μηχανικής βλάβης – Μεταφέρθηκαν οι επιβάτες

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η έξυπνη διαχείριση του νερού, ξεκινούν εργασίες στο φράγμα Τσικαλαριού” (video)

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ανακοινώνει την επαναλειτουργία υλοποίησης του τρίτου φράγματος στο νησί και υπογραμμίζει την ανάγκη βιώσιμων λύσεων για το νερό στον νησιωτικό χώρο (video)

Εκτακτο: Σεισμός 6 R ανοιχτά της Κρήτης, αισθητός σε όλο το Νότιο Αιγαίο

Σεισμική δόνηση μεγάλης διάρκειας λίγο μετά τις 6 το πρωί, με επίκεντρο το κρητικό πέλαγος

FNL Best Restaurant Awards 2025: Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος (πίνακας)

Τιμητική Παρουσία των Κυκλάδων στα FNL Best Restaurant Awards 2025 - Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος

Πάρος: Ένα νησί στο όριο της αντοχής του

Οι κάτοικοι εκπέμπουν SOS για τον υπερτουρισμό, την άναρχη δόμηση και την απώλεια της ταυτότητας του νησιού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Πολύωρη πρωινή (20/05) διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, που και πότε;

Πολύωρη πρωινή διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τρίτη 20 Μαϊου σε περιοχές της Νάξου - Που και πότε

Νάξος: «Έφυγε» ο Αντώνης Καρούσης, θλίψη στην Κωμιακή για τον αγαπητό συγχωριανό

Ο ήσυχος και αγαπητός Αντώνης Καρούσης, με ρίζες στην Κωμιακή και παρουσία στην Αθήνα, έφυγε λίγο πριν επιστρέψει στο χωριό του – Η εξόδιος ακολουθία τελείται σήμερα

Η Νάξος πρωταγωνίστρια στο “Φτάσαμε” με τον Ζερόμ Καλούτα (video)

Η εκπομπή του ΕΡΤ+ επισκέπτεται το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και μας ταξιδεύει σε γεύσεις, παραδόσεις, τοπία και πρόσωπα της Νάξου, μέσα από τα μάτια και το γιουκαλίλι του Ζερόμ Καλούτα.