Απίστευτο; Κι όμως αληθινό… Μπορεί ένας Ναξιώτης να αποτελεί τη βάση του επιχειρείν στην Αμερική;
Η απάντηση; Μέσα από ανάρτηση του αγαπημένου “Ορεινού Αξώτη” που μας ενημερώνει ότι “Επ’ ευκαιρία της 50ης επετείου των γάμων του, του ο εγκατεστημένου στη Μασαχουσέτη της Αμερικής Γεώργιου Κατσούλη η εφημερίδα WESL SPRINGFIELD της 11/5/1972 , δημοσίευσε το παρακάτω σημείωμα:
“Όταν ήλθε σ’ αυτή τη χώρα από την Ελλάδα, στην ηλικία των 12 ετών, ο Γεώργιος Κατσούλης ήταν αποφασισμένος να εργαστεί, και ήταν ευγνώμων για την ευκαιρία που η Αμερική του 1907 του προσέφερε. Τώρα στα 77 ο πιο παλιός μπακάλης στην πόλη είναι ένας σεβαστός πολίτης και ένας θεμελιωτής της Ελληνικής Ορθοδόξου Κοινότητος, η οποία είναι το αποτέλεσμα της σπανίας και βαθιάς αφοσιώσεως του στη γενέτειρά του.
Αυτός και η γυναίκα του Κατερίνα , τιμήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην 50η επέτειο των γάμων τους με ένα πάρτι στο σπίτι του γιου τους Μάρκου Κατσούλη στο SPRING FIELD.
Επίσης έλαβαν συγχαρητήρια μηνύματα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ NIXON και τους γερουσιαστές EDWARD BROKE και EDWARD KENEDY, τον CONGRESSMAN BOLAND, της πολιτείας τον SENATOR LAW RENCE HAMMOND και πολλούς άλλους.
Όταν είσαι φτωχός και μετανάστης η σπάνια και βαθιά αγάπη προς τη πατρίδα είναι ο μόνος τρόπος, όταν μάλιστα δεν υπάρχουν παρά λίγα μόνο χέρια για να σε βοηθήσουν να επιπλεύσεις.
Ο κ. Κατσούλης έμαθε αυτό το μάθημα νωρίς. Εργάστηκε σκληρά και οι ώρες ήταν μεγάλες, ατελείωτες, αλλά και εκεί ακόμη υπήρχε ώρα να σκεφθεί την γενέτειρα του και τους συγγενείς τους που βρισκόταν σε χειρότερη μοίρα.
Από τα πρώτα του κέρδη, ο νέος Κατσούλης σαν πολλούς μετανάστες της εποχής, έστελνε 88 δολάρια από κάθε 100, που έβγαζε στην οικογένεια του στη Νάξο.
Αλλά ήταν επίσης η ώρα της ευκαιρίας. Με λίγο κεφάλαιο στα χέρια του άνοιξε ένα μπακάλικο στο 100 της BRIDGE STREET και εξυπηρέτησε τις μεγαλύτερες γειτονιές που ήταν εκεί στο MAIN STREET και MEMORIAL AYE.
Σήμερα, ο κ. Κατσούλης είναι ακόμα στο μαγαζί του, η ζωή του έχει πάντα ένα θρησκευτικό περιεχόμενο. Στην κρίση του 36 , αντί να κηρύξει πτώχευση με τη σπάνια θέληση του και την περηφάνια που τον διακρίνει σαν Έλληνα, πλήρωσε όλους τους πιστωτές του βαθμιαίως ξαναδημιουργώντας την επιχείρηση του ’’
Αναδημοσίευση από το Ναξιακό Μέλλον
Ενημέρωση από “Ορεινό Αξώτη”: Στη κεντρική φωτογραφία, ο Γεώργιος Κατσούλης στο πρώτο κατάστημα που δούλεψε όταν έφτασε στην Αμερική. Η φωτογραφία είναι από το αρχείο του Λαογραφικού Μουσείου Καλοξύλου Νάξου .
Και αυτός όπως και ο αδελφός του Σταμάτης δούλεψαν σκληρά στην ξενιτιά και κατόρθωσαν να ελευθερώσουν την ήδη υποθηκευμένη περιουσία τους στη Νάξο (βασικός λόγος του ξενιτεμού τους), αλλά και να βοηθήσουν συγγενείς και χωριανούς τους είτε πίσω στην πατρίδα, είτε στην Αμερική.