Ο επικεφαλής του ιατρικού τιμ της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, είναι Έλληνας, ονομάζεται Γιώργος Τσιάππας και τιμά με τις διακοπές του την Νάξο – Τον συναντήσαμε σε γνωστό γυμναστήριο του Αγίου Προκοπίου και και μιλά στην Naxospress για το μέλλον του ποδοσφαίρου και όχι μόνο – Τι λέει για τη Νάξο .
Συναντώ πριν από μερικές ημέρες, τον Γιώργο Τσιάπα, τον επικεφαλής μιας ομάδας εξήντα (60) γιατρών της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου των Ηνωμένων Πολιτειών, στο σύγχρονο γυμναστήριο Cycladic Fitness Gym (σ.σ. στην τελευταία φωτογραφία με τον ιδιοκτήτη του γυμναστηρίου) στον Άγιο Προκόπιο της Νάξου. Όπως μου λεει, τα όμορφα φαγητά της Νάξου θα τον κάνουν να επιστρέψει διαφορετικός στο Σικάγο αν δεν γυμναστεί, εδώ βέβαια έχει την χαρά να απολαμβάνει το γυμναστήριο μαζί με τη θάλασσα και αυτό είναι το καλύτερο!
Της Ελένης Μουστάκη (*)
Ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή ο Γιώργος Τσιάπας γεννήθηκε στο Σικάγο από Έλληνες μετανάστες με καταγωγή απο τη Νεστάνη Αρκαδίας και τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας. Έμαθε να μιλά άπταιστα ελληνικά και να αγαπά την Ελλάδα, αφού κάθε χρόνο με τον δάσκαλο πατέρα του και με τη μητέρα του έρχονταν απαραιτήτως δύο μήνες τον χρόνο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές στο χωριό. Παράλληλα φοίτησε και στο ελληνικό σχολείο. Το ίδιο κάνει κι εκείνος με τα δικά του παιδιά τον Θανάση και την Κάτια, φροντίζει να έρχονται τακτικά στην Ελλάδα, ώστε να γνωρίζουν και τα καλά και τα κακά της πατρίδας τους.
Τι όμως έκανε έναν Έλληνα να φτάσει σε αυτήν την κομβική θέση; Η σκληρή δουλειά και το φιλότιμο, κάτι που σε καμία άλλη χώρα δεν βρίσκεις, όπως λέει και γεμίζει με υπερηφάνεια. Είναι αθλίατρος αλλά και γιατρός επειγόντων περιστατικών, εκτός απο το ποδόσφαιρο μετέχει ως γιατρός στον μεγαλύτερο Μαραθώνιο του κόσμου που λαμβάνει χώρα στο Σικάγο, αλλά και στον κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Οι δράσεις του πολλές και εκτείνονται σε όλον τον κόσμο.
Το ποδόσφαιρό στην Αμερική όπου ειδικεύεται είναι ένα ανερχόμενο άθλημα 5.000.000 ποδοσφαιριστών κι όσο οξύμωρο κι αν φαίνεται οι γυναίκες τα πάνε καλύτερα, αφού πριν δύο εβδομάδες η γυναικεία Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου Αμερικής κέρδισε το κύπελλο σε Παγκόσμιο Επίπεδο. Και με τους άντρες όμως πάμε ολοένα και καλύτερα όπως λέει ο κ. Τσιάπας, μάλιστα ένας παίχτης μας πήρε μεταγραφή για την Τσέλσι και είναι μόλις 19 ετών, ο Κρίστιαν Πούλισιτς. Αντίθετη πορεία διαγράφει το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα που όπως προβλέπει το μέλλον του γυναικείου ποδοσφαίρου είναι μπροστά.
Ο ίδιος, ως μέλος των γιατρών της FIFA αποκαλύπτει οτι ο θεσμός έχει ως στόχο να πάει το παιχνίδι ακόμα και στα πιο μικρά χωριά σε όλες τις πόλεις, ώστε να μπορούν όλοι να προσεγγίσουν το ποδόσφαιρο.
Στην Αμερική σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Τσιάπα υπάρχει οργανωμένη δουλειά από την ομάδα των γιατρών, φυσιάτρων και προπονητών όσον αφορά τους ποδοσφαιριστές. Με τα κατάλληλα εργαλεία ελέγχουν την διατροφή των αθλητών, τον ύπνο τους, το πόσο γυμνάστηκαν, το πως προπονήθηκαν, πόση ώρα έτρεξαν και σε τι ταχύτητα κι έπειτα απο εξατομικευμένη μελέτη προσδιορίζουν πως θα ανεβάσουν τον κάθε ποδοσφαιριστή στον τομέα που δείχνει την ελάχιστη απόδοση. Αυτός είναι ένας τρόπος ώστε η καριέρα του αθλητή να διαρκέσει περισσότερο. Εξαρτάται βέβαια αυτό και απο τη θέση που παίζει ο κάθε ποδοσφαιριστής, π.χ. ο Μπουφόν ο τερματοφύλακας είναι 41 ετών και συνεχίζει να παίζει, όμως η θέση του τον ευνοεί γι’ αυτό. Η προσοχή, όμως, απο την πλευρά των γιατρών βοηθά πολύ στην καριέρα των ποδοσφαιριστών. Κι αυτό έχει συμβάλει ώστε απο τους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές να έχουμε περάσει στην αποχή των αθλητών ποδοσφαιριστών. Πριν 20-30 χρόνια ο κάθε αθλητής απλά έδινε οτι είχε, τώρα έχουν αλλάξει τα πράγματα.
Όσο για το φαινόμενο Ρονάλντο που τον έχει δει να αγωνίζεται ως αντίπαλος της Αμερικής τον αποκαλέι freak, αλλά πρέπει να ξέρουμε οτι πάντα εκείνος ήταν αυτός που δούλευε περισσότερο απο κάθε αθλητή της ομάδας του, πρώτος πήγαινε στις προπονήσεις και έφευγε τελευταίος, παίζει διαφορετικα απο τον Μέσι και αυτή είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου.
Ποια η γνώμη όμως του κ. Τσιάπα για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές; «Και η Ελλάδα έχει καλούς ποδοσφαιριστές! Ο Κώστας Μανωλάς που πήγε στην Νάπολη, ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος που πήγε στην Άρσεναλ, ο Τοροσίδης.. Ας μην ξεχνάμε βέβαια τον Γιάννη Αντετοκούμπο στο μπάσκετ που έχει φέρει πιο κοντά την Ελλάδα με την Αμερική. Το άθλημα είναι κάτι που ναι μέσα μας και μας ενώνει».
Κλέινοντας με συγκίνησε αρκετά με την συγκεκριμένη ευχή «Εσείς εδώ στην Νάξο έχετε την τύχη να μενετε σ’ ένα τρομερό μέρος της γης, εύχομαι να το σέβεστε και να το τιμάτε. Και να ξέρετε οτι οι Έλληνες του εξωτερικού σας σκέφτονται και σας αγαπούν!»
(*) Η Ελένη Μουστάκη είναι δημοσιογράφος στον Alphatv