Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΙστορίεςΑιγαίο: Τα όμορφα ....παραμύθια (πλωτά ασθενοφόρα), άσχημα καίγονται

Αιγαίο: Τα όμορφα ….παραμύθια (πλωτά ασθενοφόρα), άσχημα καίγονται

|

Ο πρώην διοικητής του ΕΚΑΒ, Παναγιώτης Τζανετής γράφει για τα πλωτά ασθενοφόρα, για τα κενά στο ΕΚΑΒ και τον διαγωνισμό που ακόμη να …γίνει και αναφέρει στον επίλογο ” Αν η κυβέρνηση δεν θέλει ή δεν μπορεί να κάνει τα παραπάνω, τουλάχιστον ας μη μας φλομώνει στα ψέματα”.

Από την μια ο ιδιότυπος φετινός τουρισμός κι από την άλλη ο επαπειλούμενος ανασχηματισμός κάνει τους υπουργούς να τραβάνε τα πράγματα από τα μαλλιά, έτσι ώστε «να παρουσιάσουν έργο», τουλάχιστον στα ρεπορτάζ. Ο κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης όμως το τερμάτισε!

Αρθρο του Παναγιώτη Τζανετή (tvxs.gr) 

Υπήρξε πρόεδρος του κόμματος, ως υπουργός όμως του κ. Μητσοτάκη δεν διακρίθηκε. Απασχόλησε πολύ πέρυσι όταν άφησε επί  μια εβδομάδα την Σαμοθράκη αποκλεισμένη, καλοκαιριάτικα. Κατά τη διάρκεια της επιδημίας, τον έδωσε στεγνά ο κ Μηταράκης για μια απ’ ευθείας ανάθεση μεταφοράς προσφύγων. Στις δημοσκοπήσεις δεν τα πάει καλά και ο καραμανλικός υπουργός ίσως νοιώθει εν κινδύνω.

Εμφανίστηκε λοιπόν ότι συμβάλει αποφασιστικά στην υγειονομική θωράκιση των νήσων με την προμήθεια από το Λιμενικό τριών πλωτών ασθενοφόρων, υψηλών δυνατοτήτων. Τόσα παρθένα στην covid-19 νησάκια, χωρίς αγροτικό γιατρό καλά – καλά, με τις ριψοκίνδυνες αποφάσεις για τις φετινές αφίξεις, ε σίγουρα θα τα χρειαστούν τα νησιά. Μπράβο, λοιπόν, στον διακριτικό και αθόρυβο εργάτη αναφώνησαν οι τηλεδίαυλοι της αντικειμενικότητας! Περιχαρής ο κ. υπουργός …

Τι θα γινόταν όμως αν; Όχι αν ήταν πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας αλλά αν οι δημοσιογράφοι έκαναν πράγματι ρεπορτάζ. Θα αναρωτιόταν, πώς κάτι τόσο εξειδικευμένο αποκτιέται τόσο γρήγορα; Πως να γινόταν άραγε αυτό μέχρι τώρα; Πότε ξεκινάει το έργο; Τι επιπέδου υπηρεσίες θα παρέχει; Με τι διαδικασίες προμήθειας θα συμβεί (δωρεές & απευθείας αναθέσεις στο βωμό του κατεπείγοντος;). Τι μίζερα ερωτήματα θέτω κι εγώ τώρα, για κάτι τόσο θεάρεστο ….

Τι σχέση έχει ο ΠΑΙΩΝΑΣ με την πανδημία; 

Ας ξεκινήσουμε με χρονική σειρά. Οι θαλάσσιες διακομιδές γίνονται πολύ συχνά με ιδιωτικά σκάφη, χωρίς κανέναν ιατρικό εξοπλισμό ή ειδική ανάρτηση για το φορείο (στο έλεος του κυματισμού), με την συνοδεία κάποιου αγροτικού ιατρού που μάλλον χρειάζεται ο ίδιος ιατρική βοήθεια κατά την διάρκεια του ταξιδιού παρά μπορεί να την παράσχει.

Αυτά είναι πασίγνωστα σε όλα τα νησιά, έχουν οδηγήσει σε δικαστήρια και καταδίκες για αδόκητους θανάτους, ενώ έχουν απασχολήσει επανειλημμένως με ερωτήσεις την Βουλή γιατί και το σχετικό κόστος είναι εξωπραγματικό. Το βάρος σηκώνουν οι αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ που είναι η μόνη διαθέσιμη αξιόπιστη εναλλακτική. Η ενίσχυση τους με δύο ακόμη νησιωτικές βάσεις (Σύρος, Άκτιο) υπήρξε σημαντική αλλά δεν αρκεί.  Υπάρχει εξάλλου κενό σε Β. Αιγαίο, Χαλκιδική, Σποράδες ενώ και τα διαθέσιμα μέσα είναι περιορισμένα.

Τα τρία πλωτά, χρηματοδότησης ΕΤΠΑ (διακρατικό πρόγραμμα INTERREG V-A Ελλάδας – Κύπρου 2014-2020), συνολικού προϋπολογισμού 1.410.000Ε, πρόκειται να τοποθετηθούν σε Νάξο, Λέρο και Ρόδο. Ο δε προμηθευτής (ελληνικό ναυπηγείο) θα παρέχει εγγυημένη λειτουργία για 6 έτη.  Κι αν ο φανταστικός ρεπόρτερ ήταν αληθινά δαιμόνιος θα ρωτούσε τον κ Πλακιωτάκη μήπως γνωρίζει γιατί το πρόγραμμα ονομάζεται Π.Α.Ι.ΩΝ.Α.Σ.; («Περίθαλψη Αδύναμων προσφύγων και διακομιδές  ασθενών μέσω θάλασσας.») Καμία σχέση με την πανδημία!

Το έργο λοιπόν ξεκίνησε με την 301344/ΥΔ 2620/10.07.2017 και οι σχετικές προδιαγραφές εκπονήθηκαν από το ΕΚΑΒ. Ο δε διαγωνισμός βγήκε 21-12-2018 στη Διαύγεια και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι οπότε και υπογράφηκε σύμβαση με συγκεκριμένο ανάδοχο. Πιθανή ημερομηνία οριστικής παραλαβής των σκαφών και έναρξη του έργου: Οκτώβριος 2020. Καμία επιτάχυνση της παράδοσης λόγω των ειδικών συνθηκών δεν σημειώθηκε.  Είναι λοιπόν έργο άλλων που δεν αναφέρθηκαν καθόλου και καμία σχέση δεν έχει με το εν εξελίξει έργο ο κ Πλακιωτάκης. Όμως αυτό είναι το λιγότερο. Αν μιλάμε για τον γνωστό ιό, για φέτος το καλοκαίρι και για διακομιδή βαρέως πασχόντων: ε, καμία σχέση!

Ακόμη οι διασώστες 

Το ΕΚΑΒ μόλις τον Μάρτιο 2020 έβγαλε πρόσκληση ενδιαφέροντος για 10 διασώστες – πληρώματα ασθενοφόρων. Ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί καν ο έλεγχος των δικαιολογητικών και σε κάθε περίπτωση η πρόσληψη αυτών δεν θα έχει γίνει πριν τον Οκτώβριο (θα ακολουθήσει ειδική εκπαίδευση κλπ). Ουδεμία άλλη προετοιμασία της στελέχωσης από πλευράς διασωστών. Η δε πρόβλεψη για κατάλογο εφημεριών ειδικών ιατρών-συνοδών, η οποία είχε γίνει με την Β’ ΥΠΕ, δεν υλοποιήθηκε, οπότε θα περιπέσουμε πάλι στην λύση του νεότερου αγροτικού, υποβαθμίζοντας το ιατρικό επίπεδο και απαξιώνοντας το εγχείρημα. Τα τρία ειδικά σκάφη, με μήκος 11,00 m,θα περιλαμβάνουν εκτός των άλλων  σανίδα ακινητοποίησης πολυτραυματία, συσκευή ανάνηψης-τεχνητού αερισμού ασθενούς, απινιδωτή, φορητό αναπνευστήρα, συλλογή χειρουργικών εργαλείων κλπ.  Καμία σχέση δηλαδή με αγροτικό ιατρό.

Οι υπέρογκες χρεώσεις των ιδιωτών υποδείκνυαν ότι τουλάχιστον σε άλλα τρία σημεία θα υπήρχε ταχύτατη απόσβεση του σχετικού ποσού (Σποράδες, Κεφαλλονιά/Ζάκυνθος και Αίγινα). Προτάθηκε λοιπόν με τις ίδιες ακριβώς προδιαγραφές, η σχετική προμήθεια. Υποβλήθηκε το αίτημα  στην κοινή επιτροπή με το Υπουργείο Ναυτιλίας, από εμένα τον ίδιο, και γνωρίζω ότι επανήλθαν στην ίδια πρόταση κι όσοι με διαδέχθηκαν στην ηγεσία του ΕΚΑΒ. Το απέκλεισε όμως το Υπουργείο του κ. Πλακιωτάκη  και η νέα ηγεσία του Λ.Σ. (ΛΙμενικο Σωμα) με το επιχείρημα ότι έτσι θα γινόταν όλο το Λ.Σ. θεραπαινίδα του ΕΚΑΒ…. Είναι οι ίδιοι που το ανακοίνωσαν τώρα ως καίριο πλήγμα εναντίον του ιού!

Σήμερα (σ.σ. χθες) άνοιξε η ελεύθερη συγκοινωνία με τα νησιά. Η Αθήνα και δη το κέντρο της είναι μακράν η πιο επιβαρυμένη περιοχή της χώρας. Εδώ και πολύ καιρό, όλοι σχεδόν οι θάνατοι σημειώνονται στα νοσοκομεία της. Το ίδιο ισχύει για τους πλείστους των διασωληνωμένων και των εισαγωγών. Η Πολιτική Προστασία που διαθέτει τα σχετικά στοιχεία θα γνωρίζει επακριβώς το Ro. Οπότε ένα πρώτο crash test για την διασπορά σε παρθένες περιοχές μπορεί να είναι ακριβώς τώρα!

Ποιος θα φανταζόταν ότι κάποια μέρα το τουριστικό πακέτο ενός τόπου δίπλα σε παραλίες, φαράγγια, μουσεία, bars θα περιείχε και κλίνες ΜΕΘ; Οι κάποτε θεωρούμενες ως αντιπαραγωγικές επενδύσεις, το δαιμονοποιημένο σπάταλο κράτος και τόσα άλλα στερεότυπα φαντάζουν πια τόσο ανόητα. Οι υγειονομικοί που μέχρι χτες δεν μπορούσαν ούτε κατάλυμα να νοικιάσουν στα νησιά (απαιτείτο όλο το δεκαπενθήμερο τους) θεωρούνται πλέον πολύτιμος πόρος …

Είδηση η κάλυψη της άγονης γραμμής από οπλίτες

Η προσπάθεια της χώρας να παρουσιαστεί ως υγειονομικά ασφαλής δεν απευθύνεται σε αφελείς αλλά σε ανθρώπους υποψιασμένους για την «αξιοπιστία» των λεγομένων μας. Υπάρχουν πολλά στοιχεία δημιουργικής λογιστικής στα εμφανιζόμενα μέτρα και ένα από αυτά είναι και η προσθήκη ασχέτων πραγμάτων, όπως στην περίπτωση των πλωτών ασθενοφόρων. Έφθασε να αποτελεί είδηση η κάλυψη από οπλίτες ιατρούς των νησιών της άγονης γραμμής, όταν οι πρώτοι που έκαναν έτσι αγροτικό είναι ήδη συνταξιούχοι. Αν συνεχίσουμε έτσι δεν θέλει πολύ να μας στείλουν οι Γερμανοί καμιά troika υγείας….

Μια ουσιαστική προσπάθεια θωράκισης θα έπρεπε να γίνει, για τους τουρίστες αλλά κυρίως για τους ντόπιους, σε τρείς άξονες:

  1. Συστηματική παρουσία του ΕΟΔΥ (επάρκεια tests) & ενίσχυση της πρωτοβάθμιας. Στα σοβαρά κι όχι με όρους τηλεσκηνοθεσίας (ΜΚΟ που θα πηγαινοφέρνουν τα tests με φουσκωτά), έτσι ώστε η διάγνωση να είναι κατά το δυνατόν έγκαιρη.
  2. Ενίσχυση των υφιστάμενων νοσοκομείων που δεν διαθέτουν ΜΕΘ (Λήμνος, Χίος, Ικαρία, Νάξος, Σαντορίνη, Κύθηρα, Λέρος, Κάλυμνος, Κως, Κάρπαθος, Ληξούρι, Αργοστόλι, Λευκάδα) ιδιαίτερα με ειδικότητες που να μπορούν να υποστηρίξουν την μεταβατική περίοδο μέχρι την διακομιδή (αναισθησιολόγοι κλπ). Αυτό είναι εφικτό δεδομένου ότι ο covid-19 δεν έχει χαρακτηριστικά κατεπείγοντος αλλά αφήνει συνήθως περιθώρια κάποιων ωρών. Είναι καθαρά θέμα κινήτρων …
  3. δεδομένης της παραδοξότητας, της εκτέλεσης των αεροδιακομιδών μας από τα τεράστια πτητικά μέσα των ΕΔ, αλλά και της προβλεπόμενης αυξημένης απασχόλησης των ΕΔ με τους γείτονες, θα πρέπει να εξεταστεί εγκαίρως το αίτημα ενίσχυσης των αεροδιακομιδών από την Ευρωπαική Ένωση (πρόταση Ferhofstand για δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού στόλου αντίστοιχου των πυροσβεστικών μέσων) είτε με ενοικίαση σχετικών μέσων κατά το πρότυπο της Πυροσβεστικής.

Αν η κυβέρνηση δεν θέλει ή δεν μπορεί να κάνει τα παραπάνω, τουλάχιστον ας μη μας φλομώνει στα ψέματα.

* Ο Παναγιώτης Τζανετής είναι πρώην πρόεδρος του ΕΚΑΒ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπουργείο Ναυτιλίας: Με πιλότο τη Νάξο σε ζητήματα λιμενικών υποδομών (!!!)

Υπ. Ναυτιλίας: Νέο ψηφιακό εργαλείο για την καταγραφή λιμενικών υποδομών στα νησιά - Η σχέση με τη Νάξο και την Ηρακλειά

Σίφνος – 8ο MuSifanto: Ενα διαφορετικό Φεστιβάλ με φόντο κάθε γωνιά του νησιού

Ο Σύνδεσμος «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας» διοργανώνει το 8ο “MuSifanto ” από τις 4 μέχρι τις 10 Ιουλίου 2023 - Τι περιλαμβάνει

Εκλογές 2023 – “Αξίζουμε καλύτερα”: Η Κυριακή Γεωργαλά στο πλευρό Πολυκρέτη

Ο υποψήφιος δήμαρχος Μανώλης Μαργαρίτης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της Κυριακής Γεωργαλά με τη παράτακή του (Αξίζουμε καλύτερα)

Οι Σκανδιναβοί “γνωρίζουν” την Τήνο, την Μήλο και την Σύρο

Νησιά των Κυκλάδων (Τήνος - Μήλος και Σύρος) προβάλλονται στην Σκανδιναβική τουριστική αγορά

Στοίχημα – ΝΒΑ: Με τον “τριπλό” Γιόκιτς για μία ακόμη νίκη επί του Μαϊάμι

Η πρόταση του Foxbet.gr έχει μπόλικο μπάσκετ... Από την Ισπανία και την Μπαρτσελόνα έως το ΝΒΑ και τους Νάγκετς

ΔΕΔΔΗΕ – Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Που θα έχει διακοπές ρεύματος το Σάββατο

Πρωινή διακοπή ρεύματος αύριο Σάββατο (10/06) σε Νάξο, Ηρακλειά και Σχοινούσα

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Ανοιχτό κάλεσμα σε ντόπιους καλλιτέχνες

Κάλεσμα σε ντόπιους καλλιτέχνες για το πολιτιστικό καλοκαίρι 2023 - Χρονοδιάγραμμα

Εκλογές 2023 – Ν. Δημοκρατία: Εκτός ψηφοδελτίων ο Πνευματικός

Αποσύρεται από την εκλογική μάχη ο υποψήφιος βουλευτής Εύβοιας Σπύρος Πνευματικός, μετά τις δηλώσεις του περί διαχείρισης καρκινοπαθών που προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων

Εκτακτο – Πάρος: Ημιβυθισμένο σκάφος στις Κολυμπήθρες Νάουσας

Συναγερμός στο Λιμεναρχείο Πάρου και την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης - Ποιός ο λόγος;

Κοινωνικός τουρισμός: Ανοίγει εκ νέου (09/06) η πλατφόρμα για αιτήσεις

Ανοίγει ξανά σήμερα (09/06) η πλατφόρμα σχετικά με τον Κοινωνικό Τουρισμό – Δικαιούχοι και κριτήρια σχετικά με τις αιτήσεις

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Η Νάξος λέει “αντίο” στον μουσικό Νίκο Στεφ. Μαστρογιαννόπουλο

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 3.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Χώρας Νάξου.

Νάξος: Περίοδος 50 ημερών, μεγάλα κόστη, δυσκολία εύρεσης προσωπικού (video)

Νάξος... Μιχάλης Κρητικός και Δημήτρης Καπούνης μιλάνε στο OPEN για τις προσδοκίες του φετινού καλοκαιριού και για τα προβλήματα πρωτογενή τομέα (video)

Νάξος: “Παραδόθηκε” ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού

Νωρίτερα και παρά την βροχή παραδόθηκε ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού της Νάξου - Τέλος η αμφιδρόμηση στην Παπαβασιλείου

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Πάρος και Νάξος συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάρος, η Νάξος, οι Κυκλάδες αλλά και η Πελοπόννησος με την Εύβοια, είναι οι τοποθεσίες που αναμένεται εφέτος να κινηθούν με σημαντικές πληρότητες.

Naxos Festival 2023 – Klaus Pfeiffer: Ο Γερμανός καλλιτέχνης που έγινε Ναξιώτης

Naxos Festival 2023: Ο Μάριος Βαζαίος μιλά για την έκθεση «Klaus Pfeiffer - Τα φτερά του Ίκαρου» που διοργανώνει το Φεστιβάλ Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου

Αιγαίο: Το “δικό μας” πανηγύρι με Ζευγώλη, Αναματερού και Στρατηγού (video)

Τρίτη 20 Ιουνίου και το "δικό μας" πανηγύρι. Από τη Νάξο έως την Ικαρία... Ποιοι λαμβάνουν μέρος (video)

Τήνος: Ακούμπησαν “Αικατερίνη Π” και “Champion Jet 1”, παραμένουν στο λιμάνι

Δεν υπάρχουν τραυματίες μόνο μικρές υλικές ζημιές - Καθυστερεί η αναχώρησή τους έως ότου επιθεωρηθούν και πάρουν βεβαίωση αξιοπλοΐας

Πειραιάς: Δεκατέσσερα δρομολόγια προς τα νησιά του Αιγαίου

Για σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 14 δρομολόγια, 40 για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, 14 από το λιμάνι τη Ραφήνας και 8 από το Λαύριο.