Μέσα από την ιστορία ενός πέλεκη που βρέθηκε στην Ανατολία κατανοεί κανείς το ταξίδι από την μία ήπειρο στην άλλη. Αφετηρία για τους πελέκεις από ίασπη (νεφρίτη) η Σύρος στις Κυκλάδες
«Η μεγαλύτερη πηγή ίασπη (νεφρίτη ή ιαδεΐτη) στο Αιγαίο εντοπίζεται στο κυκλαδίτικο νησί της Σύρου. Κατά τη διάρκεια μιας επιφανειακής επισκόπησης, εντοπίστηκαν για πρώτη φορά φολίδες απολέπισης και προπαρασκευαστικές μορφές εργαλείων παλαιάς ηλικίας που καταδεικνύουν την ύπαρξη διαφόρων τοποθεσιών κατεργασίας του γύρω από τα μεγάλα λατομεία ιαδεΐτη της Σύρου. Ακολούθησε μια σειρά από αναλύσεις XRD και ICP προκειμένου να ταξινομηθούν τα ακριβή τους ιχνοστοιχεία».
«Πελέκεις από ίασπη στο Αιγαίο και την Ανατολία. Η εμφάνιση ενός νέου δικτύου επικοινωνίας» («Jade axes in the Aegean and Anatolia. The emergence of a new network») ήταν το θέμα διάλεξης που έδωσε χθες Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, ο Lasse Sørensen (Ancient Cultures of Denmark and the Mediterranean, The National Museum of Denmark) στο πλαίσιο των Αιγαιακών Διαλέξεων που διοργανώνει ο «Αιγεύς – Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας» σε συνεργασία με το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Lasse Sørensen: «Στο πλαίσιο μιας μελέτης ευρημάτων πελέκεων από ίασπη στο Αιγαίο και την Ανατολία βρέθηκαν αυτά τα σπάνια αντικείμενα σε διάφορες νεολιθικές και πρωτοχαλκές θέσεις, επιτρέποντας έτσι συγκρίσεις μεταξύ των αρχαιολογικών αντικειμένων από το ορυκτό αυτό. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μερικοί πελέκεις προέρχονται από τα κοιτάσματα ιαδεΐτη των ιταλικών Άλπεων, άλλοι από τα τοπικά κοιτάσματα της Σύρου και άλλοι από άγνωστες ακόμη πηγές της δυτικής και της ανατολικής Μεσογείου.
“Ένα άλλο σημαντικό αποτέλεσμα ήταν η ανακάλυψη πελέκεων από ιαδεΐτη προερχόμενο από τη Σύρο στη θέση Çukuriçi Höyük της δυτικής Ανατολίας. Οι πελέκεις αυτοί βρέθηκαν σε στρώματα που χρονολογούνται με C14 περίπου στο 6500 π.Χ., γεγονός που τους καθιστά την πρώτη μαρτυρία εκμετάλλευσης ιαδεΐτη παγκοσμίως, σύγχρονη με τους πρωτοπόρους γεωργούς στη δυτική Ανατολία”.
# Να σημειώσουμε εμείς ότι η εκδήλωση έλαβε χώρα χθες το απόγευμα στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μητσαίων 9, σταθμός μετρό Ακρόπολη).
Με πληροφορίες και φωτογραφία από την ιστοσελίδα archaiologia.gr