Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΙστορίεςΑιγαίο - Κίναρος, Λέβιθα: Το 2011 η ΕΛΣΤΑΤ "ξέχασε" τους ηρωϊκούς κατοίκους...

Αιγαίο – Κίναρος, Λέβιθα: Το 2011 η ΕΛΣΤΑΤ “ξέχασε” τους ηρωϊκούς κατοίκους τους

|

Τα μέλη της κίνησης για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου αυτές τις ημέρες ταξίδεψαν σε Αμοργό και Αστυπάλαια με στόχο να ενημερώσουν τους κατοίκους για ζητήματα Ανανεώσιμων πηγών.. Εκαναν στάση στα …ακατοίκοιτα νησιά Κίναρος και Λέβιθα για να αναδείξουν την αστοχία του κρατικού μηχανισμού που το 2011 τα είχε χαρακτηρίσει ως ακατοίκητα …

Πριν από μερικούς μήνες (Ιανουάριος) κινήθηκε ο κρατικός μηχανισμός για να εντοπίσει την κυρά Ειρήνη, την μοναδική κάτοικο της Κίναρου, ένα πανέμορφο νησί, δίπλα στην Αμοργό. Είχε χαλάσει το τηλέφωνό της, δεν είχε επικοινωνία με την οικογένειά της και αμέσως κινητοποιήθηκαν ελικόπτερα και υπήρξε αποστολή σκάφους του Λιμενικού για τον εντοπισμό της.. Τελικά μετά από αγωνία κάποιων ωρών, εντοπίστηκε.  Γιατί το αναφέρουμε; Γιατί κανονικά η πολιτεία δεν είχε λόγο να κινηθεί από τη στιγμή που με βάση την τελευταία απογραφή (2011) της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το νησί είναι ακατοίκητο… Όχι. Δεν είναι αστείο. Μπορεί το 1951 να είχε 12 κατοίκους, όμως το 2011 η ΕΛΣΤΑΤ έβαλε μηδενικό. Κι ας ζει εκεί από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας η κα Ειρήνη, μόνη πλέον καθότι έχασε τον σύζυγό της και τα παιδιά της έχουν φύγει..

Και όπως διαβάζουμε στην ανάρτηση της ομάδας «Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων του Αιγαίου» και υπάρχει και η σχετική φωτογραφία «Ανύπαρκτοι για την ΕΛΣΤΑΤ, τον Δήμο Λέρου και την εταιρία αιολικών που εποφθαλμιά το προστατευόμενο νησί. Οι 2 μόνιμοι κάτοικοι Κινάρου, ΥΠΑΡΧΟΥΝ! Απογράψτε τους!»

Τώρα, το γιατί ενώ η Αμοργός είναι ένα ..βήμα από την Κίναρο, αυτή ανήκει στο Δήμο Λέρου (ιστορικά και περιουσιακά ανήκει στην Αμοργό), αυτό είναι μία άλλη πονεμένη ιστορία… Οι Αμοργιανοί πάντως (σ.σ. η κα Ειρήνη κατάγεται από την Αμοργό) είναι συνεχώς στο πλευρό της…

105484906_176202630590882_3968398777173160046_o.jpg

Και πάμε στα Λέβιθα που βρίσκονται μόλις έξι μίλια από την Κίναρο, οκτώ από την Αμοργό αλλά επίσης ανήκει διοικητικά στο Δήμο Λέρου… Και εδώ έχουμε … επίσημα ακατοίκητο νησί. Κι ας ζει μία ολόκληρη οικογένεια εδώ και δεκαετίες που δεν λέει να φύγει…

Και εδώ έχουμε την χαρακτηριστική ανάρτηση από τα μέλη της ομάδας «Κίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου» που την ακολουθεί και φωτογραφία… Και κοιτώντας την σίγουρα λες «Μα είναι αόρατοι για το Ελληνικό κράτος όλοι αυτοί;» Κι όμως…

Διαβάστε τι αναφέρουν στη σελίδα τους…

 Στα πλαίσια της εκστρατείας μας για τις νησίδες του Αιγαίου ταξιδέψαμε στα Λέβιθα, που όπως και η Κίναρος χαρακτηρίστηκαν ακατοίκητα στην απογραφή το 2011 παρότι έχουν μόνιμους κατοίκους. Στο νησί απολαύσαμε τη θαυμάσια φιλοξενία της οικογένειας Καμπόσου, που κατοικεί εκεί από το 1820. Τα μέλη της οικογένειας βρίσκονται στο νησί όλο το χρόνο και αυτό αποδεικνύεται από την ύπαρξη μόνιμου επιδοτούμενου δρομολογίου για το νησί με καΐκι και από πολλές άλλες πηγές.

Παρόλα αυτά, όπως έγινε και στην Κίναρο, η οικογένεια το 2011 δεν απογράφτηκε για πρώτη φορά από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. και το νησί χαρακτηρίστηκε ως ακατοίκητο. Οι απογραφείς παρέλειψαν να μεταβούν στο νησί, και μετά από την διαμαρτυρία των κατοίκων για το πρωτοφανές αυτό γεγονός, δήλωσαν πως τους απέγραψαν τηλεφωνικά. Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. ωστόσο φανερώνουν το αντίθετο: Τα Λέβιθα έχουν δηλωμένο πληθυσμό ΜΗΔΕΝ και αυτό διασταυρώθηκε και από τηλεφώνημα που κάναμε στην αρμόδια υπηρεσία.

Περίπου δύο μήνες μετά την απογραφή του 2011 εκδόθηκε η άδεια παραγωγής για το αιολικό εργοστάσιο της εταιρείας EUNICE ENERGY σε 14 νησίδες του Αιγαίου, με βασικό νησί τα Λέβιθα, όπου προβλέπεται να εγκατασταθούν 30 ανεμογεννήτριες των 6MW. Η κατάληψη του νησιού από το έργο είναι ολοκληρωτική και σχεδιάζεται να μετατραπεί σε βιομηχανική εξέδρα όπως ο Άγιος Γεώργιος Ύδρας.

Πλέον το “αγκάθι” του έργου, η οικογένεια Καμπόσου, έπρεπε να απομακρυνθεί με κάθε τρόπο. Έτσι, το 2013 η εταιρεία αιτείται στο Δήμο Λέρου την διοικητική αποβολή των κατοίκων από το νησί και τη μετατροπή του σε ακατοίκητο. Το δημοτικό συμβούλιο της Λέρου επί δημαρχίας Μιχάλη Κόλια το υπερψηφίζει ομόφωνα επί των παρόντων. Η απόφαση μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί επειδή βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη δικαστική διαμάχη για το νησί μεταξύ του Δήμου Λέρου και της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο, όπου αναμένεται να καθαρογραφεί η δικαστική απόφαση.

105705852_176562787221533_8132748249393598791_o.jpg

Η αδειοδοτική διαδικασία για το έργο εκ μέρους της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) συνεχίζεται μέχρι και τώρα, θεωρώντας δεδομένο ότι το νησί είναι ακατοίκητο. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον αιολικό σταθμό, που η εταιρεία κατέθεσε το 2019, αναφέρεται στα νησιά Λέβιθα και Κίναρος ως ακατοίκητα. Το ίδιο αποδέχονται άκριτα όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως και το ΓΕΕΘΑ το 2019 σε ειδική γνωμοδότηση για το έργο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013 το ΓΕΕΘΑ είχε παρέμβει απαιτώντας από το Δήμο Λέρου να μην αναφέρεται στα νησιά ως “ακατοίκητες νησίδες”, διότι ο σωστός χαρακτηρισμός είναι “κατοικημένα νησιά”. Παράλληλα, επίσημες τουρκικές πηγές θεωρούν τα νησιά ακατοίκητα και τα συμπεριλαμβάνουν στις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο. Οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στην περιοχή είναι πολύ συχνές και ο ίδιος ο Ερντογάν έχει μάλιστα δηλώσει πως το νησί αποτελεί ένα “ιδανικό αγκυροβόλιο”.

Πόσο θα αφήσουμε να συνεχιστεί αυτό το αδιανόητο έγκλημα εις βάρος των κατοίκων των νησίδων και της χώρας μας; Θα περιμένουμε μέχρι η αστυνομία να πάει και να τους απομακρύνει σηκωτούς; Και όλα αυτά για χάρη μιας εταιρείας, που σκοπεύει να τα ισοπεδώσει για πάντα με άχρηστες ανεμογεννήτριες; Δύο νησιά που μάλιστα είναι ΑΥΣΤΗΡΑ προστατευόμενη περιοχή και περιοχή Natura 2000, καθώς φιλοξενεί σπάνια είδη πουλιών, χλωρίδας και πανίδας;

Ζητάμε να διορθωθεί ΑΜΕΣΑ η παράλειψη της απογραφής των κατοίκων των Λεβίθων και της Κινάρου, που έγινε το 2011, και να υπάρξουν συνέπειες για όλους τους υπεύθυνους!

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις στις σελίδες του naxospress.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κατ. Μουστάκη για ΣΑΕΚ Νάξου: “Ο Δήμαρχος Νάξου δεν απάντησε σε βασικά ερωτήματα” (video)

Η δημοτική Σύμβουλος Κατερίνα Μουστάκη με ανάρτησή της σχολιάζει τις εξελίξεις γύρω από το ΣΑΕΚ Νάξου (video)

Βασ. Φλεριανός: “Ο χρόνος θα δείξει ποιος πράγματι εργάζεται για το κοινό καλό” (video)

Η ανάρτησή του αντιδημάρχου Βασίλη Φλεριανού επί ... προσωπικού "Οφείλουμε λοιπόν να προχωράμε με σεβασμό και δημιουργικό διάλογο" (video)

Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου για ΣΑΕΚ: Στελέχωση σχολής, παροχής κινήτρων και όχι υποβάθμιση

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου για τη ΣΑΕΚ ...

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Ερχεται αλλαγή στο ποσοστό εκλογής δημάρχου;

Τι ακούγεται πως θα ανακοινώσει στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ ο Θεόδωρος Λιβάνιος

Αμοργός: Σε εξέλιξη η διαβούλευση για το νέο “αλιευτικό” καταφύγιο της Αιγιάλης

Σε διαβούλευση το νέο "αλιευτικό" καταφύγιο της Αιγιάλης στην Αμοργό

Πρόταση Ημέρας: Σφολιάτα με τυριά και μανιτάρια

Έτοιμη σφολιάτα με τυριά, μανιτάρια και μορταδέλα

Ανδρος: Υπογραφή νέου έργου από την ΗΛΕΚΤΩΡ

Ποιο είναι το νέο έργο που ανέλαβε η ΗΛΕΚΤΩΡ στην Ανδρο

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Ο Ταυρόπουλος έφυγε, ο Δάγλας ήρθε

Αλλαγή προπονητή στον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia - Η ανακοίνωση της Ναξιώτικης ομάδας

Φ. Φόρτωμας: «Το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, θεμελιώδης πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης»

Παρουσία του Πρωθυπουργού της χώρας Κυριάκου Μητσοτάκη, η ηγεσία του ΥΠΕΞ παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιο δράσης και το  πλαίσιο στο οποίο θα κινείται η ελληνική πολιτεία για την ενδυνάμωση των σχέσεων με τους Έλληνες της διασποράς

Σαντορίνη: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στα Προγράμματα Γυμναστικής του Δήμου Θήρας

Απευθύνονται αποκλειστικά σε γυναίκες και πραγματοποιούνται από τον γυμναστή κ. Πρέκα Μηνά.

Τι κάνει ο Άκης Πετρετζίκης στη Νάξο;

Το "Akis’ Food Tour" ξεκινά το πιο γευστικό ταξίδι του από τη Νάξο

Κρήτη: Δύο πλοία που έγραψαν ιστορία, το Kriti I και το Kriti II ετοιμάζονται για διάλυση (video)

Γράφεται αυτές τις ημέρες ο επίλογος για δύο πλοία που έγραψαν ιστορία στο Αιγαίο (video)

Μ. Χατζόπουλος (Naxos Vibe): «Θέλουμε ο ιδιοκτήτης να αισθάνεται ότι το ακίνητό του είναι στα καλύτερα χέρια»

Συνέντευξη με τον Μιχάλη Χατζόπουλο, ιδιοκτήτη του Naxos Vibe, που ασχολείται με τη διαχείριση πολυτελών ακινήτων και βιλών στη Νάξο

Πανναξιακός ΑΟ: Νίκη 3-0 στο Φιλώτι, βράβευση Μανωλά από τον ΑΜΣ Φιλωτίου

Τη νίκη ο Πανναξιακός του Μανωλά, το χειροκρότημα το Φιλώτι

Νάξος – Καιρικές Συνθήκες: Δεύτερη σερί χρονιά χωρίς ίχνος βροχόπτωσης ο Οκτώβριος

Το ...χειρότερο ξεκίνημα υδρολογικού έτους από το 2018 για τη Νάξο - Αλλάζει ο Νοέμβριος; Η εικόνα των στοιχείων μέσα από τους .. αριθμούς

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Με βολή σε “νεκρό” χρόνο του Στογιάνοβιτς, νίκη (61-60) επί του Παλαιού Φαλήρου

Επιστροφή στις νίκες για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia - Επικράτησε 61-60 του Παλαιού Φαλήρου (2-3 ρεκόρ) και αντιμετωπίζει την επόμενη αγωνιστική τον Πανελευσινιακό

Νάξος – Μέλανες: Για πρώτη φορά έχουμε τη διοργάνωση “Γιορτή Λαδιού”

Πότε και που θα διοργανωθεί η γιορτή λαδιού στη Νάξο

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στην Ιο

Η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή ενώ στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι

Αμοργός – 3ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς: Συμπεράσματα και εδραίωση συνεργασιών (Photos)

Ολοκληρώθηκε το 3ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» στην Αμοργό - Συμπεράσματα (photos)

Π. Πολυκρέτης: Ναξιώτης επιστήμονας μίλησε στην Βουλή της Ιαπωνίας (video)

Τι είπε ο Παναγής Πολυκρέτης - διδάκτορας δομικής βιολογίας- από τη Βουλή της Ιαπωνίας; (video)