Πέμπτη, 12 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΑιγαίο: Χάθηκαν τα μελτέμια, νέα δεδομένα για το καλοκαίρι...

Αιγαίο: Χάθηκαν τα μελτέμια, νέα δεδομένα για το καλοκαίρι…

|

Εχοντας μόλις οκτώ ημέρες μελτέμια τον Ιούλιο η κατάσταση στο Αιγαίο αλλάζει δραματικά…  Ποιες αλλαγές έχουμε με βάση τα στατιστικά στοιχεία των προηγούμενων ετών για το φετινό καλοκαίρι 

Οπως κι εάν το δει κανείς ήταν ένα παράξενο καλοκαίρι…  Και από τον κανόνα αυτόν δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση η Νάξος…  Και αυτό δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή μας επηρεάζει όλους… Για πρώτη φορά μετά από πολλλά χρόνια το υδρολογικό έτος στη Νάξο τελείωσε οριακά πάνω από τα 200 χιλιοστά νερού (με 211 έγραψε το 4ο χειρότερο ρεκόρ από το 1965), δεν είχε πολύ ζέστη (η υψηλότερη θερμοκρασία κατααγράφθηκε στους +34 βαθμούς τον Ιούνιο και μιλάμε για τη Χώρα Νάξου που είναι επίπεδο θαλάσσης), είχε περισσότερες φορές από τα προηγούμενα χρόνια (φέτος έβρεξε και τον Αύγουστο, σπάζοντας μία σχεδόν πενταετία χωρίς βροχή όλο το καλοκαίρι), είχε ζεστές θάλασσες αλλά δεν είχε μελτέμια (σπάνια η ένταση του ανέμου ξεπέρασε τους 60 κόμβους) και το πιο εντυπωσιακό; Πολλούς κεραυνούς αλλά χωρίς βροχή… Για 3η σερί χρονιά στη Νάξο είχαμε πτώση κάτω από το μο βροχόπτωσης… Από το 1965 ο μο είναι στα 360 χιλιοστά κι όμως την τελευταία τριετία δεν μπορούμε να πιάσουμε έστω και τα 300 χιλιοστά… 

Ομως, αυτό που εντυπωσίασε περισσότερο ήταν η απουσία των μελτεμιών. Οπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα meteo.gr (πήραν ως βάση δεδομένων την Τήνο καθότι βρίσκεται σε ένα από τα πιο …καυτά σημεία του καλοκαιριού όσον αφορά τα μελτέμια)  “στο σύνολο των 62 ημερών της χρονικής περιόδου 1ης Ιουλίου ως 31 Αυγούστου, τα  δέκα τελευταία έτη ο αριθμός των ημερών με ισχυρούς βόρειους ανέμους κυμαινόταν από 20 ημέρες (το 2014), ως 47 ημέρες (το 2016). Το 2018 ήταν  μια χρονιά στην οποία 32 συνολικά ημέρες οι ριπές του ανέμου ξεπέρασαν το όριο των 50 km/h στην Τήνο. Αυτό οφείλεται κυρίως στον πολύ μικρό αριθμό ημερών με μελτέμια τον Ιούλιο του 2018, μόνο 8 ημέρες, η μικρότερη τιμή για τον μήνα Ιούλιο της τελευταίας δεκαετίας. Η ημέρα με τη μεγαλύτερη ριπή που έχει καταγραφεί στον συγκεκριμένο σταθμό: 79 km/h στις 21/08/2010″.

Και στη συνέχεια παρουσίασαν (Κ. Λαγουβάρδος-Β. Κοτρώνη) τα επτά …κακά, τις αλλαγές δηλαδή που είδαμε το φετινό καλοκαίρι…   

  • Λίγα μελτέμια τον Ιούλιο-πολύ αυξημένα τον Αύγουστο: Εντυπωσιακά χαμηλός ήταν ο αριθμός ημερών με ισχυρούς βόρειους άνεμους στο Αιγαίο τον Ιούλιο, με μόνο 8 ημέρες , ο μικρότερος αριθμός ημερών τα τελευταία 10 χρόνια. Αντιθέτως ο Αύγουστος του 2018 ήταν μήνας με μεγάλη συχνότητα ισχυρών βόρειων ανέμων με 24 ημέρες.
  • Θερμότερες θάλασσες στο Αιγαίο: λόγω της απουσίας μελτεμιών τον Ιούλιο, η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας στο Αιγαίο Πέλαγος ήταν υψηλότερη κατά 2.5°C από αυτή του Ιονίου Πελάγους, ενώ συνήθως συμβαίνει το αντίθετο.
  • Οι ισχυρότεροι άνεμοι του καλοκαιριού σημειώθηκαν στις 23 Ιουλίου, την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς το Μάτι Αττικής. Οι ριπές των δυτικών ανέμων έφθασαν τα 123 km/h στην Πάρνηθα (η μεγαλύτερη ριπή που σημειώθηκε το καλοκαίρι του 2018 σε όλη την Ελλάδα) και ξεπέρασαν τα 100 km/h στον Ισθμό Κορίνθου, στο Καπαρέλι Βοιωτίας και στην Παξιμάδα Καρύστου.  Σε αρκετούς σταθμούς της Αττικής οι ριπές του ανέμου την ημέρα αυτή ήταν οι ισχυρότερες της τελευταίας οκταετίας.
  • Απουσία περιόδων υψηλών θερμοκρασιών: Το πρώτο σύντομο θερμό επεισόδιο συνέβη το διήμερο 16-17 Ιουλίου και συγκεκριμένα στις 17 Ιουλίου η θερμοκρασία έφτασε και ξεπέρασε τους 40 βαθμούς σε περιοχές της Ανατολικής Στερεάς (Αυλίδα Βοιωτίας και Θεολόγος Φθιώτιδας). Το δεύτερο και τελευταίο θερμό επεισόδιο του καλοκαιριού συνέβη λίγες ημέρες μετά, το διήμερο 22-23 Ιουλίου, οπότε στις 23 Ιουλίου η μέγιστη θερμοκρασία στο Κρανίδι έφτασε στους 42.1 βαθμούς (η υψηλότερη θερμοκρασία του καλοκαιριού σε όλη την Ελλάδα) και στη Μονεμβάσια στους 40.7 βαθμούς.
  • H θερμοκρασία δεν έφτασε τους 40 °C στην Αττική: Σημειώνεται ότι το καλοκαίρι του 2018 η θερμοκρασία στην Αττική δεν ξεπέρασε τους 40 βαθμούς σε κανέναν από τους σταθμούς του ΕΑΑ/meteo.gr, γεγονός που συνέβη πρώτη φορά μετά το 2007 οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία του δικτύου στην Αττική. Η υψηλότερη θερμοκρασία στην Αττική το καλοκαίρι σημειώθηκε στη Ραφήνα, στις 23 Ιουλίου, φθάνοντας στους 39 βαθμούς, λόγω των θυελλωδών καταβατών ανέμων την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς.
  • Πολλές βροχές σε μεγάλο μέρος της χώρας: Οι βροχές σε πολλές περιοχές έφτασαν σε ύψη ρεκόρ για την καλοκαιρινή περίοδο. Ενδεικτικά αναφέρουμε για τον Ιούνιο τα 249 χιλιοστά μηνιαίου ύψους βροχής στη Ζαγορά Πηλίου, τα 198 χιλιοστά στην Κασσάνδρεια Χαλκιδικής και τα 122 χιλιοστά στην Πεντέλη. Για τον Ιούλιο αξιοσημείωτα ήταν τα 229 χιλιοστά βροχής στα Βριλήσια Αττικής, τα 170 χιλιοστά στη Ξάνθη και τα 112 χιλιοστά στις Σέρρες. Για τον Αύγουστο επίσης αξιοσημείωτα ήταν τα 176 χιλιοστά μηνιαίου ύψους βροχής στη Νάουσα, τα 100 χιλιοστά στη Σκόπελο, τα 98 στη Λαμία και τα 83 χιλιοστά στα Χανιά. Σημειώνουμε ότι η μέγιστη ημερήσια βροχή του καλοκαιριού σημειώθηκε στη Νάουσα στις 27 Αυγούστου με 149 χιλιοστά βροχής.
  • Πολύ έντονη κεραυνική δραστηριότητα: Σύμφωνα με τις καταγραφές του συστήματος ΖΕΥΣ του ΕΑΑ/meteo.gr η κεραυνική δραστηριότητα τον Ιούλιο του 2018 ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 14 ετών, με 103.000 κεραυνούς στη χώρα.

 Η φωτογραφία είναι της Κατερίνας ν. Κοττάκη 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

NaxosPress: Συμμετοχή στην σημερινή (12/06) πανελλαδική απεργία των δημοσιογράφων

Το NaxosPress συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΠΟΕΣΥ για αξιοπρεπείς μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις και θεσμική προστασία στον δημοσιογραφικό κλάδο.

Στοίχημα – Βραζιλία: Η έδρα έχει το πρώτο λόγο

Η πρόταση της ημέρας.. Μπραγκαντίνο - Μπαΐα: Στήριξη στην έδρα στο 2.05!

Δ. Αθανασούλης: “Δεν είναι απομάκρυνση, είναι προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς” (video)

Ο Δημήτρης Αθανασούλης ξεκαθαρίζει στο πλαίσιο συνέντευξής του ότι ένας Κούρος θα μεταφερθεί στο νέο μουσείο της Νάξου, στο πλαίσιο διεθνώς αναγνωρισμένων πρακτικών προστασίας των μνημείων

Στέλλα Κονιτοπούλου: «Έρωτα Αλήτη», μουσικές ρίζες και νέα ξεκινήματα (video)

Η αγαπημένη ερμηνεύτρια μιλάει στον Νίκο Σκορδιαλό για τον νέο της δίσκο, τη συνεργασία με τον Γιάννη Πάριο, την οικογένεια, τη Νάξο και τα πανηγύρια.

“7ο Food Experience Graviera Naxos”: Η καρδιά της γαστρονομίας χτυπά (και πάλι) στη Νάξο

Ένα μοναδικό τριήμερο γεύσεων και δημιουργίας, με πρωταγωνιστή τη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. και φόντο τα μαγευτικά τοπία του Αιγαίου.

«Όχι στη μεταφορά των Κούρων»: Ψήφισμα πολιτών για τη διατήρηση των αρχαϊκών αγαλμάτων στο Φλεριό Νάξου

Η Κατερίνα Γιαννακά ξεκίνησε διαδικτυακή καμπάνια κατά της απομάκρυνσης των Κούρων, με στόχο την παραμονή τους στον φυσικό και ιστορικό τους χώρο – Το ψήφισμα συγκεντρώνει υπογραφές και ενώνει φωνές.

Naxos Medical – Συνδυάστε πρόληψη και αισθητική: Ιατρείο Μαστού & Πλαστικής Χειρουργικής

Το Σάββατο 14 Ιουνίου στο Naxos Medical, δύο εξειδικευμένοι στρατιωτικοί ιατροί παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες για την υγεία και την εικόνα σας.

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος 2025: Η Αίγινα ξανά στην κορυφή, ποια νησιά των Κυκλάδων ξεχώρισαν

Οι Κυκλάδες και ο Αργοσαρωνικός κυριάρχησαν στις κρατήσεις του Ferryhopper – Στο προσκήνιο οι ταξιδιώτες Gen Z και οι τετράποδοι φίλοι τους

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Νάξος – “Emerald Azzurra”: Η πολυτέλεια “έδεσε” στο νησί των Κυκλάδων

Με 110 μέτρα μήκος και 50 πολυτελείς καμπίνες, το υπερσύγχρονο "Emerald Azzurra" πραγματοποιεί μία ακόμη επταήμερη κρουαζιέρα στο Αιγαίο και φέρνει τη Νάξο στο χάρτη των VIP προορισμών

Μια ιστορική βραδιά: Οι Κονιτοπουλαίοι επανενώνονται στο Άλσος Βεΐκου

Στις 22 Ιουλίου, η οικογένεια-σύμβολο της νησιώτικης μουσικής ανεβαίνει ξανά στη σκηνή, σε μια γιορτή της παράδοσης και των ριζών μας

«Το Γλέντι»… αλλιώς! ONIRAMA & Νίκος Οικονομίδης ενώνουν κόσμο, βιολί και καλοκαίρι (video)

Η πιο feel-good διασκευή του καλοκαιριού είναι εδώ: Νησιώτικο βιολί, ηλεκτρική ενέργεια και ρυθμός που δεν κάθεται ποτέ

Reddit – Νάξος: Στη δεύτερη θέση των πιο υποτιμημένων νησιών στον κόσμο

Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων εντυπωσιάζει τη διεθνή κοινότητα του Reddit με την αυθεντικότητα, την ηρεμία και την φυσική του ομορφιά

Τραγωδία στην Πάρο: Συνελήφθησαν οι γονείς βρέφους 5 μηνών που έχασε τη ζωή του

Υπόθεση θανάτου βρέφους συγκλονίζει την Πάρο – Σε εξέλιξη η έρευνα των Αρχών για τις συνθήκες του περιστατικού και τις ευθύνες των γονέων.

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας