Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΙστορίεςΑιγαίο: "Εφυγε" ο τελευταίος Ιερολοχίτης, ο Κωνσταντίνος Κόρκας

Αιγαίο: “Εφυγε” ο τελευταίος Ιερολοχίτης, ο Κωνσταντίνος Κόρκας

|

Ενας φίλος της Νάξου, ο Κωνσταντίνος Κόρκας σε ηλικία 101 ετών έφυγε από τη ζωή… Ηταν ο τελευταίος ιερολοχίτης… “Εφυγε” εκεί που το επιθυμούσε 

Στα 101 του, έφυγε ο τελευταίος Ιερολοχίτης Κωνσταντίνος Κόρκας χθε Κυριακή 29 Μαΐου ημέρα του ετήσιου μνημόσυνου για τις ψυχές των Πεσόντων υπέρ Πίστεως και Πατρίδος Ιερολοχιτών και Καταδρομέων.

Ο Κωνσταντίνος Κόρκας (σ.σ με ιδιαίτερη σχέση με τη Νάξο) πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, κατέθεσε στεφάνι για τους ήρωες Ιερολοχίτες και Καταδρομείς που έπεσαν στο καθήκον στο μνημείο των ΛΟΚ στο Καβούρι Αττικής. 

Έφυγε εκεί που θα το επιθυμούσε: στο Μνημείο των Πεσόντων Ιερολοχιτών Καταδρομέων στο Καβούρι, 

Λίγο μετά από την τελετή ο Στρατηγός Κόρκας, έκλεισε τα μάτια του… Η καρδιά του δεν άντεξε… 

Μηνύματα γεμάτα συγκίνηση από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

«Ένας μεγάλος Έλληνας έφυγε. Ο τελευταίος Ιερολοχίτης, ο Καταδρομέας στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας πέρασε στο πάνθεον των Ηρώων του Έθνους, αφού τίμησε τους πεσόντες συμπολεμιστές του». Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος για το θάνατο του Ιερολοχίτη στρατηγού Κωνσταντίνου Κόρκα

«Κρατώ μια φράση του, από το πρόσφατο ταξίδι μας στη Σύμη: «Το Αιγαίο είναι η καρδιά της Ελλάδος. Δεν κόβεται, δεν διχοτομείται». Αθάνατος!» υπογραμμίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος. 


 

«Αντίο Στρατηγέ, Μέντορα, φίλε, πατέρα, αδερφέ… εν όπλοις. Αντίο Μεγάλε Έλληνα. Άξιο τέκνο της Πατρίδος!». Αυτό τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος για το θάνατο του Ιερολοχίτη στρατηγού Κωνσταντίνου Κόρκα.

«Έφυγες στο Καβούρι, εκεί που μνημονεύσαμε μαζί και σήμερα όλους τους συμπολεμιστές σου! Σε ευχαριστώ για όλα! Θα ‘σαι πάντα ο Φάρος κι η Πυξίδα μας!» προσθέτει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

e.jpg

Ποιος ήταν ο τελευταίος ιερολοχίτης 

Ο Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Κόρκας του Αθανασίου γεννήθηκε στο χωριό Πουλίτσα Κορινθίας στις αρχές του 1921.

Εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) το 1940, και με τους συμμαθητές του πρωτοετείς και την Πολεμική Σημαία της Σχολής, τον Μάϊο του 1941 μετέβησαν στην Κρήτη και πολέμησαν τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές. Ακολούθως διέφυγε στη Μέση Ανατολή και συνέχισε τις σπουδές του στη ΣΣΕ, που δημιουργήθηκε εκεί, από την οποία και αποφοίτησε το 1943 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού (ΠΖ). Απεστρατεύθη το 1980 με το βαθμό του αντιστρατήγου και με τον τίτλο του «Επίτιμου Διοικητού της 1ης Στρατιάς».

Στη διάρκεια της 40ετούς σταδιορδρομίας του στον Ελληνικό Στρατό, υπηρέτησε ως αξιωματικός σε στρατηγεία του ΝΑΤΟ, ως Ακόλουθος Ενόπλων Δυνάμεων Βουκουρεστίου-Βουδαπέστης (1968-70), ως Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ (1977) και ως Γενικός Επιθεωρητής Στρατού (1979-80) διοίκησε

– Τον 14 Λόχο Ορεινών Καταδρομών (1947 – 49) – Τη Γ΄ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (1954 – 55) – Το 3ο Σύνταγμα Πεζικού «Ρίμινι» (1971 – 72) – Την ΧΙ (11η) Μεραρχία Πεζικού (1973 – 74) – Το Β΄ Σώμα Στρατού (1974-1976) – Το Δ΄ Σώμα Στρατού (1976), του οποίου υπήρξε ο πρώτος διοικητής. – Την 1η Στρατιά.

Ο στρατηγός Κόρκας συμμετείχε στις πολεμικές επιχειρήσεις της Κρήτης (1941), της Βορείου Αφρικής (1942-43), στων νησιών του Αιγαίου (ανάμεσά τους και στη Νάξο) και των Δωδεκανήσων (1943 – 45) και τέλος στις επιχειρήσεις του Εμφυλίου πολέμου (1947 – 49), όπου και τραυματίσθηκε δύο φορές.

Φοίτησε στις σχολές και κέντρα εκπαιδεύσεως του Όπλου του Πεζικού, στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών Μέσης Ανατολής, στις Σχολές Πεζικού Αγγλίας και ΗΠΑ, στη Σχολή Διοικήσεως και Επιτελών ΗΠΑ και στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου και στη Σχολή Εθνικής Αμύνης.

Για τις συμμετοχές του αυτές ο στρατηγός τιμήθηκε από την Πολιτεία

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής

Τουρισμός: Στους top 10 παγκόσμιους προορισμούς η Ελλάδα μετά την πανδημία

O Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) κατατάσσει κατατάσσει την Ελλάδα, στους κερδισμένους για τη μετά πανδημία περίοδο, ενώ η EBRD κάνει λόγο για χρονιά - ρεκόρ στον τουρισμό

Ελικόπτερο κατέπεσε στη θάλασσα στη βόρεια Εύβοια

Το στίγμα του χάθηκε από τα ραντάρ στη περιοχή της παραλίας Αχλάδι. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για ιδιωτικό ελικόπτερο Α-109, που είχε απογειωθεί από το Μαντούδι.

Μέδουσες: Αν και ανεγκέφαλες, μαθαίνουν γρήγορα

Οι επιστήμονες δεν εξεπλάγησαν που η μέδουσα της Καραϊβικής έχει την ικανότητα να μαθαίνει. Ωστόσο, έμειναν εμβρόντητοι με την ταχύτητα που το κάνει.

Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου: “Ουσιαστική ενίσχυση των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ”

Για διαχρονική απαξίωση του νοσοκομείου της Ρόδου κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι

Σέριφος: Ολοκληρώθηκε το 9ο Serifos Sunset Race

Μια μοναδική διοργάνωση στη Σέριφο, που τα είχε όλα

Σαντορίνη: Η ΔΕΥΑΘ για τις αιτήσεις σύνδεσης στο δίκτυο αποχέτευσης στο Μονόλιθο

Ολοκληρώθηκε το έργο για την Αποχέτευση στην περιοχή του Μονόλιθου στη Σαντορίνη

Προφυλακίστηκε ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος της Ίου

Προφυλακίστηκαν οι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ., σε Ίο και Αττική, που σε βάρος τους είχαν σχηματιστεί δικογραφίες για χρηματισμό και διακίνηση κοκαΐνης αντίστοιχα.

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Fast Ferries – Thunder: Τον Οκτώβριο σε νέο δρομολόγιο με επίκεντρο τη Νάξο (πίνακας)

Από την 1η Οκτωβρίου αλλάζει δρομολόγιο το ταχύπλοο Thunder της Fast Ferries (πίνακας)

Naxos Medical: Κάτι νέο έρχεται στη καθημερινότητα της Νάξου

Το Naxos Medical κι επίσημα ανοίγει τις πύλες του .. Εγκαίνια απόψε (23/09, 20:00) στη πόλη της Νάξου

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Πάρος – Travel+Leisure: Ιδανικός προορισμός για τον γαμήλιο τουρισμό

Προβολή της Πάρου ως γαμήλιου προορισμού από το Travel+Leisure

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος & Σχοινούσα: Πρωινή (27/09) δίωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τετάρτη (27/09) - Για πόση ώρα και σε ποιες περιοχές Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Σαντορίνη – Νοσοκομείο: Διαμαρτυρία κατοίκων, τι ζητούν

Πορεία διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών για τη σοβαρή υποστελέχωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή

ΕΑΣ Νάξου – Στ. Βαθρακοκοίλης: ” Ξεκινάω να διαθέτω τη ντομάτα μου στα 2 ευρώ (αντί στο 1,10)” (video)

Δ. Καπούνης και Στ. Βαθρακοκοίλης στο Mega: «Δεν βρίσκουμε ζωοτροφές, οι τιμές θα ανεβαίνουν και θα έχουμε προβλήματα!» (video)

Με κρίσιμα θέματα για τους νησιώτες στην Υποεπιτροπή της Βουλής ο Φ. Φόρτωμας (video)

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Φόρτωμας τόνισε την ανάγκη να ενταχθούν στα προς συζήτηση θέματα, κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ζωή των Κυκλαδιτών.

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

Excellenseas: Κολύμπησαν – για καλό σκοπό – από τη Νάξο στη Σχοινούσα (video)

Η παρέα της Pastra Cretonaxiosa κολύμπησε φέτος για τους σκοπούς του φορέα Excellenseas από τη Νάξο στην Σχοινούσα (video)