Πέμπτη, 7 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΑγιο Ορος: Εκοιμήθη ο Γέροντας Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης

Αγιο Ορος: Εκοιμήθη ο Γέροντας Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης

|

Εκοιμήθη τα ξημερώμα της Πέμπτης 9 Μαΐου 2019 ο προηγούμενος της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας, Γέροντας Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης –  Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί αύριο Παρασκευή 10 Μαϊου στην Ι.Μ. Ευαγγελισμού Ορμύλιας Χαλκιδικής 

Εφυγε από τη ζωή, τα ξημερώματα της Πέμπτης, μια από τις σπουδαιότερες εκκλησιαστικές μορφές των τελευταίων δεκαετιών, ο γέροντας Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης.

Τη θλίψη του για την κοίμηση του Αρχιμανδρίτου Γέροντος Αιμιλιανού, Προηγουμένου της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρα, εξέφρασε ο Διοικητής του Αγίου Όρους, Κωνσταντίνος Δήμτσας. «Ο αοίδιμος Γέροντας Αιμιλιανός υπήρξε εκ των μεγάλων συγχρόνων πνευματικών και χαρισματούχων μορφών του Αγίου Όρους, επισφραγίζοντας ανεξίτηλα τόσον την Αγιώνυμο Πολιτεία, την Ι. Μονή Σίμωνος Πέτρα και τα Μετόχια αυτής εντός και εκτός Ελλάδος και γενικότερα την σύγχρονη Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό»… 

Και όπως αναφέρει: «Γόνος (κατά κόσμον Αλέξανδρος Βαφείδης) ευλαβούς οικογένειας μικρασιατικής καταγωγής (σ.σ. γεννήθηκε στην Νίκαια το 1934), έφερε παιδιόθεν τον πόθο της μοναχικής κλήσεως και αφιερώσεως. Αφού εκάρη μοναχός (σ.σ. στις 9 Δεκεμβρίου του 1960 όταν και πήρε το όνομα Αιμιλιανός), κατέστη Ηγούμενος της Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Μεγάλου Μετεώρου (1961-1973), κατόπιν δε και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρα (1973-2000), την οποία ανέδειξε σε πνευματική κυψέλη και φυτώριο οικουμενικής εμβέλειας και ακτινοβολίας. Ως Αγιορείτης Καθηγούμενος υπήρξε σύγχρονος, αλλά και πνευματικός αδελφός Αγίων και μεγάλων μορφών του Όρους, όπως του Αγίου Παϊσίου και του οσιακής μνήμης Εφραίμ του Κατουνακιώτου, αλλά και πολλών άλλων.

Ευλαβής προς την Κυρά του Όρους Παναγία Θεοτόκο, ζηλωτής της ορθοδόξου πίστεως, μύστης της θεολογίας, μιμητής των αρχαίων Πατέρων, φιλόπονος, φιλακόλουθος, ασκητικός και ακριβός τηρητής των αγιορείτικων παραδόσεων και των μοναχικών ιδεωδών, κατέστη πρότυπο μοναχικής βιωτής, αφοσιώσεως και ιεραποστολής, αλλά και πνευματικός πατέρας πλήθους αμέτρητου πνευματικών τέκνων, μοναχών και λαϊκών, η δε φήμη αυτού εξαπλώθηκε σε όλη την ορθόδοξη οικουμένη. Κτίτωρ και αναστηλωτής Μετοχίων εντός και εκτός Ελλάδος υπήρξε σύγχρονος πρέσβης του Αγίου Όρους και του Αγιορείτικου Μοναχισμού εκ των διαπρεπεστάτων.

Ως νουνεχής και σοφός Αγιορείτης Καθηγούμενος συνέβαλε καίρια στα αγιορείτικα πράγματα και στη διευθέτηση πολλών ζητημάτων της Ιεράς Κοινότητος σε αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία με την Ελληνική Πολιτεία, ενώ και ανέλαβε και σημαντικές αποστολές εξ ονόματος του Αγίου Όρους».

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα iefimerida.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κρανίδι, ο βασιλικός καλοκαιρινός παράδεισος – Στον φακό του ολλανδικού τύπου το βασιλικό ζεύγος

Αντιδράσεις για τις παρατεταμένες διακοπές του βασιλιά και της βασίλισσας εκτός Ολλανδίας – «Μάθημα» από τους άλλους Ευρωπαίους μονάρχες ζητούν οι ειδικοί.

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Τέλος 3 ευρώ για ημερήσιους επισκέπτες στα νησιά: Μονόδρομος ή αδικία;

Η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου μελετά θεσμικό πλαίσιο για «τοπικό ανταποδοτικό τέλος» σε νησιωτικούς δήμους που σηκώνουν το βάρος του μαζικού τουρισμού χωρίς αντίστοιχη ενίσχυση υποδομών

Τέλος στις προμήθειες για αναλήψεις από ΑΤΜ από τις 11 Αυγούστου – Η νέα ρύθμιση από το Υπουργείο Οικονομικών

Από 11 Αυγούστου, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις χωρίς χρεώσεις από ελληνικές τράπεζες, ενώ θεσπίζεται πλαφόν 1,50€ για αναλήψεις από τρίτους παρόχους – Μέτρα για δίκαιες και διαφανείς χρεώσεις.

Δημόσια Παιδεία ή Εκπαιδευτικό Προϊόν; Οραματισμός και ανισότητες στο νέο τοπίο της εκπαίδευσης

Ο καθηγητής Μανώλης Κρητικός αναλύει τις διαχρονικές αστοχίες της εκπαιδευτικής πολιτικής, την προοπτική των μη κρατικών πανεπιστημίων και την ανάγκη δημιουργίας ενός Εθνικού Συστήματος Παιδείας

Νάξος – Θυρανοίξια στο Γλινάδο: Το παλαιό μοναστηριακό συγκρότημα (“Οι Αγιοι Σαράντα”) ζωντανεύει ξανά

Με βαθιά συγκίνηση και λαμπρότητα πραγματοποιούνται τα θυρανοίξια του αναστηλωμένου μοναστηριακού συγκροτήματος των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Γλινάδο Νάξου, το Σάββατο 9 Αυγούστου.

Koufonisia Classical Music Festival 2025: Πέντε χιλιετίες ελληνικού ήχου, 10 χρόνια μουσικής μνήμης (πρόγραμμα)

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων επιστρέφει με επετειακή διοργάνωση και κορυφώνεται με μια μοναδική συναυλία στην ιερή νήσο Κέρο.

Γεωργιάδης προς ΠΟΕΔΗΝ: «Φέτος τα λιγότερα κενά στα νησιά – Μη δυσφημείτε τη χώρα»

Αναλυτική απάντηση του Υπουργού Υγείας στις καταγγελίες για τις ελλείψεις προσωπικού σε 16 νησιά – Σύμβαση στη Νάξο, βελτιώσεις σε Κέρκυρα, Σαντορίνη, Μήλο.

Δανακός Νάξου – Ο ναός του Αγίου Ιωάννη «μίλησε» ξανά μετά από 1.200 χρόνια

Ένα εκκλησάκι του 8ου αιώνα ξαναζωντανεύει με τη βοήθεια των αρχαιολόγων, των κατοίκων και της πίστης – Έργο μνήμης, πολιτισμού και αντίστασης

ΕΠΑΛ Κυκλάδων – Πανελλαδικές 2025: 7 στους 10 απέτυχαν, ανισότητες και ελπίδες στα νησιά, το .. θαύμα της Αμοργού (πίνακες)

Με μόλις 29% επιτυχία, τα ΕΠΑΛ των Κυκλάδων δείχνουν τη σκληρή πραγματικότητα της επαγγελματικής εκπαίδευσης στα νησιά – Ποιες σχολικές μονάδες ξεχώρισαν, ποιοι έμειναν πίσω

«ΖΗΣΕ ΜΕ ΑΓΑΠΗ»: Καμπάνια κατά της βίας από το 1ο Γυμνάσιο Νάξου (video)

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στέλνει ισχυρό μήνυμα ευαισθητοποίησης με τη στήριξη μαθητών, εκπαιδευτικών και της τοπικής κοινωνίας. (video)

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις