Κυριακή, 4 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΑγγλία: Στο "Θέατρο των Ονείρων" the red rivalry is back

Αγγλία: Στο “Θέατρο των Ονείρων” the red rivalry is back

|

“Θέατρο των Ονείρων” στο Μάντσεστερ και απόψε (20/10, 18:30) η μάχη των …κόκκινων: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εναντίον Λίβερπουλ για την 9η αγωνιστική – Αναμέτρηση με βάση το γόητρο και την … επόμενη ημέρα. Μία διαφορετική προσέγγιση ενός αγώνα που είναι κάτι περισσότερο από μία ποδοσφαιρική αναμέτρηση 

«Κόκκινοι διάβολοι» και «Κόκκινοι» ακονίζουν τα ξίφη τους, σε μία ακόμη αναμέτρηση. Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια. Και από την αρχική απλή αντιπαλότητα πέρασε στο μύθο. Γιατί είναι πολλά αυτά που τους χωρίζουν. Όσο, όμως, και αν φαίνεται παράξενο, αρκετά είναι και αυτά που τους ενώνουν. Βλέπετε, θεωρούνται εκ των κορυφαίων ομάδων όχι μόνο στο Νησί αλλά σε όλο τον κόσμο. Εκατοντάδες εκατομμύρια φίλαθλοι ακολουθούν με ιερή προσήλωση τόσο τη Γιουνάιτεντ όσο και τη Λίβερπουλ.

Του Αλέξανδρου Αρβανιτά 

Ο αστικός μύθος λέει ότι στην εποχή της απόλυτης κυριαρχίας των «Μπέμπηδων», ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον, όταν έπαιρνε το πρόγραμμα της σεζόν στα χέρια του, το πρώτο πράγμα που κοίταζε ήταν πότε θα αντιμετωπίσει τη Λίβερπουλ. Μιλάμε για τα χρόνια που η ομάδα του Μερσεϊσάιντ είχε χάσει κάθε επαφή με τη διεκδίκηση τίτλων και είχε… κατασκηνώσει βαθμολογικά κάτω από την πέμπτη θέση. Αλλά τι σημασία έχει η βαθμολογική κατάταξη; Σε όποια κατάσταση και αν βρίσκονται οι δύο «μονομάχοι», το ντέρμπι είναι ντέρμπι. Η αίγλη παραμένει μεγάλη. Η κόντρα τους, ωστόσο, ακόμη μεγαλύτερη… Και αυτή δεν έχει μόνο τοπική, αγγλική και βρετανική διάσταση. Έχει αγγίξει όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Γιατί, είπαμε. Πολλά τα εκατομμύρια οπαδών των δύο συλλόγων. Και βέβαια, αυτή η δημοτικότητα εκτίναξε και τα έσοδά τους στα ύψη. Η πρώτη συνάντησή τους έγινε το 1895, όταν η Λίβερπουλ σημείωσε τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία των ντέρμπι με 7-1, στο «Άνφιλντ».

Ας δούμε κάποια στοιχεία που τους ενώνουν και κάνουν αυτούς τους αντιπάλους να μοιάζουν πάρα πολύ. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελούν στοιχεία αντιπαλότητας και κόντρας μέχρις εσχάτων. Γι’ αυτό, η αντιπαλότητα παραμένει έντονη και στις μέρες μας, χωρίς να έχει μειωθεί στο ελάχιστο. Το αντίθετο, μάλιστα, συμβαίνει με το πέρασμα των χρόνων. Σύμφωνα με έρευνα στη χώρα, οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ και της Λίβερπουλ στην ερώτηση «ποια ομάδα θεωρείτε πιο μισητή;» έδειξαν και οι δύο τον απέναντι. Φυσιολογικά πράγματα, «us usual».

gettyimages-1127017175.jpg

ΙΔΡΥΣΗ-ΤΙΤΛΟΙ

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ιδρύθηκε το 1878 και τα χρώματά της είναι το κόκκινο και το λευκό. Γήπεδό της είναι το «Ολντ Τράφορντ» ή αλλιώς «Θέατρο των Ονείρων». Κατά σύμπτωση, αυτό εγκαινιάστηκε το 1910, απέναντι στη Λίβερπουλ, με τους φιλοξενούμενους να επικρατούν 4-3 των γηπεδούχων. Οι «Κόκκινοι Διάβολοι» έχουν κατακτήσει 20 φορές το πρωτάθλημα, 12 το Κύπελλο, 5 το Λιγκ Καπ, 21 το Τσάριτι και Κομιούνιτι Σιλντ, 3 το Τσάμπιος Λιγκ, 1 το Κύπελλο Κυπελλούχων, 1 το Γιουρόπα, 1 το Σούπερ Καπ, 2 το Διηπειρωτικό Κύπελλο, 1 το Τογιότα Καπ και 1 το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Από την άλλη, η Λίβερπουλ ιδρύθηκε το 1892, όταν ο ιδιοκτήτης του γηπέδου του «Άνφιλντ», Τζον Χούντλινγκ, αποφάσισε τη δημιουργία ενός συλλόγου, γιατί η μέχρι τότε ομάδα της πόλης, Έβερτον, έφυγε από το γήπεδο, λόγω ασυμφωνίας στην προτεινόμενη αύξηση του ενοικίου. Χρώματά της το κόκκινο και γήπεδό της αυτό που έμεινε, μετά την ίδρυσή της, το θρυλικό «Άνφιλντ». Έχει κερδίσει 18 φορές το πρωτάθλημα, 7 το Κύπελλο, 8 το Λιγκ Καπ, 15 το Σούπερ Καπ Αγγλίας, 1 το Σούπερ Καπ, 6 το Τσάμπιος Λιγκ, 3 το Γιουρόπα Λιγκ και 4 το Σούπερ Καπ Ευρώπης.

ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ

Οι δύο πόλεις απέχουν μόλις 35 μίλια. Είπαμε ότι και δύο διαθέτουν λιμάνι. Προηγήθηκε αυτό του Λίβερπουλ και ακολούθησε μετά του Μάντσεστερ. Το δεύτερο ξεκίνησε ως κανάλι και εξελίχθηκε σε μεγάλο οικονομικό κέντρο. Το Μάντσεστερ υπήρξε η πρώτη πόλη του κόσμου που εισήλθε στην πορεία εκβιομηχάνισης. Υπήρξε η πρώτη πόλη σε παραγωγή υφασμάτων την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης. Περισσότερο από το 60% της παγκόσμιας παραγωγής βάμβακα επεξεργαζόταν εκεί. Στην πόλη επίσης άνοιξε ένας από τους πρώτους και ιστορικότερους σιδηροδρόμους της χώρας. Γι’ αυτό, ο σύλλογος ιδρύθηκε από εργάτες της εταιρίας σιδηροδρόμων του Λάνκσαϊρ και του Γιόρκσαϊρ. Από την άλλη, το Λίβερπουλ στήριξε και αυτό την ανάπτυξή του στο λιμάνι και τη βιομηχανία. Το λιμάνι, ειδικότερα, έπαιξε σοβαρό ρόλο στην οικονομική θέση της πόλης  Στην Αγγλία υπήρχε εκείνα τα χρόνια η ρήση «Manchester made and Liverpool trade» προκειμένου να αποτυπωθεί ο ρόλος των δύο πόλεων στην οικονομική άνθηση της χώρας. Το Λίβερπουλ θεωρείται η πόλη της μουσικής, της εργατικής τάξης και του ποδοσφαίρου. Οι Beatles την έκαναν γνωστή στα πέρατα της οικουμένης. Τραγουδήθηκαν από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Ανθρώπους όλων των ηπείρων, κάθε ηλικίας, θρησκείας και κοινωνικής προέλευσης. Τα εργατικά συνδικάτα υπήρξαν επίσης από τα πλέον ισχυρά παγκοσμίως και την περίοδο της «Σιδηράς Κυρίας» σήκωσαν το λάβαρο του αγώνα απέναντι στην πρωθυπουργό, Μάργκαρετ Θάτσερ, κυρίως για δύο λόγους: το κλείσιμο των ανθρακωρυχείων και την άρνηση να πληρώσουν τον κεφαλικό φόρο, γνωστότερο ως «Poll Tax». Για να είμαστε ακριβείς και οι δύο πόλεις διαθέτουν ομάδες που αποτελούν αντίπαλον δέος για τους πρωταγωνιστές. Το Μάντσεστερ τη Σίτι, το Λίβερπουλ την Έβερτον. Οι «Πολίτες» και οι «Εφοπλιστές». Κοινό τους γνώρισμα ότι καταλαμβάνουν το «μπλε» κομμάτι των πόλεων. Και βεβαίως, το «κόκκινο», το πιο λαϊκό, έχει παραχωρηθεί στους «Κόκκινους Διαβόλους» και τους «Κόκκινους». Για να το πούμε πιο συμβατικά, Σίτι και Έβερτον συσπειρώνουν τα πιο αστικά στρώματα, ενώ Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ τα πιο λαϊκά.

beatles-in-oasis.jpg

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ 

Διανύουμε πια την ακραία μορφή του καπιταλισμού. Την εποχή, δηλαδή, που το πάθος για τη φανέλα έχει αντικατασταθεί από τα παχυλά συμβόλαια. Που τα σύμβολα των ομάδων έχουν παραχωρήσει τη θέση τους στους χορηγούς και τα τηλεοπτικά. Που ο μικρόκοσμος των δύο πόλεων εκτείνεται και στις πέντε ηπείρους. Ωστόσο, η παράδοση και οι κοινωνικές αναφορές παραμένουν. Λιγότερο έντονες; Ασφαλώς. Αλλά περιλαμβάνονται στο dna των δύο πολύ δημοφιλών συλλόγων. Η Λίβερπουλ είναι ένα σωματείο το οποίο έχει τοποθετηθεί καθαρά με την Αριστερά και ό,τι αυτή σημαίνει στο επίπεδο της κοινωνικής αλλαγής. Ο άνθρωπος που έβαλε το σύλλογο στο κάδρο των μεγάλων ομάδων παγκοσμίως ήταν ο Μπίλι Σάνκλι. Τοποθετημένος στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο, δήλωνε: «Ο σοσιαλισμός δεν είναι πολιτική. Είναι τρόπος ζωής. Είναι η ανθρωπότητα. Πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος για να ζήσεις και να γίνεις πραγματικά επιτυχής είναι με συλλογική προσπάθεια, με όσους εργάζονται ο ένας για τον άλλον. Ο καθένας να βοηθά τον διπλανό του και στο τέλος της ημέρας όλοι να έχουν μερίδιο ανταμοιβών. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι το τραγούδι-ύμνος της ομάδας ”You ‘ll never walk alone” ενσωματώνει αυτές τις αντιλήψεις». Τη σκυτάλη συνέχισε να κρατά και ο σημερινός προπονητής της, Γερμανός Γιούργκεν Κλοπ: «Είμαι αριστερός. Αν πηγαίνω εγώ καλά, θέλω και οι άλλοι να πηγαίνουν καλά». Για να μη θεωρηθεί ότι αυτές είναι αντιλήψεις μόνο των στελεχών της ομάδας, αξίζει να τονιστεί ότι το Λίβερπουλ ήταν ανάμεσα στις δύο πόλεις (η άλλη ήταν η Γλασκώβη με τους οπαδούς της Σέλτικ) που οι άνθρωποί της βγήκαν στους δρόμους, πανηγυρίζοντας, όταν ανακοινώθηκε ο θάνατος της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Από την άλλη, το Μάντσεστερ υπήρξε η πρώτη πόλη του κόσμου που εισήλθε στην πορεία της εκβιομηχάνισης. Η γέννηση του καπιταλισμού, με την ταυτόχρονη ανάπτυξη της εργατικής τάξης, έλαβε χώρα στο Μάντσεστερ. Ο Φρίντριχ Ένγκελς έζησε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα εδώ, ετοιμάζοντας την ανάλυσή του, το 1844, στο έργο του «Η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία». Ως εκ τούτου, η πόλη είχε αναπτυγμένο το προλεταριακό στοιχείο. Και η εργατική τάξη συσπειρώθηκε στη Γιουνάιτεντ, παραχωρώντας στη Σίτι το πιο εύπορο τμήμα της μεγαλούπολης του αγγλικού Βορρά. Στην εποχή λοιπόν της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς, εννοείται ότι αυτά τα στοιχεία έχουν αλλοιωθεί, καθώς και οι δύο σύλλογοι αποτελούν πλέον από τα πλέον αναγνωρίσιμα brand name παγκοσμίως.

ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ

Πρώτη άνοιξε το χορό η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ποιος φίλαθλος του ποδοσφαίρου, άραγε, αγνοεί τη μεγάλη αεροπορική τραγωδία που ξεκλήρισε την οικογένειά της. Ήταν 6 Φεβρουαρίου 1958, όταν η ομάδα, έπειτα από την πρόκρισή της εις βάρος του Ερυθρού Αστέρα, επέστρεφε στην Αγγλία. Δεν επρόκειτο, όμως, να φτάσει ποτέ. Το αεροπλάνο έπεσε στο Μόναχο και 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ανάμεσά τους υπήρχαν 7 παίκτες του συλλόγου. Ο σερ Ματ Μπάσμπι, βαριά τραυματισμένος, θα αναλάβει να στήσει την επόμενη σεζόν (’58-’59) μια ανταγωνιστική ομάδα. Και δέκα χρόνια αργότερα, το 1968, θα κατακτήσει το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Η ομάδα αποτελούνταν από τους διασωθέντες Μπόμπι Τσάρλτον και Μπιλ Φόουκς, αλλά και το ανερχόμενο αστέρι του βρετανικού ποδοσφαίρου, Τζορτ Μπεστ. Οι νεαροί παίκτες απέκτησαν το προσωνύμιο «Μπέμπηδες», το οποίο ακολουθεί την ομάδα ακόμη και στις μέρες μας. Από την άλλη, η μοίρα της Λίβερπουλ κτύπησε την πόρτα της δύο φορές. Η πρώτη το 1985, στο «Χέιζελ» των Βρυξελλών, στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών απέναντι στη Γιουβέντους. Τα επεισόδια πριν από την έναρξη του αγώνα είχαν ως αποτέλεσμα να θρηνήσουμε 39 νεκρούς, στην πλειονότητά τους Ιταλούς. Η επόμενη τραγωδία ήταν αυτή του «Χίλσμπορο», όταν 96 οπαδοί της έχασαν τη ζωή τους και 766 συνολικά τραυματίστηκαν. Η δικαιοσύνη, όπως και στη χώρα μας, κινήθηκε με βήματα χελώνας, προκειμένου να βρεθούν οι ένοχοι και να υπάρξουν ποινές στους φέροντες ευθύνη για τη μεγάλη αυτή τραγωδία.

how-bill-shankly-was-treated-in-retirement-compared-to-alex-ferguson_5804c59c7fcc2.jpg

ΕΠΟΧΗ ΜΠΙΛ ΣΑΝΚΛΙ ΚΑΙ ΣΕΡ ΑΛΕΞ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Δύο πρόσωπα έχουν ταυτιστεί με τη σύγχρονη διαμόρφωση των συλλόγων. Για την ακρίβεια με την εκτόξευσή τους. Και οι δύο Σκοτσέζοι. Και οι δύο αγάπησαν το σύλλογό τους και αγαπήθηκαν με πάθος από τους ανθρώπους του. Γιατί και οι δύο προσέφεραν το είναι τους για τη γιγάντωση των δύο μεγαλύτερων ομάδων του Νησιού.

Ο Μπιλ Σάνκλι προσλήφθηκε στη Λίβερπουλ τον Δεκέμβριο του 1959. Παρέλαβε την ομάδα στο μέσο της βαθμολογίας της Β’ Κατηγορίας και άλλαξε τα πάντα. Τη σεζόν 1963-1964 κατέκτησε το πρωτάθλημα. Την αμέσως επόμενη περίοδο κερδίζει το Κύπελλο Αγγλίας, αφού πρώτα πραγματοποιεί εξαιρετική παρουσία στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του θεσμού, αλλά η πορεία της ανακόπηκε από τη μετέπειτα κάτοχο του τίτλου, ιταλική Ίντερ. Το 1966 κατακτά εκ νέου το πρωτάθλημα και φτάνει στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, αλλά χάνει το τρόπαιο από τη γερμανική Μπορούσια Ντόρτμουντ. Το 1972-1973 κατακτά ξανά το πρωτάθλημα και επιπλέον βάζει στην τροπαιοθήκη του συλλόγου τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο, με αντίπαλο την Μπορούσια Γκλάντμπαχ. Την επόμενη σεζόν κατακτά το Κύπελλο Αγγλίας και παραδίδει τα ηνία της ομάδας στο βοηθό του, Μπομπ Πέισλι, με τον οποίο η «κόκκινη αρμάδα» κατακτά τη κορυφή της Γηραιάς Ηπείρου. Από την άλλη, ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον προσλήφθηκε στη Γιουνάιτεντ τον Νοέμβριο του 1986 και έμεινε στον πάγκο των «Μπέμπηδων» 27 χρόνια, τα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον. Παρέλαβε μια ανυπόληπτη ομάδα, μακριά από τίτλους, με σοβαρά τραυματισμένο γόητρο. Παρέδωσε το σύλλογο το 2013, έχοντας κερδίσει 13 πρωταθλήματα στην Πρέμιερ Λιγκ, 5 Κύπελλα Αγγλίας, 2 Λιγκ Καπ, 7 Τσάριτι/Κομιούνιτι Σιλντ, 2 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 1 Διηπειρωτικό και 1 Σούπερ Καπ. Αναμφίβολα, υπήρξε η πιο εμβληματική φυσιογνωμία στην ιστορία του συλλόγου.    

Τελικά, αυτή η αντιπαράθεση των δύο γιγάντων αναδεικνύει την ιστορία της Βρετανίας. Όχι μόνο στο ποδοσφαιρικό πεδίο, αλλά και στο συναισθηματικό, το κοινωνικό, το πολιτικό, το πολιτιστικό. Γιατί ο βρετανικός και ο παγκόσμιος αθλητισμός έχουν πια άρρηκτα συνδεθεί με τα δύο αυτά σωματεία. Μάντσεστερ, Λίβερπουλ ή Λίβερπουλ, Μάντσεστερ. Με όποια σειρά και αν τις προτιμάτε, δεν αλλάζει στην πορεία των χρόνων και στην ιστορική εξέλιξη. Γιατί και οι δυο είναι τεράστιες, είναι ομάδες των πέντε ηπείρων και των επτά θαλασσών. Αποτελούν έργα τέχνης στο σύγχρονο αθλητικό γίγνεσθαι και ως τέτοιες αντιμετωπίζονται από εχθρούς και φίλους…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

To… αδελφάκι της Παρί Σεν Ζερμέν στην πρώτη κατηγορία!

Η Paris FC, η δεύτερη ομάδα του Παρισιού, εξασφάλισε την άνοδό του στη Ligue 1, μια διοργάνωση στην οποία είχε να συμμετάσχει από το 1979. Το παριζιάνικο ντέρμπι απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν είναι πλέον γεγονός.

Λεονάρντο ντα Βίντσι, o… “βολεψάκιας”

Ντα Βίντσι: Ο «βολεμένος» της Αναγέννησης που ζωγράφισε τη Μόνα Λίζα με πατρική σύσταση

Ανακαλύφθηκε η πόλη της γιαγιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ανακάλυψη στη Β. Μακεδονία σχετικά με την αρχαία πόλη της Λύγκου, γεννέτειρα της Ευρυδίκης της Α'

Γιάννης Βρούτσης: “Η παραμελημένη Νάξος μπαίνει στον αθλητικό χάρτη της χώρας” (video)

Το έργο χαρακτηρίζεται κομβικής σημασίας για την αθλητική κοινότητα της Νάξου, καθώς αναμένεται να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες των τοπικών αθλητικών σωματείων

«Να γίνουμε Κυκλαδοκεντρικοί»: Ο Δημήτρης Ρουσουνέλος για την τυροκομία και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά (video)

Ο συγγραφέας και «γευσιθήρας» μιλά για τη σημασία της συνεργασίας και της ανάδειξης της παραδοσιακής Κυκλαδίτικης τυροκομίας μέσω της UNESCO

Κέα – “Βρετανικός”: Από τo Μπέλφαστ στο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων Πειραιά

Αντικείμενα από το ναυάγιο του «Βρετανικού» θα ανελκυστούν με σκοπό να εκτεθούν στο υπό κατασκευήν ίδρυμα – Για πρώτη φορά θα γίνει επιχείρηση σε τέτοιο βάθος

Μήλος – Σαρακήνικο: Όταν η φύση διψά για Δικαιοσύνη

Η κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου σε έναν από τους πιο εμβληματικούς φυσικούς σχηματισμούς της Μήλου ξεσηκώνει αντιδράσεις, καταγγελίες και έναν αγώνα για να σωθεί ό,τι δεν έχει ακόμα χαθεί.

Καθολική Εκκλησία: Το πρώτο παγκάρι με POS είναι γεγονός στην Αθήνα (video)

Το ζήτησαν οι τουρίστες, το έκανε πράξη η Εκκλησία - Σε ποιο ναό τοποθετήθηκε (video)

Νάξος – Λαϊκή Συσπείρωση: Αντιδράσεις για το ΠΔ 129/2025, “Απαξιώνουν τις μικροϊδιοκτησίες στους οικισμούς”

Η Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου καταγγέλλει ότι με το νέο Προεδρικό Διάταγμα χιλιάδες ιδιοκτήτες μικρών οικοπέδων χάνουν το δικαίωμα δόμησης, οδηγώντας σε συγκέντρωση γης στα χέρια λίγων

Πανελλαδικές 2025: Πότε ξεκινούν και ποιο το πρόγραμμα με τα μαθήματα

Πανελλαδικές 2025: Η ημερομηνία που ξεκινούν και το πρόγραμμα με τα μαθήματα

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Blue Star Naxos: Ο Cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης μιλά για τη ζωή στη θάλασσα και τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (video)

Ο cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφοντας τη μοναξιά του ναυτικού και τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών. (video)

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Blue Star Ferries: Τροποποίηση δρομολογίων σε πλοία προς Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Με την ένταξη των ανέμων να αγγίζει και τα 9 μποφόρ έχουμε τροποποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά προς Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο

Μ. Καπίρης: Ως “Κλοπή” χαρακτηρίζει το ΠΔ που απαγορεύει την οικοδόμηση σε μικρούς οικισμούς

Σφοδρή αντίδραση από τον περιφερειακό Σύμβουλο Μιχάλη Καπίρη για το ΠΔ που "παγώνει" την οικοδόμηση σε οικόπεδα ακόμα και εντός νόμιμων οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων

Τάβλι – 11ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα: Ο Παναγιώτης “Βράχος” Σορώκος νέος πρωταθλητής!

Το κονκλάβιο στο Βατικανό μπορεί να περιμένει – στη Νάξο έχουμε νέο βασιλιά του τάβλι και το όνομά του γράφτηκε με ζάρια και μαεστρία!

Νάξος: Ο Προφήτης Ηλίας “ζητά βοήθεια” – Ένα μνημείο κινδυνεύει να σωπάσει

Ο ιστορικός ναός στην Παλιά Χώρα στέκει πληγωμένος από τον χρόνο και τη σιωπή, καθώς οι προσπάθειες αποκατάστασής του παραμένουν στάσιμες για πάνω από μία δεκαετία.

Golden Star Ferries: Ανεκτέλεστο και το απογευματινό δρομολόγιο του “Ανδρος Κουίν”

Στο λιμάνι της Ραφήνας θα παραμείνει σήμερα το "Ανδρος Κουίν" όπως ανακοίνωσε η Golden Star Ferries λόγω καιρικών συνθηκών