Σουηδοί επιστήμονες ανακοίνωσε ότι βρήκαν το αρχαιότερο δέντρο στην Ευρώπη, και δη στην Πίνδο, ένα πεύκο της οικογένειάς Pinus heldreichii (λευκόδερμη πεύκη) και το οποίο έχει ηλικία 1075 ετών
Μία ακόμη πρωτιά για την Ελλάδα. Και μάλιστα με θετικό πρόσημο από τη στιγμή που γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι διαθέτουμε το αρχαιότερο δέντρο στην Ευρώπη. Και μιλάμε για …ζωντανό δέντρο. Ο λόγος για τον «Άδωνις» ένα πεύκο που βρίσκεται στην οροσειρά της Πίνδου και σύμφωνα με τους επιστήμονες (Σουηδούς και Αμερικανούς) έχει διάρκεια ζωής 1075 ετών, δηλαδή έχει φυτρώσει το 940 μ.Χ. Σε μία εποχή δηλαδή όπου κορυφώνονταν η ιστορική δράση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στην Ελλάδα και την Βαλκανική χερσόνησο…
Ποιος είναι ο «Άδωνις»; Κοντά στα σύνορα με την Αλβανία, έχουμε ένα πεύκο που ανήκει στο είδος Pinus heldreichii (λευκόδερμη πεύκη), γνωστό και ως ρόμπολο. Το πεύκο βρέθηκε από μία διεθνή ερευνητική ομάδα, με μέλη επιστήμονες του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, του πανεπιστημίου του Μάιντς και του πανεπιστημίου της Αριζόνα στις ΗΠΑ. Η σχετική ανακοίνωση έγινε την περασμένη Παρασκευή, και οι επιστήμονες έδωσαν στο δέντρο όπως αναφέραμε το προσωνύμιο «Άδωνις». Μάλιστα ενδεχομένως να έχει και …παρέα αφού οι επιστήμονος πιστεύουν ότι στη συγκεκριμένη περιοχή της Πίνδου βρίσκονται τουλάχιστον δέκα ακόμη δέντρα που ζουν περισσότερο από 1.000 χρόνια.
Για τη χρονολόγηση του πεύκου, η ομάδα πήρε δείγμα από τον κορμό του, ο οποίος έχει διάμετρο περίπου ένα μέτρο. Έτσι, με δεδομένο πως κάθε χρόνος «ζωής» του πεύκου αντιστοιχεί και σε έναν δακτύλιο που έχει σχηματισθεί στον κορμό του, μπόρεσαν να προσδιορίσουν την «ηλικία» του.
Στο κόσμο
Ο «Άδωνις» μπορεί να είναι το αρχαιότερο ζωντανό δέντρο στη «Γηραιά Ήπειρο», όχι όμως και στον κόσμο. Ο τίτλος αυτός ανήκει σε ένα πεύκο 5.000 και πλέον ετών, το οποίο βρίσκεται στα Λευκά Όρη στην Καλιφόρνια. «Είναι εντυπωσιακό που αυτός ο μεγάλος και περίπλοκος οργανισμός κατάφερε να επιβιώσει για τόσα χρόνια σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον, και σε μία περιοχή με ανθρώπινη παρουσία εδώ και 3.000 έτη», σημειώνει ο δενδροχρονολόγος Πολ Κρούζικ, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και επικεφαλής της ομάδας.
Η συγκεκριμένη περιοχή κίνησε το ενδιαφέρον του Κρούζικ πριν από μερικά χρόνια, όταν διάβασε μία διδακτορική διατριβή για τα δέντρα που αυτή «φιλοξενεί». Σκοπός του δεν ήταν να βρει το αρχαιότερο δέντρο στην Ευρώπη, αλλά να χρησιμοποιήσει την τοπική χλωρίδα για να ανακαλύψει στοιχεία για την ιστορία της κλιματικής αλλαγής και άλλες περιβαλλοντικές αλλαγές που έλαβαν χώρα κατά το παρελθόν.
Επίσης, στην Ευρώπη υπάρχουν άλλα δέντρα τα οποία φαίνεται πως είναι αρχαιότερα από το πεύκο της Πίνδου. Ωστόσο, σε αντίθεση με τον «Άδωνι», στην περίπτωσή τους δεν υπάρχει η δυνατότητα να υπολογισθεί με ακρίβεια η «ηλικία» τους, επειδή ο κορμός τους έχει αλλοιωθεί με συνέπεια να μην μπορούν να μετρηθούν οι ετήσιοι δακτύλιοι ανάπτυξης. Έτσι, ο χρόνος «ζωής» τους έχει εκτιμηθεί με βάση το μέγεθος και τον θεωρητικό ρυθμό ανάπτυξης του είδους στο οποίο ανήκουν.
Οι επιστήμονες ελπίζουν πως το ρόμπολο και τα υπόλοιπα δέντρα της περιοχής θα τους βοηθήσουν να φέρουν στο «φως» σημαντικές λεπτομέρειες για το κλίμα που επικρατούσε στην περιοχή πριν από εκατοντάδες χρόνια.
Με πληροφορίες από την naftemporiki.gr