Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΖαμπόνι Νάξου… Η κυκλαδίτικη εκδοχή του προσούτο

Ζαμπόνι Νάξου… Η κυκλαδίτικη εκδοχή του προσούτο

|

Στην Νάξο και δη στην Ορεινή έχουμε ένα από τα ωραιότερα αλλαντικά στην Ελλάδα, το ζαμπόνι, το οποίο αποτελεί την Κυκλαδίτικη εκδοχή του προσούτο αλλά είναι για …λίγους και εκλεκτούς από τη στιγμή που δεν υπάρχει μαζική παραγωγή 

Οι Κυκλάδες έχουν δεκάδες ομορφιές… Και ποντάρουν ιδιαίτερα στα προϊόντα του πρωτογενή τομέα με τα κτηνοτροφικά να είναι σε πρώτο πλάνο. Μπορεί να γνωρίζουμε τα τυριά μέσα από τη σφραγίδα ΠΟΠ αλλά και τα αλλαντικά δεν πάνε πίσω. Μοναδικό τους μειονέκτημα; Το γεγονός ότι δεν έχουν σφραγίδα αναγνώρισης, αλλά πιστέψτε μας.. Όσοι τα έχουν δοκιμάσει, όχι μόνο γλύφουν τα δάκτυλά τους αλλά με χαρακτηριστική άνεση τα τοποθετούν στο τραπέζι τους… Από τα διάσημα αλλαντικά όπως το λιόκαφτο και τη περίφημη λούζα ή λούντζα της Μυκόνου ή τα καταπληκτικά λουκάνικα, όπου κάθε νησί προσφέρει και μία διαφορετική του εκδοχή. Συνοδεύουν δε εξαιρετικά κρασί, μπύρα και ούζο, ενώ όταν προστεθούν σε κάποιο φαγητό απογειώνουν τη γεύση του,

Από τα πλέον ιδιαίτερα όμως αλλαντικά όχι μόνο των Κυκλάδων αλλά σε όλη την Ελλάδα δεν είναι άλλο από το ζαμπόνι Νάξου. Προϊόν που απαντιέται μεν σ’ όλο το Αιγαίο, αποτελείται από ένα ολόκληρο χοιρινό μπούτι, χοίρου 75-100 κιλών, θυμίζει προσούτο, ωστόσο η γεύση του είναι πιο πικάντικη και σίγουρα πιο αλμυρή, αφού το “στέγνωμα” γίνεται μέσα σε αλάτι. Η ιδιαιτερότητά του οφείλεται μάλλον στην Ενετοκρατία, (η ομοιότητα με το προσούτο το υποστηρίζει) από την εποχή του 15ου αιώνα

Στην Απείρανθο ισχυρίζονται ότι για να πετύχει το ζαμπόνι πρέπει όταν σφαγιαστεί το ζώο να φυσάει βοριάς – γι’ αυτό τα χοιροσφάγια στις Κυκλάδες γίνονται Νοέμβρη μήνα – , έτσι ώστε να μπορέσει να στεγνώσει σωστά (το ίδιο ισχυρίζονται και στη Μύκονο για τη λούζα, το ξαδελφάκι του ζαμπονιού).

Για να γίνει το ζαμπόνι, αφού αφήσουν πατικωμένο με μια βαριά πέτρα το μπούτι ένα 24ωρο, ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά, αλείφουν πολύ καλά το μέρος από το μπούτι του χοιρινού που δεν καλύπτεται με δέρμα – ή αλλιώς το καθαρό κρέας – με μείγμα μπαχαρικών, το οποίο περιλαμβάνει αλάτι, πιπέρι, κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο και μπαχάρι και στη συνέχεια βάζουν το μπούτι σε μία κασέλα και το καλύπτουν ολόκληρο με χοντρό αλάτι. Το ζαμπόνι αφήνεται μέσα στο αλάτι 3-6 μήνες (ανάλογα με το μέγεθος που έχει το μπούτι), μέχρι να στεγνώσει καλά. Τότε το πλένουν με νερό και ξίδι και αφού στεγνώσει το κόβουν σε λεπτές φέτες, οι οποίες διατηρούνται στο ψυγείο ανάμεσα σε λαδόκολλες.

Δυστυχώς το ζαμπόνι Νάξου δεν παράγεται συστηματικά κι ούτε έχει δημιουργηθεί φάκελος για την διεκδίκηση του χαρακτηρισμού του ως ΠΟΠ προϊόν. Κάποιοι ελάχιστοι χασάπηδες το παράγουν για τις τοπικές ανάγκες.

Θα το βρει κανείς στο μπακάλικο Επίλεκτο στην Απείρανθο, αλλά και στα εξαιρετικά σάντουιτς του Ραντεβού των αδελφών Παπαδόπουλου στη Νάξο που το συνοδεύουν με την Ναξιώτικη γραβιέρα.

Τρώγεται σε λεπτές φέτες όπως το προσούτο και όταν το δοκιμάσεις και το απολαύσεις, δεν μπορείς παρά να αναρωτηθείς τι κρίμα που δεν έχει βρει τη θέση του στο πάνθεον των ελληνικών αλλαντικών.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα greekgastronomyguide.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Β. Κικίλιας: «Οι ψαράδες έχουν τον απόλυτο σεβασμό μου»

Δέσμευση του Υπουργού Ναυτιλίας για ουσιαστικό διάλογο με τις ενώσεις αλιέων και στήριξη των δικαιωμάτων τους, με ταυτόχρονη προστασία των θαλασσών και του φυσικού πλούτου.

Νάξος – Σύλλογος Φιλωτιτών: Αποχαιρετισμός στη γιατρό Κυριακή Σωφρονιάδου

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών τιμά τη γυναίκα που υπήρξε πρωτεργάτης της αιμοδοσίας στις Κυκλάδες και άφησε ανεξίτηλη παρακαταθήκη προσφοράς

Νάξος: Σφοδρή επίθεση Χατζηανδρέου για το «φιάσκο Dolce», 120.000€ χωρίς κανέναν βρεφονηπιακό σταθμό

Η «Δύναμη Αλλαγής» καταγγέλλει κακοδιαχείριση και ζητά διερεύνηση ευθυνών – «Οι πολίτες πληρώνουν τα λάθη της Δημοτικής Αρχής»

Νάξος: Ο Σύλλογος «Κούρος ο Έλληνας» στηρίζει τα παιδιά με σχολικά είδη

Κανένα παιδί δεν πρέπει να στερηθεί τα απαραίτητα – Πρωτοβουλία αγάπης και διακριτικής στήριξης από τον Σύλλογο Μελάνων.

Επιμελητήριο Κυκλάδων: «Χάθηκε μια ευκαιρία για τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια» (πίνακες)

Παρά το ολοκληρωμένο σχέδιο που καταρτίστηκε με τη συνεργασία δημάρχων και φορέων, το Σ.Α.Σ. αποφάσισε τη διατήρηση του παλαιού καθεστώτος – Τι ζητά τώρα το Επιμελητήριο.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

6 Σεπτεμβρίου: Η Νάξος συμμετέχει στο πανελλαδικό κάλεσμα για Δικαιοσύνη στα Τέμπη

Η Μαρία Καρυστιανού καλεί πολίτες σε συγκεντρώσεις – Συμμετοχές και στις Κυκλάδες

Κυκλάδες: Αποχαιρετισμός στη γιατρό Κυριακή Σωφρονιάδου, τη ψυχή της αιμοδοσίας στη νησιωτική Ελλάδα

Η «ψυχή» της αιμοδοσίας στη νησιωτική Ελλάδα - Πότε και που θα πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία

Σαντορίνη: Το Wanderlust Travel Magazine ανακαλύπτει την αυθεντική ψυχή του νησιού

Το κορυφαίο βρετανικό ταξιδιωτικό περιοδικό φιλοξενήθηκε από τις 24 έως 28 Αυγούστου στη Σαντορίνη, με επίκεντρο τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και την αυθεντικότητα.

Αμοργός: Νέα παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας, σημαντική ενίσχυση για τις οικογένειες του νησιού

Η Δήμητρα Καλλιτσούνακη αναλαμβάνει καθήκοντα Επιμελητή Β΄ με τριετή σύμβαση, καλύπτοντας ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Νάξος – «Αξιώτισσα»: Η απάντηση των ιδιοκτητών μετά το περιστατικό με Βρετανούς πελάτες και την … στόχευση της Κυβέρνησης

Οι ιδιοκτήτες της γνωστής ταβέρνας στη Νάξο καταγγέλλουν οργανωμένη συκοφαντική εκστρατεία και δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την αξιοπρέπειά τους.

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.