Τρίτη, 4 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΒέφα Αλεξιάδου: Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη...

Βέφα Αλεξιάδου: Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα της τηλεόρασης

|

Σε ηλικία 91 ετών, πέθανε η Βέφα Αλεξιάδου. Η αγαπημένη μαγείρισσα, σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Η Βέφα Αλεξιάδου είχε εγκατασταθεί μόνιμα στη Χαλκιδική. Μάλιστα, είχε αποκαλύψει σε παλιότερη συνέντευξή της πως το σπίτι που κατοικούσε τα τελευταία χρόνια είναι ό,τι απέμεινε από όλη την περιουσία της, την οποία ξόδεψε στα νοσοκομεία με τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

Ποια ήταν η Βέφα Αλεξιάδου
Η Βέφα Αλεξιάδου γεννήθηκε στο Βόλο στις 19 Μαρτίου το 1933. Ο παππούς της, Χαρίλαος Βούλγαρης ή Μακεδόνας γεννήθηκε στο Μούρεσι του Πηλίου το 1880. Πήρε την επωνυμία «Μακεδόνας» γιατί πολέμησε στους Μακεδονικούς Αγώνες (1904 – 1908) εναντίον των Βουλγάρων.

Ο πατέρας της Οδυσσέας Βούλγαρης γεννήθηκε στον Κισσό Πηλίου το 1900. Το επάγγελμά του ήταν επιπλοποιός και παράλληλα ταλαντούχος οργανοποιός, άριστος τεχνίτης κατασκευής μουσικών οργάνων, όπως, μαντολίνα, κιθάρες και μπουζούκια.

Η μητέρα της Αγγελική Ιωαννίδου, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1910. Ήρθε στην Ελλάδα με το διωγμό του 1922 σε ηλικία 12 ετών. Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, τη Γενοβέφα (Βέφα) και τη Ζηνοβία (Βούλα). Ο πατέρας της πέθανε ξαφνικά από καρδιακό επεισόδιο 2 μέρες πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, σε ηλικία μόλις 40 ετών.

Η Βέφα Αλεξιάδου με την εξαδέλφη της Σοφία την μητέρα της Αγγελική και την μικρότερη αδελφή της Βούλα. Τελείωσε τη Β’ Δημοτικού στο Βόλο. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής συνέχισε το σχολείο στη Φλώρινα.

Το 1944, με την επιστροφή της οικογένειας στο Βόλο, η Βέφα συνέχισε τις σπουδές της στο Γυμνάσιο. Παράλληλα σπούδασε βιολί στο «Ωδείο Κόντη» από όπου πήρε δίπλωμα ανώτατων σπουδών.

Τελείωσε τις δύο τελευταίες τάξεις του Γυμνασίου στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετά την απόκτηση του πτυχίου της εργάσθηκε 13 χρόνια στην εταιρία Ν. Κράλλης, ως χημικός και αργότερα ως εμπορικός αντιπρόσωπος επιστημονικών οργάνων. Έγινε μέλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, παίρνοντας άδεια εμπορικού αντιπροσώπου.

Από το 1998 ήταν μέλος του I.A.C.P. (International Association Culinary Professionals – Διεθνής Ένωση Επαγγελματιών Γαστρονομίας). Ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του “Αρχέστρατου” Κέντρο για τη διάσωση και διάδοση των ελληνικών γαστρονομικών παραδόσεων.

Για 30 χρόνια συμμετείχε στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης και ήταν επίτιμος εκπρόσωπος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.) προβάλλοντας τα ελληνικά προϊόντα διεθνώς.

Στο Πανεπιστήμιο γνώρισε το σύζυγό της, Κωνσταντίνο Αλεξιάδη, με καταγωγή από το Σουφλί της Θράκης. Ο Κωνσταντίνος Αλεξιάδης ακολούθησε Πανεπιστημιακή καριέρα και έγινε Καθηγητής στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παντρεύτηκαν στις 17 Μαΐου 1959. Απέκτησαν δύο κόρες την εξαιρετική Αγγελική και την χαρισματική Αλεξία και δύο εγγονές τη Χαρά και την Βέφα.

Στις 6 Ιανουαρίου 2006 ο πολυαγαπημένος της σύζυγος Κώστας Αλεξιάδης έφυγε από τη ζωή. Τον ακολουθούν στην γειτονιά των αγγέλων μερικά χρόνια αργότερα, ξαφνικά, αναπάντεχα και πρόωρα, η μικρότερη κόρη τους Αλεξία Αλεξιάδου στις 28 Οκτωβρίου 2014 και η μεγαλύτερη κόρη τους Αγγελική Αλεξιάδου στις 10 Φεβρουρίου 2015. Τον Ιούνιο του 2015 ακολούθησε και η απώλεια της αγαπημένης της αδελφής Βούλας.

Το 1964 η Βέφα Αλεξιάδου μετακόμισε με το σύζυγό της και την 4 ετών κόρη τους Αγγελική, στην Αμερική. Έμειναν ένα χρόνο στο Madison Wisconsin, με αφορμή την υποτροφία του συζύγου της από το Ίδρυμα Fulbright.

Είκοσι χρόνια αργότερα, το 1984, ο σύζυγος της Κώστας Αλεξιάδης ταξιδεύει με Sabbatical στην Αμερική. Έτσι η Βέφα με την οικογένειά της βρίσκεται για άλλον ένα χρόνο εκεί. Συγκεκριμένα 6 μήνες στην Ν. Υόρκη και 6 μήνες στην Σαν Φρανσίσκο. Η Βέφα παρακολούθησε στο Πανεπιστήμιο Berkeley μαθήματα Διαιτολογίας, Υγιεινής των Τροφών, Σύγχρονης Μαγειρικής Τέχνης και σεμινάρια Διακόσμησης παρουσίασης και φωτογράφισης φαγητού. Επίσης σεμινάρια για ξένες κουζίνες, όπως Ινδική, Κινεζική και Μεξικάνικη.

Η έμφυτη αγάπη της για τη μαγειρική το ταλέντο η δεξιοτεχνία της στο να αυτοσχεδιάζει, να δημιουργεί πιάτα ξεχωριστά, την οδηγούσε πολλές ώρες στην κουζίνα. Τα πιάτα που έβγαιναν από τα χέρια της διέθεταν όχι μόνο υπέροχη γεύση αλλά κι εξαιρετική παρουσία! Η Βέφα Αλεξιάδου εκσυγχρόνισε την Ελληνική Κουζίνα, χρησιμοποιώντας μοντέρνες μεθόδους και συσκευές, διατηρώντας παράλληλα την παραδοσιακή γεύση.

To 1980 με παρότρυνση των φίλων της που γεύονταν και απολάμβαναν τα φαγητά της, ξεκίνησε τη συγγραφική και εκδοτική της καριέρα εκδίδοντας το πρώτο της βιβλίο Πρόσκληση σε Γεύμα με δικά της χρήματα και με τη βοήθεια του Δημήτρη Τσιριμώκου, εκδότη του περιοδικού Υγεία και Ομορφιά, του οποίου η Βέφα τότε ήταν συνεργάτης

Η μεγάλη επιτυχία του πρώτου της βιβλίου την ώθησε στη συγγραφή και έκδοση 3 ακόμη βιβλίων που καλύπτουν όλο το φάσμα των κοινωνικών εκδηλώσεων: Πρόσκληση σε Παιδικό Πάρτι, Πρόσκληση σε Τσάι και Πρόσκληση σε Κοκτέιλ, βιβλία που αγαπήθηκαν αμέσως από το Ελληνικό κοινό.

Η πορεία της στο χώρο των εκδόσεων συνεχίστηκε το 1988 με το βιβλίο Ελληνική Μαγειρική. Ένα χρόνο αργότερα ακολούθησε το βιβλίο Ελληνική Ζαχαροπλαστική.

Το 2004 με την ευκαιρία της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα κυκλοφόρησαν Tα Best της Ελληνικής Κουζίνας. Μικρά βιβλία με επιλεγμένες συνταγές από τις πλέον δημοφιλείς της Ελληνικής μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, προσιτά σε όλα τα βαλάντια και εύκολα μεταφερόμενα από έναν ταξιδιώτη. Μεταφράστηκαν σε 7 γλώσσες και η επιτυχία που σημείωσε η κυκλοφορία τους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν πρωτοφανής.

Τα χρόνια της στην τηλεόραση

Το 1990 και για 13 χρόνια η Βέφα Αλεξιάδου θέλοντας να μοιραστεί τις γνώσεις της με χιλιάδες συνανθρώπους που έχουν ενδιαφέρον και αγάπη για τη μαγειρική, ξεκίνησε τις τηλεοπτικές της εμφανίσεις από την καθημερινή εκπομπή του ΑΝΤ-1 Πρωινός Καφές, Μέσα από τις οποίες, επί σειρά ετών γαλούχησε τις Ελληνίδες νοικοκυρές στη σωστή χρήση και στο σωστό μέτρημα των προϊόντων, ώστε το αποτέλεσμα στο πιάτο να είναι όχι μόνο γευστικό αλλά παράλληλα και υγιεινό. 13 χρόνια στον ΑΝΤ-1 στην εκπομπή Πρωινός Καφές παρουσίαζε την στήλη της μαγειρικής χωρίς ποτέ να πληρωθεί για αυτό, πληρώνοντας ακόμη και τα έξοδα για την αγορά των υλικών των συνταγών που παρουσίαζε. Μέσω της δορυφορικής τηλεόρασης του ΑΝΤ-1 έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο και νοιώθει ευγνώμων για αυτό. Το 2003 ξεκινά στο MEGA τη δική της καθημερινή εκπομπή διάρκειας μιας ώρας με τίτλο “Tα Μυστικά της Βέφας” για 2 χρόνια.

Συνεχίζει με τον Πρωινό Καφέ στο κανάλι Alpha για 2 μήνες με σκοπό να στηριχθεί η εκπομπή, που μόλις είχε πάρει μεταγραφή από τον ΑΝΤ-1. Συνέχισε στον Alpha με την δική της σειρά εκπομπών “Στην Κουζίνα με την Βέφα” για ένα χρόνο, στο κανάλι ALTER με τις εκπομπές “Μαγειρεύοντας με την Βέφα” για δύο χρόνια, στο Blue Sky για δύο χρόνια και το 2009 στο Κυπριακό κανάλι Sigma TV “Μαγειρέματα με την Βέφα και την Αλεξία Αλεξιάδου”

Το 1993 μετά από απαίτηση του κόσμου που την παρότρυνε να φέρει στην Ελληνική αγορά όλα τα εργαλεία και σκεύη που επέλεγε και χρησιμοποιούσε στην κουζίνα της, ξεκίνησε με το σύστημα franchising τη λειτουργία της επιχείρησης Vefa’s House, μιας μεγάλης αλυσίδας από 26 καταστήματα, ειδών κουζίνας σε όλη τη χώρα. Η αγάπη και η ανταπόκριση του κόσμου έστεψε και αυτή την επιχειρηματική της ενέργεια με τεράστια επιτυχία.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα Protothema.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Το ελληνικό νησί που σχεδόν εξάλειψε την άνοια – Τι πίνουν οι κάτοικοί του;

Οι Ικαριώτες είναι μεγάλοι οπαδοί δύο ροφημάτων που μπορεί να τους βοηθούν να παραμείνουν σε εγρήγορση μέχρι τα βαθιά γεράματα

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Νέος κύκλος δωρεάν σεμιναρίων το Μάρτιο

Μέσα από το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα, το Επιμελητήριο Κυκλάδων στοχεύει να εξοπλίσει τα μέλη του με πολύτιμες γνώσεις και εργαλεία

Ποια Ελληνικά νησιά είναι στους 20 καλύτερους προορισμούς της Ευρώπης για το 2025

Πάνω από ένα εκατομμύριο ταξιδιώτες από 158 χώρες ψήφισαν για τον «Καλύτερο Ευρωπαϊκό Προορισμό για το 2025», που διενήργησε η πλατφόρμα για την προώθηση του τουρισμού στην Ευρώπη, European Best Destinations.

Δυτικές Κυκλάδες: Χωρίς πλοίο (“Αικατερίνη Π”) για δύο ημέρες λόγω τεχνικού προβλήματος

Ανεκτέλεστα θα παραμείνουν τα δρομολόγια του ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. το χρονικό διάστημα 4-5 Μαρτίου λόγω τεχνικού προβλήματος

Ενδοκυκλαδικά – “Αρτεμις”: Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, ανεκτέλεστο το σημερινό δρομολόγιο

Με την ένταση των ανέμων να ξεπερνάει και τα 100 χιλιόμετρα ανά ώρα (ριπές) ανεκτέλεστο το σημερινό δρομολόγιο του "Αρτεμις" εντός Κυκλάδων

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Δύο βιωματικά εργαστήρια έρχονται για γυναίκες

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Βιωματικά εργαστήρια για γυναίκες - Πότε και που θα γίνουν

Naxos Medical: Γιορτή της Γυναίκας (08/03) με προσφορές

Στη Νάξο γιορτάζουμε την γυναίκα και το ρόλο της στην κοινωνία... Οι προσφορές από το Naxos Medical

Κυκλάδες: Αυξήσεις της τάξης του +6% σημειώσαν οι αξίες των ακινήτων για το 2024

Με αυξήσεις στις αξίες των ακινήτων έκλεισε το 2024 – Πού κυμαίνονται οι τιμές πώλησης σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο και Νάξο

Πρόταση Ημέρας: Καλαμαράκια τηγανητά (χωρίς αλεύρι) με λαδολέμονο ντομάτας

Καλαμαράκια τηγανητά (χωρίς αλεύρι) με λαδολέμονο ντομάτας - Προσοχή στα μυστικά που διέπουν την συνταγή ...

Τέμπη : Ηχηρό μήνυμα από την πανέμορφη Ηρακλειά (photos)

Ούτε στην Ηρακλειά ξεχνούν - Και το Μήνυμα τους ηχηρό προς κάθε κατεύθυνση (Photos)

Εύη Νομικού – SANTORY: Οι μετρήσεις στην καλδέρα της Σαντορίνης θα εμπλουτίσουν τη βάση δεδομένων των Επιτροπών

Θα συνδυαστούν με τις μετρήσεις που θα γίνουν στο ενεργό υδροθερμικό πεδίο του Κολούμπου κ στη ΒΑ πλευρά της καλδερας της Σαντορίνης με ρομποτικό όχημα κ ειδικούς δειγματολήπτες τις επόμενες ημέρες

Εκτακτο: Black out στη πόλη της Νάξου

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η πόλη της Νάξου λόγω προβλήματος σε πυλώνα της ΔΕΗ κοντά στο Δημαρχείο

Απόκριες – Νάξος: “Πάρκινγκ” ο χώρος μπάσκετ δίπλα στο Δημαρχείο;

Μία εικόνα ... χίλιες λέξεις και αρκετές αντιδράσεις δημιουργήθηκαν από το γεγονός ότι δεκάδες αυτοκίνητα γέμισαν τον ανοιχτό χώρο μπάσκετ δίπλα από το Δημαρχείο

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” φεύγει, το “Hellenic HighSpeed” έρχεται

Για την ετήσια ακινησία του το “Άρτεμις” ξεκινάει στις 10 Μαρτίου – Στη θέση του το “HELLENIC HIGHSPEED”

Βαγγ. Κατσαράς: “Τα τελευταία χρόνια η Νάξος είναι στις πρώτες θέσεις που επιλέγουν να έρθουν για την Αποκριά” (video)

Ναξιώτικη αποκριά-Μια γιορτή γεμάτη μυσταγωγία και κέφι - Τι ανέφερε ο Βαγγέλης Κατσαράς σε εκπομπή της ΕΡΤ (video)

ΑΜΣ Φιλωτίου: Αγιοβασιλόπιττα αφιερωμένη σε Δημήτρη Ημελλο και Μαργαρίτα Οικονομοπούλου

Την Αγιοβασιλόπιττα του Α.Μ.Σ. Φιλωτίου ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος - Ποιοι έδωσαν το "παρών" (φωτογραφίες)

Κυκλάδες – Εφορεία Αρχαιοτήτων: “Stop” σε τουριστικά καταλύματα σε Νάξο και Κύθνο

Δύο μη εγκρίσεις αιτημάτων για τουριστικά καταλύματα σε Νάξο και Κύθνο και μία μετατροπή

Δονούσα – Express Skopelitis: Γιατί συνεχίζετε η συνεχιζόμενη διάκριση στα δρομολόγια σε βάρος του νησιού μας;

Επιχειρηματίες και κάτοικοι της Δονούσας ζητούν απαντήσεις στην συνεχιζόμενη διάκριση στα δρομολόγια του Express Skopelitis σε σχέση με τα άλλα νησιά των Μικρών Κυκλάδων;

Σαντορίνη – Αμοργός: Πρόταση Λέκκα να ανοίξουν τα σχολεία

Σαντορίνη: Πρόταση Λέκκα να ανοίξουν τα σχολεία - Ανάλογη πρόταση και για Αμοργό, Ιο και Ανάφη