Συνδυάζοντας πίστη στην παράδοση, επένδυση στη σύγχρονη τεχνολογία και ζωηρό ενδιαφέρον για την καινοτομία, οι παραγωγικές μονάδες διευρύνουν την γκάμα των προϊόντων τους, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα το κόστος της πιστοποίησής τους με βάση τις ειδικότερες κατηγορίες. Παράλληλα χρόνο με το χρόνο κοντά στις καταξιωμένες τυροκομικές επιχειρήσεις με ισχυρή παρουσία στον κλάδο της τυροκομίας, ξεφυτρώνουν νέες, μικρές, συστηματικές και ευέλικτες μονάδες με σαφές σημείο αναφοράς την ιδιοπαραγωγή της πρώτης ύλης ή τη συμπληρωματική παραλαβή κάποιων ποσοτήτων από τοπικούς παραγωγούς.
Πρόκειται για μια εξέλιξη, η οποία δεν είναι καινούργια και σταδιακά διευκολύνεται από την πρόοδο των τεχνολογιών, ενώ έρχεται να δώσει απάντηση στην όλο και εντονότερη καταναλωτική ζήτηση για τοπικά προϊόντα ταυτότητας, τα οποία αναδεικνύουν με όσο το δυνατόν γνησιότερο τρόπο ξεχασμένες παραδοσιακές συνταγές, κατοχυρώνοντας μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις σφραγίδα καινοτομίας.
Και όλη αυτή τη διεργασία έρχεται να υποστηρίξει η ισορροπία που δείχνει να οικοδοµείται χρόνο µε το χρόνο στην αγορά του πρόβειου γάλακτος, η οποία ευνοεί όλες τις πλευρές της αλυσίδας αξίας και διευκολύνει κατά κάποιο τρόπο τις επενδύσεις τόσο στην πρωτογενή παραγωγή όσο και στη µεταποίηση του προϊόντος. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα είναι φυσικό, η επιλογή των προτάσεων κορυφαίων ελληνικών τυριών του Top 50 για το 2025, της έκτης στη σειρά αντίστοιχης έκδοσης, να μην είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Εδράζεται ωστόσο σε αντικειμενικά κριτήρια, εξελίσσεται δυναμικά και διακρίνεται για τον ρεαλισμό της.
Οι Κυκλάδες και φέτος έχουν την τιμητική τους με πέντε τυριά. Δύο από τη Νάξο (Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ 12μηνη ωρίμανση από το Τυροκομείο Πιτταρά, Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό), ένα από την Κύθνο (Κρασοτύρι από την Κύθνιος Τυρός), ένα από την Πάρο (Σουρωτό από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό) και τέλος ένα από τη Μύκονο (Ανθότυρο Δουκέσα από το Τυροκομείο Μυκόνου)
Ακολουθεί η σχετική λίστα…
Με πληροφορίες από τη σελίδα tyrokomos.gr