Στην ημιορεινή Νάξο, περιτριγυρισμένο από ξερολιθιές και ελαιώνες, το τυροκομείο Πιτταράς συνεχίζει εδώ και τρεις γενιές να γράφει τη δική του ιστορία στην ελληνική τυροκομία. Εκεί, στις Μέλανες, η παράδοση συναντά την καινοτομία και γεννά γεύσεις που ξεπερνούν τα σύνορα.
Κορυφαίο παράδειγμα; Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. Πιτταρά, η οποία σύμφωνα με τον διεθνή οδηγό γεύσης Taste Atlas κατέκτησε την πρώτη θέση στα 100 καλύτερα τυριά του κόσμου από παστεριωμένο γάλα. Με περισσότερες από 30.000 αξιολογήσεις χρηστών, η διάκριση αυτή αποτελεί όχι μόνο επιβράβευση, αλλά και αναγνώριση της ελληνικής γαστρονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο ίδιος ο παραγωγός, μιλώντας με αυθεντικότητα και πάθος, εξηγεί:
«Τα τυριά αυτά είναι ο πολιτισμός μας και η τρέλα μας. Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία της επιλογής, γιατί κάθε νησιώτης τυροκόμος αγωνίζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Αυτή η βράβευση είναι για όλους μας, ένα σκαλοπάτι για να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη».
Οι διακρίσεις που έκαναν τη Νάξο πρωταγωνίστρια
Η κορυφή του Taste Atlas δεν ήρθε τυχαία. Τα τελευταία χρόνια, το τυροκομείο Πιτταράς έχει αποσπάσει δεκάδες βραβεία:
-
World Cheese Awards 2024
🥈 Ασημένιο για τη Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ
🥉 Μπρούτζινο για τη Γραβιέρα 12μηνης παλαίωσης -
Mediterranean Taste Awards 2024 – Λονδίνο
🏆 7 συνολικά βραβεία
🥇 Χρυσά για Κεφαλοτύρι, Ξινοτύρι και Μυζήθρα
🏅 Πλατινένιο για τη Γραβιέρα Νάξου (κανονική & 12μηνης ωρίμανσης) -
International Taste Institute 2024 – Superior Taste Awards
🌟 12 αστέρια για 6 προϊόντα
🌟🌟🌟 Ανάμεσά τους η Γραβιέρα 12μηνης παλαίωσης -
Excellent Taste Awards 2025
🏅 Πλατινένια διάκριση για τη Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ
Οι γεύσεις του Πιτταρά
Το τυροκομείο παράγει μια ευρεία γκάμα προϊόντων, που αποτυπώνουν την ψυχή της ναξιώτικης τυροκομίας:
-
Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. Πιτταρά: Βουτυρένια, γλυκιά, γεμάτη γεύση.
-
Γραβιέρα 12μηνης Ωρίμανσης: Έντονος χαρακτήρας, διεθνώς αναγνωρισμένος.
-
Κεφαλοτύρι Νάξου: Πικάντικο, με ιστορία αιώνων.
-
Ξινότυρο & Ξινομυζήθρα: Αυθεντικές κυκλαδίτικες γεύσεις.
-
Μυζήθρα Γλυκιά & Ανθότυρο: Ελαφριές επιλογές για γλυκά ή αλμυρά πιάτα.
-
Σαγανάκι Πιτταρά (σκέτο ή με γεύσεις): Μια μοντέρνα πρόταση που «παντρεύει» παράδοση και δημιουργία.
Περισσότερο από τυροκομείο – ένας ζωντανός θησαυρός
Το τυροκομείο Πιτταράς δεν είναι μόνο χώρος παραγωγής. Είναι μια ζωντανή γέφυρα ανάμεσα στην παράδοση και το μέλλον. Κάθε κομμάτι γραβιέρας κρύβει μέσα του τον ιδρώτα των τυροκόμων, τη φροντίδα των ντόπιων κτηνοτρόφων και το πλούσιο γάλα της ναξιώτικης γης.
Για τον ταξιδιώτη που αναζητά αυθεντικές εμπειρίες, μια επίσκεψη στο τυροκομείο είναι σαν ταξίδι στην ψυχή της Νάξου. Για τον γευσιγνώστη, είναι απόδειξη ότι η ελληνική τυροκομία μπορεί να σταθεί ισάξια δίπλα στις κορυφαίες κουζίνες του κόσμου.
#ΓραβιέραΝάξου #ΤυροκομείοΠιτταράς #TasteAtlas #WorldCheeseAwards #Νάξος #GreekCheese