Ποιο θρυλικό εστιατόριο των Κυκλάδων επιστρέφει ξανά στο προσκήνιο; Ποια deli προϊόντα ξεχώρισαν τη χρονιά που πέρασε ως τα καλύτερα βάσει ψηφοφορίας από μια επιτροπή ειδικών; Ποιοι είναι οι κυριότερο εκπρόσωποι των Κυκλάδων; Νάξος και Ανδρος σε πρωταγωνιστικό ρόλο μέσω τυροκομικών προϊόντων (βλ Τυροκομείο Πιτταρά στη Νάξο) ενώ στη Σαντορίνη η …επιστροφή του εστιατορίου “Κουκούμαβλου” προκαλεί γαστρονομικούς οργασμούς στους φίλους του καλού φαγητού.
Τα καλύτερα ελληνικά gourmet προϊόντα του 2023
Τα Athens Fine Food Awards (AFFA) 2023, από την ομάδα της έκθεσης ΕΞΠΟΤΡΟΦ, απονεμήθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε μια τελετή στο HotelBrain Academy. Η επιτροπή των AFFA, η οποία απαρτίζεται από καταξιωμένους επαγγελματίες στο είδος τους (Έλληνες chef με διάκριση Michelin, chef που ειδικεύονται στην υψηλή γαστρονομία με προσανατολισμό στην ελληνική κουζίνα, έμπειρους επαγγελματίες που χρησιμοποιούν ελληνικά προϊόντα και τα τεστάρουν καθημερινά στην πράξη, τροφοσυλλέκτες και καλλιεργητές βοτάνων, sommelier, F&B Managers κ.ά.), με πρόεδρο της τον γευσιγνώστη Χάρη Τζαννή, επέλεξε τα ελληνικά deli προϊόντα της χρονιάς: 25 προϊόντα που απέσπασαν τρία αστέρια και ξεχώρισαν για την ποιότητα, τη γεύση και την καινοτομία τους, αλλά και 92 προϊόντα που απέσπασαν από ένα έως τρία αστέρια.
Η λίστα των βασικών νικητών στα βραβεία AFFA 2023
Best affa 2023 – καλύτερο τρόφιμο platinum:
Αυγοτάραχο Gold Selection (Πασιόπουλος Ε. Ε)
AFFA DRY FOOD 2023 – Καλύτερο Ξηρό τρόφιμο
Gold: Χαρουπόμελο (Α&Ω Κιβωτός – Καρτσωνάκης Ευάγγελος)
Silver: Wild Baby Artichoke Hearts In Extra Virgin Olive Oil (FINE Foods Collection)
Bronze: Μέλι Βελανιδιάς (Μελισσοκομία Πατρικέλη)
AFFA FROZEN FOOD 2023 – Καλύτερο τρόφιμο Ψυγείου
Gold: Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π 12μηνης Ωρίμανσης (Τυροκομείο Πιτταρά – Πιτταράς Νικόλαος)
Silver: Κεφαλοτύρι Νάξου 12μηνης Ωρίμανσης (Τυροκομείο Πιτταρά – Πιτταράς Νικόλαος)
Bronze: Προσούτο Πρόβειο (Αλλαντοποιείο Αφοί Τριδήμα Άνδρος)
AFFA OLIVE OIL 2023 – Καλύτερο Ελαιόλαδο
Gold: Adelφοs (Αγροτικός Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Ζάκρου)
Silver: Zariphico Premium Evoo ( Zariphico – Κεκερίδης Κωνσταντίνος)
Bronze: Κορινθία Χωρα – Corinthia Land (Ε.Α.Σ. Κορινθίας Α.Ε.Σ. Α.Ε.)
AFFA SPIRITS & BEVERAGES 2023 – Καλύτερο Ποτό
Gold: Ammousa English I.P.A. (Ammousa – Ντάνος Γιώργος)
Silver: Hefebrand (Lost Lake Distillery)
Bronze: Τσίπουρο Ζαχαριά (Lost Lake Distillery)
AFFA INNOVATION 2023
Gold: Παγωτό Χαρούπι (Χαρούπι και Ελιά)
Silver: Hefebrand (Lost Lake Distillery)
Bronze: Noisette Butter (Milba Παραδοσιακό Βουτυροκομείο ΜΙΚΕ)
AFFA NEW COMER 2023
Gold: Μerlin london dry gin (Lazaris distillery & artisan sweets)
Silver: Προσούτο Πρόβειο (Αλλαντοποιείο Αφοί Τριδήμα Άνδρος)
Bronze: Μαρμελάδα Εσπεριδοειδών (Tο Koutalaki – Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος)
AFFA ORGANIC/FUNCTIONAL 2023
Gold: Pineapple Express (Rubisco)
Silver: Beef Bone Broth (Wishbone Food Ike)
Bronze: Βιολογικό Μέλι Πεύκο, Άνθη & Θυμάρι (Κτήμα Φούγκα)
AFFA PACKAGING DESIGN 2023
Gold: Greek Premium Heather Honey (Mouriki Greek Premium Honey Since 1960)
Silver: Royal Gold Reserve Caviar (Fine Foods Collection)
Bronze: Oyzo Matis 39% Vol. (Ποτοποιία Ματθαίου – Matis)
Info: Αναλυτικά οι βαθμολογίες και τα ονόματα όλων των νικητών στο affa.gr
Ο θρυλικός Κουκούμαβλος της Σαντορίνης επιστρέφει!
Ο αυτοδίδακτος Νίκος Πουλιάσης, με το εμβληματικό και πολυβραβευμένο εστιατόριο «Κουκούμαβλος», δημιούργησε ένα γαστρονομικό φαινόμενο που από το 1989 έγραψε ιστορία στη Σαντορίνη.
Τώρα, ο Κουκούμαβλος, μετά από χρόνια απουσίας επιστρέφει και ανοίγει τις πόρτες του σε νέο χώρο, μέσα στο πολυτελές ξενοδοχείο Katikies Chromata. Με μίνιμαλ σχεδιασμό που θα δίνει έμφαση φυσικά στην ακαταμάχητη, προνομιακή θέα που έχει το resort στην Καλντέρα, το νέο εστιατόριο θα υποδέχεται τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Ημεροβίγλι.
Ο Νίκος Πουλιάσης αποδέχτηκε την πρόταση του στενού φίλου του Έκτορα Μποτρίνι, ο οποίος, ως executive chef του Ομίλου Katikies, τον προσκάλεσε για να περάσουν μαζί, ενώνοντας τις δυνάμεις τους, σε άλλο λέβελ τη γαστρονομική σκηνή του νησιού, αναβαθμίζοντας τη Σαντορίνη σε top προορισμό του fine dining.
Το μενού θα βασίζεται, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στα καλύτερα υλικά από τη γη και τη θάλασσα της χώρας μας, δίνοντας έμφαση φυσικά στον πλούτο των Κυκλάδων και της Σαντορίνης.
Πληροφορίες μέσα από τη σελίδα katikies.com
Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα iefimerida.gr