Σάββατο, 28 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΤυρινή εβδομάδα με γραβιέρα Νάξου

Τυρινή εβδομάδα με γραβιέρα Νάξου

|

Διανύουμε την περίοδο του Τριωδίου όπου έχουμε δέκα εβδομάδες για να φτάσουμε στο Πάσχα και αυτή η εβδομάδα είναι της Τυροφάγου ή Τυρινής με κατάλυση στα γαλακτοκομικά προϊόντα 

Διανύουμε την έκτη εβδομάδα του Τριωδίου, έχουμε αφήσει πίσω μας την Τσικνοπέμπτη και οδεύουμε ολοταχώς προς την 3η Κυριακή της Αποκριάς, πριν από την Καθαρά Δευτέρα, όπου και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η περίοδος της Μεγάλης Σαρακοστής, δηλαδή της νηστείας των σαράντα ημερών που προηγείται του χριστιανικού Πάσχα. Το Τριώδιο περιλαμβάνει δέκα εβδομάδες – ξεκινά από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και φτάνει μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο – και κάθε μία εκ των εβδομάδων έχει κι ένα βασικό χαρακτηριστικό. Αυτή που μόλις ξεκίνησε είναι η εβδομάδα που φέρει την ονομασία της Τυροφάγου ή Τυρινής, οπότε όλες τις ημέρες γίνεται κατάλυση σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, του αυγού, των ψαριών και φυσικά του ελαιολάδου, απαγορεύεται όμως η κρεοφαγία. Οπότε είναι μία καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε τα ελληνικά τυριά, κάτι που γίνεται μέσα από το αφιέρωμα του περιοδικού Olive Magazine και βέβαια έχει άρωμα Νάξου με τη Γραβιέρα Νάξου της ΕΑΣ Νάξου αλλά και άρωμα Κυκλάδων με τη Κοπανιστή (σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων το βρίσκει κανείς) και το Σαν Μιχάλη της Σύρου….

Ας το διαβάζουμε…

«Κι ας είμαστε τρίτοι στον κόσμο στην παραγωγή Π.Ο.Π. τυριών πίσω από τους Ιταλούς και τους πρωτοπόρους Γάλλους. Στη συνείδησή μας η φέτα κερδίζει οποιαδήποτε καμαμπέρ, το Σαν Μιχάλη τα βάζει με την παρμεζάνα και η γραβιέρα Νάξου τους κοιτάει όλους αφ’ υψηλού! Εδώ έζησε ο Αριστέας, ο γιος του Απόλλωνα, στον οποίο χρεώνεται η πρώτη τυροκόμηση. Εδώ κυκλοφορούσε ο θεός Ερμής που τον θεωρούσαν προστάτη των βοσκών και τον αποκαλούσαν Τυρευτή. Κάπου εδώ κυκλοφορούσε και ο κύκλωπας Πολύφημος όπου σύμφωνα με τον Όμηρο ήταν μεγάλος τυροκόμος και έφτιαχνε ένα ξακουστό λευκό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα. Μας αρέσουν τα τυριά σε φέτες στην Ελλάδα. Τα αγαπάμε! Την περάσαμε τη φάση μας με τα ξενόφερτα τυριά αλλά κι αυτά χλόμιασαν λίγο όταν η ΕΑΣ Νάξου κυκλοφόρησε γραβιέρα σε μπαστούνι για να μπορείς να τη βάλεις στο τοστ σου. Όταν τα δικά μας κασέρια απέκτησαν ωραίες συσκευασίες, τα γκούντα και τα ένταμ προβληματίστηκαν κι όταν αρχίσαμε να βρίσκουμε εύκολα Κατίκι Δομοκού και ξινομυζήθρα, τα cottage μας φάνηκαν άνοστα.

Τι σημαίνει Π.Ο.Π.;

Στην Ευρώπη υπάρχει γενικά μια μεγάλη ποικιλία τυριών που παράγονται με ξεχωριστές μεθόδους και έχουν ιδιαίτερη γεύση και υφή σύμφωνα με την παράδοση κάθε τόπου. Έτσι, αποδεχόμενη τη διαφορετικότητα κάθε κράτους-μέλους στη διατροφή, η Ε.Ε. θέσπισε τον κανονισμό 2081/92 για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. Στη συνέχεια, ο αρχικός κανονισμός αντικαταστάθηκε από τον 510/2006 σύμφωνα με τον οποίο ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης νοείται το όνομα μιας περιοχής, ενός συγκεκριμένου τόπου ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις μιας χώρας, το οποίο χρησιμοποιείται στην περιγραφή ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου που κατάγεται από την περιοχή αυτή και του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο γεωγραφικό περιβάλλον που περιλαμβάνει τους φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες και του οποίου η παραγωγή, μεταποίηση και επεξεργασία λαμβάνουν χώρα στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.

Πρακτικά, λοιπόν, βασική προϋπόθεση για ένα τυρί Π.Ο.Π. είναι το γάλα το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή του τυριού να προέρχεται αποκλειστικά από τις αντίστοιχες Π.Ο.Π. περιοχές και από φυλές αιγοπροβάτων παραδοσιακά εκτρεφόμενων και προσαρμοσμένων στην περιοχή παρασκευής του τυριού αυτού, ενώ η διατροφή των συγκεκριμένων ζώων βασίζεται στη χλωρίδα της περιοχής. Εννοείται, βέβαια, ότι και η επεξεργασία του γάλακτος, η τυροκόμηση και η μεταποίηση πρέπει να γίνεται στην ίδια περιοχή. Στην ωραία μας Ελλάδα έχουμε αυτή τη στιγμή 21 τυριά Π.Ο.Π.!

Ας τα δούμε όλα με αλφαβητική σειρά:

Ανεβατό

Κατάλευκο, μαλακό, αλοιφώδες τυράκι, το περίφημο Ανεβατό γίνεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή μίγμα των δύο, έχει πλούσια, κρεμώδη υφή και ελαφρώς πικάντικη γεύση. Παράγεται στο Νομό Γρεβενών και στην επαρχία Βοΐου Νομού Κοζάνης. Ιδανικό για άλειμμα σε φρυγανισμένο πολύσπορο ψωμί, μια υγιεινή επιλογή αφού τα λιπαρά του δεν ξεπερνούν το 10%.

Γαλοτύρι

Ακόμα ένα παραδοσιακό αλοιφώδες τυράκι από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή από μίγμα τους, που παρασκευάζεται παραδοσιακά στις περιοχές της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Έχει μαλακή υφή, δεν σχηματίζει «πέτσα» και η γεύση του είναι πλούσια, γαλακτώδης, ελαφρώς υπόξινη και πολύ ευχάριστη και δροσιστική. Περιέχει 14% λιπαρά περίπου.

Γραβιέρα Αγράφων

Παράγεται στην περιοχή της οροσειράς των Αγράφων καλύπτοντας και δυτική Θεσσαλία και Ευρυτανία. Βασικός συντελεστής είναι το πρόβειο γάλα ή μίγμα με γίδινο, του οποίου όμως το ποσοστό δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30%. Είναι σκληρό τυρί με κυλινδρικό σχήμα και θα το βρείτε σε κεφάλια φυσιολογικών διαστάσεων 2-3 κιλών και τεραστίων 8-10 κιλών. Έχει σφιχτή, συμπαγή μάζα με ανοιχτό, υποκίτρινο χρώμα και είναι γεμάτο από μικρές, στρογγυλές τρύπες. Χαρακτηριστική ευχάριστη, υπόγλυκη γεύση και πλούσιο άρωμα γάλακτος.

Γραβιέρα Κρήτης

Ένα από τα πιο αρωματικά κίτρινα τυριά, το πιο γνωστό και μεγαλειώδες, η γραβιέρα Κρήτης είναι το αφεντικό στην κατηγορία της. Η χαρακτηριστική χλωρίδα του νησιού χαρίζει στο γάλα και στη συνέχεια στη γραβιέρα ένα υπέροχο άρωμα και μια πλούσια, γαλακτώδη, υφάλμυρη γεύση που συγκλονίζει. Παράγεται και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι, από πρόβειο γάλα ή μίγμα με κατσικίσιο (σε ποσοστό μέχρι 20%), ενώ πρέπει να έχει μέγιστη περιεκτικότητα σε αλάτι μόλις 2%.

Γραβιέρα Νάξου

Σταθερά μέσα στα τρία αγαπημένα μου ελληνικά τυριά, η γραβιέρα Νάξου είναι ένα από τα κορυφαία ελληνικά τυριά. Παράγεται από αγελαδινό γάλα σε ελάχιστο ποσοστό 80% και αιγοπρόβειο σε μέγιστο ποσοστό 20%. Είναι ένα κίτρινο, ημίσκληρο, σφιχτό τυράκι, γεμάτο μικρές ακανόνιστες τρυπούλες και ελαφρώς πικάντικη γεύση, με πλούσιο άρωμα και στοιχεία βουτύρου και φρέσκου γάλακτος.

Καλαθάκι Λήμνου

Πρόκειται για ένα λευκό τυρί άλμης, με διάσπαρτες μικρές τρυπούλες. Η γεύση του θυμίζει εκείνη της φέτας, αλλά είναι ακόμα περισσότερο γαλακτώδες και όχι τόσο ξινό. Παίρνει το όνομά του από το σχήμα που αποκτά το τυρί και από τα σημάδια που παραμένουν από τα πλεχτά καλάθια όπου τοποθετείται για να στραγγίξει, πριν αποθηκευτεί στην άλμη για να ωριμάσει. Παράγεται από γάλα προβάτων και κατσικιών που βόσκουν στη μοναδική χλωρίδα της Λήμνου.

Κασέρι

Στη Βόρεια Ελλάδα λέγοντας «κασέρι» εννοούν το οποιοδήποτε κίτρινο τυρί, αλλά το αυθεντικό Π.Ο.Π. κασέρι που παράγεται σε Μακεδονία, Θεσσαλία, Ξάνθη και Μυτιλήνη είναι ένα ημίσκληρο τυρί με κίτρινη, συμπαγή μάζα χωρίς τρύπες, που παράγεται με την ιταλική μέθοδο της pasta filata (ή χαμούρι στα ελληνικά), που περιλαμβάνει διάφορα στάδια αναθέρμανσης της τυρόμαζας. Παράγεται από 100% πρόβειο γάλα ή με ελάχιστη μίξη γίδινου μέχρι 20%. Στη γεύση του διακρίνεται μια πλούσια γεύση γάλακτος και βουτύρου και η υφή του είναι βελούδινη και ευχάριστα λιπαρή.

Κατίκι Δομοκού

Στη μόδα τα τελευταία χρόνια, αυτό το ελαφρύ, πεντανόστιμο, αλοιφώδες τυρί έστειλε τα cottage από εκεί που ήρθαν. Έχει απαλή, ελαφρώς κοκκώδη υφή, γαλακτώδη, υπόξινη γεύση και ελάχιστα λιπαρά, περίπου 13%. Μπαίνει σε πίτες, εμπλουτίζει τα μακαρόνια, γίνεται βάση για salad dressings και ταιριάζει τέλεια με κρίθινα παξιμάδια.

Κεφαλογραβιέρα

Παραδοσιακό τυρί που παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα. Για την κεφαλογραβιέρα τους φημίζονται διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά έχει κατοχυρωθεί ως Π.Ο.Π. στην Αιτωλοακαρνανία, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία. Η ωρίμανσή του διαρκεί 3 μήνες και στο τέλος της είναι σκληρό με κρεμ – ζαχαρί χρώμα και η μάζα του είναι γεμάτη μικρές τρυπούλες. Έχει πικάντικη γεύση που θυμίζει αμυδρά βούτυρο, θάλασσα και ξηρούς καρπούς και βγάζει πολλά αρώματα. Ιδανική για να καταναλωθεί ωμή με τσίπουρο, ενώ όταν μαγειρευτεί θέλει προσοχή γιατί μπορεί να νοστιμεύει τα πάντα, αλλά είναι αλμυρούτσικη.

Κοπανιστή

Αναγνωρισμένη ως Π.Ο.Π. τυράκι, η κοπανιστή κυκλοφορεί με μικρές παραλλαγές σε όλα σχεδόν τα νησιά των Κυκλάδων. Φτιάχνεται από φρέσκο αγελαδινό γάλα (στη Σύρο) ή μίγμα με πρόβειο ή κατσικίσιο που δεν έχει υποστεί θερμική επεξεργασία. Έχει υφή απαλή μεν, κοκκώδη δε, πικάντικη έως πολλές φορές έντονα πιπεράτη και καυτερή γεύση που διαρκεί. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αμέτρητες συνταγές και μπορεί να πάει μια απλή τυρόπιτα σε άλλο επίπεδο! Μόλις με 19% λιπαρά.

Λαδοτύρι Μυτιλήνης

Γνωστό στο νησί και ως «κεφαλάκι», το λαδοτύρι Μυτιλήνης παράγεται από γάλα πρόβειο ή από την ανάμιξή του με κατσικίσιο, το οποίο όμως δεν πρέπει να ξεπερνάει σε ποσοστό το 30%. Παίρνει αυτό το όνομα γιατί ωριμάζει μέσα σε ελαιόλαδο, που του χαρίζει το λευκοκίτρινο χρώμα και την αψιά, πικάντικη, αλμυρή γεύση και το πλούσιο άρωμα.

Μανούρι

Το πιο λιπαρό λευκό τυρί, γίνεται, φυσικά, από αιγοπρόβειο γάλα και έχει υπερπλούσια, βουτυράτη γεύση, μαλακή υφή και γεμάτο άρωμα. Παρασκευάζεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλά το Π.Ο.Π. ανήκει δικαιωματικά σε κεντρική και δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία. Νοστιμεύει σαλάτες, πίτες και γλυκά, αλλά θέλει μέτρο γιατί τα 100γρ. περιέχουν κατά μέσο όρο 42γρ. λίπος.

Μετσοβόνε

Το πιο φημισμένο τυρί του τυροκομείου του Ιδρύματος Τοσίτσα δεν είναι άλλο από το Μετσοβόνε, βασισμένο στο ιταλικό προβολόνε. Για την παραγωγή του χρησιμοποιείται 90-100% αγελαδινό γάλα και συμπληρώνεται με γίδινο ανάλογα με την εποχή. Το τυρί, αφού αλατιστεί σε άλμη και στεγνώσει κρεμασμένο στον αέρα, καπνίζεται με ένα συνδυασμό από κληματόβεργες, φύλλα και αρωματικά χόρτα, που χαρίζουν στο μετσοβόνε την υπέροχη καπνιστή γεύση του.

Μπάτζος

Πολύ νόστιμος είναι και ο Μπάτζος, ένα σκληρό υποκίτρινο τυρί από αιγοπρόβειο γάλα που παράγεται στις περιοχές Θεσσαλίας, κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας. Πήρε το όνομά του από τους βοσκούς της επαρχίας Βοΐου που ήταν και οι πρωτοπόροι στο συγκεκριμένο είδος τυροκόμησης. Παράγεται από μερικώς αποβουτυρωμένο αιγοπρόβειο γάλα, έχει ελάχιστο λίπος, δεν έχει εξωτερική κρούστα και διατηρείται στην άλμη για να μη στεγνώσει. Προτείνεται να ξαλμυριστεί πριν τη χρήση του η οποία πρέπει να περιλαμβάνει θερμότητα, καθώς είναι από τα τυριά που αναδεικνύουν τη γεύση τους αφού μαγειρευτούν. Ιδανικός ψημένος στα κάρβουνα περιχυμένος με λεμονάκι, θεϊκός όταν πανάρεται και ψήνεται στο τηγάνι με λίγο λαδάκι.

Ξινομυζήθρα Κρήτης

Πεντανόστιμο, λατρεμένο, μαλακό τυράκι, άπαχο και υγιεινό με μόλις 4-10% λιπαρά. Παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα και αποτελεί υποπροϊόν της πρώτης τυροκόμησης. Έχει πλούσια γαλακτώδη, υπόξινη γεύση, είναι τέλειο σε πίτες, ντάκους, μακαρόνια και γενικά νοστιμεύει τα πάντα, ομορφαίνει και δεν παχαίνει.

Ξύγαλο (ή Ξίγαλο) Σητείας

Η πιο πρόσφατη προσθήκη στα Π.Ο.Π. τυριά μας είναι το Ξύγαλο ή Ξίγαλο Σητείας. Είναι ένα προϊόν όξυνσης του γάλακτος, ένα λευκό αλοιφώδες τυράκι, με απαλή υφή και καθόλου πετσούλα. Έχει δροσερή, γαλακτώδη γεύση και πολύ ευχάριστο άρωμα. Έχει λίγα λιπαρά και ελάχιστο αλάτι. Μια και είναι φρέσκο τυράκι, έχει μεγάλη σημασία το γάλα που θα χρησιμοποιηθεί το οποίο πρέπει να είναι πρόβειο, κατσικίσιο ή μίγμα των δύο, αλλά σίγουρα να προέρχεται από αυτόχθονες ράτσες γίδας ή τη φυλή προβάτου Σητείας, Ψηλορείτη, Σφακίων και τις μεταξύ τους διασταυρώσεις.

Πηχτόγαλο Χανίων

Μαλακό, επιτραπέζιο τυράκι, μη φορμαρισμένο, με υφή απαλή και ολόφρεσκη, δροσερή γεύση. Φτιάχνεται σε πολλά μέρη της Κρήτης αλλά μόνο στο νομό Χανίων θεωρείται Π.Ο.Π. και γίνεται παραδοσιακά από αιγοπρόβειο γάλα. Αποτελεί μοναδική γέμιση για τις σφακιανές πίτες, το χανιώτικο μπουρέκι με κολοκύθι και είναι το βασικό υλικό της διάσημης χανιώτικης μπουγάτσας του Ιορδάνη.

Σαν Μιχάλη

Η ελληνική παρμεζάνα, όπως αποκαλείται το Σαν Μιχάλη, φτιάχνεται στη Σύρο και η πρωτοτυπία του είναι ότι (μαζί με τη γραβιέρα Νάξου) αποτελούν  τα μοναδικά τυριά που γίνονται από γάλα αγελαδινό. Σκληρό, κιτρινωπό και χωρίς πολλές τρύπες, έχει πικάντικη, πλούσια αρωματική γεύση και, φυσικά, θεωρείται ένα από τα κορυφαία ελληνικά τυριά.

Φέτα

Με παγκόσμια αναγνώριση και καθολική αποδοχή η φέτα είναι η απόλυτη σταρ στον κόσμο της… Show Cheese! Tο αγαπημένο και πιο διάσημο ελληνικό τυρί παρασκευάζεται από πρόβειο ή μίγμα κατσικίσιου και πρόβειου γάλακτος, έχει εξαιρετική γεύση, λευκό χρώμα και χαμηλά λιπαρά σε σχέση με τα κίτρινα τυριά. Τοποθετείται σε ξύλινα ή μεταλλικά δοχεία για να ωριμάσει με ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, ενώ δεν επιτρέπεται η χρήση κανενός είδους συντηρητικού κατά την παραγωγή της. Ενώ η φέτα παράγεται σε όλη την Ελλάδα, Π.Ο.Π. πλέον θεωρείται μέχρι νεωτέρας μόνο η φέτα Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και Λέσβου.

Σφέλλα

Κυκλοφορεί εντός των νομών Μεσσηνίας και Λακωνίας περί του Ταϋγέτου με το παρατσούκλι «η φέτα της φωτιάς». Λευκό, ημίσκληρο τυρί από αιγοπρόβειο γάλα που διατηρείται σε άλμη. Σφέλλα (σφελλίδα) στην τοπική διάλεκτο σημαίνει «λουρίδα» και έχει πάρει το όνομα από τις μακριές λουρίδες στις οποίες κόβεται για να μπει στην άλμη. Η αναθέρμανση της τυρόμαζας κατά την παρασκευή του το κάνει ιδιαίτερα πικάντικο. Χρησιμοποιήστε την αντί φέτας αλλά προσοχή στο αλάτι, γιατί η σφέλλα είναι λίγο πιο τσιμπημένη.

Φορμαέλλα Αράχοβας Παρνασσού

Φορμαέλλα, το Π.Ο.Π. τυρί της περιοχής. Φτιάχνεται από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά, όταν το γάλα είναι ιδιαίτερα παχύ, και δουλεύεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Ωμό το τυρί δεν έχει κάποια ιδιαίτερη γεύση αλλά το άρωμά του αναδεικνύεται στο τηγάνι. Αγοράστε λοιπόν μερικά κυλινδράκια τυριού, αφήστε τα λίγες μέρες να ωριμάσουν και να πάρουν ένα πιο κιτρινωπό χρώμα, κόψτε κάμποσες, παχουλές ροδέλες τηγανίστε τες σε σπορέλαιο και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και σερβίρετε με λίγο λεμονάκι.

Πηγή: olivemagazine.gr
 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Μελ Γκίμπσον στο Άγιον Όρος, μία ήσυχη προσκύνηση στο φως της πίστης

Ο διάσημος ηθοποιός και σκηνοθέτης επισκέπτεται τη Μονή Χιλανδαρίου, σε μια σπάνια πνευματική απόσυρση, μακριά από τα φώτα του Χόλιγουντ

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ρεύματος σε Ίο, Σίκινο και Φολέγανδρο την Κυριακή 29 Ιουνίου

Ολιγόωρη διακοπή ηλεκτροδότησης από τις 07:00 έως τις 08:30 λόγω τεχνικών εργασιών – Τι αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ για την ασφάλεια των πολιτών

Η Eστίαση δείχνει σημάδια κόπωσης – Στροφή των καταναλωτών στο σπίτι και στο καλάθι των σούπερ μάρκετ

Μειώσεις στον κύκλο εργασιών του κλάδου της εστίασης το πρώτο τρίμηνο του 2025 – Κερδισμένοι τα σούπερ μάρκετ και οι καταναλωτικές συνήθειες που αλλάζουν

Μύκονος: Η Αστυνομία ξεσκεπάζει κύκλωμα παραεμπορίου με «μαϊμού» επώνυμα σε βίλες και παραλίες

Καπέλα, γυαλιά, τσάντες και ελπίδα για εύκολο κέρδος κατασχέθηκαν από τους δρόμους της λάμψης – Επτά συλλήψεις, χιλιάδες ευρώ, και μια σιωπηλή βιομηχανία απομιμήσεων σε διάλυση

Νάξος – Βίβλος (Μπλουμάς): Ενοικιάζονται δύο κατοικίες για την καλοκαιρινή περίοδο

Δύο κατοικίες με κήπο και θέα στην Πάρο διατίθενται προς ενοικίαση στον οικισμό της Βίβλου Νάξου για την καλοκαιρινή περίοδο

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης η αντίδραση της SEAJETS στο συμβάν του CHAMPION JET 3 στην Πάρο

Μια ανεπαίσθητη πρόσκρουση έφερε την άμεση ενεργοποίηση σχεδίου φροντίδας επιβατών από τη SEAJETS – Όλοι ταξίδεψαν με ασφάλεια και χωρίς καθυστέρηση

Δικαιοσύνη στην Ίο: Καταδίκη για τους δρόμους της αυθαιρεσίας, ανάσα για τη φύση και την αλήθεια

Μια μικρή νίκη των λίγων απέναντι στους ισχυρούς – Όταν η φωνή ενός σωματείου γίνεται ο δρόμος που δεν καταστράφηκε

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Επίσκεψη Βασίλη Κικίλια στη Λέρο: Έργα υποδομής, στήριξη στο Λιμενικό και μήνυμα στους νησιώτες

Αναβάθμιση λιμανιού, ενίσχυση αφαλάτωσης και επιθεώρηση στα σκάφη του Λιμενικού Σώματος στο επίκεντρο της επίσκεψης – Δηλώσεις στήριξης σε νησιώτες και προσωπικό πρώτης γραμμής

Νάξος – ΕΠΑΛ: Ο Ιορδάνης Κυριακίδης και ο Νικήτας Θεολογίτης αφήνουν πίσω τους μία τεράστια παρακαταθήκη

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες αφοσίωσης στην Τεχνική Εκπαίδευση, οι δύο διευθυντές συνταξιοδοτούνται, αφήνοντας πίσω τους ένα σχολείο ανοιχτό στη γνώση, στην καινοτομία και στις αξίες της τοπικής κοινωνίας.

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Λυσιστράτη στη Νάξο: Όταν το θέατρο γίνεται υπόθεση όλων (video)

Ο σκηνοθέτης Θανάσης Αντωνίου μιλά για την τέχνη, την ελευθερία και το κοινό όραμα του θεάτρου.

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.

Πανελλαδικές 2025: «Γράψατε Ιστορία», οι μαθητές του Φροντιστηρίου Αντώνη Χερουβείμ στην κορυφή

Μια αληθινή γιορτή γνώσης, προσήλωσης και ονείρων – Ένα μεγάλο «μπράβο» σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που μοιράστηκαν το ταξίδι της επιτυχίας

Νάξος: Έφυγε ο “Κρινακογιώργης”, η Κωμιακή αποχαιρετά έναν δικό της άνθρωπο

Ο Γιώργος Χωριανόπουλος, ο άνθρωπος του ταξί, του κυνηγιού και της καθημερινότητας του χωριού, φεύγει πλήρης ημερών, αφήνοντας πίσω του αναμνήσεις, χαμόγελα και μια σιωπηλή απουσία.

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες, πότε και που;

Σύντομη διακοπή ηλεκτροδότησης αύριο Πέμπτη 26 Ιουνίου σε περιοχές της Νάξου, Ηρακλειάς και Σχοινούσας λόγω τεχνικών εργασιών.