Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΤο κρασί είναι πολύ τελικά και οι αγρότες ξεριζώνουν τα αμπέλια τους...

Το κρασί είναι πολύ τελικά και οι αγρότες ξεριζώνουν τα αμπέλια τους (!!!)

|

Ο Αυστραλός αμπελουργός Τόνι Τάουνσεντ κατέστρεψε τον μισό αμπελώνα του 14 εκταρίων πέρυσι.

Τα χωράφια ήταν υγιή και αποδοτικά, αλλά υπολογίζει ότι θα είχε χάσει περίπου 35.000 δολάρια Αυστραλίας (23.000 δολάρια) για να τα μαζέψει. Ενώ ένα κύμα καύσωνα τον εμποδίζει να μαζέψει τα υπόλοιπα, σχεδιάζει να ολοκληρώσει την εργασία μόλις κρυώσει ο καιρός – χάνοντας όλα τα αμπέλια που φρόντιζε την τελευταία δεκαετία.

«Μου άρεσε να βρίσκομαι στη βιομηχανία κρασιού, αλλά δεν ήταν οικονομικά βιώσιμο να συνεχίσω με αυτόν τον τρόπο», ανέφερε.

Ζει στο Ρίβερλαντ, μια περιοχή στη Νότια Αυστραλία που παράγει περίπου το ένα τρίτο της συνολικής σοδειάς. Από το 2020, ο συνδυασμός της αύξησης του κόστους που τροφοδοτούνται από τον Covid και των κινεζικών δασμών έχει ωθήσει στα ύψη την προσφορά και έχει μειώσει τις τιμές στη χώρα. Ενώ ο Τάουνσεντ δεν βασιζόταν ποτέ πλήρως στην αμπελοκαλλιέργεια για το εισόδημά του και εργάζεται με μερική απασχόληση στον οινοτουρισμό και τον τουρισμό τροφίμων, δεν ήταν όλοι οι αγρότες τόσο τυχεροί.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που εμφανίζεται σε όλο τον κόσμο. Αν και η παγκόσμια παραγωγή έφτασε σε χαμηλό 60 ετών το 2023, η υπερκατανάλωση κρασιού παραμένει, γεγονός που σημαίνει ότι η ζήτηση μειώνεται ακόμη πιο γρήγορα. Και ενώ τα στοιχεία από τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου δείχνουν ότι η παγκόσμια κατανάλωση υπολείπεται σε σχέση με την παραγωγή κρασιού τουλάχιστον από το 1995, ο κλάδος έχει φθάσει σε σημείο καμπής, καθώς τα μεταβαλλόμενα πρότυπα κατανάλωσης και οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες φαίνεται ότι ήρθαν για να μείνουν.

Οινοπόλεμος Αυστραλίας-Κίνας

Η Καλιφόρνια βιώνει αυτήν τη στιγμή «μία από τις χειρότερες ανισορροπίες σε επίπεδο ζήτησης και προσφοράς που έχουμε δει τα τελευταία 30 χρόνια», δήλωσε ο Στιούαρτ Σπένσερ, εκτελεστικός διευθυντής της Επιτροπής Οινοποιίας Lodi στο Central Valley. Εν τω μεταξύ, η Αυστραλία παρήγαγε τη μικρότερη ποσότητα κρασιού της τα τελευταία 15 χρόνια τη σεζόν 2022-23, αλλά συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με ιστορικά υψηλά επίπεδα αποθεμάτων, σύμφωνα με έκθεση του Νοεμβρίου του βιομηχανικού ομίλου Wine Australia.

Εκτός από τον Covid, το κόστος πρώτων υλών, όπως τα καύσιμα και τα λιπάσματα, έχει αυξηθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τα ασφάλιστρα αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο Richard Halstead, επικεφαλής στο τμήμα καταναλωτικών πληροφοριών στην εταιρεία έρευνας αλκοολούχων ποτών IWSR.

Την ίδια στιγμή, οι κοσμικές αλλαγές στις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ εδραιώνονται, με το κόκκινο κρασί να δέχεται μεγαλύτερο πλήγμα. Περισσότεροι άνθρωποι πίνουν αφρώδη, ροζέ ή λευκά κρασιά με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ αντί για κόκκινα, δήλωσε ο Christophe Chateau, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Οίνου του Μπορντό. Οι καταναλωτές της γενιάς Gen Z καταναλώνουν επίσης λιγότερο αλκοόλ, τροφοδοτώντας μια έκρηξη στα μη αλκοολούχα ποτά

Στην Ισπανία, υπάρχει υπερπροσφορά ερυθρών Rioja, σύμφωνα με τον José Luis Benítez, γενικό διευθυντή του βιομηχανικού ομίλου Federación Española del Vino, ενώ η ζήτηση για λευκό κρασί είναι υψηλή.

Ενίσχυση 200 εκατ. ευρώ

Η γαλλική κυβέρνηση διέθεσε αρχικά 200 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει τους αγρότες σε εθνικό επίπεδο να αναπτύξουν αμπελώνες και να στείλουν το κρασί τους στη βιομηχανία για να μετατραπεί σε αιθανόλη, υποσχόμενος σε κάθε αγρότη 75 ευρώ ανά εκατόλιτρο. Το Μπορντό, μια σημαντική περιοχή παραγωγής κόκκινου κρασιού, έλαβε πρόσθετη χρηματοδότηση.

Αλλά η κατάρρευση της προσφοράς δεν έχει σημαντική επίδραση. Η Γαλλία ξεπέρασε την Ιταλία και έγινε ο μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στον κόσμο το 2023. Οι εγγραφές στο πρόγραμμα αιθανόλης ήταν τόσο μεγάλες που κάθε αγρότης μπορούσε να εκφορτώσει μόνο το ήμισυ της ποσότητας που ήθελε.

Οι καλλιεργητές του Μπορντό συμμετείχαν στις ευρύτερες διαμαρτυρίες των Γάλλων αγροτών τον Ιανουάριο, αποκλείοντας δρόμους σε όλη τη χώρα, λόγω της κατάργησης των επιδοτήσεων στα καύσιμα αλλά και των πράσινων πολιτικών της ΕΕ. Οι αμπελοκαλλιεργητές κέρδισαν επιπλέον 150 εκατομμύρια ευρώ για το ξερίζωμα των αμπελιών και την ενασχόληση με εναλλακτικές καλλιέργειες.

Αλλά οι προσαρμογές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνουν σε μια βιομηχανία όπως το κρασί. Πολλοί οινοπαραγωγοί πάνε γενιές πίσω και είναι εμποτισμένοι με την παράδοση, ενώ η φύση της αμπελοκαλλιέργειας σημαίνει μεγάλους χρόνους παράδοσης και τα ίδια τα σταφύλια δεν μπορούν εύκολα να πωληθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν.

Επίσης, οι επωνυμίες δεν έχουν κάνει αρκετά για να ανταποκριθούν στις νέες αλλαγές, δήλωσε ο Σπύρος Μαλανδράκης, διευθυντής βιομηχανίας αλκοολούχων ποτών στο Euromonitor International. Για παράδειγμα, η εστίαση στην ανάπτυξη επωνυμιών υψηλής ποιότητας σε μια εποχή που οι προϋπολογισμοί των ανθρώπων συμπιέζονται σημαίνει ότι η βιομηχανία αποτυγχάνει να δημιουργήσει μια νέα γενιά από οινοπότες.

«Αν δεν υπάρξουν φτηνές, οικονομικές, αξιόπιστες μάρκες κρασιού, απλά θα αφήσεις το κρασί και θα πας σε έτοιμα προς κατανάλωση κοκτέιλ ή μπύρες ή φθηνές μάρκες αλκοολούχων ποτών», είπε ο Μαλανδράκης, προσθέτοντας ότι η χρήση κάνναβης από τη γενιά Gen Z έχει επίσης μειώσει την ελκυστικότητα του κρασιού.

Αυτό δεν αφήνει άλλη επιλογή για πολλούς αγρότες παρά να εγκαταλείψουν εντελώς την κλάδο. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Riverland Wine το 2022 διαπίστωσε ότι περίπου το ένα τέταρτο των καλλιεργητών της περιοχής σχεδιάζει να αποσυρθεί τα επόμενα τρία χρόνια.

Πηγή: Moneyreview


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Kerras Cruises: Εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή την Τετάρτη του Πάσχα (23/04) από τη Νάξο προς Κουφονήσι για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου με την Kerras Crouises

Πρόταση Ημέρας: Μαγειρίτσα αγιορείτικη, από τον Μοναχό Επιφάνιο

Η μαγειρίτσα είναι το σήμα κατατεθέν του Μ.Σαββάτου. Απολαύστε μια διαφορετική εκδοχή της δια χειρός του αείμνηστου μοναχού Επιφάνιου, με μανιτάρια, ψάρι και μυρωδικά.

Μηχανοκίνητος Αθλητισμός: Η Ναξιώτισσα Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Η 15χρονη Ναξιώτισσα - με καταγωγή από το Σκαδό - Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Τήνος: Εξασφαλίστηκε η επιχορήγηση 2 αφαλατώσεων και για φέτος

Θετική Εξέλιξη για την υδροδότηση της Τήνου: Εξασφαλίστηκε η επιχορήγηση 2 αφαλατώσεων και για φέτος

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Υπουργείο Παιδείας: Παράταση ενός έτους για 22.000 “αιώνιους” φοιτητές

Τι προβλέπει η ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας ώστε να μη διαγραφούν αυτομάτως όλοι οι «λιμνάζοντες» φοιτητές

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Νάξος – Καστράκι: Ο Εσταυρωμένος στο Καστράκι

Μεγάλη Πέμπτη και με τη δύση του ηλίου ο Εσταυρωμένος στέκεται στη παραλία του Καστρακίου

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος – Β. Κατσαράς: Επίσκεψη του Τζερόμ Καλούτα, γυρίσματα της εκπομπής Φτάσαμε”

Η Νάξος στην Ελληνική τηλεόραση μέσω της εκπομπής "Φτάσαμε" - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς