Τρίτη, 1 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΤο εστιατόριο "Pelagos" βάζει σε ένα πιάτο Σίφνο, Σαντορίνη και Νάξο

Το εστιατόριο “Pelagos” βάζει σε ένα πιάτο Σίφνο, Σαντορίνη και Νάξο

|

“… Πρόσφατα είχαμε την μεγάλη χαρά και την εξαιρετική τιμή να υποδεχθούμε και να φιλοξενήσουμε στη Νάξο κάποιους από τους κορυφαίους σεφ παγκοσμίως. Τον βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin chef Luca Piscazzi, τον chef της γαλλικής πρεσβείας Jean Marie Hoffman, την βραβευμένη Γαλλίδα σεφ Euralie Rus και τους διάσημους γευσιγνώστες Shirley Garrier και Mathieu Zouhairi, οι οποίοι είναι επίσης οι δημιουργοί της διάσημης πλατφόρμας @thesocialfood…”

Μέσα Απριλίου και μέσα από τη σελίδα της Μαρίας Πολυκρέτη – Ιωάννη Μαργαρίτη γίνεται γνωστό ότι έχουμε… εισβολή Γάλλων στη Νάξο και δη στο κτήμα “Καμπόνες” σε γνωριμία της Ναξιακής γαστρονομίας. Αυτό που δεν ανέφερε η κα Πολυκρέτη – Μαργαρίτη ήταν ότι ο Luca piscazzi βρέθηκε δύο φορές στη Νάξο (όπως και στη Σίφνο και Σαντορίνη) έμεινε μάλιστα αρκετές ημέρες σε μία προσπάθεια να συλλέξει τα καλύτερα προϊόντα. 

Ο λόγος; η δημιουργία δύο εξαιρετικών μενού γευσιγνωσίας έξι και εννέα πιάτων –τα “Discovery” και “Adventure”– που συνοδεύουν φέτος στο ‘Pelagos’ από ένα μενού έξι πιάτων “Best Of” που τιμά τα τρία χρόνια της περιοδείας, περιλαμβάνοντας αγαπημένα πιάτα εμπνευσμένα από προηγούμενα ταξίδια στην Κρήτη και την Τήνο.

Οι Κυκλάδες λοιπόν σε πιάτα που είδαμε στo βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin εστιατόριο του “Four Seasons Astir Palace”… Η ανάρτηση στην σελίδα athinorama.gr αναφέρει:

Μετά από ένα γαστρονομικό ταξίδι, ο αναγνωρισμένος σεφ Luca Piscazzi και η ομάδα του παρουσιάζουν εννέα υλικά από τη Σίφνο, τη Σαντορίνη και τη Νάξο που αφηγούνται την ιστορία των νησιών, των κατοίκων τους, της κουλτούρας και της γαστρονομικής τους κληρονομιάς. Δύο εξαιρετικά μενού γευσιγνωσίας έξι και εννέα πιάτων –τα “Discovery” και “Adventure”– συνοδεύονται φέτος στο ‘Pelagos’ από ένα μενού έξι πιάτων “Best Of” που τιμά τα τρία χρόνια της περιοδείας, περιλαμβάνοντας αγαπημένα πιάτα εμπνευσμένα από προηγούμενα ταξίδια στην Κρήτη και την Τήνο.

Κατά τη διάρκεια του φετινού Pelagos on Tour, οι συναντήσεις και οι συνεργασίες με τοπικούς σεφ, μικρούς παραγωγούς και οικογενειακές επιχειρήσεις οδήγησαν σε αποκλειστικές γαστρονομικές και πολιτιστικές αποκαλύψεις. Το αποτέλεσμα; Εξαιρετικά καλοκαιρινά μενού που γιορτάζουν αυτά τα ξεχωριστά υλικά και αγκαλιάζουν τις μοναδικές προσωπικότητες αυτών των πολύ διαφορετικών νησιών.

Η αρχική αποστολή του Pelagos on Tour ήταν να εξερευνήσει ανεξερεύνητους προορισμούς, να στηρίξει μικρούς παραγωγούς και να αναδείξει εξαιρετικά τοπικά προϊόντα“, εξηγεί ο σεφ. “Το φετινό Pelagos On Tour: The Cyclades Edition παρέδωσε όλες αυτές τις πτυχές και πολλά περισσότερα, συμπεριλαμβανομένης της υπενθύμισης να εκτιμάμε τις απλές χαρές της ζωής: την αυθεντική φιλοξενία, την άνεση του αργού ρυθμού ζωής και την απόλαυση των δώρων της φύσης στην καθαρότερη μορφή τους“.

Για κάθε ένα από τα νέα καλοκαιρινά μενού στο Pelagos, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα πλήρες ελληνικό pairing κρασιών καθώς και την ευκαιρία να ανακαλύψουν διεθνείς ετικέτες μέσω των εξειδικευμένων σομελιέ. Υπάρχει, επίσης, ένα μενού με τέσσερα κοκτέιλ εμπνευσμένα από τις Κυκλάδες, συμπεριλαμβανομένου του χαρακτηριστικού Ariadne: ένας αναζωογονητικός φόρος τιμής στη Νάξο που συνδυάζει λικέρ κίτρο με Aperol, πεπόνι και Aegean Tonic.

Τρία νησιά, εννέα υλικά

Κάθε νησί που επισκέφθηκε το Pelagos On Tour: The Cyclades Edition προσέφερε νέα γαστρονομική έμπνευση για τα καλοκαιρινά μενού του σεφ Luca Piscazzi.

 

Το 'Pelagos' βάζει Σίφνο, Σαντορίνη και Νάξο στο πιάτο 1

 

Η κάπαρη της Σίφνου προσθέτει μια παιγνιώδη πιπεράτη νότα στο ταρτάρ τόνου μέσω της αλμυρής απαλότητας του παγωτού κάπαρης. Τα κρεμώδη ρεβίθια συνδυάζονται επιδέξια με σάλτσα Romesco και βερίκοκο στον αστακό. Η μοναδική λευκή μελιτζάνα της Σαντορίνης είναι το αστέρι του ομώνυμου πιάτου και συνδυάζεται αριστουργηματικά μαζί με κάρυ Madras, χοιρινή κοιλιά και στρείδι. Το ξηρό ωριμασμένο βοδινό αναδεικνύει το κρέας της Νάξου που σερβίρεται με έναν ενδιαφέροντα συνδυασμό ζωμού ντομάτας, αγγουριού και σουσαμιού.

 

Το 'Pelagos' βάζει Σίφνο, Σαντορίνη και Νάξο στο πιάτο 5

 

Το μενού έξι πιάτων “Best Of” επαναφέρει εμβληματικά αγαπημένα πιάτα από προηγούμενες περιοδείες. Από την επίσκεψη το 2023 στην Κρήτη, το πιάτο με το αρνί περιλαμβάνει τρυφερό κρέας με άγρια χόρτα, δαμάσκηνα και πίτα. Προερχόμενο από την Τήνο το 2022, το πιάτο με το τυρί καρίκι αποδίδει παιχνιδιάρικα τυρί που ωριμάζει σε κολοκύθα με χαβιάρι Kristal σε ένα κεραμικό πιάτο σε σχήμα κολοκύθας.

Μια κυκλαδική Οδύσσεια

Η φετινή νησιωτική περιπέτεια ξεκίνησε από τη Σίφνο, στη φάρμα Narlis, όπου η οικογένεια του ιδιοκτήτη Γιώργου χρησιμοποιεί μεθόδους καλλιέργειας χωρίς νερό για σχεδόν έναν αιώνα. Σε όλο το νησί, τα ρεβίθια, το φασκόμηλο και η κάπαρη αποδείχθηκαν οι γαστρονομικοί αστέρες, ενώ η απίστευτη κεραμική και οι ορεινές πεζοπορίες προς τα αρχαία μοναστήρια ήταν δύο κύρια πολιτιστικά σημεία αναφοράς.

Ο επόμενος προορισμός ήταν η Σαντορίνη –το νησί του κρασιού– ευλογημένο από ηφαιστειακό έδαφος, αεράκια του Αιγαίου και άφθονη ηλιοφάνεια. Παρά τον μαζικό τουρισμό, οι τοπικοί παραγωγοί και αγρότες εργάζονται ακούραστα για να διατηρήσουν την ακεραιότητα των προϊόντων του νησιού, συμπεριλαμβανομένων των παγκοσμίως γνωστών ντοματών Σαντορίνης, οι οποίες προστατεύονται με επίσημη ονομασία προέλευσης από το 2013. Μετά την εκμάθηση παραδοσιακών τεχνικών οινοποίησης στο οινοποιείο Vassaltis, η ομάδα γευμάτισε με αρωματικά φιστίκια που καλλιεργούνται από τον σεβαστό αγρότη Γιάννη στο κτήμα Yiannis Nomikos Estate.

 

Το 'Pelagos' βάζει Σίφνο, Σαντορίνη και Νάξο στο πιάτο 3

 

Στη Νάξο, τα καταπράσινα τοπία και οι βουνοκορφές αποτέλεσαν το σκηνικό, ενώ οι επισκέψεις σε μικρούς παραγωγούς όπως οι Babounis Cheese, Graviera Pittara και Olive Oil Cycladi, έδωσαν στην ομάδα τη δυνατότητα να δοκιμάσει αρωματικά τυριά Athos, βοδινό κρέας από βοσκή και το πιο εκλεκτό χρυσαφένιο ελαιόλαδο. Χαλαρά γεύματα με τη Naxian Experience και το Terra Grazia Estate εμβάθυναν την ομάδα στη θερμή φιλοξενία της Νάξου, στα τοπικά πιάτα και στην παραδοσιακή μουσική.

Εμπνευσμένος από τη φλόγα για δημιουργία, ο βραβευμένος σεφ Luca –ο οποίος κέρδισε για το ‘Pelagos’ Χρυσό Σκούφο και ένα αστέρι Michelin μέσα σε έξι μήνες από τη λειτουργία του εστιατορίου– επέστρεψε στην Αθήνα για να δημιουργήσει πιάτα που αφηγούνται μια ιστορία για το τοπίο, το πάθος και τη δεξιοτεχνία.

 

Το 'Pelagos' βάζει Σίφνο, Σαντορίνη και Νάξο στο πιάτο 6

 

Ήθελα πραγματικά να εξερευνήσω τον σύνδεσμο μεταξύ κάθε νησιού και των κατοίκων του, της ιστορίας, της κουλτούρας και της γαστρονομικής τους κληρονομιάς“, σημειώνει. “Η έμπνευση προέρχεται από τη δοκιμή προϊόντων στο φυσικό τους περιβάλλον και την εκμάθηση των γαστρονομικών παραδόσεων πίσω από αυτά μέσα από τους ανθρώπους που τα γνωρίζουν καλύτερα. Ως αποτέλεσμα, κάθε πιάτο στα νέα μας μενού, είναι πραγματικά ένας φόρος τιμής στους ανθρώπους πίσω από τις γεύσεις, τα χρώματα και τα αρώματα κάθε βασικού υλικού“.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάσχα – Αμνοερίφια: Ακριβότερα έως και κατά 2 ευρώ το κιλό (!!!)

Ακριβότερα έως και κατά 2 ευρώ πωλούνται φέτος τα αμνοερίφια. Η μειωμένη παραγωγή κρεάτων εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel και των νόσων στα ζώα έχουν εκτοξεύσει τις τιμές στην αγορά.

Ουρουγουάη: Πέθανε στα 71 του ο Αλβάρο Μαντζίνο, ποιος ήταν;

Πέθανε στα 71 του ο Αλβάρο Μαντζίνο - Επέζησε από αεροπορικό δυστύχημα του 1972, τρώγοντας πτώματα συνεπιβατών του

ΑΑΔΕ – ΦΠΑ: Ξεκινάει η μηνιαία υποβολή από νεοσύστατες επιχειρήσεις

Μηνιαία η υποβολή ΦΠΑ από νεοσύστατες επιχειρήσεις - Η εφαρμογή του μέτρου ξεκινάει σήμερα 1η Απριλίου

Νάξος: Αύριο (02/04) στο The Locaλς η Αναστασοπούλου και η παρέα της σε μία έντεχνη μουσική βραδιά

Αύριο (02/04) στο καφέ - εστιατόριο "The Locaλς" η Κατερίνα Αναστασοπούλου και η παρέα της σε μία έντεχνη μουσική βραδιά

Νάξος: Ερχεται το 2ο Naxos Dance Festival 2025, πότε;

Naxos Dance Festival 2025 - Διακοπές και χορός του Αγίου Πνεύματος! 6-7-8-9 Ιουνίου 2025

Νάξος – Λιμενικό Ταμείο: Απέκτησε τη μπίγα και την μετατρέπει σε Μουσείο (!!!)

Το Λιμενικό Ταμείο Νάξου προχώρησε στην αγορά της μπίγας που βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια στο λιμάνι. .Ποιος ο λόγος;

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Αλέξανδρος Λυκοσκούφης

Έφυγε από τη ζωή ο εκπαιδευτικός Αλέξανδρος Λυκοσκούφης – Εμβληματική μορφή της εκπαίδευσης σε Νάξο και Ηλιούπολη - Το αντίο από τον Στράτο Φουτάκογλου

Χίος: Εσπασαν οι κάβοι του “Νήσος Ρόδος”, κόπηκε η μπίντα (video)

Το πλοίο κατάφερε να προσεγγίσει το λιμάνι της Χίου με καθυστέρηση, καθώς οι καιρικές συνθήκες καθιστούσαν εξαιρετικά επικίνδυνη την πρόσδεσή του (video)

Πρόταση Ημέρας: Γιουβέτσι με χωριάτικα λουκάνικα και μάραθο

Ξεχωριστή απλή συνταγή με βάση τα ανοιξιάτικα αρώματα

Πάρος: Περισσότερα από 100 χιλιοστά βροχόπτωσης σε λίγες ώρες, η χειρότερη κακοκαιρία των 20 τελευταίων ετών

Αυτοκίνητα και μηχανάκια παρασύρθηκαν στη θάλασσα στη Νάουσα της Πάρου. Από τα χθεσινά έντονα καιρικά φαινόμενα στο νησί των Κυκλάδων μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες πλημμύρισαν δρόμοι και προκλήθηκαν καταστροφές.

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.