Σάββατο, 31 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΤήνος: Υμνοι για το Tinos Food Path

Τήνος: Υμνοι για το Tinos Food Path

|

Ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή 13 Μαΐου η διοργάνωση Food Paths στην Τήνο που διοργανώθηκε για 4η σερί χρονιά και καθιερώνεται ως πρότυπο στις αναγκαίες συνέργειες ανάμεσα σε τοπικούς παραγωγούς για την ανάδειξη των προϊόντων – ποιοι έδωσαν το παρών και τι δήλωσαν

Το Tinos Food Paths (TFP) μεγαλώνει… Συμπλήρωσε φέτος τα τέσσερά του χρόνια… Αρχίζει να περπατάει και όπως φάνηκε από την πρώτη στιγμή καθιερώνεται ως πρότυπο για τις αναγκαίες συνέργειες μεταξύ παραγωγών τοπικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και επιχειρηματιών της εστίασης, ειδικά στα μικρά μέρη και τα νησιά της Ελλάδας. Τα TFP βασίζονται στην ήδη αναγνωρισμένη διατροφική παράδοση του νησιού, την αναβιώνουν αλλά προχωρούν τολμηρά και σε εγχειρήματα για τη σύνδεσή της με τις σύγχρονες τάσεις στη γαστρονομία. Μ’ αυτή τη λογική, οι διοργανωτές συνεχίζουν να εγγράφουν την Τήνο ως προορισμό γαστρονομικού τουρισμού, μέσα από πρωτότυπες διαδραστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Στον σχεδιασμό τους πρωταγωνιστούν απλοί άνθρωποι-αυθεντικά δείγματα του τοπικού λαϊκού πολιτισμού και σημαντικοί επαγγελματίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: Σεφ και μάγειροι, παραδοσιακοί και μοντέρνοι παραγωγοί, γευσιγνώστες, ειδικοί στο λάδι, στα αποστάγματα, στο κρασί και τη μπύρα, στα αλλαντικά και στα παστά, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, μπλόγκερς…

Ας δούμε όμως με την αρωγή του tinostoday.gr πως παρακολούθησαν ορισμένοι από τους μετρ του είδους το δρώμενο που ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή (13/05) με ένα πάρτι που απλά δεν θα έχει … όρια όσον αφορά την αντοχή των συμμετέχοντων..

Ο “σοφός γέρων” της κυκλαδίτικης εστίασης Γιώργος Χατζηγιαννάκης, της Selene στη Σαντορίνη, παλαιότατος φίλος των TFP, ομολόγησε πως και φέτος εξεπλάγη από τις εμπνεύσεις και τον προγραμματισμό των διοργανωτών.

Έτερος των φανατικών της διοργάνωσης, πολυπράγμων και όχι μόνον της γαστρονομίας, μπλόγκερ, γείτονας εκ Μυκόνου ο Δημήτρης Ρουσουνέλος χαρακτήρισε τα TFP ως “κάτι το μοναδικό στο είδος του” και “από τα λίγα φεστιβάλ γαστρονομίας με ουσία”, ενώ αξιολογεί θετικά τη λειτουργία της παλιάς ψαραγοράς στην Τήνο ως “έδρας”.

Μια από τις μεγάλες εκπλήξεις ήταν η συμμετοχή του αγιορείτη γέροντα Επιφανίου, ο οποίος μαγείρεψε βασισμένος στη λιτότητα και τις ιδιαιτερότητες των κοινοτήτων του Άθω. O πατέρας Επιφάνιος επέμεινε στην ανάγκη να προστατεύεται η παράδοση στη διατροφή και την κουζίνα και εξέφρασε θαυμασμό για την κοινότητα των εθελοντών και για την προσφορά τους

“Ρούκι” στην Τήνο η διεθνολόγος Σταυριανή Ζερβακάκου. Είχε εγκατασταθεί στην Κωνσταντινούπολη για μεταπτυχιακά αλλά εκεί έγινε σεφ και σήμερα εργάζεται στο εστιατόριο Κυριμάϊ στη Μάνη. Δηλώνει πως ήθελε να ζήσει την εμπειρία στα TFP και τα αξιολογεί ως “επαναστατική κίνηση”.

Πρώτη φορά στα TFP ο κωνσταντινουπολίτης μαιτρ της ζαχαροπλαστικής Στέλιος Παρλιάρος δήλωσε έκπληκτος απ’ όσα είδε στην Τήνο και από τη φιλοξενία: “Περπάτησα, έφαγα, ήπια, μου μένει ένα ωραίο μήνυμα. Και θέλω να ξανάρθω βέβαια”.

Ίσως το παλαιότερο γνωστό πρόσωπο-ταυτισμένο με την κουζίνα και τις χαρές της, ο Ηλίας Μαμαλάκης δήλωσε τη δική του χαρά για τη συμμετοχή του και για το ότι τα TFP κατάφεραν να προσελκύσουν ειδικούς και κοινό από όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Ο vip σεφ Ανδρέας Λαγός χαρακτήρισε τη διοργάνωση “μοναδική προσπάθεια στην Ελλάδα, με κριτήριο την αγάπη και τον εθελοντισμό που κατατίθενται”, ενώ αναγνώρισε πως “η Τήνος είναι πλέον και γαστρονομικός προορισμός”.

Ο Γρηγόρης Χέλμης ιδιοκτήτης του μεζεδοπωλείου “ΜεΖεν” στον Βόλο, σεφ με πολυσχιδέστατη δράση στον χώρο της γεύσης και των αναζητήσεων γι’ αυτήν ήταν για τρίτη χρονιά παρών στην Τήνο. Επαίνεσε τό ότι τα TFP γίνονται θεματική διοργάνωση και εξωστρεφής, ενώ προέβλεψε ότι και άλλα νησιά και άλλοι τόποι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα.

“Στην Τήνο δεν βαριέται ποτέ” η Γιάννα Μπαλαφούτη της παρασκευαστικής μονάδας “Πυλιακή Γη” και μπλόγκερ, επειδή “οι άνθρωποι προγραμματίζουν πάντα κάτι καλό, γαστρονομικό ή πολιτιστικό”. Η Μπαλαφούτη και ο Γιάννης Καρβέλας διοργάνωσαν στα Λουτρά σεμινάριο για τη μήυση μικρών παιδιών από την Τήνο και τη Σύρο στα μυστικά του ελαιολάδου.

Ο τήνιος την καταγωγή σεφ Ιάκωβος Απέργης υπεύθυνος μαγειρείων του Τζαννείου Νοσοκομείου και εθελοντής σε κουζίνες προσφύγων και παιδιών, θεωρεί το ΤFP καταπληκτικό επειδή για επτά μέρες όλοι προσφέρουν και κανείς δε ζητά τίποτα.

Και τέλος, ο Βασίλης Αλβανίδης από το εστιατόριο Yellow στην Κηφισιά προσφέρει ως εθελοντής στη διοργάνωση επειδή ως προσκεκλημένος σεφ δεν μπορούσε να απολαύσει τις εκδηλώσεις σε όλο το εύρος τους. “Και τα χαμογελαστά πρόσωπα σε κάθε εκδήλωση”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

42 εκατομμύρια ευρώ επιστρέφονται στους νησιώτες μέσω του Μεταφορικού Ισοδύναμου – Ξεκινούν οι πληρωμές

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για το Μ.Ι. – Από Δευτέρα στους λογαριασμούς 325.405 πολιτών η επιστροφή του κόστους μετακίνησης για το 2024.

Νέο πλωτό ασθενοφόρο στους Φούρνους: Σημαντική ενίσχυση για την υγειονομική ασφάλεια του ακριτικού νησιού

Πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός του υπερσύγχρονου περιπολικού σκάφους–ασθενοφόρου που ενισχύει τις διακομιδές από Φούρνους και Θύμαινα. Παρών ο Υφυπουργός Στέφανος Γκίκας.

Μάνος Κόνσολας: Υπέρ της κοινής διεκδίκησης για κρίσιμα νησιωτικά ζητήματα

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου στηρίζει συντονισμένες πρωτοβουλίες για ΦΠΑ, ακτοπλοϊκά εισιτήρια και δημόσια υγεία – Πρόταση για νέες παροχές και κίνητρα σε γιατρούς στα νησιά.

Καινοτόμο έργο διαχείρισης όμβριων υδάτων από το ΕΜΠ στη Νάξο

Η Νάξος στο επίκεντρο ερευνητικού έργου του ΕΜΠ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Horizon – Πιλοτική εφαρμογή συστημάτων συλλογής και αξιοποίησης ομβρίων υδάτων για την καταπολέμηση της λειψυδρίας.

Μύκονος 2025: Ρεκόρ τιμών τον Ιούλιο, αλλά με “κενά” στον Σεπτέμβριο

Παρά τη δυναμική εκκίνηση της σεζόν και τις υψηλές τιμές στα πεντάστερα, η περιορισμένη ζήτηση του φθινοπώρου επαναφέρει το ζήτημα της εποχικότητας

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος – Πύργος Μπαζαίου: Ξεκινάει σήμερα η διήμερη συνάντηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη (πρόγραμμα)

Ειδικοί επιστήμονες, φορείς και πολίτες συνδιαμορφώνουν τις προτάσεις για το μέλλον του νησιού – 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου 2025 (πρόγραμμα)

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση: Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στο ΕΕΕΕΚ Νάξου

Η ομάδα της Cyberno παρουσιάζει εφαρμογές AI στην τάξη και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα THINKSAFE – Ανοιχτό κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς του νησιού

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Γεύσεις Ναξιώτικες, με υπογραφή: Η συνεργασία του “Φάρου του Αλυκού” με τη “Φάρμα Ρώτα”

Με αγάπη για την τοπική παραγωγή και αφοσίωση στη γαστρονομική ποιότητα, το εστιατόριο του Αλυκού ξεκινά δυναμικά τη σεζόν με πρώτες ύλες από τη φημισμένη φάρμα της Νάξου

Πάρος: «Διακομιδές ντροπής»: Δύο ημέρες ταλαιπωρίας για ηλικιωμένη ασθενή που ταξίδεψε στη Σύρο (!!!)

Σφοδρή κριτική από τον Κώστα Αργουζή για την άρνηση ενεργοποίησης του υγειονομικού ελικοπτέρου Πάρου – Τι καταγγέλλει για την αλυσιδωτή διακομιδή και το κόστος για κράτος και ασθενή

Νάξος – Λυώνας: Όταν ο φράχτης γίνεται σύμβολο απομόνωσης και αντίστασης

Η περίφραξη στην παραλία του Λυώνα της Κορώνου και η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων – Ένα πανό που φωνάζει πιο δυνατά από τις λέξεις.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου