Η Τήνος προσπαθεί μέσω της συνεργασίας της με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο να προωθήσει τα τοπικά προϊόντα του νησιού – Με βάση το μέλι θα δημιουργήσει Παρατηρητήριο Παραδοσιακής Διατροφής και Υγείας – Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τήνου κος Εμμανουήλ Σώχος
Μνημόνιο συνεργασίας συνάπτουν ο Δήμος Τήνου και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, με σκοπό τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Παραδοσιακής Διατροφής και Υγείας με έδρα την Τήνου και μέσω αυτού την προώθηση και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων του νησιού. Στο πλαίσιο της εδραίωσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων και της υιοθέτησης στόχων προαγωγής και ανάπτυξης ερευνητικών δραστηριοτήτων, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο πρότεινε στο Δήμο Τήνου την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την δημιουργία «Παρατηρητηρίου Παραδοσιακής Διατροφής & Υγείας», με έδρα την Τήνο.
Βάσει του μνημονίου, το οποίο ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου, τα συμβαλλόμενα μέρη προτίθενται να αναλάβουν κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία και δραστηριότητα για την δημιουργία «Παρατηρητηρίου Παραδοσιακής Διατροφής & Υγείας», με έδρα την Τήνο, όπως αυτές αναφέρονται ενδεικτικά παρακάτω:
Προβολή των τοπικών προϊόντων και της παραδοσιακής διατροφής και της σχέσης της με την υγεία του πληθυσμού. Ιδιαίτερα του μελιού της Τήνου, με την ανάδειξη των συστατικών του, που η κατανάλωσή του, προάγει την υγεία των κατοίκων του νησιού και των καταναλωτών. Η προβολή και διαφήμιση, του μελιού και των άλλων παραδοσιακών προϊόντων της Τήνου, θα αυξήσει την αξία τους και θα δώσει νέα διάσταση στη χρήση τους. Διοργάνωση ημερίδων με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, αλλά και του κοινού, και προβολή σε ΜΜΕ των ενημερωτικών δελτίων τύπου. Επιδημιολογικές ή/και κλινικές παρεμβατικές μελέτες. Δημοσίευση και διάχυση των αποτελεσμάτων της έρευνας.
Συνεργασία σε ζητήματα αξιοποίησης του επιστημονικού έργου προς άμεσο όφελος της κοινωνίας της Τήνου και ανταλλαγή καλών πρακτικών στρατηγικής συνεργασιών με τοπικές κοινωνίες και εθνικούς φορείς. Ο Δήμος Τήνου στο πλαίσιο του μνημονίου με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στόχο έχει να αναδείξει τα Τηνιακά, και γενικότερα τα κυκλαδίτικα, παραδοσιακά προϊόντα, όπως π.χ. το μέλι, αλλά και να συνδέσει την επιστημονική έρευνα, με τα τοπικά προϊόντα και την επιχειρηματικότητα. Παράλληλα,επιθυμεί να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, μέσω, ενός, από τα πιο ισχυρά μέσα που υπάρχουν, την ανθρώπινη υγεία.
«Σύνδεση της έρευνας με τα τοπικά προϊόντα»
Στην εισήγησή του, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Εμμανουήλ Σώχος, σημείωσε, πως «ο Δήμος Τήνου, ακολουθώντας εξωστρεφή πολιτική σε όλες τις δράσεις και δραστηριότητές του, αλλά και στις συνεργασίες του, με ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του τόπου μας, ξεκινά ένα μνημόνιο συνεργασίας με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, για να μπορέσει να αναδείξει στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, υπέρ της ανθρώπινης υγείας, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας των τοπικών παραγωγών παραδοσιακών προϊόντων της Τήνου και ιδιαίτερα του μελιού».
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, «στόχος, είναι η προαγωγή και ανάπτυξη ερευνητικών δραστηριοτήτων, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με σκοπό τη σύνδεση της έρευνας με τα τοπικά προϊόντα και την τοπική ανάπτυξη, που θα αναδείξουν την υπεροχή του Τηνιακού μελιού, σε σύγκριση με την κατανάλωση διαφορετικών ειδών μελιού», ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων περιοχών της χώρας, οι οποίες «μέσα από επιστημονικές μελέτες, έχουν αναδείξει σε παγκόσμιο επίπεδο τη διατροφική αξία τοπικών τους προϊόντων, όπως είναι η Κορινθιακή σταφίδα, το λάδι και η ελιά, ο κρόκος Κοζάνης, ή το μέλι της Ικαρίας».
Οι ευεργετικές ιδιότητες του Τηνιακού μελιού
Εκτενή αναφορά έκανε ο Αντιδήμαρχος για το μέλι της Τήνου, το οποίο είναι και το προϊόν, το οποίο ο Δήμος επιθυμεί περισσότερο να αναδείξει και να προβάλλει. Όπως εξήγησε ο κ. Σώχος, «το μέλι της Τήνου, παρ’ ότι η ιστορική βιβλιογραφία έχει καταγράψει τις ευεργετικές του ιδιότητες, καθώς διακρίνεται για την ξεχωριστή του γεύση, το άρωμά του, την υψηλή θρεπτική του αξία και τις θεραπευτικές του ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, δυστυχώς, δεν είναι ευρέως γνωστό στον πληθυσμό και δεν έχει βρει τη θέση που του αξίζει στη διατροφική πυραμίδα του τόπου μας, αλλά και διεθνώς».
Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά, πως «η κλινική μελέτη ανάδειξης της υπεροχής του Τηνιακού μελιού, φιλοδοξεί να αναδείξει τους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς, που ευθύνονται για την ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, τις ηρεμιστικές του ιδιότητες, την απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών, τη μείωση του οξειδωτικού στρες, της αορτικής σκληρότητας, την τεκμηρίωση ισχυρισμών υγείας για τις καρδιακές νόσους […] και τέλος, τη συμβολή του στην υγιή γήρανση και μακροζωία του πληθυσμού», ενώ τόνισε, πως «η ανάδειξη των συστατικών του μελιού θα αυξήσει την αξία του, θα προκαλέσει το ενδιαφέρον της βιομηχανίας τροφίμων σε αμιγώς τηνιακό προϊόν, με αποτέλεσμα την υποστήριξή του, η οποία θα δώσει με τη σειρά της ώθηση στους παραγωγούς μας, να εμμείνουν στην παραγωγή σε τοπικό επίπεδο».
Σημαντικό ερευνητικό έργο
Σχετικά με τον φορέα, ο οποίος αναμένεται να δημιουργηθεί και πρόκειται να χρηματοδοτείται από εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, ο Αντιδήμαρχος διευκρίνισε, πως «στο Παρατηρητήριο Παραδοσιακής Διατροφής και Υγείας, θα καταγράφονται τα αποτελέσματα της ερευνητικής ομάδας, σε όλα τα στάδια της έρευνας, οι δράσεις προβολής των τοπικών προϊόντων και της παραδοσιακής διατροφής, τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής έρευνας στην Τήνο και θα γίνονται δημοσιεύσεις σχετικών άρθρων σε ιατρικά και διεθνή περιοδικά, ανακοινώσεις των ευρημάτων στον ελληνικό και διεθνή Τύπο, σε επιστημονικά συνέδρια με θεματική την υγεία και τη διατροφή». Τέλος σημείωσε, πως «κατά το τελευταίο στάδιο της έρευνας, θα γίνει κλινική δοκιμή, διάρκειας έξι μηνών, σε δείγμα 300 ατόμων, κατά το οποίο θα αποδειχθούν τεκμηριωμένοι ισχυρισμοί υγείας, υπεροχής του τηνιακού μελιού».
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα koinignomi.gr