Πέμπτη, 17 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΤήνος: Σεμινάριο γαστρονομίας και γιορτή (7-13/05) με ...πιτσούνι

Τήνος: Σεμινάριο γαστρονομίας και γιορτή (7-13/05) με …πιτσούνι

|

Γιορτή Γαστρονομίας για 4η χρονιά στην Τήνο από την ομάδα του Tinos Food Paths και δη από τις 7 έως τις 13 Μαϊου – Οι δράσεις που θα γίνουν και βέβαια είχαμε και την Παρασκευή 27 Απριλίου το πρώτο εκπαιδευτικό σεμινάριο πάνω στην Γαστρονομία

Και στην Τήνο τρέχουν με χίλια… Δεν περιμένουν να …μονιάσουν, να τα βρουν μεταξύ τους… Τα έχουν κάνει αυτά ήδη.. Και πλέον είναι σε άλλο επίπεδο όσον αφορά την γαστρονομία. Με εκπαιδευτικά σεμινάρια και με γιορτές που χρόνο με το χρόνο γίνονται όλο και πιο …γνωστές στο ευρύτερο κοινό και λειτουργούν ως πρεσβευτές για την διαφήμιση ενός από τα ωραιότερα νησιά των Κυκλάδων…

Και φέτος και δη από την Δευτέρα 7 Μαΐου έως και την Κυριακή 13 Μαΐου με πρωταγωνιστές την ομάδα του Tinos Food Paths (TFP) έχουμε την 4η χρονιά που διοργανώνεται η «Γιορτή της Γαστρονομίας». Και είναι αφιερωμένη στους περιστερώνες και στο πιτσούνι, που αποτελεί για τους ντόπιους εκλεκτή τροφή αλλά και ιδιαίτερα περιζήτητη πρώτη ύλη για τα εστιατόρια και τις ταβέρνες του νησιού.

Και εδώ πρέπει να αναφέρουμε με την αρωγή του tinostoday.gr τα σημεία γιορτής… : Στους περιστερώνες του χωριού Ταραμπάδος θα ακούσουμε φωνές από το παρελθόν, θα θαυμάσουμε κομψοτεχνήματα παλιών χτιστάδων, θα στρώσουμε τραπέζια. Θα γευτούμε το παρελθόν και θα ατενίσουμε αισιόδοξα το μέλλον.

Παράλληλα, για δεύτερη χρονιά το Greek Spirits Workshop” by Difford’s Guide θα πραγματοποιηθεί στo πλαίσιο του Tinos Food Paths. Διάσημοι bartenders του εξωτερικού, μαζί με κορυφαίους Έλληνες, θα δοκιμάσουν αποστάγματα, θα μας εμπνεύσουν και θα εμπνευστούν από τον τόπο μας.

Και βέβαια έκθεση φωτογραφίας για όλη την εβδομάδα με θέμα την Γαστρονομία της Τήνου από όλους τους φωτογράφους του νησιού.

Εικαστική έκθεση : ”Εν είδει περιστεράς” ιδέα – σύμβολο – χώρος. Επιμελητής: Μάνος Στεφανίδης ιστορικός τέχνης, καθηγητής ΕΚΠΑ. Διοργανωτής: Σύλλογος καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Τήνου, με συνδιοργανωτές το ΙΤΗΠ, τον Δήμο Τήνου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Τήνου – Άνδρου

Και όπως διαβάζουμε «η ”παλιά ψαραγορά” θα είναι το ”βήμα” μας. Ένας χώρος στο κέντρο του λιμανιού, ζωντανός όλη την ημέρα. Η καρδιά της μεγάλης γιορτής της γαστρονομίας του τόπου μας, Στην ”αγορά” μας, μάγειροι, bartenders, παραγωγοί, λαογράφοι, θα εναλλάσσονται στο βήμα. Δράσεις για παιδιά, παρουσιάσεις για επαγγελματίες και μη, εκθέσεις προϊόντων, ανοιχτές εκδηλώσεις με παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες μαγειρικές, σεμινάρια, αλλά και συζητήσεις. καθημερινά από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Εστιατόρια και επιχειρήσεις όλου του νησιού, δημιουργούν δράσεις εμπνευσμένες από την τοπική γαστρονομική μας κουλτούρα, οι οποίες θα προβάλλονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του TFP www.tinosfoodpaths.gr»

Γαστρονομικοί προορισμοί

Παράλληλα, στην Τήνο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Απριλίου το πρώτο εκπαιδευτικό σεμινάριο, στο πλαίσιο του έργου «Γαστρονομικοί Προορισμοί». Το εν λόγω έργο, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δράσεις εκπαίδευσης που υλοποιούνται από το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) μέσω του SETE Training.

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο στην Τήνο, πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή του Tinos Food Paths. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου δόθηκε η δυνατότητα στα μέλη της γαστρονομικής κοινότητας που αποτελούν τον πυρήνα του γαστρονομικού προορισμού, να αντιληφθούν τί σημαίνει συνέργεια για τις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις, πώς μια ομαδική προσέγγιση βοηθά μακροπρόθεσμα όλους τους εμπλεκόμενους και ποια είναι στην πραγματικότητα τα κέρδη από την αναβάθμιση της εμπειρίας του πελάτη.

Ειδικότερα, το πρώτο εκπαιδευτικό σεμινάριο, περιελάμβανε μεταξύ άλλων ενότητες όπως η έννοια της συνολικής εικόνας και της συνολικής γαστρονομικής εμπειρίας για την Τήνο, τα κέρδη από την αναβάθμιση της εικόνας στη συνολική προώθηση και προβολή του νησιού καθώς και βέλτιστα παραδείγματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σκοπός των γαστρονομικών προορισμών, είναι να ενισχύσει στην πράξη την ποιοτική αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, πιλοτικών προορισμών στην αρχή, μέσα από τη γαστρονομία. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το εγχείρημα, θα έχουν οι τοπικές γαστρονομικές κοινότητες και οι τοπικές κοινωνίες.

Για την υλοποίηση του συνόλου του έργου, πραγματοποιούνται, πέραν των δράσεων εκπαίδευσης και ενέργειες προβολής και προώθησης από τη Marketing Greece. Eπίσης, ο Greek Gastronomy Guide κινητοποιεί τις τοπικές γαστρονομικές κοινότητες και στο πλαίσιο του έργου, καταγράφει τον γαστρονομικό πλούτο των πιλοτικών προορισμών.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σύμη: Ειδικό τέλος 3 ευρώ για ημερήσιους επισκέπτες ζητά ο Δήμος, αντίδοτο στην υπερτουριστικοποίηση

Πρόταση για θεσμική κατοχύρωση εισιτηρίου 3€ για κάθε ημερήσιο επισκέπτη – Στόχος η ενίσχυση υποδομών και η προστασία του νησιού από τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού.

Νάξος (Βίντσι) – Συνάντηση με προοπτική: Ο Γιάννης Βρούτσης με τους νέους ναυταθλητές της Νάξου

Κατά την αναχώρησή του από το νησί, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού συνομίλησε με τους μικρούς αθλητές και τους προπονητές του Naxos WaterSports, ενθαρρύνοντας την ίδρυση επίσημου ναυταθλητικού σωματείου.

ΕΛΣΤΑΤ: Τα λιμάνια με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση στην Ελλάδα, στην κορυφή οι Κυκλάδες

Από το Πέραμα και τη Σαλαμίνα έως την Πάρο, τη Νάξο και τη Μύκονο – Οι πιο πολυσύχναστες γραμμές και οι επιδόσεις των λιμανιών σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Πάρος είπε «όχι» στα πλαστικά, oλοκληρώθηκε με επιτυχία η δράση Plastic Free Greece

Υποθαλάσσιοι και παράκτιοι καθαρισμοί, εμβληματικοί πρεσβευτές και ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας ανέδειξαν τη σημασία της συλλογικής δράσης για ένα νησί απαλλαγμένο από πλαστικά.

Πράσινο φως για πλοηγικό σταθμό στη Μύκονο, σε τι δεσμεύτηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας

Ο Υπουργός Ναυτιλίας αναγνώρισε την ανάγκη ίδρυσης σταθμού για τα κρουαζιερόπλοια, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση κάλυψης των απωλειών από τα μειωμένα λιμενικά τέλη.

Δυναμική παρουσία του Πανναξιακού AO στο Πανελλήνιο Κ16 – Έρχονται τα «Μηλώσεια 2025»

Σπουδαίες επιδόσεις από τους νεαρούς αθλητές του Πανναξιακού στη Χαλκίδα – Συγχαρητήρια και ευχαριστίες από το Δ.Σ. για τη στήριξη των χορηγών ενόψει των αγώνων «Μηλώσεια 2025» στη Νάξο.

Η κεραμική της Σίφνου: Παράδοση αιώνων, τέχνη ζωντανή

15 εργαστήρια, εκατοντάδες φόρμες και μια πολιτιστική κληρονομιά ενταγμένη στην UNESCO που συνεχίζει να γράφει ιστορία, στο χέρι, στον τροχό, στο καμίνι.

Κέα: Ανακύκλωση ελαστικών με οικολογική συνείδηση και υπευθυνότητα

Ο Δήμος Κέας σε συνεργασία με την Ecoelastica έδωσε νέα ζωή σε εκατοντάδες παλιά ελαστικά – Μια πράξη περιβαλλοντικής ευθύνης και πρότυπο διαχείρισης αποβλήτων για τα νησιά.

Κάναβα Ρούσσος: Ο Καραγκιόζης και οι Πειρατές κάτω απ’ τα αστέρια της Σαντορίνης

Μια βραδιά γεμάτη φως, γέλιο και μνήμες από τα παλιά στο Οινοποιείο Canava Roussos — εκεί που η παράδοση δεν ξεθωριάζει, αλλά ζει.

Σαντορίνη – ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπές ρεύματος – Ο προγραμματισμός μέχρι την Τρίτη 22 Ιουλίου

Προγραμματισμένες διακοπές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης από την ΔΕΔΔΗΕ λόγω τεχνικών εργασιών. Το πρόγραμμα μέχρι την Τρίτη 22 Ιουλίου

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος – Ορφέας Παπαδόπουλος: Από την υποκριτική στο τατουάζ και… στην Παναγία των Παρισίων (video)

Ο γνωστός ηθοποιός και tattoo artist μιλά αποκλειστικά στο Naxospress για την τέχνη, τη ζωή του στη Νάξο, τα παράξενα τατουάζ και τη νέα του θεατρική πρόκληση

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Golden Plates 2025: Ο chef Νίκος Δημητροκάλης και το Dal Professore σε Νάξο και Αττική έκλεψαν τη παράσταση

Με φόντο τη θάλασσα και πρώτη ύλη την αυθεντικότητα, οι Κυκλάδες σάρωσαν στα φετινά βραβεία γαστρονομίας Golden Plates, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις που επιβεβαιώνουν το διεθνές γευστικό αποτύπωμά τους.

SeaJets: Το “TERA JET 2” ξεκινά τα δρομολόγια του, πρώτη αναχώρηση από Πειραιά στις 11 Ιουλίου

Το νέο ταχύπλοο της SEAJETS φτάνει Νάξο, Πάρο, Κουφονήσια, Σχοινούσα και Ηρακλειά με διπλή επιστροφή – Αναλυτικό πρόγραμμα του πρώτου δρομολογίου

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.