Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΤήνος: Η κυρία Κατερίνα που μαγειρεύει κάθε μέρα 120 μερίδες φαγητό για...

Τήνος: Η κυρία Κατερίνα που μαγειρεύει κάθε μέρα 120 μερίδες φαγητό για όσους έχουν ανάγκη

|

Μοδίστρα στο επάγγελμα, η κυρία Κατερίνα βρέθηκε στη Τήνο το 2009 για να εκπληρώσει τάμα που είχε κάνει στη Παναγία – Ανέλαβε αυτοβούλως να μαγειρεύει για όσους έχουν ανάγκη μέσω της “Κοινωνικής Κουζίνας” και σήμερα έχει φτάσει στο σημείο να προσφέρει 120 μερίδες καθημερινά 

Κυρία Κατερίνα, έτσι την γνωρίζουν όλοι στην πανέμορφη Τήνο, στις Βόρειες Κυκλάδες…  Μοδίστρα στο επάγγελμα, ανέλαβε αυτοβούλως ρόλο σπουδαίο, να μαγειρεύει για όσους έχουν ανάγκη. Στο σπίτι της, τον πρώτο κρίκο μιας μεγάλης αλυσίδας αγάπης, μαγειρεύονται κάθε εβδομάδα 120 μερίδες φαγητό… Εντυπωσιακό και μόνο στη σκέψη. Πόσο μάλλον στη πράξη.

«Μη μείνει νηστικός κανείς». Αυτή είναι η έγνοια της, μου είχαν πει γνωστοί και φίλοι πριν τη συναντήσω. Άκουσα για την κυρία Κατερίνα πρώτη φορά φέτος, όταν λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα ετοιμάσαμε για τον «Γαστρονόμο» το μεγάλο αφιέρωμα στη λαμπριάτικη κουζίνα των Κυκλάδων στον Πύργο, στην Τήνο. Τα φαγητά που περίσσεψαν ήταν πολλά. «Τι θα απογίνουν;» σκεφτήκαμε.

«Μη στενοχωριέστε, τα έχουμε κανονισμένα», απάντησαν οι ντόπιοι μάγειρες που ήξεραν. «Θα τα στείλουμε στην “Κοινωνική κουζίνα”, να μοιραστούν εκεί που πρέπει». Κάπως έτσι έμαθα για την κυρία Κατερίνα, τη μοδίστρα. 

Ψυχάρα η κυρία Κατερίνα από την Τήνο. Κάθε μέρα μαγειρεύει 120 μεριδες φαγητό για οσους το έχουν ανάγκη!

Γύρω στις 120 μερίδες μαγειρεύει καθημερινά η κυρία Κατερίνα

Ήταν θέμα ζωής και θανάτου όταν ήρθε στην Τήνο με βάρος ασήκωτο. Για ένα τάμα. Θυμάται με κάθε λεπτομέρεια την ημέρα που έφτασε «στο νησί της Παναγιάς». Ήτανε, λέει, 23 Ιουνίου 2009. Και έμεινε. Έμεινε για να συνεχίσει να προσεύχεται. Εργάστηκε, αρρώστησε, της έφεραν φαγητό. Οι γείτονες, οι γνωστοί. «Εγώ δεν ήθελα. Τι να το κάνω τόσο φαΐ;» Ήταν Απρίλιος του 2013, τότε που αναρωτήθηκε φωναχτά: «Εδώ δεν υπάρχει κανένας χριστιανός που να πεινάει, να του δώσουμε τα φαγιά;». Ρώτησε και έμαθε. Τους έστειλε τα φαγητά, κι ύστερα κι άλλα. «Μου καλάρεσε. Σκέφτηκα, και δεν τους κάνω και ένα πακέτο μακαρόνια; Κι ύστερα και γεμιστά. Και ένα μουσακά. Με βοήθαγαν κι άλλοι άνθρωποι. Έτσι ξεκίνησαν όλα. Μάθαμε ποιοι έχουν ανάγκη και σιγά σιγά το έργο μας μεγάλωσε. Ευχαριστώ τον κόσμο που βοηθάει. Να είναι καλά τα παλικάρια μου… οι άγγελοί μου».

Είκοσι πέντε πακέτα ετοιμάζει καθημερινά. Κι έχει βοήθεια, πολλή. Ετοιμάζουν τσάντες με ρύζια, μακαρόνια, αυγά, λάδι, γάλατα, ψάρια. Δεν ξεμένει εύκολα, γιατί οι Τηνιακοί έχουν γίνει μια γροθιά. Οργανώσανε μέχρι και συναυλία για τους σκοπούς της «Κοινωνικής κουζίνας». Πόσο με συγκίνησε όταν μου είπε ότι άνθρωποι τη βοηθάνε ακόμα και ανώνυμα: «Κάποια στιγμή μού χάλασε το ψυγείο. Την ακριβώς επόμενη μέρα κάποιος, δεν γνωρίζω ποιος, είχε φροντίσει να μου το αντικαταστήσει. Αργότερα έπαθε ζημιά η κουζίνα μου. Την άλλη μέρα μού έφεραν μια καινούργια. Ποιος; Δεν γνωρίζω. Έχω βοηθηθεί όσο δεν φαντάζεστε».

Κάθε Τρίτη και Τετάρτη, η κυρία Κατερίνα τα κανονίζει έτσι που να βγαίνουν περί τις 120 μερίδες φαγητό, το οποίο μοιράζεται εκεί όπου υπάρχει ανάγκη. Κάνει σωστή διαχείριση. Ρωτάει και μαθαίνει. «Καθένας στο χωριό του ξέρει ποιος έχει ανάγκη. Οι δασκάλες στο σχολείο ξέρουν ποια παιδιά πεινάνε. Πρέπει να κάνω τα κουμάντα μου, μη λήξουν τα τρόφιμα που μου φέρνουν, μη χαλάσουν». Ξέρει και τα προβλήματα που έχει το κάθε σπίτι, κι ας μη γνωρίζει με τα ονοματεπώνυμά τους αυτούς που βοηθάει – τι σημασία έχει άλλωστε; Ποιος έχει χοληστερίνη, ποιος έχει πίεση ή ζάχαρο. «Αύριο θα μαγειρέψω γεμιστά, φασολάκια, φακές και χάντρες. Να χορτάσουν, να τους πιάσει το φαγητό». 

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα athensmagazine.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Απόφαση ευθύνης η ακύρωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοίνωση του Δήμου Αμοργού σχετικά με την ακύρωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων στο νησί των Ανατολικών Κυκλάδων

ΥΠΑ: “Κλειστόν” το αεροδρόμιο της Νάξου ελέω εργασιών από 11 έως 30 Μαρτίου

Κλείνει προσωρινά το αεροδρόμιο λόγω έργων αναβάθμισης - Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το χρονοδιάγραμμα

Σαντορίνη: Σύλληψη πλοιάρχου και η ανακοίνωση από την εταιρεία “ΜΑΙΣΤΡΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΝΕ”

Ανακοίνωση της εταιρείας ΜΑΙΣΤΡΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΝΕ σχετικά με τη σύλληψη πλοιάρχου - Τι συνέβη

Οι Νέες Αλλαγές στο Οικιακό και Επαγγελματικό Ρεύμα το 2025

Το 2025 φέρνει σημαντικές αλλαγές στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, επηρεάζοντας τόσο τα οικιακά όσο και τα επαγγελματικά τιμολόγια. Παράλληλα, η διαδικασία αλλαγής παρόχου ρεύματος γίνεται πιο απλή και ψηφιακή.

Νάξος – Λιμεναρχείο: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το τριήμερο 28 Φεβρουαρίου – 02 Μαρτίου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ανακοινώθηκαν από το Λιμεναρχείο Νάξου στην παραλιακή οδό λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων του τριημέρου για τις Απόκριες

Το Μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Τυχερών Παιχνιδιών: Προκλήσεις και Ευκαιρίες

η ελληνική αγορά είναι ιδιαίτερα δυναμική. Οι Έλληνες παίκτες δείχνουν σταθερό ενδιαφέρον τόσο για τα live casino όσο και για τα στοιχηματικά sites, χωρίς σημάδια επιβράδυνσης.

ΥΠΕΝ – Κυκλάδες: Ζητάει από τους Δήμους να υποδείξουν περιοχές για αναστολή δόμησης

Μόλις πριν από μία εβδομάδα ζήτησε το ΥΠΕΝ από τους δήμους να υποδείξουν περιοχές για αναστολή της δόμησης, ενώ οι περισσότεροι δήμοι διαμαρτύρονται εδώ και μια τριετία για την υπερδόμηση των νησιών.

ΑΟ Θήρας: Στο “Ολυμπιακό Χωριό” το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό για το κύπελλο

Στο Ολυμπιακό Χωριό με παρέμβαση Βρούτση η αναμέτρηση (27/02) του ΑΟ Θήρας – Παναθηναϊκός για το κύπελλο βόλεϊ - Το ευχαριστώ από τη Σαντορίνη

Premier League: Τσέλσι εναντίον Σαουθάμπτον και τα γκολ πέφτουν βροχή

Η πρόταση της ημέρας: Τσέλσι - Σαουθάμπτον: Δεν σταματούν να σκοράρουν στο 2.62!

Βιώσιμες Κυκλάδες: Ο “σεισμός” της Μήλου δείχνει τα προβλήματα του αναπτυξιακού μοντέλου των Κυκλάδων

Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες: “Ο «σεισμός» της Μήλου δείχνει τα προβλήματα του αναπτυξιακού μοντέλου των Κυκλάδων”

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη σε περιοχή προς Σταυρό Κεραμωτής

Φωτιά σε εξέλιξη στη περιοχή Σίφωνες στο δρόμο προς τον Σταυρό της Κεραμωτής

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Νάξος – Αγερσανί: “Εφυγε” από τη ζωή ο Γιάννης “Αμερικάνος” Μαργαρίτης

Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης "Μπαρμπούνης - Αμερικάνος" Μαργαρίτης - Αύριο Τρίτη (25/02) η εξόδιος Ακολουθία στον Αγιο Σπυρίδωνα Αγίου Αρσενίου

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ