Δευτέρα, 17 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΤηγανιτές Πατάτες: Επιστροφή στη ... παράδοση

Τηγανιτές Πατάτες: Επιστροφή στη … παράδοση

|

Επιστροφή στη παράδοση όσον αφορά το τηγάνισμά της πατάτας; Η Κομισιόν συστήνει η θερμοκρασία τηγανίσματος να κυμαίνεται μεταξύ 160°C και 175°C και ψησίματος μεταξύ 180°C και 220°C.

Σε χαμηλή φωτιά δεν γίνεται μόνον η καλύτερη πατάτα, αλλά και η πιο υγιεινή. Η παλιά καλή συνήθεια, που χάθηκε στους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας, στο fast food και στο πλαστικό φαγητό, έρχεται να ξανατεθεί ως αναγκαιότητα μέσω… ευρωπαϊκής οδηγίας. Από χθες αλλάζει (ή καλύτερα πρέπει να αλλάξει) ο τρόπος που παρασκευάζονται οι τηγανητές πατάτες, καθώς και ένα ευρύ φάσμα τροφίμων που περιέχουν άμυλο. Κοινώς, καλύτερα να αποφεύγετε τις ξεροψημένες πατάτες και το τηγάνισμα ή το ψήσιμο σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό προβλέπει ευρωπαϊκή οδηγία (20/11/2017) που τέθηκε από χθες σε εφαρμογή και προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες για τις εταιρείες τροφίμων, καθώς και συστάσεις για τους καταναλωτές και όσους μαγειρεύουν στο σπίτι τους.

Η αιτία ανησυχίας είναι η ουσία ακρυλαμίδιο, η οποία χαρακτηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ύστερα από μακρόχρονες επιστημονικές έρευνες) «χημική πηγή κινδύνου». Το ακρυλαμίδιο σχηματίζεται σε ορισμένα τρόφιμα «όταν αυτά παρασκευάζονται σε θερμοκρασίες συνήθως υψηλότερες από 120°C και υπό συνθήκες χαμηλής υγρασίας. Σχηματίζεται κυρίως σε πλούσια σε υδατάνθρακες ψημένα ή τηγανισμένα τρόφιμα, όπως τα δημητριακά, οι πατάτες και οι κόκκοι καφέ». Σύμφωνα με την Ε.Ε., «τα υφιστάμενα επίπεδα διατροφικής έκθεσης στο ακρυλαμίδιο για όλες τις ηλικιακές ομάδες προκαλούν ανησυχία αναφορικά με τα καρκινογόνα αποτελέσματά του», υπογραμμίζοντας πως τα παιδιά είναι η πλέον εκτεθειμένη ομάδα κινδύνου με γνώμονα το σωματικό βάρος. Υπάρχουν και άλλες δυνητικά επικίνδυνες επιπτώσεις του ακρυλαμιδίου στην υγεία, όπως στο νευρικό σύστημα, στην προγεννητική και στη μεταγεννητική ανάπτυξη και στο αναπαραγωγικό σύστημα των ανδρών, αλλά η Επιτροπή θεώρησε πως, με βάση τις σημερινές συνθήκες διατροφής, η καρκινογένεση είναι ο πιο μεγάλος κίνδυνος.

Η Κομισιόν προχώρησε στη θέσπιση μέτρων άμβλυνσης του κινδύνου, «ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των τροφίμων και να περιορίζεται η παρουσία ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα εκείνα των οποίων οι πρώτες ύλες περιέχουν τις πρόδρομες ουσίες του».

Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν τις τηγανητές πατάτες, τα πατατάκια, πρόχειρα φαγητά, κράκερ και άλλα προϊόντα από ζύμη πατάτας, το ψωμί, τα δημητριακά προγεύματος (εξαιρούνται της βρώμης), άλλα αρτοσκευάσματα (μπισκότα, βουτήματα, φρυγανιές, μπάρες δημητριακών κ.λπ.), καθώς και τον καφέ (καβουρδισμένο ή στιγμιαίο) και τα υποκατάστατά του. Αφορά επίσης παιδικές τροφές.

Τα μέτρα που προβλέπονται για τις επιχειρήσεις τροφίμων ξεκινούν από τη χρήση κατάλληλων ποικιλιών πατάτας, τη σωστή αποθήκευσή τους και το τηγάνισμα σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλές θερμοκρασίες στις φριτέζες. Εάν οι θερμοκρασίες του λαδιού τηγανίσματος στην έξοδο της φριτέζας υπερβαίνουν τους 168°C, τότε πρέπει οι εταιρείες να ελέγχουν «το επίπεδο ακρυλαμιδίου στο τελικό προϊόν και να πιστοποιούν πως αντιστοιχεί στο χαμηλότερο επίπεδο που είναι εύλογα εφικτό»! Το πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο στα χιλιάδες μέρη εστίασης στην Ελλάδα (από σουβλατζίδικα μέχρι ταβέρνες) είναι ένα ακόμα πιο εύλογο ερώτημα…

Στο σπίτι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει η θερμοκρασία τηγανίσματος να κυμαίνεται μεταξύ 160°C και 175°C και ψησίματος μεταξύ 180°C και 220°C, με προθέρμανση των συσκευών. Οι πατάτες να μαγειρεύονται έως ότου αποκτήσουν χρυσοκίτρινη απόχρωση και να μην καίγονται. Πριν από το τηγάνισμα, καλό είναι οι πατάτες να πλένονται και να μένουν σε κρύο νερό 30 λεπτά έως 2 ώρες (ή για λίγα λεπτά σε ζεστό νερό).

Με πληροφορίες από την “Καθημερινή”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βόρεια Μακεδονία – Τραγωδία: 59 νεκροί και περισσότεροι από 150 τραυματίες

Συλλήψεις και σκιές διαφθοράς με φόντο την πολύνεκρη τραγωδία – Δεκάδες τραυματίες σε ελληνικά νοσοκομεία

Βατικανό: Στη δημοσιότητα η πρώτη φωτογραφία του Πάπα Φραγκίσκου από το Νοσοκομείο

Το Βατικανό έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη φωτογραφία του Πάπα Φραγκίσκου μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο

Σαντορίνη – ΑΟ Θήρας: Με το μυαλό στον Ολυμπιακό, ήττα εντός έδρας από τον Πανιώνιο με 3-1 σετ

Εντός έδρας ήττα από τον Πανιώνιο για τον ΑΟ Θήρας (3-1 σετ) .. .Με το μυαλό στον Ολυμπιακό οι αθλήτριες του ΑΟ Θήρας ελέω final 4 στο κύπελλο - Ποιος ο αντίπαλος στα πλέι οφ

Κυβέρνηση – Εκτακτο: Παραίτηση του Υφυπουργού Ενέργειας, Αρίστου Δοξιάδη

Δοξιάδης «Ο ανήθικος πόλεμος που εξαπέλυσε εναντίον μου η αντιπολίτευση, με ανυπόστατες επιθέσεις με προσγείωσε απότομα στη σκληρή πολιτική πραγματικότητα»

Πανναξιακός ΑΟΚ: Κέρδισε τον ΕΦΑΟΖ, εξασφάλισε πλεονέκτημα έδρας στο 1ο γύρο των πλέι οφ

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ επικράτησε εντός έδρας απέναντι στον ΕΦΑΟ Ζωγράφου (80-66), κλείδωσε την 3η θέση και πάει στη Νίκαια για έναν .. πρόωρο τελικό χωρίς όμως ουσιαστικό ενδιαφέρον

Αμοργός: Σεισμός 4,1 R με χαμηλό εστιακό βάθος, αισθητός στο νησί του “απέραντου γαλάζιου”

Σεισμός τώρα στην Αμοργό - 4,1 Ρίχτερ ταρακούνησαν το νησί Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 5,9 χιλιόμετρα

Αλβανία – Εκκλησία: Νέος Αρχιεπίσκοπος ο μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης

Η τελετή ενθρόνισης του νέου προκαθημένου της Αυτοκέφαλου Εκκλησίας της Αλβανίας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου

Τα προϊόντα περιποίησης που πρέπει όλοι να εντάξουν στην καθημερινότητα τους

Τα προϊόντα περιποίησης που πρεπει όλοι να εντάξουν στην καθημερινότητα τους - Ποια είναι

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Πολύωρη διακοπή ρεύματος αύριο (17/03) σε περιοχή της Γαλήνης

Σε ποια περιοχή της Γαλήνης αύριο Δευτέρα (17/03) θα έχει πολύωρη πρωινή διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Μήλος – Αεροδρόμιο: Απέκτησε κατάστημα εντός η Autohellas Hertz

Autohellas Hertz: Ενίσχυση δραστηριότητας στις Κυκλάδες-Νέο κατάστημα στο αεροδρόμιο Μήλου

Νάξος – Υδρομετρητές: Ενεργοποιήθηκε ο “Big Brother”, έπιασε τους .. νεροκλέφτες

Οι νεροκλέφτες, τα πειραγμένα υδρόμετρα / υδρομετρητές και το άγρυπνο «μάτι» του Big Brother που «δούλεψε» καλά!

Blue Star Delos: Εκτακτη προσέγγιση στην Σύρο, ποιος ο λόγος;

Το Blue Star Delos θα πραγματοποιήσει σήμερα το βράδυ έκτακτη προσέγγιση στην Σύρο - Ποιος ο λόγος;

Νάξος: Το λουτρό της Αριάδνης και ο αρχαιολόγος Νικόλαος Κοντολέων

Που βρίσκεται το "Λουτρό της Αριάδνης" και ο ρόλος του γνωστού αρχαιολόγου Νικόλαου Κοντολέοντα

Σκαδό – Γυμνάσιο: Με μία ιστορία αγάπης και .. μίσους το ταξίδι των μαθητών στην Πάντοβα (video)

Μαθητές από το Γυμνάσιο Σκαδού ταξίδεψαν στην Πάντοβα της Ιταλίας όπου παρουσίασαν την ιστορία αγάπης και μίσους που φέρεται να διαδραματίστηκε στον Πύργο Κόκκου πριν πολλά χρόνια (video)

Καρυστιανού: Ποια είναι η Ναξιώτισσα δικηγόρος στο πλευρό της;

Η Μαρία Γρατσία που είναι συνεχώς στο πλευρό της Μαρίας Καρυστιανού, είχε συμμετάσχει στις εκλογές του 2023 με τα ψηφοδέλτια της «Νίκης».

Νάξος – Fast & Easy: Μία δράση που ήρθε να καλύψει κάθε μας ανάγκη

Fast & Easy.. Γρήγορα και απλά... Μία δράση στις .. δύο ρόδες που έρχεται να καλύψει άμεσα κάθε μας ανάγκη

Μύκονος – Λιμενικό Ταμείο: Ανοίγει νωρίτερα φέτος η περίοδος της Κρουαζιέρας

Ανοίγει νωρίτερα (14/03) φέτος η περίοδος Κρουαζιέρας στη Μύκονο - Η αναμονή για το ρεκόρ αφίξεων

Θύελλα Καμαρίου: Ταξίδι είκοσι (20) ωρών μέσω Ιου και Πειραιά για να αναμετρηθεί στη Μήλο με τον Παμμηλιακό

Απίστευτο και όμως Κυκλαδίτικο: Είκοσι (20) ώρες θα ταξιδέψει η Θύελλα Καμαρίου από τη Σαντορίνη στη Μήλο για να αντιμετωπίσει τον Παμμηλιακό το απόγευμα Σαββάτου (15/03)

Aegean Air: Συνδέει την Θεσσαλονίκη με τη Σύρο και την Σμύρνη

Η Aegean Air θα συνδέσει το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και τη Θεσσαλονίκη με την Σμύρνη και την Σύρο - Πότε ξεκινούν τα δρομολόγια

2η ΥΠΕ – Νάξος: Ανακοινώθηκε ο Μιχάλης Τσαντουλής, νέος αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου

Ο Μιχάλης Τσαντουλής και με τη ...βούλα είναι ο νέος αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου - Κέντρου Υγείας Νάξου