Σάββατο, 15 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΤηγανιτές Πατάτες: Επιστροφή στη ... παράδοση

Τηγανιτές Πατάτες: Επιστροφή στη … παράδοση

|

Επιστροφή στη παράδοση όσον αφορά το τηγάνισμά της πατάτας; Η Κομισιόν συστήνει η θερμοκρασία τηγανίσματος να κυμαίνεται μεταξύ 160°C και 175°C και ψησίματος μεταξύ 180°C και 220°C.

Σε χαμηλή φωτιά δεν γίνεται μόνον η καλύτερη πατάτα, αλλά και η πιο υγιεινή. Η παλιά καλή συνήθεια, που χάθηκε στους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας, στο fast food και στο πλαστικό φαγητό, έρχεται να ξανατεθεί ως αναγκαιότητα μέσω… ευρωπαϊκής οδηγίας. Από χθες αλλάζει (ή καλύτερα πρέπει να αλλάξει) ο τρόπος που παρασκευάζονται οι τηγανητές πατάτες, καθώς και ένα ευρύ φάσμα τροφίμων που περιέχουν άμυλο. Κοινώς, καλύτερα να αποφεύγετε τις ξεροψημένες πατάτες και το τηγάνισμα ή το ψήσιμο σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό προβλέπει ευρωπαϊκή οδηγία (20/11/2017) που τέθηκε από χθες σε εφαρμογή και προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες για τις εταιρείες τροφίμων, καθώς και συστάσεις για τους καταναλωτές και όσους μαγειρεύουν στο σπίτι τους.

Η αιτία ανησυχίας είναι η ουσία ακρυλαμίδιο, η οποία χαρακτηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ύστερα από μακρόχρονες επιστημονικές έρευνες) «χημική πηγή κινδύνου». Το ακρυλαμίδιο σχηματίζεται σε ορισμένα τρόφιμα «όταν αυτά παρασκευάζονται σε θερμοκρασίες συνήθως υψηλότερες από 120°C και υπό συνθήκες χαμηλής υγρασίας. Σχηματίζεται κυρίως σε πλούσια σε υδατάνθρακες ψημένα ή τηγανισμένα τρόφιμα, όπως τα δημητριακά, οι πατάτες και οι κόκκοι καφέ». Σύμφωνα με την Ε.Ε., «τα υφιστάμενα επίπεδα διατροφικής έκθεσης στο ακρυλαμίδιο για όλες τις ηλικιακές ομάδες προκαλούν ανησυχία αναφορικά με τα καρκινογόνα αποτελέσματά του», υπογραμμίζοντας πως τα παιδιά είναι η πλέον εκτεθειμένη ομάδα κινδύνου με γνώμονα το σωματικό βάρος. Υπάρχουν και άλλες δυνητικά επικίνδυνες επιπτώσεις του ακρυλαμιδίου στην υγεία, όπως στο νευρικό σύστημα, στην προγεννητική και στη μεταγεννητική ανάπτυξη και στο αναπαραγωγικό σύστημα των ανδρών, αλλά η Επιτροπή θεώρησε πως, με βάση τις σημερινές συνθήκες διατροφής, η καρκινογένεση είναι ο πιο μεγάλος κίνδυνος.

Η Κομισιόν προχώρησε στη θέσπιση μέτρων άμβλυνσης του κινδύνου, «ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των τροφίμων και να περιορίζεται η παρουσία ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα εκείνα των οποίων οι πρώτες ύλες περιέχουν τις πρόδρομες ουσίες του».

Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν τις τηγανητές πατάτες, τα πατατάκια, πρόχειρα φαγητά, κράκερ και άλλα προϊόντα από ζύμη πατάτας, το ψωμί, τα δημητριακά προγεύματος (εξαιρούνται της βρώμης), άλλα αρτοσκευάσματα (μπισκότα, βουτήματα, φρυγανιές, μπάρες δημητριακών κ.λπ.), καθώς και τον καφέ (καβουρδισμένο ή στιγμιαίο) και τα υποκατάστατά του. Αφορά επίσης παιδικές τροφές.

Τα μέτρα που προβλέπονται για τις επιχειρήσεις τροφίμων ξεκινούν από τη χρήση κατάλληλων ποικιλιών πατάτας, τη σωστή αποθήκευσή τους και το τηγάνισμα σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλές θερμοκρασίες στις φριτέζες. Εάν οι θερμοκρασίες του λαδιού τηγανίσματος στην έξοδο της φριτέζας υπερβαίνουν τους 168°C, τότε πρέπει οι εταιρείες να ελέγχουν «το επίπεδο ακρυλαμιδίου στο τελικό προϊόν και να πιστοποιούν πως αντιστοιχεί στο χαμηλότερο επίπεδο που είναι εύλογα εφικτό»! Το πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο στα χιλιάδες μέρη εστίασης στην Ελλάδα (από σουβλατζίδικα μέχρι ταβέρνες) είναι ένα ακόμα πιο εύλογο ερώτημα…

Στο σπίτι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει η θερμοκρασία τηγανίσματος να κυμαίνεται μεταξύ 160°C και 175°C και ψησίματος μεταξύ 180°C και 220°C, με προθέρμανση των συσκευών. Οι πατάτες να μαγειρεύονται έως ότου αποκτήσουν χρυσοκίτρινη απόχρωση και να μην καίγονται. Πριν από το τηγάνισμα, καλό είναι οι πατάτες να πλένονται και να μένουν σε κρύο νερό 30 λεπτά έως 2 ώρες (ή για λίγα λεπτά σε ζεστό νερό).

Με πληροφορίες από την “Καθημερινή”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Α. Καμβύση – Σύλλογος ΑΜΕΑ Νάξου: “Μας δίνει δύναμη το χαμόγελο αυτών των παιδιών” (video)

Ο Σύλλογος θα πραγματοποιήσει την εκλογική διαδικασία αυτή την Κυριακή 16 Μαρτίου στις 17:00 στο υπόγειο του ναού του Αγίου Νικοδήμου

Τήνος – ΔΕΥΑ: Συνάντηση Κροντηρά – Αθανασίου και στο τραπέζι .. συγχώνευση

Προοπτική συνένωσης των ΔΕΥΑ Σύρου και Τήνου - Ποιος ο λόγος της συνάντησης Κροντηρά και Αθανασίου στη Τήνο

Πάρος: Το Paros Way θα πραγματοποιηθεί 24 και 25 Μαϊου, δηλώστε συμμετοχή

Πάρος: Στις 24 και 25 Μαΐου το Paros Way - Δηλώστε συμμετοχή και οι αγώνες που θα διεξαχθούν - χρονοδιάγραμμα

Την έκθεση “Κυκλαδίτισσες” θα επισκεφτούν τα μέλη της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου

Η έκθεση «ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΣΣΕΣ: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων» φιλοξενείται στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μέγαρο Σταθάτου

Αμερική: Φωτιά (κερδών) χωρίς… καπνό!

Τα σακουλάκια νικοτίνης αποτελούν το νέο .. καυτό προϊόν στο χώρο του καπνίσματος στην Αμερική - Τα κέρδη που φέρνουν μέσω του χρηματιστηρίου

Σύρος – Stoiximan AegeanBall Festival 2025: Η κορυφαία μπασκετική εμπειρία του καλοκαιριού

Από τις 10 Απριλίου 2025, κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να δηλώσει συμμετοχή στην επίσημη σελίδα της διοργάνωσης

Σαντορίνη: Συνεδριάζει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας την Τρίτη 18 Μαρτίου

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 10:30 το πρωί και έχει 25 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Νάξος: Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 18 Μαρτίου

Οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 14:30 και 15:00 και σχετίζονται με θέματα του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου

Ελλάδα: Νησιά γεμάτα ΑΠΕ αλλά παίρνουν ρεύμα από πετρέλαιο

Τα ελληνικά νησιά έχουν γεμίσει ΑΠΕ αλλά παίρνουν ρεύμα από καύσιμο πετρέλαιο (!!!)

ΓΣΕΕ: Γενική απεργία θα πραγματοποιηθεί στις 9 Απριλίου, ποιος ο λόγος;

ΓΣΕΕ: Ανακοίνωσε Γενική απεργία στις 9 Απριλίου για ακρίβεια, στεγαστική κρίση και μισθούς

Εκτακτο: Εφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος Κώστας Κατσουρός

Φτωχότερη από σήμερα η Νάξος, καθότι έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Κατσουρός

Νάξος – Υδρομετρητές: Ενεργοποιήθηκε ο “Big Brother”, έπιασε τους .. νεροκλέφτες

Οι νεροκλέφτες, τα πειραγμένα υδρόμετρα / υδρομετρητές και το άγρυπνο «μάτι» του Big Brother που «δούλεψε» καλά!

Νάξος – Zas Travel: Το “αντίο” στο Blue Star 1 που αφήνει τη Παροναξία

Το Blue Star 1 ύστερα από δύο μήνες παραμονής στη Παροναξία αύριο θα κάνει το τελευταίο του ταξίδι ... Πότε θα το ξαναδούμε

Fast Ferries: “Επιστρέφει” με καθημερινό δρομολόγιο στη Νάξο, πότε;

Με το "Andros" αρχικά και με το "Αικατερίνη Π" στη συνέχεια και πάλι φέτος η Fast Ferries θα πιάσει Νάξο.. Δείτε πότε;

Νάξος: Το λουτρό της Αριάδνης και ο αρχαιολόγος Νικόλαος Κοντολέων

Που βρίσκεται το "Λουτρό της Αριάδνης" και ο ρόλος του γνωστού αρχαιολόγου Νικόλαου Κοντολέοντα

Νάξος: Ερυθρόλευκο υπερθέαμα απόψε για τα 100 χρόνια του Ολυμπιακού

Ερυθρόλευκο υπερθέαμα για τα 100 χρόνια του Ολυμπιακού ετοιμάζουν απόψε στη Νάξο - Πότε; Που;

ΕΚΠΑ – Τσουνάμι: Αναθεώρηση και επικαιροποίηση στα σημεία καταφυγής, τι ισχύει σε Νάξο, Σαντορίνη και Αμοργό

ΕΚΠΑ - Τσουνάμι: Αναθεώρηση και επικαιροποίηση στα σημεία καταφυγής, τι ισχύει σε Νάξο, Σαντορίνη και Αμοργό

Καρυστιανού: Ποια είναι η Ναξιώτισσα δικηγόρος στο πλευρό της;

Η Μαρία Γρατσία που είναι συνεχώς στο πλευρό της Μαρίας Καρυστιανού, είχε συμμετάσχει στις εκλογές του 2023 με τα ψηφοδέλτια της «Νίκης».

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας- Βασ. Φλεριανός: “Ερχεται η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου στη Νάξο”

Το μήνυμα του αντιδημάρχου Πρόνοιας στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Βασίλη Φλεριανού για τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Μύκονος – Λιμενικό Ταμείο: Ανοίγει νωρίτερα φέτος η περίοδος της Κρουαζιέρας

Ανοίγει νωρίτερα (14/03) φέτος η περίοδος Κρουαζιέρας στη Μύκονο - Η αναμονή για το ρεκόρ αφίξεων