Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΤηγανιτές Πατάτες: Επιστροφή στη ... παράδοση

Τηγανιτές Πατάτες: Επιστροφή στη … παράδοση

|

Επιστροφή στη παράδοση όσον αφορά το τηγάνισμά της πατάτας; Η Κομισιόν συστήνει η θερμοκρασία τηγανίσματος να κυμαίνεται μεταξύ 160°C και 175°C και ψησίματος μεταξύ 180°C και 220°C.

Σε χαμηλή φωτιά δεν γίνεται μόνον η καλύτερη πατάτα, αλλά και η πιο υγιεινή. Η παλιά καλή συνήθεια, που χάθηκε στους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας, στο fast food και στο πλαστικό φαγητό, έρχεται να ξανατεθεί ως αναγκαιότητα μέσω… ευρωπαϊκής οδηγίας. Από χθες αλλάζει (ή καλύτερα πρέπει να αλλάξει) ο τρόπος που παρασκευάζονται οι τηγανητές πατάτες, καθώς και ένα ευρύ φάσμα τροφίμων που περιέχουν άμυλο. Κοινώς, καλύτερα να αποφεύγετε τις ξεροψημένες πατάτες και το τηγάνισμα ή το ψήσιμο σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό προβλέπει ευρωπαϊκή οδηγία (20/11/2017) που τέθηκε από χθες σε εφαρμογή και προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες για τις εταιρείες τροφίμων, καθώς και συστάσεις για τους καταναλωτές και όσους μαγειρεύουν στο σπίτι τους.

Η αιτία ανησυχίας είναι η ουσία ακρυλαμίδιο, η οποία χαρακτηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ύστερα από μακρόχρονες επιστημονικές έρευνες) «χημική πηγή κινδύνου». Το ακρυλαμίδιο σχηματίζεται σε ορισμένα τρόφιμα «όταν αυτά παρασκευάζονται σε θερμοκρασίες συνήθως υψηλότερες από 120°C και υπό συνθήκες χαμηλής υγρασίας. Σχηματίζεται κυρίως σε πλούσια σε υδατάνθρακες ψημένα ή τηγανισμένα τρόφιμα, όπως τα δημητριακά, οι πατάτες και οι κόκκοι καφέ». Σύμφωνα με την Ε.Ε., «τα υφιστάμενα επίπεδα διατροφικής έκθεσης στο ακρυλαμίδιο για όλες τις ηλικιακές ομάδες προκαλούν ανησυχία αναφορικά με τα καρκινογόνα αποτελέσματά του», υπογραμμίζοντας πως τα παιδιά είναι η πλέον εκτεθειμένη ομάδα κινδύνου με γνώμονα το σωματικό βάρος. Υπάρχουν και άλλες δυνητικά επικίνδυνες επιπτώσεις του ακρυλαμιδίου στην υγεία, όπως στο νευρικό σύστημα, στην προγεννητική και στη μεταγεννητική ανάπτυξη και στο αναπαραγωγικό σύστημα των ανδρών, αλλά η Επιτροπή θεώρησε πως, με βάση τις σημερινές συνθήκες διατροφής, η καρκινογένεση είναι ο πιο μεγάλος κίνδυνος.

Η Κομισιόν προχώρησε στη θέσπιση μέτρων άμβλυνσης του κινδύνου, «ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των τροφίμων και να περιορίζεται η παρουσία ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα εκείνα των οποίων οι πρώτες ύλες περιέχουν τις πρόδρομες ουσίες του».

Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν τις τηγανητές πατάτες, τα πατατάκια, πρόχειρα φαγητά, κράκερ και άλλα προϊόντα από ζύμη πατάτας, το ψωμί, τα δημητριακά προγεύματος (εξαιρούνται της βρώμης), άλλα αρτοσκευάσματα (μπισκότα, βουτήματα, φρυγανιές, μπάρες δημητριακών κ.λπ.), καθώς και τον καφέ (καβουρδισμένο ή στιγμιαίο) και τα υποκατάστατά του. Αφορά επίσης παιδικές τροφές.

Τα μέτρα που προβλέπονται για τις επιχειρήσεις τροφίμων ξεκινούν από τη χρήση κατάλληλων ποικιλιών πατάτας, τη σωστή αποθήκευσή τους και το τηγάνισμα σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλές θερμοκρασίες στις φριτέζες. Εάν οι θερμοκρασίες του λαδιού τηγανίσματος στην έξοδο της φριτέζας υπερβαίνουν τους 168°C, τότε πρέπει οι εταιρείες να ελέγχουν «το επίπεδο ακρυλαμιδίου στο τελικό προϊόν και να πιστοποιούν πως αντιστοιχεί στο χαμηλότερο επίπεδο που είναι εύλογα εφικτό»! Το πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο στα χιλιάδες μέρη εστίασης στην Ελλάδα (από σουβλατζίδικα μέχρι ταβέρνες) είναι ένα ακόμα πιο εύλογο ερώτημα…

Στο σπίτι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει η θερμοκρασία τηγανίσματος να κυμαίνεται μεταξύ 160°C και 175°C και ψησίματος μεταξύ 180°C και 220°C, με προθέρμανση των συσκευών. Οι πατάτες να μαγειρεύονται έως ότου αποκτήσουν χρυσοκίτρινη απόχρωση και να μην καίγονται. Πριν από το τηγάνισμα, καλό είναι οι πατάτες να πλένονται και να μένουν σε κρύο νερό 30 λεπτά έως 2 ώρες (ή για λίγα λεπτά σε ζεστό νερό).

Με πληροφορίες από την “Καθημερινή”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Μητσοτάκης σε Λιανό “Είναι δέσμευσή μου το φράγμα αυτό επιτέλους να ολοκληρωθεί “

Τι είπε ο Μητσοτάκης για τα προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά και δη στη Νάξο - Φθηνό ρεύμα και καλό, ποιοτικό, καθαρό νερό για τα νησιά μας

Μονογυιού: “Σημαντική η δέσμευση του Πρωθυπουργού για την ολοκλήρωση του φράγματος Τσικαλαριού”

Κατερίνα Μονογυιού: Στην εκδήλωση για την υπογραφή σύμβασης για τη σύσταση του Ταμείου Απανθρακοποίησης Ελληνικών Νησιών

Νάξος: Ο Γ. Λεονταρίτης στην τελετή υπογραφής της σύμβασης σύστασης Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών

Η συμφωνία αποσκοπεί στην επιτάχυνση της απεξάρτησης των ελληνικών νησιών από τις εκπομπές άνθρακα κάνοντας πράξη την πράσινη μετάβαση και κλιματική προσαρμογή τους.

Νάξος – Στ. Γκίκας: “Θα αλλάξει η εικόνα των νησιών μας, στο σύνολό τους”

Μιλώντας για «το μοντέλο των “έξυπνων” και ”πράσινων” νησιών» ο Στέφανος Γκίκας δήλωσε πως «δημιουργεί σημαντική προστιθέμενη αξία για τα νησιά μας»

Νάξος – Μητσοτάκης: “Στεκόμαστε δίπλα στους νησιώτες” (video)

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες

Blue Star Ferries: Δίωρη καθυστέρηση στην αναχώρηση του “Paros”

Στις 7.30 το απόγευμα θα αναχωρήσει σήμερα (21/11) το Blue Star Paros από τον Πειραιά για το ταξίδι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μητσοτάκης: Συμμετοχή στη λιτανεία και καφέ για χαλάρωση

Στη Νάξο βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

Μ. Ψαράκης: Ενας 81χρονος μαραθωνοδρόμος εξομολογείται …

Ο Μανούσος Ψαράκης μιλάει για την εμπειρία του ως μαραθωνοδρόμος ... Και δηλώνει "Έτρεχα μαραθώνιο και τραγουδούσα Βέρντι"

ΣΥΡΙΖΑ: Ανεξαρτητοποιήθηκαν οι βουλευτές Τζάκρη και Πούλου

Ανεξαρτητοποιήθηκαν Τζάκρη και Πούλου - Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ και αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ

The Voice: Ο Ναξιώτης Κουτελιέρης και η συγκίνηση της Παπαρίζου (video)

Μπορεί ο Μιχάλης Κουτελιέρης να μην πέρασε στον επόμενο γύρο του The Voice όμως η σχέση του με την Κλαύδια έφερε δάκρυα στα μάτια της; Παπαρίζου (video)

Νάξος – Μητσοτάκης: Συμμετοχή στη λιτανεία και καφέ για χαλάρωση

Στη Νάξο βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

Αμοργός: Εννέα μέτρα μετακινήθηκε ο υποθαλάσσιος πυθμένας και έδωσε τον σεισμό του 1956

Διεθνής ερευνητική ομάδα ρίχνει «φως» στις αιτίες του καταστροφικού σεισμού του 1956 στην Αμοργό - Τι λέει η Εύη Νομικού

Πάρος: Ο καπετάν – Χρήστος Τζουάνης “έφυγε” από την ζωή

Στα 42 του χρόνου ο cpt Χρήστος Τζουάνης έφυγε από τη ζωή ...

Δονούσα: Ανεμογεννήτριες καλύπτουν την Καλοταρίτισσα

φωτορεαλιστικές απεικονίσεις για το πώς θα φαίνεται το συγκεκριμένο έργο στην πλήρη του ανάπτυξη (60 ανεμογεννήτριες) στη Δονούσα

Νάξος: Επίσκεψη εξπρές του Μητσοτάκη με συνοδεία αξιωματούχων σε τρία αεροπλάνα (!!!)

Τρία αεροσκάφη της Olympic Air θα μεταφέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνοδούς του στη Νάξο – Η ώρα άφιξης και αναχώρησης

Πανναξιακός ΑΟ: Με “τριπλό” Μανωλά το …τρίποντο κόντρα στον Πανθηραϊκό

Με χατ τρικ του Μανωλά ο Πανναξιακός 5-2 τον Πανθηραϊκό - Η αφιέρωση στην επέτειο του Πολυτεχνείου (video)

Blue Star Ferries – Απεργία: Αλλαγές στα δρομολόγια, τι ώρα αναχωρούν Blue Star Paros και Αρτεμις

Τα δρομολόγια των πλοίων της Blue Star Ferries όπως διαμορφώνονται με βάση την απεργία της 20ης Νοεμβρίου

MSC: Βάζει στο πρόγραμμα την Σύρο, “βλέπει” τις υποδομές στη Σαντορίνη

MSC: Αντί για τέλη, επενδύσεις σε υποδομές για ανάπτυξη της κρουαζιέρας