Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΤηγάνιση με καφεμάτικο φασόλι Μυκόνου και λουκάνικο

Τηγάνιση με καφεμάτικο φασόλι Μυκόνου και λουκάνικο

|

Ο Γιάννης Γαβαλάς – σεφ από την Ηρακλειά – προτείνει μία ξεχωριστή συνταγή με βάση τα όσπρια και κυρίως υλικά από τις Κυκλάδες… Σήμερα λοιπόν έρχεται το “Τηγάνιση με καφεμάτικο φασόλι Μυκόνου και λουκάνικο” και καλή σας … όρεξη 

Τηγάνιση με καφεμάτικο φασόλι Μυκόνου και λουκάνικο

Υλικά για 4 άτομα: ½ κιλό φασόλια μαυρομάτικα, 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, 3 κ.σ. ξίδι από κρασί, 2 λουκάνικα, 1 κ.σ. αλεύρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, Ψωμί χωριάτικο, Αλάτι, πιπέρι  

Εκτέλεση: Βράζουμε τα φασόλια για 10 λεπτά, χύνουμε το πρώτο νερό, προσθέτουμε πάλι νερό και συνεχίζουμε να βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά. Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει, προσθέτουμε το λουκάνικο κομμένο σε ροδέλες, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε ελαφρά. Ρίχνουμε το αλεύρι και σβήνουμε με το ξίδι. Προσθέτουμε την τηγάνιση στην κατσαρόλα με τα φασόλια και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με χωριάτικο ψωμί φρυγανισμένο.

Όσπρια, το κρέας των φτωχών

Η συνταγή προέρχεται από τον σεφ Γιάννη Γαβαλά, με καταγωγή από το νησί της Ηρακλειάς, ο οποίος αγαπά την κυκλαδίτικη κουζίνα και έχει εντρυφήσει στα παραδοσιακά προϊόντα των Κυκλάδων. Τα τελευταία χρόνια μαγειρεύει κυκλαδίτικα φαγητά με δημιουργική, αλλά ρεαλιστική προσέγγιση στο εστιατόριο Bakalo στη Χώρα της Μυκόνου. Και όπως τονίζει «Στον άγονο τόπο καταγωγής μου έμαθα από μικρός να θαυμάζω την ευρηματικότητα των κατοίκων, που με τα λίγα, απλά, αλλά αγνά υλικά που πρόσφερε το νησί μπορούσαν όχι μόνο να μαγειρεύουν για να επιβιώνουν αλλά και να δημιουργούν. Προσπαθώ, μέσα από τη μαγειρική μου και βάσει των τοπικών προϊόντων των Κυκλάδων, να δείξω στους ξένους επισκέπτες τη φιλοσοφία μου ότι το φαγητό, εκτός από απόλαυση, είναι και ένας τρόπος να γνωρίσουν τον τόπο μας».

Στις άγονες και άνυδρες Κυκλάδες ευδοκιμούν κυρίως όσπρια όπως η φάβα (λαθούρι, κατσούνι), τα ρεβίθια, τα φασόλια και τα κουκιά. Παραδοσιακά τα μαγείρευαν σε πήλινα τσουκάλια στους ξυλόφουρνους, κάτι που απογείωνε τη νοστιμιά τους. «Είναι πλούσια τροφή το όσπριο. Θεωρείται το κρέας των φτωχών και είναι υλικό που δίνει επιλογές για δημιουργικές μαγειρικές συνθέσεις. Επιβάλλεται να εντάξουμε τα όσπρια στο καθημερινό μας διαιτολόγιο». Για να μας βοηθήσει, μάλιστα, να το κάνουμε αυτό, μπήκε στην κουζίνα του «Σούμα Κολοκύθι», χρησιμοποίησε πρώτες ύλες από το Παραδοσιακό Μπακάλικο του Γιάννη Βογιατζιδάκη και έφτιαξε 12 πιάτα με όσπρια που σε κάνουν να ψάχνεις ευκαιρία για να τα μαγειρέψεις. 

Και με την βοήθεια της ιστοσελίδας Lifo.gr παρουσιάζουμε κάθε μέρα της συνταγές του Γιάννη Γαβαλά… 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Σύλλογος Φιλωτιτών: Αποχαιρετισμός στη γιατρό Κυριακή Σωφρονιάδου

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών τιμά τη γυναίκα που υπήρξε πρωτεργάτης της αιμοδοσίας στις Κυκλάδες και άφησε ανεξίτηλη παρακαταθήκη προσφοράς

Νάξος: Σφοδρή επίθεση Χατζηανδρέου για το «φιάσκο Dolce», 120.000€ χωρίς κανέναν βρεφονηπιακό σταθμό

Η «Δύναμη Αλλαγής» καταγγέλλει κακοδιαχείριση και ζητά διερεύνηση ευθυνών – «Οι πολίτες πληρώνουν τα λάθη της Δημοτικής Αρχής»

Νάξος: Ο Σύλλογος «Κούρος ο Έλληνας» στηρίζει τα παιδιά με σχολικά είδη

Κανένα παιδί δεν πρέπει να στερηθεί τα απαραίτητα – Πρωτοβουλία αγάπης και διακριτικής στήριξης από τον Σύλλογο Μελάνων.

Επιμελητήριο Κυκλάδων: «Χάθηκε μια ευκαιρία για τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια» (πίνακες)

Παρά το ολοκληρωμένο σχέδιο που καταρτίστηκε με τη συνεργασία δημάρχων και φορέων, το Σ.Α.Σ. αποφάσισε τη διατήρηση του παλαιού καθεστώτος – Τι ζητά τώρα το Επιμελητήριο.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

6 Σεπτεμβρίου: Η Νάξος συμμετέχει στο πανελλαδικό κάλεσμα για Δικαιοσύνη στα Τέμπη

Η Μαρία Καρυστιανού καλεί πολίτες σε συγκεντρώσεις – Συμμετοχές και στις Κυκλάδες

Κυκλάδες: Αποχαιρετισμός στη γιατρό Κυριακή Σωφρονιάδου, τη ψυχή της αιμοδοσίας στη νησιωτική Ελλάδα

Η «ψυχή» της αιμοδοσίας στη νησιωτική Ελλάδα - Πότε και που θα πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία

Σαντορίνη: Το Wanderlust Travel Magazine ανακαλύπτει την αυθεντική ψυχή του νησιού

Το κορυφαίο βρετανικό ταξιδιωτικό περιοδικό φιλοξενήθηκε από τις 24 έως 28 Αυγούστου στη Σαντορίνη, με επίκεντρο τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και την αυθεντικότητα.

Αμοργός: Νέα παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας, σημαντική ενίσχυση για τις οικογένειες του νησιού

Η Δήμητρα Καλλιτσούνακη αναλαμβάνει καθήκοντα Επιμελητή Β΄ με τριετή σύμβαση, καλύπτοντας ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Νάξος: “Πράσινο φως” για νέο 5άστερο ξενοδοχείο στο (Πολύχνι) Σαγκρί

Σε έκταση 5,4 στρεμμάτων θα ανεγερθεί το πολυτελές κατάλυμα, με υπόγειο και κολυμβητικές δεξαμενές – Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Αλυκό Νάξου: Ύστερα από μισό αιώνα, κατεδαφίζεται το ξενοδοχείο–φάντασμα της χούντας

Μια ιστορική δικαίωση για το μοναδικό κεδρόδασος και όσους τόλμησαν να αντισταθούν στην αυθαιρεσία

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.