Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΤι τρώμε σήμερα; Ματσάτα Φολεγάνδρου με κιμά και μυζήθρα

Τι τρώμε σήμερα; Ματσάτα Φολεγάνδρου με κιμά και μυζήθρα

|

Στη Φολέγανδρο, τα ματσάτα είναι κάτι παραπάνω από ένα πιάτο. Είναι παράδοση, μνήμη και τελετουργία. Φτιαγμένα με απλά υλικά – αλεύρι, νερό και λάδι – και κομμένα με τη «μάτσα» (πλάστη-βέργα), τα ζυμαρικά αυτά έχουν ψυχή. Κάθε νοικοκυρά στο νησί ακολουθεί το δικό της «μυστικό» στις αναλογίες, και γι’ αυτό δεν υπάρχει μία και μοναδική συνταγή.

Συνήθως σερβίρονται με κόκορα ή κατσικάκι κοκκινιστό. Εδώ όμως τα συναντάμε με μια πλούσια σάλτσα κιμά, αρωματισμένη με δάφνη, μπαχάρι, κόκκινο κρασί και φρέσκα μυρωδικά. Η τριμμένη μυζήθρα από το Τυροκομείο Πιτταράς (σ.σ. για το πάντρεμα των νησιών στις Κυκλάδες) δίνει το τελικό άγγιγμα, χαρίζοντας αυθεντικότητα και γεύση.

Ας δούμε τη συνταγή βήμα βήμα μέσα από τη σελίδα του “Γαστρονόμου” 

Προετοιμασία: 20’
Μαγείρεμα: 1 ώρα
Σύνολο: 1 ώρα και 20’
Μερίδες: 6

Υλικά

  • 500 γρ. ματσάτα (ή καλής ποιότητας ταλιατέλες)


  •  Για τη σάλτσα:

  • 400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (από ελιά)

  • 200 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

  • 2 φύλλα δάφνης

  • 5 μπαχάρια, χοντροκοπανισμένα

  • 60 ml ελαιόλαδο

  • 90 ml κόκκινο ξηρό κρασί

  • 2 σκελίδες σκόρδο, ελαφρώς κοπανισμένες

  • 600 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες (ή 1 κονσέρβα ντοματάκια με 200 ml νερό)

  • 1 κ.γ. καστανή ζάχαρη

  • 4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι (ή 1 κ.γ. ξερό)

  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα:

  • 1/3 ματσάκι μαϊντανός (φύλλα ψιλοκομμένα)

  • Φύλλα φρέσκου βασιλικού ή δυόσμου

  • Φρέσκια ή ξερή μυζήθρα, τριμμένη από το Τυροκομείο Πιτταράς

  • Λίγο ελαιόλαδο

Διαδικασία

1️⃣ Σάλτσα ντομάτας:
Σε μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε το σκόρδο στο μισό ελαιόλαδο. Μόλις χρυσίσει, ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε 15 λεπτά.

2️⃣ Κιμάς:
Σε φαρδιά κατσαρόλα χωρίς λάδι καβουρδίζουμε τον κιμά σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε κρεμμύδι, δάφνη, μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι. Μόλις αλλάξει χρώμα, ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και σβήνουμε με κρασί.

3️⃣ Ενοποίηση:
Ανακατεύουμε καλά, ξύνουμε τον πάτο για να πάρουμε τα αρώματα και προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας. Ρίχνουμε ζάχαρη και θυμάρι. Σιγοβράζουμε 30 λεπτά με σκεπασμένη κατσαρόλα.

4️⃣ Ζυμαρικά:
Βράζουμε τα ματσάτα σε αλατισμένο νερό, 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο της συσκευασίας. Τα ρίχνουμε στη σάλτσα κιμά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να «δέσουν» για 1-2 λεπτά.

5️⃣ Σερβίρισμα:
Προσθέτουμε μαϊντανό, μυζήθρα και ραντίζουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο. Σκορπίζουμε φρέσκο βασιλικό ή δυόσμο.

Πρόταση συνοδείας

Το πιάτο ταιριάζει υπέροχα με μια αιγαιοπελαγίτικη Μανδηλαριά, που αναδεικνύει τη γευστική ένταση της σάλτσας και τη δροσιά της μυζήθρας.

#Φολέγανδρος #Ματσάτα #ΠαραδοσιακήΣυνταγή #ΕλληνικήΚουζίνα #Αιγαίο #ΜεσογειακήΔιατροφή #FoodCulture #GreekFood


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη μνήμη του Μανόλη Φακίνου, Προέδρου της Κεραμωτής

Θλίψη στη Νάξο για τον αιφνίδιο θάνατο του Μανόλη Φακίνου – Το συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου και το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Νάξος: Ο «Πραματευτής» επιστρέφει – για καλό σκοπό- στο πανηγύρι της Θεοσκέπαστης στην Κωμιακή

Ο Σύλλογος Γυναικών Κωμιακής αναβιώνει για τρίτη χρονιά τον θεσμό του πραματευτή, με στόχο την ενίσχυση της τοπικής κοινότητας.

Σαντορίνη: Στρώμα ηφαιστειακής τέφρας πάχους 200 μέτρων ανακαλύφθηκε στον βυθό – Προέρχεται από την Κω!

Διεθνής αποστολή με ελληνική συμμετοχή έφερε στο φως μια άγνωστη πτυχή της προϊστορίας του Αιγαίου, αποκαλύπτοντας τις αθέατες συνέπειες μιας κολοσσιαίας έκρηξης.

Ρόσα Ροϊσινμπλίτ: Πέθανε η «γιαγιά της Πλατείας Μαΐου» που δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται

Η εμβληματική μορφή των «Γιαγιάδων της Πλατείας Μαΐου» αφιέρωσε τη ζωή της στην αποκάλυψη της αλήθειας για τους «εξαφανισμένους» και τα παιδιά τους.

Κέα 2025: Έρχεται το 2ο Τουρνουά Μπάσκετ 3×3

Τουρνουά 3×3 στην Κορησσία, 13–14 Σεπτεμβρίου, έναρξη 17:30 • Δηλώσεις συμμετοχής: 6979479851

Γ. Χατζημάρκος: «Καλορίζικη η μείωση φόρων – Καλορίζικος ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά»

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, μόλις ένα 24ωρο μετά το εξιτήριο από το Νοσοκομείο, επανήλθε δυναμικά στη ΔΕΘ, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας.

Πανσέληνος – Το «ματωμένο φεγγάρι» της Κυριακής: Η ολική έκλειψη Σελήνης ορατή σήμερα και στην Ελλάδα

Σπάνιο φαινόμενο στον ουρανό της 7ης Σεπτεμβρίου – Γιατί η Σελήνη βάφεται κόκκινη και πότε κορυφώνεται η έκλειψη.

Πράσινος μετασχηματισμός στην ακτοπλοΐα με πάνω από 1 δισ. ευρώ, τι ισχύει στις άγονες γραμμές

Νέες ναυπηγήσεις, ενεργειακές αναβαθμίσεις και σταθερά δρομολόγια στις άγονες γραμμές αλλάζουν το τοπίο των θαλάσσιων μεταφορών.

Σαντορίνη – Santo Wines: Ο τρύγος του 2025 δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι

Μια δύσκολη χρονιά για τον αμπελώνα του νησιού, που δεν αποτυπώνεται σε τόνους αλλά στη δύναμη των παραγωγών να συνεχίσουν.

Συγκέντρωση στη Νάξο για τα Τέμπη: Φωνή διαμαρτυρίας και διεκδίκησης δικαιοσύνης

Πολίτες της Νάξου ενώθηκαν στη φωνή διαμαρτυρίας για την τραγωδία των Τεμπών, ζητώντας απαντήσεις και απονομή δικαιοσύνης.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Σίφνος: Το νησί αποχαιρέτησε με δάκρυα και τραγούδια τον Λευτέρη Λουκατάρη (video)

Μια εξόδιος ακολουθία που έμοιαζε με γάμο – με λευκά ρούχα, βιολιά και λαούτα – για τον αρχηγό της Κ14 του Πανσιφναϊκού, που έφυγε πρόωρα.