Στη Φολέγανδρο, τα ματσάτα είναι κάτι παραπάνω από ένα πιάτο. Είναι παράδοση, μνήμη και τελετουργία. Φτιαγμένα με απλά υλικά – αλεύρι, νερό και λάδι – και κομμένα με τη «μάτσα» (πλάστη-βέργα), τα ζυμαρικά αυτά έχουν ψυχή. Κάθε νοικοκυρά στο νησί ακολουθεί το δικό της «μυστικό» στις αναλογίες, και γι’ αυτό δεν υπάρχει μία και μοναδική συνταγή.
Συνήθως σερβίρονται με κόκορα ή κατσικάκι κοκκινιστό. Εδώ όμως τα συναντάμε με μια πλούσια σάλτσα κιμά, αρωματισμένη με δάφνη, μπαχάρι, κόκκινο κρασί και φρέσκα μυρωδικά. Η τριμμένη μυζήθρα από το Τυροκομείο Πιτταράς (σ.σ. για το πάντρεμα των νησιών στις Κυκλάδες) δίνει το τελικό άγγιγμα, χαρίζοντας αυθεντικότητα και γεύση.
Ας δούμε τη συνταγή βήμα βήμα μέσα από τη σελίδα του “Γαστρονόμου”
Προετοιμασία: 20’
Μαγείρεμα: 1 ώρα
Σύνολο: 1 ώρα και 20’
Μερίδες: 6
Υλικά
-
500 γρ. ματσάτα (ή καλής ποιότητας ταλιατέλες)
-
Για τη σάλτσα: -
400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (από ελιά)
-
200 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
-
2 φύλλα δάφνης
-
5 μπαχάρια, χοντροκοπανισμένα
-
60 ml ελαιόλαδο
-
90 ml κόκκινο ξηρό κρασί
-
2 σκελίδες σκόρδο, ελαφρώς κοπανισμένες
-
600 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες (ή 1 κονσέρβα ντοματάκια με 200 ml νερό)
-
1 κ.γ. καστανή ζάχαρη
-
4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι (ή 1 κ.γ. ξερό)
-
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
-
1/3 ματσάκι μαϊντανός (φύλλα ψιλοκομμένα)
-
Φύλλα φρέσκου βασιλικού ή δυόσμου
-
Φρέσκια ή ξερή μυζήθρα, τριμμένη από το Τυροκομείο Πιτταράς
-
Λίγο ελαιόλαδο
Διαδικασία
1️⃣ Σάλτσα ντομάτας:
Σε μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε το σκόρδο στο μισό ελαιόλαδο. Μόλις χρυσίσει, ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε 15 λεπτά.
2️⃣ Κιμάς:
Σε φαρδιά κατσαρόλα χωρίς λάδι καβουρδίζουμε τον κιμά σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε κρεμμύδι, δάφνη, μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι. Μόλις αλλάξει χρώμα, ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και σβήνουμε με κρασί.
3️⃣ Ενοποίηση:
Ανακατεύουμε καλά, ξύνουμε τον πάτο για να πάρουμε τα αρώματα και προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας. Ρίχνουμε ζάχαρη και θυμάρι. Σιγοβράζουμε 30 λεπτά με σκεπασμένη κατσαρόλα.
4️⃣ Ζυμαρικά:
Βράζουμε τα ματσάτα σε αλατισμένο νερό, 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο της συσκευασίας. Τα ρίχνουμε στη σάλτσα κιμά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να «δέσουν» για 1-2 λεπτά.
5️⃣ Σερβίρισμα:
Προσθέτουμε μαϊντανό, μυζήθρα και ραντίζουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο. Σκορπίζουμε φρέσκο βασιλικό ή δυόσμο.
Πρόταση συνοδείας
Το πιάτο ταιριάζει υπέροχα με μια αιγαιοπελαγίτικη Μανδηλαριά, που αναδεικνύει τη γευστική ένταση της σάλτσας και τη δροσιά της μυζήθρας.
#Φολέγανδρος #Ματσάτα #ΠαραδοσιακήΣυνταγή #ΕλληνικήΚουζίνα #Αιγαίο #ΜεσογειακήΔιατροφή #FoodCulture #GreekFood