Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΘεσσαλονίκη: Πάρτι γευσιγνωσίας με γραβιέρα Νάξου και κρασί Σάμου

Θεσσαλονίκη: Πάρτι γευσιγνωσίας με γραβιέρα Νάξου και κρασί Σάμου

|

Mediterranean Cheese and Wines στην Θεσσαλονίκη, Σάμος και Νάξος με τα καλύτερα προϊόντα τους (κρασί και γραβιέρα) και οι πρώτες σκέψεις όπως τις παρουσίασαν οι εκπρόσωποί των παραγωγών που έδωσαν το παρών στην εκδήλωση 

Τοποθετημένα στη γαλλική αγορά, κατέχοντας το 21% στην κατηγορία Grand Gru, τα γλυκά σαμιώτικα κρασιά του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΕΟΣ) Σάμου, ταξιδεύουν σ’ όλον τον κόσμο. «Εξάγουμε το 60% -70% της παραγωγής μας, κυρίως στη Γαλλία, και τις γαλλόφωνες χώρες, οι οποίες έχουν μια κουλτούρα του γλυκού κρασιού, στο τέλος του γεύματος, ενώ εξάγουμε και σε μικρότερο ποσοστό σε 37 χώρες παγκοσμίως» ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του ΕΟΣ Σάμου Γιάννης Σκούτας, στο πλαίσιο αποψινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ο ίδιος ανέφερε ότι 3,8 εκατ. φιάλες, κάθε χρόνο, μπαίνουν στα γαλλικά σπίτια. «Το γλυκό κρασί ΠΟΠ έχει ένα μικρό μερίδιο της αγοράς, 5% της αγοράς κρασιού, αλλά προσπαθούμε να πάρουμε το ποσοστό μας» ανέφερε στο ethnos.gr ο κ. Σκούτας.

Επιπρόσθετα, ο κ. Σκούτας επισήμανε, ότι γίνονται προσπάθειες, ο συνεταιρισμός να γυρίσει σελίδα, «προσπαθούμε να αναδιοργανωθούμε και να εκσυγχρονιστούμε και πλέον, σαν μια μοντέρνα επιχείρηση, να βγούμε στην παγκόσμια αγορά». Από την πλευρά του, ο εμπορικός διευθυντής της ΕΟΣ Σάμου Τίτος Φραντζής, ενημέρωσε ότι ο τρύγος φέτος είχε άριστα αποτελέσματα στην πρώτη ύλη – το σταφύλι-, με την χρονιά να είναι ποιοτική και να αποδίδει 5.000 τόνους.

Η γραβιέρα Νάξου και ο ΕΑΣ Νάξου

Με πολλαπλές βραβεύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, χρυσά μετάλλια και δυο αστέρια στον Ανώτερο Διαγωνισμό Γευσιγνωσίας του Ινστιτούτο ITQ στο Βερολίνο, η γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ που παράγει η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Νάξου, δεν θα μπορούσε να λείπει από το τραπέζι της αποψινής παρουσίασης, στο πλαίσιο του προγράμματος Mediterranean Cheese and Wines.  «Στόχος της ΕΑΣ Νάξου είναι η δυναμική εξέλιξη των προϊόντων σε Ελλάδα και εξωτερικό» ανέφερε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΕΑΣ Νάξου Γιώργος Σέργης, παρουσιάζοντας περιληπτικά την Ενωση και τα προϊόντα της, με τη γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ να είναι το νούμερο ένα, η ναυαρχίδα της ΕΑΣ Νάξου. Η Ενωση παράγει ετησίως περίπου 1.000 τόνους γραβιέρα Νάξου, χρησιμοποιώντας γάλα αποκλειστικά από ζώα που ζουν και εκτρέφονται στο κυκλαδίτικο νησί. Ο κ. Σέργης, αναφέρθηκε και στο κατσικάκι Νάξου, όπου παίρνονται πρωτοβουλίες από την ΕΑΣ Νάξου ώστε να πιστοποιηθεί και να κατοχυρωθεί και αυτό ως Προστατευόμενο Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).

Mediterranean Cheese and Wines

Σ’ ότι αφορά το πρόγραμμα Mediterranean Cheese and Wines χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωσης και υλοποιείται από την Οικονομοτεχνική ΕΠΕ. Στόχος του εν λόγω προγράμματος είναι η αύξηση της αναγνωρισιμότητας προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη (ΠΓΕ). Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί εντός του Δεκεμβρίου στην Αθήνα και στη συνέχεια στο Παρίσι και στην Κολωνία. 

@ Να σημειώσουμε ότι η εκδήλωση έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης και στη διάρκεια του event οι εκλεκτοί καλεσμένοι, που προέρχονται από τους χώρους των γραμμάτων, της πολιτικής, των τεχνών, της δημοσιογραφίας, των καλλιτεχνικών δρώμενων και της επιστήμης, απόλαυσαν, μεταξύ άλλων δρωμένων και διαδραστικό live cooking show με Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. από τον Χρήστο Ιωαννίδη! Ο καταξιωμένος Έλληνας chef ετοίμασε θεσπέσια πιάτα με… πρωταγωνίστρια τη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π., όπως σαλάτα ρόκας με Γραβιέρα, τοματίνια και βινεγκρέτ από γλυκό σαμιώτικο κρασί, σύνθεση Γραβιέρας με αποξηραμένα φρούτα και κριθαρότο με Γραβιέρα και Μοσχάτο Σάμου (!!!) όπως βλέπετε και στην σχετική φωτογραφία του άρθρου …  


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπουργείο Πολιτισμού: Ημερίδα (08/11) “Η Τυροκομία και το Τυρί” (πρόγραμμα)

Ημερίδα “Η Τυροκομία και το Τυρί” (08/11) από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - δείτε το πρόγραμμα

Royal Caribbean: Σαντορίνη και Μύκονος στο πρόγραμμα για το 2026

Royal Caribbean: Αθήνα και Ελληνικά νησιά στα προγράμματα κρουαζιέρας του 2026

Ευρωπαϊκή Ενωση: Αναδεικνύει και προστατεύει 114 ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα

Η ΕΕ αναδεικνύει και προστατεύει 114 ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα - Ο γαστρονομικός χάρτης της Ελλάδας

Σαντορίνη: Διακοπή ρεύματος την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου

Στις περιοχές Πορί, Μπαξέδες, Οία και Θηρασιά

Γ. Λεονταρίτης: “Ξεκίνησε το έργο αναβάθμισης του επαρχιακού οδικού δικτύου της Μήλου”

Στη Μήλο, οι εργασίες ξεκίνησαν από την περιοχή Πολλώνια και περιλαμβάνουν ασφαλτόστρωση, διαγράμμιση, καθαρισμό και μόρφωση τάφρων και άλλες τεχνικές εργασίες.

Ποιες περιοχές της πρωτεύουσας κινδυνεύουν από μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα;

Η αυθαίρετη δόμηση, τα ελλιπή αντιπλημμυρικά έργα και οι επιπτώσεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αθήνα

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για διακοπή εργασιών επιχειρήσεων ηλεκτρονικά

Αναλυτικά η διαδικασία και ο έλεγχος των εμπρόθεσμων δηλώσεων

Με την αρμόδια για θέματα διασποράς του ΥΠΕΞ Λιθουανίας συναντήθηκε το Προεδρείο Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς

Η συζήτηση που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης αφορούσε την ανταλλαγή ενημερώσεων για τα στοιχεία που αφορούν θέματα αποδήμων της κάθε χώρας.

Χάλκη: Οι κάτοικοι μηδένισαν τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος

Πώς οι κάτοικοι της Χάλκης μηδένισαν τον λογαριασμό ρεύματος

Τι κάνει ο Άκης Πετρετζίκης στη Νάξο;

Το "Akis’ Food Tour" ξεκινά το πιο γευστικό ταξίδι του από τη Νάξο

Κρήτη: Δύο πλοία που έγραψαν ιστορία, το Kriti I και το Kriti II ετοιμάζονται για διάλυση (video)

Γράφεται αυτές τις ημέρες ο επίλογος για δύο πλοία που έγραψαν ιστορία στο Αιγαίο (video)

Μ. Χατζόπουλος (Naxos Vibe): «Θέλουμε ο ιδιοκτήτης να αισθάνεται ότι το ακίνητό του είναι στα καλύτερα χέρια»

Συνέντευξη με τον Μιχάλη Χατζόπουλο, ιδιοκτήτη του Naxos Vibe, που ασχολείται με τη διαχείριση πολυτελών ακινήτων και βιλών στη Νάξο

ZanteFerries: Το μεσημέρι της Τετάρτης αναχωρεί από Πειραιά το “Σολωμός”

Διαμόρφωση δρομολογίου για το "Σολωμός" (πίνακας)

Blue Star Chios: “Ανοιχτά” τα χειμερινά δρομολόγια για Ανάφη, γνωστά και τα καλοκαιρινά δρομολόγια του …Delos

Διαθέσιμα τα χειμερινά δρομολόγια του Blue Star Chios και του Blue Star Delos για το καλοκαίρι με προορισμό την Ανάφη

Νάξος – Καιρικές Συνθήκες: Δεύτερη σερί χρονιά χωρίς ίχνος βροχόπτωσης ο Οκτώβριος

Το ...χειρότερο ξεκίνημα υδρολογικού έτους από το 2018 για τη Νάξο - Αλλάζει ο Νοέμβριος; Η εικόνα των στοιχείων μέσα από τους .. αριθμούς

Πανναξιακός ΑΟ: Νίκη 3-0 στο Φιλώτι, βράβευση Μανωλά από τον ΑΜΣ Φιλωτίου

Τη νίκη ο Πανναξιακός του Μανωλά, το χειροκρότημα το Φιλώτι

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Με βολή σε “νεκρό” χρόνο του Στογιάνοβιτς, νίκη (61-60) επί του Παλαιού Φαλήρου

Επιστροφή στις νίκες για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia - Επικράτησε 61-60 του Παλαιού Φαλήρου (2-3 ρεκόρ) και αντιμετωπίζει την επόμενη αγωνιστική τον Πανελευσινιακό

SeaJets: Ανεκτέλεστα (31/10) τα δρομολόγια των “SuperJet 2” και “Express Jet”

Λόγω καιρικών συνθηκών ανεκτέλεστα (31/10) τα δρομολόγια των "SuperJet 2" και "Express Jet"

Νάξος – Δ. Λιανός: “Εργα που θα συμβάλουν καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων”

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Ένα βήμα μπροστά στον αθλητισμό - Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός