Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαTaste Atlas: Το "γιουβέτσι" μπήκε σφήνα στα καλύτερα πιάτα ζυμαρικών στο κόσμο

Taste Atlas: Το “γιουβέτσι” μπήκε σφήνα στα καλύτερα πιάτα ζυμαρικών στο κόσμο

|

Όταν κάποιος σκέφτεται φαγητό με ζυμαρικά, στο μυαλό του… κυματίζει αμέσως η σημαία της Ιταλίας καθώς αυτά τα πιάτα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την κουζίνα της γειτονικής μας χώρας. Το Taste Atlas, το γνωστό μέσο που δημιουργεί λίστες με γνωστά, αλλά και λιγότερα γνωστά φαγητά μέσα από τις αξιολογήσεις του κόσμου, επιβεβαιώνει πλήρως πως Ιταλία σημαίνει ζυμαρικά.

Τώρα ήρθε η σειρά της λίστας με τα κορυφαία φαγητά με ζυμαρικά στον κόσμο και φυσικά η Ιταλία όχι απλά πρωταγωνιστεί, αλλά σχεδόν έχει μονοπώλιο. Από τα 50 φαγητά της λίστας, τα 42 ανήκουν στην ιταλική κουζίνα. Η Ελλάδα όμως μπαίνει… σφήνα στη λίστα με πέντε πιάτα, ενώ υπάρχουν ακόμα δύο από την Κροατία και ένα από την Γαλλία.

Όσον αφορά στα ελληνικά πιάτα, στην 47η θέση βρίσκεται η μανέστρα. «Ο όρος μανέστρα στην Ελλάδα είναι πολύπλευρος και μπορεί να αναφέρεται σε ζυμαρικά με κριθαράκι, σε μια ντοματόσουπα εμπλουτισμένη με κριθαράκι ή σε ένα πλούσιο στιφάδο με βάση το κριθαράκι. Στα κυκλαδίτικα νησιά, η μανέστρα υποδηλώνει κυρίως μια σούπα με βάση την ντομάτα, η οποία συνήθως εμπλουτίζεται με κρεμμύδια, σκόρδο και ελαιόλαδο και στη συνέχεια περιστασιακά ολοκληρώνεται με τριμμένο τυρί.  Ωστόσο, ο όρος χρησιμοποιείται συχνά για να αναφερθεί σε μια πλούσια σούπα με όσπρια. Πρόκειται για ένα κλασικό comfort food, που πιστεύεται ότι επινοήθηκαν στο πλαίσιο της ιταλικής μαγειρικής παράδοσης», αναφέρεται από το Taste Atlas.

manestra

Λίγο υψηλότερα, στην θέση 43 είναι τα αγαπημένα πολλών μακαρόνια με κιμά. «Αυτή η ελληνική εκδοχή των ζυμαρικών και του κιμά με βάση την ντομάτα είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που εμφανίζεται σε πολλές εκδοχές σε όλη τη χώρα. Αν και τα μακαρόνια με κιμά kima είναι εξαιρετικά ευέλικτο και μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί με πρόσθετα υλικά, συνήθως διακρίνεται από τη χρήση αρωματικών μπαχαρικών όπως κανέλα ή γαρύφαλλο στον κιμά. Πρόκειται για ένα κλασικό πιάτο άνεσης που συνήθως γαρνίρεται με τριμμένο τυρί», γράφουν.

makaronia-me-kima

 

Στη θέση 35 είναι η δημοφιλής, ειδικά στα νησιά, αστακομακαρονάδα με το Taste Atlas να γράφει: «Το κύριο στοιχείο σε αυτό το εξαιρετικό ελληνικό πιάτο είναι ο αστακός που συνδυάζεται με μια γευστική σάλτσα ντομάτας και σερβίρεται πάνω σε ζυμαρικά. Το πιάτο συνήθως παρασκευάζεται με σπαγγέτι, ενώ η σάλτσα συνήθως εμπλουτίζεται με κρασί και διάφορα βότανα και μπαχαρικά. Το κρέας του αστακού σερβίρεται παραδοσιακά σε κέλυφος, ενώ όλο το πιάτο γαρνίρεται γενναιόδωρα με μαϊντανό. Αν και μπορεί να βρεθεί και σε άλλες ελληνικές περιοχές, η αστακομακαρονάδα συνδέεται κυρίως με το νησί της Σκύρου».

astakomakaronada

Στην 20η θέση είναι το Παστίτσιο που ίσως κάποιοι θα περίμεναν λίγο υψηλότερα, όμως έχει πλασαριστεί αρκετά καλά.  «Αν και οι Έλληνες δεν εφηύραν τα ζυμαρικά, κατανάλωναν παρόμοια τρόφιμα από την αρχαιότητα. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι όροι που συνήθως συνδέουμε με το ιταλικό φαγητό, όπως τα λαζάνια και τα μακαρόνια, θεωρούνται από ορισμένους ότι είναι ελληνικής προέλευσης. Ωστόσο, αυτό το πιάτο πήρε το όνομά του από το ιταλικό pasticcio, μια μεγάλη οικογένεια πιτών με ζυμαρικά και κιμά. Το παστίτσιο είναι για τους Έλληνες ό,τι είναι τα λαζάνια για τους Ιταλούς και ό,τι είναι τα mac and cheese για τους Αμερικανούς – έντονα αρωματικά, πλούσια και κολλώδη στρώματα σωληνοειδών ζυμαρικών σε μια πλούσια σάλτσα που αποτελείται από ντομάτες και κιμά, που ολοκληρώνεται με σάλτσα μπεσαμέλ και, ιδανικά, πασπαλίζεται με τριμμένο κεφαλοτύρι ή κασέρι», γράφει το γνωστό μέσο.

pastitsio

Όσον αφορά στο κορυφαίο ελληνικό πιάτο αυτής της λίστας, πρόκειται για το γιουβέτσι που είναι στην φοβερή 7η θέση. «Αυτό το κλασικό ελληνικό μαγειρευτό πιάτο είναι ένας συνδυασμός ζυμαρικών και κρέατος με ντομάτα που παρασκευάζεται σε ένα πήλινο πιάτο με μία κατσαρόλα. Αν και το μοσχάρι είναι η παραδοσιακή επιλογή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα είδη κρέατος, ενώ η πλούσια σάλτσα ντομάτας συνήθως καρυκεύεται με κανέλα, μπαχάρι, κόκκινο κρασί, γαρύφαλλο και φύλλα δάφνης. Η παράδοση προτείνει τη χρήση δύο τύπων ζυμαρικών, του μικρού μεγέθους ή του τετράγωνου σχήματος ήλιου, και την επικάλυψη της κατσαρόλας με μια στρώση τριμμένου τυριού. Το γιουβέτσι, που πήρε το όνομά του από τα τουρκικά πήλινα σκεύη, είναι ένα συνηθισμένο γεύμα που σερβίρεται σε μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις και σε διάφορες εορταστικές περιστάσεις»

gioybetsi

Για την… ιστορία στην κορυφαία πεντάδα της λίστας βρίσκονται τα κλασικά λαζάνια, οι ταλιατέλες με ραγού αλά μπολονέζ, η η πασίγνωστη καρμπονάρα, ενώ στην πρώτη θέση είναι το πιάτο Pappardelle al cinghiale. 

Οι παπαρδέλες είναι μια διάσημη ποικιλία ζυμαρικών της Τοσκάνης. Όταν συνδυάζονται με ragù di cinghiale (από αγριογούρουνο), γίνονται μια από τις καλύτερες γαστρονομικές εμπειρίες της περιοχής, λέει το Taste Atlas για να προσθέσει: «Σε αντίθεση με την κλασική ραγού, αυτή που παρασκευάζεται με αγριογούρουνο έχει μια έντονη, πολύ πιο δυνατή γεύση που επιτυγχάνεται με το μακρύ, αργό σιγοβράσιμο σε μια πλούσια σάλτσα από ντομάτες και κόκκινο κρασί. Το τρυφερό κρέας σε συνδυασμό με τα φρέσκα ζυμαρικά με αυγά είναι ένας συνδυασμός γεμάτος γεύσεις και παράδοση σε κάθε μπουκιά – πλούσιο και νόστιμο, γαρνιρισμένο με μπόλικο ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό και πασπαλισμένο με παρμιτζιάνο ρετζιάνο, τα pappardelle al ragù di cinghiale αποτελούν ένα τέλειο, ανακουφιστικό χειμωνιάτικο πιάτο, ειδικά όταν συνοδεύονται με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί της Τοσκάνης». 
Με πληροφορίες από τη σελίδα Protothema.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Κόρωνος: Τα πασχαλινά έθιμα της «ρουκάνας» και της μεταφοράς των εικόνων

Μέσω του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ μεταφέρθηκαν σε όλη την Ελλάδα τα έθιμα της Κορώνου

Νάξος – Μέλανες: Αγία Παρασκευή και οι “Περιφάνες” κάνουν την εμφάνισή τους (video)

Παραδοσιακό δρώμενο «περιφάνες» στις Μέλανες. Μεγάλη Παρασκευή 2 Μαϊου 2024, μετά τον εσπερινό. Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων. Πολιτιστικός Σύλλογος Κοινότητας Μελάνων Νάξου «Κούρος ο Έλληνας»

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

ΕΡΤ1: «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό, προβολή το Αγιο Πάσχα

ΕΤ1 «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό της άγριας ομορφιάς και του απέραντου γαλάζιου - Προβολή: Κυριακή του Πάσχα

ΕΚΥΤ: Εκδήλωση με θέμα “Κυκλάδες: Φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον υπό απειλή;”

Ένωση Κυκλαδικού Τύπου (ΕΚΥΤ) - Πότε και που θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με θέμα "Κυκλάδες- Φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον υπό απειλή"

Σαγκρί – ΠΝΟΕΣ: Μεγάλη Παρασκευή με περιφορά Επιταφίου, …τσουρέκια την Ανάσταση

Πρόσκληση παρουσίας την Μεγάλη Παρασκευή στο Μοναστήρι του Αγίου Ελευθερίου στο Σαγκρί - Τι έχουν ετοιμάσει τα μέλη από τις ΠΝΟΕΣ για την Ανάσταση

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας – Καλλίνικος: “Η βραδιά της Αναστάσεως να είναι μία ουσιαστικά εμπειρία κοινωνίας κι όχι μία εθιμοτυπική συμμετοχή”

Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Παροναξίας Καλλίνικου για την εορτή του Πάσχα προς τους Πιστούς Νάξου, Πάρου και Αντιπάρου - Ποια είναι η ευχή του

Meteo – Απρίλιος: Ο πιο θερμός μήνας τα τελευταία 15 χρόνια στο Νότιο Αιγαίο (!!!)

Ο πιο θερμός Απρίλιος τα τελευταία 15 χρόνια σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο και Νησιά Αιγαίου (πίνακας)

Νάξος – Πρωτομαγιά: Επιτυχημένη η κινητοποίηση με επίκεντρο την αύξηση των δημοτικών τελών

Απεργιακό συλλαλητήριο Πρωτομαγιάς και διαμαρτυρία για την αύξηση των Δημοτικών Τελών

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Νάξου: Πάει στη βουλή με παρέμβαση του Φίλιππου Φόρτωμα

Ο Φίλιππος Φόρτωμας φέρνει στη Βουλή το στεγαστικό πρόβλημα του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Play Offs: Ε όχι έτσι, να αποκλειστείς από τον τελικό Πανναξιακέ (!!!)

Απίστευτη εξέλιξη στον σημερινό αγώνα με τον Ηλυσιακό... Δέχτηκε σερί 12 -1 στις τελευταίες φάσεις και έχασε 67-65... Με ψηλά το κεφάλι αποχαιρετά τα πλέι οφ η ομάδα του Πανναξιακού ΑΟΚ

Πανναξιακός ΑΟ: Πρώτη θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου στη Μήλο (επιδόσεις)

Συγχαρητήρια στην ομάδα στίβου για την 1η θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου