Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΓαστρονομίαTaste Atlas: Το "γιουβέτσι" μπήκε σφήνα στα καλύτερα πιάτα ζυμαρικών στο κόσμο

Taste Atlas: Το “γιουβέτσι” μπήκε σφήνα στα καλύτερα πιάτα ζυμαρικών στο κόσμο

|

Όταν κάποιος σκέφτεται φαγητό με ζυμαρικά, στο μυαλό του… κυματίζει αμέσως η σημαία της Ιταλίας καθώς αυτά τα πιάτα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την κουζίνα της γειτονικής μας χώρας. Το Taste Atlas, το γνωστό μέσο που δημιουργεί λίστες με γνωστά, αλλά και λιγότερα γνωστά φαγητά μέσα από τις αξιολογήσεις του κόσμου, επιβεβαιώνει πλήρως πως Ιταλία σημαίνει ζυμαρικά.

Τώρα ήρθε η σειρά της λίστας με τα κορυφαία φαγητά με ζυμαρικά στον κόσμο και φυσικά η Ιταλία όχι απλά πρωταγωνιστεί, αλλά σχεδόν έχει μονοπώλιο. Από τα 50 φαγητά της λίστας, τα 42 ανήκουν στην ιταλική κουζίνα. Η Ελλάδα όμως μπαίνει… σφήνα στη λίστα με πέντε πιάτα, ενώ υπάρχουν ακόμα δύο από την Κροατία και ένα από την Γαλλία.

Όσον αφορά στα ελληνικά πιάτα, στην 47η θέση βρίσκεται η μανέστρα. «Ο όρος μανέστρα στην Ελλάδα είναι πολύπλευρος και μπορεί να αναφέρεται σε ζυμαρικά με κριθαράκι, σε μια ντοματόσουπα εμπλουτισμένη με κριθαράκι ή σε ένα πλούσιο στιφάδο με βάση το κριθαράκι. Στα κυκλαδίτικα νησιά, η μανέστρα υποδηλώνει κυρίως μια σούπα με βάση την ντομάτα, η οποία συνήθως εμπλουτίζεται με κρεμμύδια, σκόρδο και ελαιόλαδο και στη συνέχεια περιστασιακά ολοκληρώνεται με τριμμένο τυρί.  Ωστόσο, ο όρος χρησιμοποιείται συχνά για να αναφερθεί σε μια πλούσια σούπα με όσπρια. Πρόκειται για ένα κλασικό comfort food, που πιστεύεται ότι επινοήθηκαν στο πλαίσιο της ιταλικής μαγειρικής παράδοσης», αναφέρεται από το Taste Atlas.

manestra

Λίγο υψηλότερα, στην θέση 43 είναι τα αγαπημένα πολλών μακαρόνια με κιμά. «Αυτή η ελληνική εκδοχή των ζυμαρικών και του κιμά με βάση την ντομάτα είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που εμφανίζεται σε πολλές εκδοχές σε όλη τη χώρα. Αν και τα μακαρόνια με κιμά kima είναι εξαιρετικά ευέλικτο και μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί με πρόσθετα υλικά, συνήθως διακρίνεται από τη χρήση αρωματικών μπαχαρικών όπως κανέλα ή γαρύφαλλο στον κιμά. Πρόκειται για ένα κλασικό πιάτο άνεσης που συνήθως γαρνίρεται με τριμμένο τυρί», γράφουν.

makaronia-me-kima

 

Στη θέση 35 είναι η δημοφιλής, ειδικά στα νησιά, αστακομακαρονάδα με το Taste Atlas να γράφει: «Το κύριο στοιχείο σε αυτό το εξαιρετικό ελληνικό πιάτο είναι ο αστακός που συνδυάζεται με μια γευστική σάλτσα ντομάτας και σερβίρεται πάνω σε ζυμαρικά. Το πιάτο συνήθως παρασκευάζεται με σπαγγέτι, ενώ η σάλτσα συνήθως εμπλουτίζεται με κρασί και διάφορα βότανα και μπαχαρικά. Το κρέας του αστακού σερβίρεται παραδοσιακά σε κέλυφος, ενώ όλο το πιάτο γαρνίρεται γενναιόδωρα με μαϊντανό. Αν και μπορεί να βρεθεί και σε άλλες ελληνικές περιοχές, η αστακομακαρονάδα συνδέεται κυρίως με το νησί της Σκύρου».

astakomakaronada

Στην 20η θέση είναι το Παστίτσιο που ίσως κάποιοι θα περίμεναν λίγο υψηλότερα, όμως έχει πλασαριστεί αρκετά καλά.  «Αν και οι Έλληνες δεν εφηύραν τα ζυμαρικά, κατανάλωναν παρόμοια τρόφιμα από την αρχαιότητα. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι όροι που συνήθως συνδέουμε με το ιταλικό φαγητό, όπως τα λαζάνια και τα μακαρόνια, θεωρούνται από ορισμένους ότι είναι ελληνικής προέλευσης. Ωστόσο, αυτό το πιάτο πήρε το όνομά του από το ιταλικό pasticcio, μια μεγάλη οικογένεια πιτών με ζυμαρικά και κιμά. Το παστίτσιο είναι για τους Έλληνες ό,τι είναι τα λαζάνια για τους Ιταλούς και ό,τι είναι τα mac and cheese για τους Αμερικανούς – έντονα αρωματικά, πλούσια και κολλώδη στρώματα σωληνοειδών ζυμαρικών σε μια πλούσια σάλτσα που αποτελείται από ντομάτες και κιμά, που ολοκληρώνεται με σάλτσα μπεσαμέλ και, ιδανικά, πασπαλίζεται με τριμμένο κεφαλοτύρι ή κασέρι», γράφει το γνωστό μέσο.

pastitsio

Όσον αφορά στο κορυφαίο ελληνικό πιάτο αυτής της λίστας, πρόκειται για το γιουβέτσι που είναι στην φοβερή 7η θέση. «Αυτό το κλασικό ελληνικό μαγειρευτό πιάτο είναι ένας συνδυασμός ζυμαρικών και κρέατος με ντομάτα που παρασκευάζεται σε ένα πήλινο πιάτο με μία κατσαρόλα. Αν και το μοσχάρι είναι η παραδοσιακή επιλογή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα είδη κρέατος, ενώ η πλούσια σάλτσα ντομάτας συνήθως καρυκεύεται με κανέλα, μπαχάρι, κόκκινο κρασί, γαρύφαλλο και φύλλα δάφνης. Η παράδοση προτείνει τη χρήση δύο τύπων ζυμαρικών, του μικρού μεγέθους ή του τετράγωνου σχήματος ήλιου, και την επικάλυψη της κατσαρόλας με μια στρώση τριμμένου τυριού. Το γιουβέτσι, που πήρε το όνομά του από τα τουρκικά πήλινα σκεύη, είναι ένα συνηθισμένο γεύμα που σερβίρεται σε μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις και σε διάφορες εορταστικές περιστάσεις»

gioybetsi

Για την… ιστορία στην κορυφαία πεντάδα της λίστας βρίσκονται τα κλασικά λαζάνια, οι ταλιατέλες με ραγού αλά μπολονέζ, η η πασίγνωστη καρμπονάρα, ενώ στην πρώτη θέση είναι το πιάτο Pappardelle al cinghiale. 

Οι παπαρδέλες είναι μια διάσημη ποικιλία ζυμαρικών της Τοσκάνης. Όταν συνδυάζονται με ragù di cinghiale (από αγριογούρουνο), γίνονται μια από τις καλύτερες γαστρονομικές εμπειρίες της περιοχής, λέει το Taste Atlas για να προσθέσει: «Σε αντίθεση με την κλασική ραγού, αυτή που παρασκευάζεται με αγριογούρουνο έχει μια έντονη, πολύ πιο δυνατή γεύση που επιτυγχάνεται με το μακρύ, αργό σιγοβράσιμο σε μια πλούσια σάλτσα από ντομάτες και κόκκινο κρασί. Το τρυφερό κρέας σε συνδυασμό με τα φρέσκα ζυμαρικά με αυγά είναι ένας συνδυασμός γεμάτος γεύσεις και παράδοση σε κάθε μπουκιά – πλούσιο και νόστιμο, γαρνιρισμένο με μπόλικο ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό και πασπαλισμένο με παρμιτζιάνο ρετζιάνο, τα pappardelle al ragù di cinghiale αποτελούν ένα τέλειο, ανακουφιστικό χειμωνιάτικο πιάτο, ειδικά όταν συνοδεύονται με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί της Τοσκάνης». 
Με πληροφορίες από τη σελίδα Protothema.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Αγώνας κυπέλλου στο Γιάννενα σήμερα (30/09) και έλευση Νεοφύτου

Δύσκολη αποστολή του ΑΠΑΣ τα Φανάρια απόψε ( 30/09, 15:00) στα Γιάννενα κόντρα στον Βίκο για το Κύπελλο - Νέα προσθήκη ο γκαρντ Γιώργος Νεόφυτος

Νάξος – Βίβλος: Τελετή αποκαλυπτηρίων στη μνήμη Αργύρη Σοφικίτη

Τελετή αποκαλυπτηρίων στη Βίβλο Νάξου - Πότε και στη μνήμη ποιου η όλη δράση από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

SEAJETS – Διαγωνισμός:Ταξίδεψε και κάνε δικό σου ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο!

Μεγάλος διαγωνισμός: Ταξίδεψε με τη SEAJETS και κάνε δικό σου ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο!

Παρμενίων 2023: Συμμετοχή και της Νάξου, “απόβαση” στρατιωτικών οχημάτων

Μεσημέρι Παρασκευής (29/09) και στο λιμάνι της Νάξου είχαμε .. απόβαση στρατιωτικών οχημάτων. Ποιος ο λόγος; (photo)

Πέντε επενδύσεις σε Σαντορίνη, Μύκονο και Αμοργό που δίνουν ώθηση στον τουρισμό

Τα μεγάλα deals και οι επενδύσεις που αλλάζουν τον τουρισμό χάρτη. Τι γίνεται στις Κυκλάδες και την Ρόδο

Εύβοια – Πτώση ελικοπτέρου: Αναγνωρίστηκε η σορός του πιλότου

Εύβοια - Ολοκλήρωση ερευνών - Δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί η ανέλκυση του ελικοπτέρου τις επόμενες ημέρες (video)

Γλυκά Νερά: Ισόβια και 11,5 χρόνια στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο

Ισόβια και 11,5 χρόνια στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο η ποινή του Εφετείου - Πρόκειται για την ίδια ποινή που του είχε επιβληθεί και πρωτοδίκως

Πρόστιμο σε εταιρεία γιατί πουλούσε σχολικά είδη με υψηλότερο περιθώριο κέρδους

Πρόστιμο 230.000 ευρώ στη BIC – Πουλούσε σχολικά είδη με υψηλότερο περιθώριο κέρδους

Εκλογές 2023 – Μ. Καπίρης: Περί σμύριδας και σωστής διαχείρισης

Ο Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Μιχάλης Καπίρης κάνει αναφορά στο σμυριδικό… Τι αναφέρει:

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας – Δικηγόροι: Ημέρα Αγιασμού για τη νέα …σεζόν

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κκ Καλλίνικος, προς Δικαστικούς Λειτουργούς: Η υψηλή σας αποστολή στηρίζεται από την συμπαράσταση της Αγίας μας Εκκλησία

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Πάρος – Travel+Leisure: Ιδανικός προορισμός για τον γαμήλιο τουρισμό

Προβολή της Πάρου ως γαμήλιου προορισμού από το Travel+Leisure

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος & Σχοινούσα: Πρωινή (27/09) δίωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τετάρτη (27/09) - Για πόση ώρα και σε ποιες περιοχές Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Σαντορίνη – Νοσοκομείο: Διαμαρτυρία κατοίκων, τι ζητούν

Πορεία διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών για τη σοβαρή υποστελέχωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής