Δευτέρα, 21 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαTaste Atlas: Το "γιουβέτσι" μπήκε σφήνα στα καλύτερα πιάτα ζυμαρικών στο κόσμο

Taste Atlas: Το “γιουβέτσι” μπήκε σφήνα στα καλύτερα πιάτα ζυμαρικών στο κόσμο

|

Όταν κάποιος σκέφτεται φαγητό με ζυμαρικά, στο μυαλό του… κυματίζει αμέσως η σημαία της Ιταλίας καθώς αυτά τα πιάτα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την κουζίνα της γειτονικής μας χώρας. Το Taste Atlas, το γνωστό μέσο που δημιουργεί λίστες με γνωστά, αλλά και λιγότερα γνωστά φαγητά μέσα από τις αξιολογήσεις του κόσμου, επιβεβαιώνει πλήρως πως Ιταλία σημαίνει ζυμαρικά.

Τώρα ήρθε η σειρά της λίστας με τα κορυφαία φαγητά με ζυμαρικά στον κόσμο και φυσικά η Ιταλία όχι απλά πρωταγωνιστεί, αλλά σχεδόν έχει μονοπώλιο. Από τα 50 φαγητά της λίστας, τα 42 ανήκουν στην ιταλική κουζίνα. Η Ελλάδα όμως μπαίνει… σφήνα στη λίστα με πέντε πιάτα, ενώ υπάρχουν ακόμα δύο από την Κροατία και ένα από την Γαλλία.

Όσον αφορά στα ελληνικά πιάτα, στην 47η θέση βρίσκεται η μανέστρα. «Ο όρος μανέστρα στην Ελλάδα είναι πολύπλευρος και μπορεί να αναφέρεται σε ζυμαρικά με κριθαράκι, σε μια ντοματόσουπα εμπλουτισμένη με κριθαράκι ή σε ένα πλούσιο στιφάδο με βάση το κριθαράκι. Στα κυκλαδίτικα νησιά, η μανέστρα υποδηλώνει κυρίως μια σούπα με βάση την ντομάτα, η οποία συνήθως εμπλουτίζεται με κρεμμύδια, σκόρδο και ελαιόλαδο και στη συνέχεια περιστασιακά ολοκληρώνεται με τριμμένο τυρί.  Ωστόσο, ο όρος χρησιμοποιείται συχνά για να αναφερθεί σε μια πλούσια σούπα με όσπρια. Πρόκειται για ένα κλασικό comfort food, που πιστεύεται ότι επινοήθηκαν στο πλαίσιο της ιταλικής μαγειρικής παράδοσης», αναφέρεται από το Taste Atlas.

manestra

Λίγο υψηλότερα, στην θέση 43 είναι τα αγαπημένα πολλών μακαρόνια με κιμά. «Αυτή η ελληνική εκδοχή των ζυμαρικών και του κιμά με βάση την ντομάτα είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που εμφανίζεται σε πολλές εκδοχές σε όλη τη χώρα. Αν και τα μακαρόνια με κιμά kima είναι εξαιρετικά ευέλικτο και μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί με πρόσθετα υλικά, συνήθως διακρίνεται από τη χρήση αρωματικών μπαχαρικών όπως κανέλα ή γαρύφαλλο στον κιμά. Πρόκειται για ένα κλασικό πιάτο άνεσης που συνήθως γαρνίρεται με τριμμένο τυρί», γράφουν.

makaronia-me-kima

 

Στη θέση 35 είναι η δημοφιλής, ειδικά στα νησιά, αστακομακαρονάδα με το Taste Atlas να γράφει: «Το κύριο στοιχείο σε αυτό το εξαιρετικό ελληνικό πιάτο είναι ο αστακός που συνδυάζεται με μια γευστική σάλτσα ντομάτας και σερβίρεται πάνω σε ζυμαρικά. Το πιάτο συνήθως παρασκευάζεται με σπαγγέτι, ενώ η σάλτσα συνήθως εμπλουτίζεται με κρασί και διάφορα βότανα και μπαχαρικά. Το κρέας του αστακού σερβίρεται παραδοσιακά σε κέλυφος, ενώ όλο το πιάτο γαρνίρεται γενναιόδωρα με μαϊντανό. Αν και μπορεί να βρεθεί και σε άλλες ελληνικές περιοχές, η αστακομακαρονάδα συνδέεται κυρίως με το νησί της Σκύρου».

astakomakaronada

Στην 20η θέση είναι το Παστίτσιο που ίσως κάποιοι θα περίμεναν λίγο υψηλότερα, όμως έχει πλασαριστεί αρκετά καλά.  «Αν και οι Έλληνες δεν εφηύραν τα ζυμαρικά, κατανάλωναν παρόμοια τρόφιμα από την αρχαιότητα. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι όροι που συνήθως συνδέουμε με το ιταλικό φαγητό, όπως τα λαζάνια και τα μακαρόνια, θεωρούνται από ορισμένους ότι είναι ελληνικής προέλευσης. Ωστόσο, αυτό το πιάτο πήρε το όνομά του από το ιταλικό pasticcio, μια μεγάλη οικογένεια πιτών με ζυμαρικά και κιμά. Το παστίτσιο είναι για τους Έλληνες ό,τι είναι τα λαζάνια για τους Ιταλούς και ό,τι είναι τα mac and cheese για τους Αμερικανούς – έντονα αρωματικά, πλούσια και κολλώδη στρώματα σωληνοειδών ζυμαρικών σε μια πλούσια σάλτσα που αποτελείται από ντομάτες και κιμά, που ολοκληρώνεται με σάλτσα μπεσαμέλ και, ιδανικά, πασπαλίζεται με τριμμένο κεφαλοτύρι ή κασέρι», γράφει το γνωστό μέσο.

pastitsio

Όσον αφορά στο κορυφαίο ελληνικό πιάτο αυτής της λίστας, πρόκειται για το γιουβέτσι που είναι στην φοβερή 7η θέση. «Αυτό το κλασικό ελληνικό μαγειρευτό πιάτο είναι ένας συνδυασμός ζυμαρικών και κρέατος με ντομάτα που παρασκευάζεται σε ένα πήλινο πιάτο με μία κατσαρόλα. Αν και το μοσχάρι είναι η παραδοσιακή επιλογή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα είδη κρέατος, ενώ η πλούσια σάλτσα ντομάτας συνήθως καρυκεύεται με κανέλα, μπαχάρι, κόκκινο κρασί, γαρύφαλλο και φύλλα δάφνης. Η παράδοση προτείνει τη χρήση δύο τύπων ζυμαρικών, του μικρού μεγέθους ή του τετράγωνου σχήματος ήλιου, και την επικάλυψη της κατσαρόλας με μια στρώση τριμμένου τυριού. Το γιουβέτσι, που πήρε το όνομά του από τα τουρκικά πήλινα σκεύη, είναι ένα συνηθισμένο γεύμα που σερβίρεται σε μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις και σε διάφορες εορταστικές περιστάσεις»

gioybetsi

Για την… ιστορία στην κορυφαία πεντάδα της λίστας βρίσκονται τα κλασικά λαζάνια, οι ταλιατέλες με ραγού αλά μπολονέζ, η η πασίγνωστη καρμπονάρα, ενώ στην πρώτη θέση είναι το πιάτο Pappardelle al cinghiale. 

Οι παπαρδέλες είναι μια διάσημη ποικιλία ζυμαρικών της Τοσκάνης. Όταν συνδυάζονται με ragù di cinghiale (από αγριογούρουνο), γίνονται μια από τις καλύτερες γαστρονομικές εμπειρίες της περιοχής, λέει το Taste Atlas για να προσθέσει: «Σε αντίθεση με την κλασική ραγού, αυτή που παρασκευάζεται με αγριογούρουνο έχει μια έντονη, πολύ πιο δυνατή γεύση που επιτυγχάνεται με το μακρύ, αργό σιγοβράσιμο σε μια πλούσια σάλτσα από ντομάτες και κόκκινο κρασί. Το τρυφερό κρέας σε συνδυασμό με τα φρέσκα ζυμαρικά με αυγά είναι ένας συνδυασμός γεμάτος γεύσεις και παράδοση σε κάθε μπουκιά – πλούσιο και νόστιμο, γαρνιρισμένο με μπόλικο ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό και πασπαλισμένο με παρμιτζιάνο ρετζιάνο, τα pappardelle al ragù di cinghiale αποτελούν ένα τέλειο, ανακουφιστικό χειμωνιάτικο πιάτο, ειδικά όταν συνοδεύονται με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί της Τοσκάνης». 
Με πληροφορίες από τη σελίδα Protothema.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Στέφανος Γκίκας: “Δύο νέες αφαλατώσεις στη Νάξο, Το λιμάνι προχωρά, η Αγία Άννα βάση για τα Πράσινα Πλοία” (video)

Σε συνέντευξη στον Γιάννη Βλαχάκη, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανοίγει τον φάκελο «Κυκλάδες»: από τη λειψυδρία και τις περιβαλλοντικές μελέτες, μέχρι τα Greco Islands, το φράγμα Τσικαλαριού και τα πλοία μηδενικών ρύπων που έρχονται με βάση τη Νάξο.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Νάξος – Ο Προφήτης Ηλίας της Αγοράς: Μια ζωγραφιά-μαρτυρία του Ρέγκου και ένα βήμα για την αποκατάσταση

Ο ιστορικός ναός στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, μέσα από τα μάτια του Πολύκλειτου Ρέγκου, ετοιμάζεται να ανακτήσει την παλιά του αίγλη με τη νέα προγραμματική σύμβαση αποκατάστασης

Ιταλία: H Naxos Beach Soccer στη Σικελία γράφει ιστορία

Άνοδος στην Poule Scudetto για τους Σικελούς

Naxos: Το άλογο που θριάμβευσε στη Μαδρίτη

Ο Naxos, το άλογο που φέρει το όνομα της Νάξου, κατέκτησε το Gran Premio Claudio Carudel στη Μαδρίτη, χαρίζοντας δόξα στο όνομά μας

Αμοργός: Τα 3Μ Live στο εστιατόριο “Askas”, ρεμπέτικα, νησιώτικα και γλέντι μέχρι αργά!

Μια καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη μουσική, ψητά στη σούβλα και μεζέδες για όλα τα γούστα, την Κυριακή 20/7 στις 21:00, δίπλα στο Aegiali Camping στην Αιγιάλη.

Μια συνάντηση ψυχής στη Νάξο: Όταν ο Μύλος 360 και το Antamoma συνομιλούν με το πνεύμα του ELaiolithos

Στη Νάξο της ουσίας και των αξιών, η αυθεντικότητα βρίσκει έκφραση μέσα από έναν ανεμόμυλο, μια γεύση, μια φιλοσοφία. Μια διαδρομή πέρα από τον τουρισμό, στον ρυθμό του τόπου.

Σαουδική Αραβία: Έσβησε ο “κοιμώμενος πρίγκιπας” μετά από 19 χρόνια σε κώμα

Ο Αλ-Ουαλίντ μπιν Χαλίντ Αλ-Σαούντ πέθανε σε ηλικία 36 ετών – Συγκινεί η ανάρτηση του πατέρα του

Μύκονος: Εντοπίστηκαν 26 παράτυποι μετανάστες, συνελήφθη ο διακινητής

Επιχείρηση του Λιμενικού με την εμπλοκή Ειδικών Δυνάμεων – Ο 28χρονος Σύρος που υπέδειξε το σημείο αποβίβασης από ιστιοφόρο

Αργεντινή: Νιούελς Ολντ Μπόις – Μπάνφιλντ και «μιλάει» η έδρα στο 2.15

Με ψυχολογία η Νιούελς μετά την ανατροπή της πρεμιέρας – Αδύναμη εκτός έδρας η Μπάνφιλντ, στο 2.15 ο άσος

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Ταχύπλοα… για λίγους: Γιατί το ακτοπλοϊκό ταξίδι στις Κυκλάδες έγινε πολυτέλεια

Ακριβά εισιτήρια, περιορισμένες επιλογές και «ταρίφα χωρίς αναλογία» – Η μεγάλη ψαλίδα στις τιμές μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και το παράδοξο των Κυκλάδων